“Febra aurului”ajunge si la Bruxelles

84

cianura

Daca pana acum am fost suprasaturati cu stiri despre gripa porcina si febra cauzata de aceasta, se pare ca in Romania a aparut un tip nou de febra, “febra aurului”. Din ce in ce mai multi redescopera mineritul cu cianura. Daca pana acum am vazut reclame peste reclame despre efectele benefice ale proiectului de la Rosia Montana in mai toata presa din Romania (chiar si National Geographic le-a acceptat in revista), se pare ca a venit vremea ca politicienii sa se razgandeasca.

de Magor Csibi

In 2007, cand am ajuns in Parlamentul European, colegii mei de atunci, Adina Valean, Tiberiu Barbuletiu si Horia Toma, organizau audierea cu titlul Pericolele tehnologiei pe baza de cianuri in exploatarea miniera, la Bruxelles. A fost chiar primul eveniment la care am participat ca deputat nou ales. Seminarul a fost unul destul de urmarit, au venit deputati din mai multe tari si la finalul sau a fost formulat avertismentul ca exploatarea cu cianura poate sa aiba consecinte extrem de neplacute asupra mediului si a sanatatii.

Se pare insa ca in 2010 exploatarea a devenit mai sigura, cel putin pentru unii. Si asa s-a ajuns ca pe 26 ianuarie 2010, Rosia Montana Gold Corporation, cu sprijinul vicepresedintelui ALDE, Adina Valean, sa organizeze un seminar cu titlul A face din Europa un lider in exploatarea responsabila si sustenabila. Mai mult, anuntul seminarului ajuns la mine exclama ca e vremea sa se discute in termeni corecti despre aceasta problema. Eu din asta inteleg ca pana acum subiectul n-a fost discutat cum trebuie si ca seminarul din 2007 a fast unul subiectiv si partinitor.

Conform programului provizoriu ajuns la mine, seminarul urmeaza sa fie unul axat doar pe “partile bune” ale exploatarii. Adica discutarea corecta se amana si de data asta.

In prima parte, cea neutra, a seminarului, reprezentantii Comisiei Europene si ai Federatiei Meridian o sa vorbeasca despre Europa si de ce este continentul nostru deja lider. Adica probabil despre Directia cadru a deseurilor din minerit, care s-a creat tocmai din cauza accidentului de la Baia Mare de acum zece ani.

In a doua parte a seminarului, lucrurile devin mai interesante. Se prezinta proiectul de la Rosia drept exemplu de bune practici. Vorbeste cineva de la RMGC, cei doi primari din zona, care au si vociferat de ceva vreme pentru exploatare, un director adjunct de la Muzeul National de Istorie si, in sfarsit, doi experti.

In acest fel, fiecare vorbeste despre ce trebuie. Expertii ne spun de ce trebuie sa ne ferim si cum invatam din greselile trecutului, restul invitatilor vor trebui sa laude initiativa si investitia.

O alta curiozitate este caracterul deschis al acestui seminar. Liberala Renate Weber, colega de delegatie a Adinei Valean, a aflat despre eveniment de la ONG-uri. Asta in contextul in care ea, ca si presedinta Fundatiei Soros, a fost una din cele mai puternice voci anti la inceputul proiectului. Si daca a fost uitata de colega ei actuala, nu a fost uiata de fostii colegi din ONG-uri, asa ca va putea fi si ea prezenta la evenimentul de marti. Potrivit ei, nu s-a transmis nici o invitatie nici pe lista de e-mailuri a deputatilor ALDE, nici pe lista grupului liberal roman si nici pe lista generala a eurodeputatilor, desi obiceiul este ca, in cazul unor astfel de seminarii, sa fie trimise invitatii tuturor eurodeputatilor.

Lipsa invitatiei mi-a confirmat-o si eurodeputata PSD, Daciana Sarbu, desi este o persoana cunoscuta in Comisia de Mediu din PE. Ea a aflat de eveniment tot de la ONG-uri, dar conform spuselor ei, s-a autoinvitat si e hotarata sa ia cuvantul, pentru a aparea si o alta perspectiva in cadrul seminarului.

Nici cei din grupul PPE nu se pot lauda cu o mai buna informare. Deputatul Csaba Sogor a aflat de acest eveniment de la noi si ne-a zis ca desi si-a verificat casuta de e-mail in dimineata respectiva, nu a gasit vreo invitatie sau vreun anunt.

Dupa aceste informatii putem sa ne intrebam: Adina Valean face partizanat politic in PNL sau se pregateste o schimbare de optica? Desi PNL-ul a avut o hotarare in Delegatia Permamenta, conform careia partidul se opune exploatarii, in acest moment tot un membru de-al lor, chiar vicepresedintele ALDE, organizeaza un seminar impreuna cu firma direct interesata de exploatare.

O alta intrebare legitima este: Care dintre cele doua seminarii reflecta opinia reala a doamnei Adina Valean? Cea din 2007, impotriva, sau cea din 2010, pro?

La aceste intrebari ne-a dat raspuns tocmai dansa.

Conform ei, seminarul vine ca un raspuns firesc la cel din 2007. Daca acolo s-au prezentat punctele slabe ale exploatarii, ea se simtea obligata sa prezinte si opiniile pro. Deci dupa spusele ei, acest seminar este un seminar „oglinda” la cel vechi.

E bine ca dupa trei ani s-a creat acest seminar pentru echitabilitate. Poate in viitor va fi si un al treilea seminar, care ne va prezenta in mod obiectiv, fara extreme, fara exagerari, realitatea de acolo.

Doamna deputat a tinut sa precizeze ca acest seminar nu reflecta opinia ALDE sau PNL. Mai mult, ne-a declarat ca in cazul unor subiecte controversate in PE nu trebuie sa solicite neaparat acordul grupului din care dansa face parte.

Tot ea a negat ca ar exista o decizie PNL in problema Rosia Montana. Conform spuselor ei, anumiti membri de partid si-au asumat opinii, dar partidul n-are o opinie declarata.

La intrebarea noastra vizavi de invitati, ne-a zis ca ea n-a dorit sa cenzureze listele, ci a chemat doar oameni din domeniu, adica din comisia ENVI si ITRE (mediu si industrie). Explicatia ei nu ne lamureste cum de a fost omisa tocmai Daciana Sarbu, membra importanta in ENVI din partea Romaniei.

Chiar daca avem fapte, avem pareri si opinii, nu vrem sa tragem concluzii azi. Asteptam pana maine. Atunci va vom prezenta mai pe larg ce s-a incercat, ce s-a facut, ce ni se comunica si care e starea de fapt.

RMGC promoveaza mineritul in Parlamentul European

Tags:84 de comentarii

 1. intr-o discutie pe tema Rosia Montana, inainte de a intra in problema poluarii mediului trebuiesc lamurite cateva aspecte pentru a evita cercurile vicioase de idei:
  1. Se doreste exploatarea aurului de la rosia montana (presupunand ca orice pretentii tehnice si de impact asupra mediului sunt satisfacute) sau nu se doreste aceasta exploatare indiferent de chestiunile tehnice si de mediu.
  2. Este important numele exploatatorului/afiliatia lui politica si alte chestiuni nelegate de aspectele tehnice si de mediu pentru a se da unda verde exploatarii sau aceste lucruri sunt prea putin relevante intr-o discutie legata de aceasta exploatare
  3. (In eventualitatea in care se punctul 3 mai are sens) Cine ce beneficii urmeaza sa aibe in urma exploatarii acelui aur.

  …dupa care se poate incepe o discutie despre cum trebuie exploatat acel aur, chestiuni, tehnice si de impact asupra mediului inconjurator, etc. (fara primele 3 raspunsuri orice discutie nu are sens)

  • 1. Cred ca argumentele tehnice si de mediu nu conteaza, nici pt dl Csibi. In acest articol lasa sa se inteleaga ca argumentele unor experti nu sunt credibile, pt faptul ca acei experti sunt invocati de RMGG. Ciudat.
   2. Interesele pe acest proiect cred ca sunt mult mai mari, la un nivel ridicat, in lumea oamenilor de afaceri.
   3. Acest punct cred, intr-adevar este cel mai important
   Cum am mai afirmat, este foarte ciudat ca toti membrii actuali sau fosti ai UDMR sunt impotriva acestui proiect. De asemenea este foarte ciudat ca majoritatea ONG-urilor ce se manifesta impotriva acestui proiect au la baza, mai mult sau mai putin, ceva cu maghiarii.

   • Da, si mie mi se pare ca dinspre Ungaria vin interesele in contra proiectului. Si de multe ori cand citeam din argumentle ecologistilor, unele dintre ele ridicole, ma gandeam ca altele sunt interesele din spatele pozitiei lor. Ar avea logica ce spui tu.

   • se stie ca ungurii (impreuna cu conspiratia internationalist-“ecologista”) intarata ONGurile din romania impotriva proiectului de la rosia montana ca sa exploateze mai tarziu ei aurul (cu sprijinul activ al ONGurilor) dupa ce vor fi luat inapoi ardealul cu zacamintele sale de aur, argint, iridiu, strontiu, idiotiu si daciu (ultimele trei fiind elemente chimice care trateaza cancerul cerebral si SIDA, elemente descoperite de cercetatori romani in 1978 si neintroduse (din motive oculte) in tabela lui mendeleev?
    exista planuri concrete la directia V. (V de la Vendetta) a ministerului de ‘aparare’ al ungariei, cei care sponsorizeaza si cele cateva “ONGuri” de “mediu” din romania ce se opun atat de inversunate proiectului RM! nu intamplator UDMRul a primit DIN NOU!! ministerul mediului din ROMANIA!!!! si cand vor incepe ungurii exploatarea substantelor declarate oficial si mai ales ale celor nedeclarate, lacul de cianuri de 350 de hectare de la rosia montana va fi racordat printr-o conducta de drenaj cu un afluent al raului olt pentru a deversa sterilul otravit in dunare pentru a distruge, pas cu pas delta si marea neagra, ca revansa pentru accidentul de la baia mare de acum 10 ani!
    mai rau: unii romani nestiutori si naivi sau cumparati s-au lasat angrenati in aceasta schema diabolica, prin GHICITI CINE? prin senatorul gheorghe funar, un aparent patriot roman, dar defapt un banatean cu nume unguresc si origini incerte in afara granitei, racolat in perioada cand era primar la cluj-napoca de catre directia V. dovada faptul ca s-a coalizat la momentul potrivit (oare INTAMPLATOR??) cu udemeristul ekstein-kovacs care azi il “CONSILIAZA” pe presedintele basescu pe “problemele minoritatilor nationale”!
    pentru cei care nu stiau: proiectul RMGC are o miza enorma si o misiune istorica pentru viitorul romaniei si al europei, daca nu al intregii planete! la nivel metafizic si astral este un proiect patriotic-spiritual al tuturor fortelor care se opun distrugerii si dezmembrarii tarii noastre si ca atare a spatiului spiritual carpato-zamolxiano-pontic, depozitarul unor ADEVARURI SECRETE despre trecutul si viitorul omenirii, spatiu pe care oculta internationala francmasonica incearca, prinuneltirile unguresti, sa-l cucereasca si sa-l inglobeze in Marele Imperiu al Intunericului.
    datoria suprema a fiecarui roman patriot este sa cumpere, chiar si cu sacrificii financiare majore, actiuni RMGC pentru a sprijini pe aceasta cale fortele binelui in aceasta lupta titanica pentru viitorul planetei ce se da la rosia montana!

   • Dragi postaci RMGC,

    Sa va fie rusine!

    Nu exista nici o conspiratie ungureasca care sa impiedice brava natiune romana sa obtina de la RMGC zero (0) din cele 4 mld extrase de RMGC in termen de 20 ani (0.2 mld pe an). Nu exista nici o indoiala ca RMGC o sa fie intotdeauna pe pierdere.
    Romania nu are decat de pierdut din afacerea asta. Absolut nimic de castigat!

    Nota: PIB anual Romania 264 mld USD (estimare 2008)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Romania

  • Aia e: ca nu stiu cat se doreste exploatarea aurului si intr-adevar, ce importanta are cine ce parere are despre chestiune? Fix punctul 3 ar trebui sa reprezinte tot interesul nostru si nu mondenitatile din politica…

  • Fiind vorba de o mare exploatare de suprafata, si inca in zona montana, nu ar trebui sa se admita din principiu, indiferent de ce detalii tehnologice se folosesc, daca e sau nu pe baza procedeului cu cianuratie etc. pentru ca, printre altele, afectarea masiva, grava si ireversibila a pesiajului este o certitudine si e suficient motiv de refuz… Nu are nici o importanta cine e firma si cine sunt actionari, proiectul minier respectiv este la fel de inacceptabil si daca ar fi derulat de o firma 100% de stat sau 100% romaneasca sau 100% tinand de insula Nauru sau Vanuatu… Multi incearca sa politizeze subiectul, sa considere ca problemele lui sunt de neintelegeri politice, dar fondul ramane – e inacceptabil dpdv al protectiei mediului natural si patrimoniului cultural, si asta nu o schimba nici o modificare de optica, interese si tactici ale politicienilor, finantatorilor etc.

  • Nu ai dreptate! Exploatarea cu orice pret a fost hotarata de ani de zile, s-au primit comisioane grele, mita trebuie platita cu fapte de oamenii politici care au pus botul, berceanu-initiatorul si sustinatorul principal + ai lui sunt la putere deci nu este nicio problema, investitiile de zeci, poate sute de milioane de dolari au continuat incet dar sigur, cine crezi ca mai da inapoi acum?
   Si de fapt, stim sigur cine este in spatele acelei companii? Stim numele unui oarecare Gabriel bla bla, dar se stie ceva despre adevaratii actionari ai firmei? In Canada au fost trimisi in misiune multi baieti cu ochi albastri, si nu de acum, ci din timpul lui ceasca. De unde stim ca nu este o firma a securitatii, ca nu sunt implicate fondurile secrete despre care nu se vorbeste si care acum trebuie sa produca ceva?
   Mediul, vestigiile istorice, dezvoltarea regionala durabila ?! Ha, copilarii!! Banul vorbeste, chiar daca aduce moartea.

 2. Proiectul a ramas la fel de periculos.
  Despre politica stim ca e o ……., asa incit nu ne mai miram de privitul in “oglinda”.

  • MISOGINULE. Avem dreptul la opinie si avem dreptul sa ne schimbam opiniile la fel ca barbatii. Pe ei cum i-ai numi in cazul asta? Oricum, nu era necesara remarca…

 3. Domnule Csibi, căile politicii sunt mai încurcate chiar decât cele ale domnului. Acum nu multă vreme, o delegație liberală în frunte cu fosul președinte al CD Bogdan Olteanu, făceau bungee-jumping la Fân-Fest. Perioada coincide cu acea conferință a doamnei Vălean din 2007….

  Numai că banul (aurul) nu are miros. Iar conștiința, mai ales în politică, este un serios handicap. Cei de la RMGC sunt încă de la început hârșâiți în lobby-ul de tip românesc. În fond, proiectul a demarat pe vremea tăriceanului, s-a umflat pe vremea berceanului, s-a fixat binișor pe vremea bombonelului și acum se s-a deconstipat pe motiv de vindeanu.

  Motivațiile doamnei Vălean sunt puerile. Când ai argumente solide și vrei să convingi, dimpotrivă, inviți cât mai multe persoane.

 4. aurul nostru e mult mai benefic in pamant decat transformat in numere bancare.

  o parte se va duce la compania canadiana iar cealalta la bancile straine. noi cu ce ne alegem? cu privilegiul de a fi “bateriile” vestului?

  • Uimeste-ma!! Cum reuseste sa fie mai benefic in pamant? De data asta Dumnezeu ne-a pus in traista, dar, ca intr-un celebru banc, a inventat si poporul roman.

   • daca tu crezi ca aurul este valoros pentru ca fraierii il transforma in hartii, imi pare rau pentru tine.

    gandeste`te mai bine ca baietii destepti il aduna si dau inapoi niste hartii.

    informeaza`te despre valoarea reala a aurului care este cu totul alta decat cea economica. ti se va deschide o cu totul alta perspectiva despre lume.

  • Noi nu ne alegem cu nimic din nimic:nu prmim nici macar un litru de apa din pamintul sau din riurile pentru care au murit stramosii nostri saraci.Nu avem voie nici sa stam la umbra unui copac de pe marginea drumului !!!

 5. Sunt sigur ca Doamna Valean va venii cu acesta excusie ‘pereniale’ – “Acest seminar nu represinte pozitie officala al PNL, este doar strict ‘personal.”

  Numai nu exista ceva strict personala la un eveniment organisat la EP din partea un MEP care cu banii nostri invita niste Canadenii sa se promoveaza proiectul-lor murdar peste tot, si mai ales cand esti sotia liderul partidului PNL. Sa nu vin si spui ca este numai ‘personal’.

  Acest Doamna MEP trebui fi scos din functia-sa.

 6. Daca intr-un final aurul si restul de minereuri de la Rosia Montana vor fi exploatate , STATUL ROMAN ar trebui sa fie “exploatatorul” si beneficiarul, iar firma asa zisa si canadiana sa fie doar firma care executa lucrarile si sa fie platita ca atare. Dar cum prevede asa zisul proiect este invers. Firma canadiana este exploatatorul si beneficiarul, iar STATUL ROMAN este “firma ‘ executanta care isi ia doar 5 procente din profit nu din minereul extras. Si cum caile contabilicesti sunt incalcite si nenumarate , iar legile in Romania si mai si o sa ne trezim ca Statul Roman nu va mai lua nici macar alea 5 % din profit, ci va trebui sa plateasca 5 % cota parte din valoarea extractiei plus alea 4 miliarde de dolari care vor ajuta la protejarea mediului asa cum spun aia de la “Gabriel” . Si asta nu e tot …Aia de la Gabriel vor trece in contabilitate si vor declara oficial peste tot ca au iesit in pierdere si ca Rosia Montana a fost o mare teapa pentru ei data de Statul Roman. Asta dupa ce vor duce la loc sigur zecile de tone de aur pur (24 K) , sutele de tone de argint si alte sute de tone de diferite minereuri valoroase.Vor da in judecata statul roman ca l-ea data aceasta mare teapa si vor cere despagubiri de miliarde sau zeci de miliarde de euro. Statul Roman sigur va pierde acest proces . iar romanul de rand va plati. Guvernantii se vor uita la TV si vor rade pe sub nas la gandul ca li s-au mai ingrosat conturile cu milioane de euro drept spaga ca au aprobat toata aceasta mare hotie de la Rosia Montana .

  Cu stima si respect,

  Gabriel Gold Canadianul

  Va pup pe portofel si pe zacamant!

 7. despre centrala nucleara din Ungaria, unde Romania nu a fost consultata si care are perioada de functionare expirata – dar inca opereaza, nu se spune nimic ?

 8. salut ! sunt din alba iulia, deci destul de aproape de Rosia Montana, vad ca va tot dati cu parerea, e asa usor sa stai la caldura in fata la calculator, si sa vorbesti …. oare voi stiti ca in zona aia somajul e de 95 % ??? stiti cum e sa nu aveti mancare pe masa ?? sunt sigur ca nu, proiectul acesta e de 10 ani de zile , in tot acesti ani ONG-urile au tot venit cu tot felul de proiecte, turism, partii de schii, etc, in 10 ani zile voi ong-urile nu ati facut nimica !!! voi ecologistii sunteti o piedica in dezvoltarea romaniei !! mergeti si protestati in dubai, ca au stricat fauna desertului cand au facut blocuri .

  • Se stie…dar de ce oamenii sunt in somaj ? deoarece au vandut pe bani grei pamant, case si tot ce au avut …… asa ca mai lasa vrajeala

   • lasa tu vrajeala. De aia e proprietate privata ca sa vanda cand vor ei. Nu e un motiv sa stea fara locuri de munca sau sa fie blocat acest proiect. Cu mentalitatea asta de cocalar vrajit du-te pe site-ul lui Guta.

  • tot omul cat de cat informat stie casaracia si somajul din zona RM se datoreaza in buna parte politicii de obstructionare din partea autoritatilor locale si judetene (AB) care au interzis alte dezvoltari decat cea a mineritului! astfel nu au mai curs nici fonduri de la buget sau de la UE in zona. un scenariu perfect pentru a lansa apoi mitul ca doar proiectu RMGC poate aduce ‘salvarea’!

   mihai:L esti doar neinformat si/sau naiv sau esti interesat sa perpetuezi si tu acest mit mincinos al goldistilor?

  • Impactul negativ cert si potential al respectivului proiect minier asupra mediului natural si patrimoniului cultural national depaseste cu mult zona Rosia Montana si judetul Alba, fiind o chestiune de interes national si international, astfel incat opinia localnicilor nu poate sa prevaleze, chiar daca 100% din ei ar dori exploatarea, ceea ce nu este cazul. Sunt multe alte zone in tare cu situatie socioeconomica mai grea si potential mai redus. Si sunt atatea institutii publice cu rol in protectie sociala, reconversie, gasirea si dezvoltarea de alternative etc. tocmai ca sa nu fie loc de smecherii mediatice de tipul “singura sansa a zonei X este investitorul Y, chiar daca planurile lui au si multe efecte negative…”. Asa ca aceasta jonglerie retorica cu acceptabilitatea proiectului pe motiv ca in zona e somaj si saracie si de aceea altceva nu mai prea conteaza, nu tine….

 9. E impresionanta fotografia, dar ar trebui sa vina cu ceva mai solid. Ca asa si Dumnezeu ucide. BASCA: as putea spune ca e vinovat de genocid. Si daca va arat niste schelete sigur arata mai infricosator decat opera de arta de pe fata tipei. Stiu ca exista astfel de mine in Europa de Vest. As vrea sa vad un localnic de langa mina de aur din Suedia care arata asa.

 10. distrugeti TOT !

  atat ce a mai ramas sa fure si aurul de la Rosia Montana,sa traiasca ei bine,restul sa furat si impartit tot ce sa putut !

  dictatorul ceacesco nu chear a distrus Romania toata ,dar pe cei ce ia crescut si in laboratoarele comuniste si orfanitate si in functii cheie,securistii,tortionarii,calaii au distruso,jefuito = cei si in pensii grase si in partide si ce o conduce astazi !

 11. george dragomir on

  Complicat dar simplu…curvasarie oficiala. Nu poate statul roman, adica noi, sa exploateze singur? Cu metode clasice..sa dea de lucru in zona, sa fie protejat si mediul. Cred ca se poate…metoda nu ne vindem tara..pe urma le dam pe un, 1 $…a trecut. Am vazut tepele, tepelor….fara Vlad Tepes. Eu cred ca statul roman poate face singur exploatarea, fara sa dea altuia. Evident ca nu se mai dau comisioane grase(spagi) in ministere. Este o treaba politica pana la urma, din pacate..cine si cat ia spaga de aici

  • din cauza concentratiei scazute a aurului in roca, cu metode clasice, sau, sa zicem, fara folosirea cianurii, nu se reneteaza exploatarea, tehnologia de lesire (?) prin cianura de potasiu fiind aparent singura metoda profitabila.
   concluzie: ori cu cianura – ori deloc!

   eu prefer varianta a doua

   • Asa e. Plus ca asa se exploateaza peste tot. Undeva avem parte de dezinformare ca tehnologia asta se incadreaza in toate standardele de mediu in vigoare.

 12. Tocmai ma pregateam sa postez acelasi link, multumesc, Ramona.
  Magor, sunt surprins sa constat ca acest link — catre un articol exceptional din multe puncte de vedere, nu in ultimul rand prin lipsa de patima si de ifose stiintifice — nu pare sa existe pe HotNews, sau nu-s eu in stare sa-l gasesc.
  E desigur o scapare; poate-i ajuti tu pe prietenii nostri comuni sa-l puna, eventual pe prima pagina, asa cum cred ca merita.
  Pentru ca, daca ce scriu oamenii astia e adevarat — si par sa aiba declaratii la prima mana — prin comparatie susaneaua Adinei Valean e doar o glumita nevinovata…

 13. Banul a ajuns religie. Lui i se inchina cu totii acum. In conditiile globalizarii nu mai conteaza nici neam, nici tara, nimic. Domnii cumparati nu trebuie sa stea neaparat in Transilvania, nici macar in Romania, se pot duce in Caraibe sau unde le permite banul acumulat si unde e mai frumos(inca) de trait. Cred ca se rasucesc in mormant dacii care si-au aparat si ei ce le era mai drag
  – un loc lasat lor de Dumnezeu unde sa traiasca in mijlocul naturii, in comuniune cu si cu respect fata de ea, in pace. Din pacate se pare ca si de data asta aurul ii va mai rascoli o data si nu se stie daca va mai fi careva sa le stea in cale nemernicilor.

 14. lasati utilaju pe mana mea.Am baut io tuica facuta din ciorapi de recruti, acu ce mai conteaza daca beu si cu cianura…iar apoi cand io da Videanu drumu la fabrica de aur, facem tuica si-i ducem si lui, c-asa-i frumos, sa cinstim pe al care face-un bine…si ungurii are cianuri in apa, noi de ce sa n-avem…acu saracii vor sa traga o teava de la noi ca cica e apa altfel…hahaha…asta-i pentru Marko care tre sa semneze avisu de mediu ptr. esploaTare…si dupa ce-o semna o sa-l acuze fratii lui de la Budapesta ca a incercat sa-i … Imbete … cu apa rece…

 15. Da ce de pretentii de ecologisti de vita nobila aveti. De dejectiile care se varsa in apele romane fara a fi epurate ati auzit? Poate va lumineaza Dumnezeu si faceti si din asta vreo campanie net. In loc sa scuipati venin impotriva unui proiect care respecta legislatia de mediu. Vreau nr. legii pe care o incalca acest proiect.

  • Exemple numeroase de incalcari grave ale legislatiei de catre acest proiect gasiti de exemplu pe http://www.rosiamontana.ro si multe sunt confirmate de justitie, care a anulat diverse acte obtinute ilegal de firma respectiva, iar anularea altora este pe rol in instante. Probleme de mediu sunt multe altele in Romania, si se fac campanii si contra acestora – vezi de exemplu cele contra DN66A, contra proiectului de “ameliorarea navigabilitatii” Dunarii, contra statiunii turistice Padis sau Padina-Pestera, contra carierelor din PN Macin, contra Kronspan Sebes si Brasov, contra amenajarii hidrotehnice a Jiului in PN Defileul Jiului, contra noii centrale nucleare, contra antropizarii multor zone naturale prin invazia de vile, contra modului dezastruos de management al deseurilor in marile orase etc. etc.

  • @Res Publica
   chiar asa! dati numarul legii pe care-l incalca proiectul! DAR NU EXISTA A CEA LEGE! niciodata nu se vorbeste de asta ca pretinsii ecologisti nu pot indica cel putin o lege care sa interzica proiectul! sint cu totii vanduti, nu vedeti???? in loc sa se ocupe de adevaratele probleme ale tarii (sa faca diguri impotriva inundatiilor, sa planteze copaci, sa stranga PETuri)!

   daca nu-l impuscau banditii astia pe ceausescu, in mod sigur s-ar fi realizat deja proiectul si romania era una din cele mai prospere tari din europa si chiar din intreaga lume! iarpe “ecologisti” iar fi pus sa munceasca, nu sa saboteze dezvoltarea tarii romaniei in scopurile SECRETE ale ocultei internationale!

   • De asta Romania castiva mai putin de 10% din proiect …
    Dispari ca ai luat-o pe aratura, tu si cartile tale securiste !!!

 16. cum suntem noi, contemporani, indreptatiti sa folosim aceste resurse mostenite de secole si n-au fost altii in trecut sau n-ar trebui sa fie generatiile urmatoare???
  si asta daca le-am folosi noi, pentru ca, in concordanta cu marirea de capital executata de Gabriel de curand, la care statul roman nu si-a adus aportul, partea romaneasca a devenit mai mult decat infima….
  si chiar de ar fi vorba de miliarde si miliarde de dolari, sa fim seriosi, statul roman, prin guvernantii ei, a demonstrat nu de putine ori ca poate “evapora” miliarde intr-un termen demn de cartea recordurilor, fara vreun rezultat pozitiv evident….si atunci, inca o data, de ce am exploata acum, azi, miine, aceste zacaminte???
  cred ca in primul rand ar trebui sa ne maturizam ca tara, ca popor, inainte de a “devora” acest avut.
  Aurul nu pleaca de acolo, avem tot timpul din lume sa-l folosim…de ce acum e mai imperios necesar decat ar fi peste 100 de ani???
  SUNTEM PENIBILI !!!

 17. Am citit in publicatia universitatii Spiru Haret, in numarul de acum doua saptamani de o echipa de cercetatori romani din Baia Mare care dupa revolutie s-au desprins de combinat si au dezvoltat o tehnologie de extractie a aurului fara cianuri, cu randament mult mai bun si reziduul poate fi folosit dupa exploatare. Au batut la toate usile care li s-au inchis in nas. Poate puteti dvs. face ceva…

  • tehnologia respectiva permitea si extragerea unor elemente chimice deosebit de rare, neincluse inca in tabela lui mendeleev, element existente aproape in exclusivitate pe teritoriul romanei, cumar fi strontiul, idiotiul si mai ales daciul, din care se produc substante care trateaza SIDA si cancerul cerebral!

 18. Eduard Schiller on

  Este revoltator sa se puna problema exploatarii aurului cu metode care sa foloseasca cianuri. Oricum OTRAVIRE! si se kistiga sigur mai putin dekit se prapadeste intr-o luna! vedeti kit se duce in buget din creditele acordate de FMI,BM si CE pe pensiile speciale si primele dubioase , credite care, de fapt se vor plati de copiii nostri. Odata am avut o catastrofa ecologica de proportii cu cianuri, stiuta, si cine stie kite nestiute. Despre ce se mai discuta? Nu se mai pot fura sume mari din privatizari , acum se doreste a se obtine bani frumosi pentru “lobi”. Este rusinos, dar parca nu le pasa, daca ies bani nu conteaza. Patriotismul a disparut, a fost ingropat de hotie si nationalism!

 19. nu trebuie promovat acest proiect necologic. institutul de specialitate din baia mare detine o tehnologie autohtona perfect ecologica. ce -i mana pe ei in lupta ?(cei care sunt pro), ce-au voit acel apus ?(pro) precum spune eminescu. raspunsul poate fi : muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta. asa ceva nu trbuie sa se repete. sper ca presedintele sa fie un adevarat roman.

 20. Dupa cum ii spuneam si domnului Cristian Lascu, ca raspuns la motivarea dansului privind aparitia in National Geographic a unor advertoriale RMGC, aurul de acolo poate sa duca la ameliorarea bugetului Romaniei. Intr-o situatie ideala, o companie de stat ar trebui sa il scoata din muntii aia, cu tehnologie de ultima ora care sa permita alterarea minimala a mediului si sa fie eficienta in acelasi timp. Intr-o situatie mai putin ideala, dar mai aproape de realism, se accepta parteneriatul cu o companie specializata, cu mentinerea unui control riguros din partea statului. Dar asta presupune o clasa politica responsabila si de buna credinta. Ceea ce e departe de realitatea romaneasca. Asa ca, pentru moment o solutie de bun simt este inghetarea exploatarii pe o perioada de minim 20 de ani, cu speranta ca peste 20 de ani se schimba ceva in bine (apar tehnologii noi, se mai cizeleaza politicienii, apar alte norme mai favorabile mediului si/sau siturilor arheologice etc.). Restul nu sunt decat discutii…

 21. frumos…
  ii doare fix in dos de tara si de mediu… atata timp cat cineva se imbogateste si cineva din romania ia spaga…
  exploatarea miniera distruge mediul! nu pot nega acest lucru… si nici nu-l neaga zic ca “respecta normele de emdiu” ceea ce nu este echivalent cu lipsa poluarii…
  oricum aproape sigur se va face acest proiect… probabil inca nu s-au inteles la spaga 🙁

 22. E i-as sfatui pe toti cei care vor sa isi formeze o parere sa faca o excursie pana acolo, asa pot sa aiba cel putin o imagine mai clara, mai ales in lipsa cunostintelor de specialitate. E normal sa faci asocierea cianuri = otrava, daca nu stii exact despre ce e vorba.
  Pe de alta parte, ok – nu se va face exploatarea – se distruge mediul, turismul, rezervatia arheologica sau mai stiu eu ce. Dar eu nu am vazut pana acum NICI un proiect de “reesapare” a zonei din punct de vedere economic, social, mediu, turistic, arheologic.
  Tot ce vad esta ca toata lumea sta cu tunurile pe RMGC si a exploatarii fara sa ofere solutii alternative.
  De asemenea mi-a atras atentia o alta problema: lipsa de transparenta a ONG-urilor implicate in lupta impotriva RMGC. De unde provin finantarile pentru campanii, seminarii, conferinte, drumuri la Bruxelles etc. Aste sunt fonduri serioase, care curg de ani de zile – 7-8 ani cred. Poate cineva sa faca un calcul cati bani a pierdut Romania in felul asta?
  Pana una alta, ma intorc si zic: mergeti pana acolo (chiar daca in viata mea nu am auzit de Rosia Montana ca zona de vacanta), lamuriti-va de ce se cheama Rosia, lamuriti-va ca situl arheologic este o paragina de care nu s-a ocupat nimeni ani de zile, lamuriti-va ca “motii” sunt de fapt romani veniti de prin toate colturile tarii si pe urma mai vedem…

  • Pai ceea ce spui tu este exact ce se intampla cu cladirile vechi din Bucuresti: hai sa construim peste ele spatii de birouri, ca tot au intrat in paragina. Chiar daca nu s-au facut foarte putine pentru promovarea turismului la Rosia Montana (ceea ce e valabil pentru toata tara), inca nu e prea tarziu. Insa in cazul in care demareaza proiectul RMGC, in mod cert va fi PREA TARZIU. Ideal ar fi sa mai asteptam. Romania nu pierde mare lucru din intarizere, chiar crezi ca ar intra toti banii in bugetul de stat? Si chiar crezi ca vor fi folositi pe viitor fara licitatii trucate? Alta e problema: statul roman s-ar putea sa-si diminueze cota de participare la proiect la sub 1% daca nu participa la grandioasa majorare de capital social. Si credeti ca are bani sa participe? Ei, aici e schepsisul, iar noi vorbim la tv de flacari violete in loc sa se discute despre majorarea de capital de la RMGC.

  • Cine a fost prin zona stie ca peisajul nu este nicidecum “dezolant” si situatia nu e nici pe departe asa de neagra dpdv al mediului cum acrediteaza propaganda RMGC, ci doar urmeaza sa devina daca se implementeaza proiectul. Dezastre sunt in alte parti, unde s-au facut mari exploatari de suprafata – Calimani, Musca… Insa multe aspecte negative ale proiectului reies perfect chiar din documentatiile prezentate de RMGC, pentru 95% din argumentele contra nici macar nu este necesar sa fi fost in zona… Pentru lipsa de proiecte de “resapare” a zonei, de creare de alternative, de vina oare cine este? Opozantii proiectului? Sau statul roman prin puzderia de institutii si de fonduri publice teoretic alocate pentru asa ceva dar care au ocolit cu suspecta grija zona – avem minister la dezvoltarii, minister al muncii si proectiei sociale, agentie de dezvoltare regionala, agentie de dezvoltare a zonelor miniere si industriale, s-au cheltuit sute de milioane de USD si EUR din fonduri bugetare si de la UE si din imprumuturi de Banca Mondiala pentru reabilitare si dezvoltare a fostelor zone miniere… Si pentru zona Rosia Montana mai nimic. Oare de ce? Nu e rolul ONG-urilor de mediu si nici a altor categorii de opozanti ai proiectului sa “propuna alternative”!
   RMGC nu e principalul vinovat sau inamic al mediului si patrimoniului cultural in problema Rosia Montana – raul vine de la autoritatile romanesti. Daca ele nu isi schimba atitudinea, poate sa plece sau dispara RMGC ca vine alta firma… De aceea si ultimul demers colectiv al ONG de mediu vizeaza exclusiv autoritatile publice romanesti, nu pe “investitori” sau potentiali “beneficiari”…
   Cat despre asa-zisa lipsa de transparenta a opozantilor: Nu pot fi tratati la gramada. Or fi si unii netransparenti – dar de exemplu noi ( Asociatia CCN – vezi http://www.ccn.ro suntem de aproape un deceniu activi in combaterea proiectului si nu am avut niciodata vreo finantare pentru asa ceva, actionam pe propriul buzunar in timpul liber – suntem toti voluntari – si nu cheltuim mare lucru, pentru ca nu avem de unde… Cea mai mare parte din activitatile contra proiectului minier cer vointa si munca, nu prea cer bani, cum isi inchipuie unii… Iar cand au fost lucruri care au costat bani, nu s-a facut un secret despre cine a finantat si cu cat si pentru ce – vezi finantarile de la Fundatia pentru Parteneriat, premiul castigat de asociatia Alburnus Maior etc.
   Pentru cine nu a fost la Rosia, dezinformarile Dvs. pot parea credibile. Pentru cine a fost in zona – chiar si numai ca turist, pentru ca zona ESTE SUPERBA, stie ca realitatea nu este cea zugravita de Dvs. Radu Mititean – director executiv – Asociatia CCN Cluj-Napoca 0744-576836 http://www.ccn.ro PS Cea mai buna dovada a relei-credinte a majoritatii apologetilor proiectului activi ca postaci pe diverse forumuri este faptul ca isi ascund identitatea reala si posteaza ca anonimi. Oare de ce?

   • am citit articolul postat pe site-ul vostru si sunt intrutotul de acord…
    ma bucura faptul ca exista atitudine la un asemenea nivel…demonstreaza ca se poate…
    daca am mentionat mai devreme ca trebuie ar trebui ne “maturizam” pentru pentru a aborda un asemenea proiect (si nu ma refer la ani, ci la zeci, poate sute de ani), acesta este un semn clar ca suntem pe drumul cel bun.
    Toata stima, aveti tot sprijinul meu !!!

   • De ce nu deschideti un cont bancar pentru donatii care sa va ajute in aceasta lupta ? Eu cred ca foarte multi oameni va vor sprijinii.

    Care este pozitia ONG-urilor din Ungaria ?

    De ce nu se ridica problema direct la UE ?
    Astfel mai muti oameni politici ar putea intervenii pentru blocarea definitiva a proiectului. UE tot o da cu un mediu mai curat, CO2 cat mai putin, poate va fi receptiva …

    Multumesc pentru raspunsuri.

  • @alexandra: imi place ca mai exista si romani si romance care gandesc liber! intransparenta ONGurilor si mai ales a FINANTARII!!! acestora este o problema cruciala in lupta pentru aurul de la Rosia Monatan care explica tot.

   se stie ca ungurii (impreuna cu conspiratia internationalist-”ecologista”) intarata ONGurile din romania impotriva proiectului de la rosia montana ca sa exploateze mai tarziu ei aurul (cu sprijinul activ al ONGurilor) dupa ce vor fi luat inapoi ardealul cu zacamintele sale de aur, argint, iridiu, strontiu, daciu si mai ales idiotiu (ultimele trei fiind elemente chimice care trateaza cancerul cerebral, SIDA, si mai ales bolile cu potential de pandemie (A1H1), elemente descoperite de cercetatori romani in domeniul mineritului din baia mare in 1978 si neintroduse (din motive oculte) in tabela lui mendeleev.

   pentru a cunoaste intreg adevarul despre BATALIA MILENARA ce se da la rosia montana iti recomand tie si tuturor celor interesati cartea mea aparuta recent cu titlul: “Strontiu, daciu si idiotiu – Adevarata miza a proiectului de la Rosia Montana”.

   PS: pentru a sprijini proiectul RMGC, cumparati actiuni ale companiei, fie ele cat de putine – si veti contribui la salvarea omenirii de bolile prezentului si ale viitorului!

   cu respect sacru pentru adevaratii patrioti: sustinatorii proiectului RMGC!

   • In mod normal un asemenea “comentariu” nu ar merita vreun raspuns, pentru ca e bascalie si SF. Totusi, in caz ca unii mai neinformati ar fi tentati sa creada ceva: ONG-uri de mediu autohtone, precum si localnici, se opun proiectului minier respectiv de mai bine de un deceniu, de cand nu se auzise de proiect nici prin alte tari nici de catre ONG-uri straine…. Greenpeace, Soros, Ungaria, diversi politicieni au “descoperit” proiectul mai tarziu, dupa multe insistente ale ONG de mediu si localnicilor care se opuneau, dupa ce a putut fi sparta bariera mediatica impusa initial de initiatorii proiectului si complicii lor, care au facut ca ani de zile in presa sa nu apara aproape nici o critica la adresa proiectului…

   • Maresalul Antonescu on

    Sant acelasi fel de “patrioti” care in 45 au venit pe tancurile sovietice si au exterminat moral si fizic natia romana.

   • Initiati o actiune la nivel national “SALVATI ROSIA MONTANA”.Cum pot cumpara actiuni RMGC ? Pot convinge multe alte persoane sa cumpere actiuni!.

  • cu siguranta exista un interes mai putin transparent si in cazul ONG-urilor (pe principiul taberelor adverse implicate in studiul incalzirii globale in care s-au pompat uriase resurse financiare, dar, desigur, la scara mai mica), dar asta nu inseamna ca exploatarea este o solutie…
   Rosia Montana a devenit de interes national tocmai din cauza acestor zacaminte, altfel ar fi ca orice alta zona din tara, nici nu ar intra in discutii…
   sunt multe situri in Romania care ar necesita interventii urgente (din foarte multe puncte de vedere) din partea statului si nu numai, dar acesta este cu totul alt subiect.
   concluzie: proiectul ar trebui stopat pur si simplu…ar fi trebuit innabusit din fasa cu decizii clare si definitive. Avem nevoie sa ne “maturizam” pentru a aborda corect un proiect de o asemenea amploare…
   legat de beneficiile financiare, sa nu uitam ca doar de curand RMGC a hotarat sa mareasca capitalul social, fara ca statul sa-si aduca aportul (argument-din lipsa de fonduri), astfel incat participatiunea statului la acest proiect devenind insignifianta….trage singura concluziile (gandeste-te ca au facut acest gest inca inainte de aprobarea proiectului, ma intreb ce vor face dupa ce se aproba si au mana libera…)

   • Sunt foarte multe ONG care se opun proiectului, din motive variate, unele de multi ani, altele doar mai recent… Asa ca nu pot fi tratate la gramada. DIn motive pur statistice este evident ca in mod sigur printre numerosii opozanti sunt si unii care o fac din oportunism sau motive mai putin laudabile, dar de aici si pana la a generaliza e cale lunga…

  • E, de unde vin, frate, banii, de la dusmanii natiei? Cine finanteaza ONG-urile sa puna piedici bietului RMGC? Poate si justitia a fost platita de nenorocitii astia de ONG-isti, judecatori din Cluj, Brasov, Timisoara, e o adevarata caracatita oengistica, nu mai ai loc de ei pe lumea asta…
   Daca n-ai auzit de Rosia Montana ca zona de vacanta, mergi mai alaturi un pic, la Rosia Poieni, si ai sa vezi, intr-un week-end de primavara, sute de turisti pe munte, grupuri de straini, polonezi, cehi, rusi, care vin sa bata la pas cararile spre Detunatele. De ce zic de Rosia Poieni? A, nu stii? Pai pentru ca in faza 2 a proiectului RMGC, exploatarea se va intinde la Bucium si Rosia Poieni. Adica radem vreo 15 munti, da’ nu afectam mediul, what the fuck!!!
   N-ai vazut niciun proiect de resapare? Pai cine sa resapeze, daca nu poti sa deschizi nici un magazin alimentar in Rosia, ca e declarata zona monoindustriala?
   Ia vezi tu pe linkul asta, dat de Ramona mai sus: http://www.bursa.ro/on-line/s=companii_afaceri&articol=73609.html
   cum de fapt Romania n-a pierdut niciun ban, pentru simplul fapt ca N-O SA OBTINA NICIUN BAN din exploatarea de la Rosia, daca, Doamne fereste, va incepe vreodata!

  • Ideea asta cu turismul la Rosia Montana e ceva de genul hai sa cautam o alternativa la minerit care sa nu fie ineptie maxima. Bingo: turismul. E ca aia a lui Udrea cu golful. Tara arde si baba se piaptana. Apropo: Sa-i spuna cineva lui Udrea sa-si schimbe look-ul ca-i naspa.

 23. nu inteleg un lucru. de cind e scandalul cu rosia, un grup de localnici aveau timp de mult sa lanseze o intiativa economica: vaci cu lapte, o fabricutza de ambalat: cumparati cascavalul rosia montana

  sau o linie de suc de mere rosia montana, o cooperativa, ceva

  lumea i-ar fi sustinut, cu siguranta am fi cumparat ca sa salvam zona. ar fi dovedit ca pot crea zeci-sute de locuri de munca, ca alternativa

  si nu e tirziu nici acum

  • De foarte multi ani, in mod abuziv, prin Planul Urbanistic General al comunei Rosia Montana, o buna parte din zona a fost declarata “zona industriala”, inlusiv o buna parte din intravilan. Cu alte cuvinte, de multi ani este interzis sa dezvolti orice altceva decat elemente destinate viitorului proiect minier. Prin urmare orice a depus o cerere de autorizare pentru magazin, pensiune, fabrica de produse alimentare, ferma etc. a primit invariabil refuzul autoritatilor, pentru ca orice lucru ne-minier a fost declarat ca functiune “incompatibila cu regimul zonei” respective. De aceea nu s-a prea putut dezvolta nimic, si e evident ca asta s-a si vrut, sa se previna aparitia de “alternative” ca sa se poata specula emotional chestia cu “singura sansa este mineritul”, desi e o ipocrizie imensa, pentru ca promovarea acelui proiect minier inseamna de fapt sfarsitul oricarei sanse de minerit de orice fel, avand in vedere ca in 17 ani urmeaza sa se epuizeze intregul zacamant, dupa ce a fost exploatat mii de ani la intensitate mai redusa. Deci daca e vorba de pastrat / promovat mineritul pe termen mai lung, proiectul minier Rosia Montana este cel mai mare inamic… Asta par sa nu priceapa fostii mineri care s-au lasat vrajiti de promisiuni… Ca in mai putin de doua decenii dispare tocmai din cauza acestui proiect orice sansa de a mai avea minerit… Deci oricum viitorul zone NU poate fi mineritul…

   • in cazul asta depinde de localnici sa il zboare pe primar… cu sau fara mina, blocarea alternativelor e ceva criminal
    cred ca poate fi atacat si in justitie, atit e de aberant
    din pacate e ceva morbid in modul in care noi ca grup, ca natiune sau comunitate locala nu stim sa ne aparam interesele

    multumesc de raspuns

   • @ amalia
    mda, numai ca saracii localnici, saraciti si amenintati de peste zece ani, sunt la mana primarului.
    Nota bene: primaria Rosia Montana are sediul intr-o cladire a RMGC!!! Mai e nevoie de alte explicatii?
    Comentezi de RMGC, te tai eu de pe lista de ajutor social, mai pupi tu aia, ailalta… la anul si la multi ani!

 24. In Australia directorii unei exploatari au facut baie in bazin ca sa demonstreze minciuna cu poluarea. Cianura se descompune si natural – alt lucru despre care nu se vorbeste.
  Cei ce se opun proiectului din Rosia Montana sunt o mana de pensionari care oricum au pensia platita de noi si nu au nevoie de activitate ca vor liniste.
  Ii doare in … de ceilalti …
  Ca sa faci agricultura sau sa cresti animale , trebuie sa te pricepi si sa ai unde. Tu ai fost acolo de-ti dai cu parerea?
  Organizatiile”ecologiste” sunt finantate de Soros care vrea sa puna el mana pe exploatare. Punct. Restul e gargara !

  • :)))))))))))
   Te invit sa faci baie in cianura, impreuna cu o mana de animale pensionate pe care le doare in… de Soros. Punctum.

  • Cum “nu se vorbeste”? Noi de exemplu, si destule alte ONG care se ocupa si de mediu si se opun proiectului, am subliniat in repetate randuri ca utilizarea tehnologiei cu cianura nu este singura si nici principala problema de mediu. E un risc ridicat pentru ca urmeaza sa se foloseasca cantitati uriase, si sistem industrial, nu cantitatati reduse in mediu strict controlat si securizat de laborator. Dar pe de alta parte cianura este toxica numai peste un anumit nivel-prag de concentratie, este biodegrarabila si nu da bioacumulare… In schimb metalele grele sunt un risc si un rau mult mai mare si cert – nu doar potential. Si alte efecte de mediu negative. De aceea proiectul minier Rosia Montana ramane inacceptabil si daca s-ar utiliza tehnologii care nu se bazeaza pe cianuratie… Asa ca opozitia la proiect nu vine din “frica de cianuri” decat eventual pentru persoane cu nivel redus de instruire si informare, ceea ce nu e cazul pentru majoritatea ONG de mediu care se opun proiectului…

  • Se opun proiectului doar “o mana de pensionari”? Buna gluma… Nu stiu ca, de exemplu, in vreuna din cele 70 de ONG de mediu care au semnat declaratia comuna din 19.01.2010 sa fie vreuna in care pensionarii sa fie un procent semnificativ… Dimpotriva, multe sunt formate exclusiv sau majoritar din tineri – medii de varsta pe la 30-35 de ani… cvasitotalitatea cu studii superioare… Cat despre asa-zisa finantare de catre SOROS a ONG-urilor de mediu… Ar fi fost frumos sa existe finantari constante si semnificative pentru ONG-urile de mediu care se opun proiectului, si bune erau si de la fundatia Soros sau alti finantatori interni sau extterni, publici sau privati… Ca ar fi permis actiuni cu mai mare vizibilitate publica… Nu a fost sa fie… din pacate… Putine organizatii au reusit sa obtina ceva resurse pentru campanii contra proiectului minier, mult sub necesar… Radu Mititean – CCN Cluj-Napoca

   • nu stiu daca ati incercat o colaborare cu Ordinul Arhitectilor din Romania sau Uniunea Arhitectilor din Romania, dar sunt sigur ca nu sunt reticenti la asemenea demers, ba dimpotriva…, si tinand cont de acoperirea pe care o au filialele teritoriale in tara si specificul meseriei de arhitect, ar rezulta o extindere a vizibilitatii publice cu costuri minime…
    sunt sigur ca,, spre exemplu, d-nul arh. Tiganas, presedinte OAR Cluj, sau d-nul arh. Taric, presedinte OAR Brasov ar raspunde pozitiv unei asemenea actiuni. Si patrimoniul arhitectural este unul din elementele lezate de acest proiect.
    p.s. mea culpa pentru tratarea la mod general a ONG-urilor, fara intentie..

  • raspuns pentru cei ce “citesc” (restul…mai intai sa-i deschida) :
   mai e mult de munca, lupta e apriga…la toate nivelurile…
   mi-e teama ca la nivel inalt e si mai grav…

 25. Inca ceva, Gabriel Resources e companie listata la bursa, astfel sunt obligati sa redacteze rapoarte trimestriale. Se pot consulta aici: http://www.gabrielresources.com/investor-12.htm

  Ma indoiesc ca aceste rapoarte arata chiar totul, dar sunt probabil informatii interesante. N-am gasit structura actionariatului pe site-ul lor si ar fi trebuit sa existe, conform regulilor de transparenta. Dar poate nu m-am uitat eu atent.

 26. ar trebui sa iesim masiv in strada si sa cerem un referendum … e o problema de interes national si ne priveste pe toti … ma simt asa neputincioasa si imi pare rau ca am votat cu cine am votat :((((((((((((((((

  • Daca o sa iasa ca si ala de la prezidentiale de pe acum stiu rezultatul 🙁
   Nu referendum ne trebuie ci, BLOCAREA PROIECTULUI !!!

 27. In primul rand vorba ardeleanului :
  -Ce atata graba !?

  Daca ne-am trezit cu aceasta comoara , nu vad de ce ne-am grabi s-o exploatam pana nu suntem siguri ca aduce maximul de profit( si aici ma gandesc si la generatiile viitoare)
  Altfel, asa s-a procedat si cu sulful din Calimani, unde in ciuda avertismentelor ca tehnologia de exploatare adusa din Polonia nu se preteaza la asezarea naturala a zacamantului, s-a reusit, in heirupismul ceausist, sa se distruga o zona montana care acum arata ca un spatiu selenar, fara ca sa se poata extrage decat vreo cateva kg. de sulf.( in schimb s-a descopertat un munte si s-au imbolnavit profesional o multime de oameni, in afara de cei din zona).
  Mi-e groaza ca asemeneA DECIZII MAJORE , DE IMPORTANTA EXCEPTIONALA PENTRU TARA, incap pe mana unora ca Udrea, Boc, Berceanu sau Videanu, ca sa nu mai vorbesc chiar de Basescu..

 28. problema se va rezolva poate mai rapid si mult mai simplu decat am crede, anume cu un mare fis – mare fis al RMGC-ului. cum? prin dizolvarea firmei conform articolelor legii societatilor comerciale (30/1990 republicata in 2009 daca nu ma-nsel).

  cititi mai multe aici:
  Rosia Montana (Gold Corporation) in pericol de dizolvare
  http://www.biziday.ro/?p=298

 29. Gabriel Resources e o companie destul de mica, are o capitalizare de 1,4 miliarde dolari canadieni la bursa din Toronto, ceea ce-i putin. Macar daca era o super companie, gen Rio Tinto. Desi baietii de la Rio Tinto au facut praf mediul inconjurator in bazinul raului cu acelasi nume din Spania. Se pot filma linistit scene din Dune acolo. Chiar vreti sa-l vedeti pe Shai-Hulud si la Rosia Montana?

 30. Am inteles ca RMGC e plina de datorii, ca au incercat sa mareasca capitalul social pentru a evita dizolvarea firmei (o manevra legala necesara atunci cind datoriile sint mai mari decit activele existente). Nu stiu in ce masura e adevarat, dar daca este asa nu poate fi decit o stire excelenta.

 31. aaa cum au trait astia 2000 ani la RM fara proiecte de reesapare economica lansate de onguri? sau cum asteapta romanii de 2000 de ani rmgcu’ sa-i scoata din kk? astia din RM n-au auzit de spania, italia irlanda uk germania ( cel putin pana inainte de criza) sau pe unde mai da romanu cu sapa cand n-are chef sa exploateze aur? da de ce rmgc e din barbados? elvetia ce are? asa-i ca rmgc n-o sa angajeze minieri specializati din alte tari ci acum se ocupa de calificarea localnicilor sa faca fata cu succes normelor EU de exploatare a aurului cu zyclon B? dar daca peste 100 ani o sa se inventeze o tehnica de teleportare a aurului din pamant direct in conturi bancare si n-o sa mai aiba ce sa teleporteze decat cianura? daca un porc face pipi in apa de unde bea uni cetateni, ca nimeni nu respecta legea, atunci si eu pot sa detonez o bomba atomica?
  Mai este românul frate cu codrul? sau mai asociat cu gabrielu?
  o sa facem parte din axa Azerbaijan, China, India, Peru, Russia, Ukraine sau Zambia?
  n-ar fi o idee mai buna sa-si faca videanu un rmgc propriu? adica n-ar scoate mai multi bani decat din cotizatii indirecte?
  un lucru e clar unguri e mai ecologisti decat noi ca au verde pe drapel si onguri la noi in tara. hmm? da daca is onguri chinezesti sau turcesti?
  vand lectii de extreme survival

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger