Felul în care îmbătrînim îl moștenim de la mamă

0

Pe măsură ce îmbătrînim, celulele noastre se schimbă și se strică. Cercetătorii de la Karolinska Institutet și de la Institutul de Biologie a Îmbătrînirii Max Planck au demonstrat că îmbătrînirea nu e determinată numai de acumularea de schimbări din celulele noastre de-a lungul vieții dar depinde și de un alt factor, foarte important.

 

 

Sînt multe cauze ale îmbătrînirii determinate de o acumulare a diferitelor tipuri de schimbări care faultează funcționalitatea organelor. În afara însă de aceasta, o importanță mare în îmbătrînire o au schimbările din acea parte a celulei cu funcție de centrală energetică – mitocondria. Mitocondria, explică un cercetător de la Karolinska, are propriul ADN care se schimbă mai mult decît ADN-ul din nucleu și are un impact semnificativ asupra procesului de îmbătrînire.

Mutațiile din mitocondrie distrug încet producția de energie a celulei. ADN-ul mitocondriei, normal sau stricat, cu toate mutațiile lui, e moștenit de la mamă. De la mamă luăm deci viteza cu care îmbătrînim.

Există o serie de medicamente și diete pentru a îmbunătăți funcția mitocondriei, un exemplu fiind antioxidanții. Cercetătorii își continuă studiul pe șoareci, pentru a vedea dacă există metode de a reduce numărul de mutații și a încetini îmbătrînirea.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger