Fără compromis: protestatarii din Ucraina nu acceptă amnistia în schimbul încetării ocupaţiei

0

Ucrainienii adunaţi în Piaţa Independenţei din Kiev refuză termenii unei legi menite să graţieze protestatarii arestaţi în timpul confruntărilor cu poliţia, o lege al cărei scop era de a pune capăt mişcărilor de protest din ultimele două luni din această ţară. Condiţia principală impusă de lege este ca ocupanţii pieţei şi ai clădirilor guvernamentale să plece acasă, scrie BBC.

 

 

Liderii opoziţiei care protestează pentru o poziţionare pro-europeană a Ucrainei şi nu pro-Rusia au declarat că acest compromis propus în parlament este inacceptabil şi că protestatarii vor rămâne în zonele ocupate – centrul Kievului şi clădiri importante ale municipalităţii. Noua lege a amnistiei le cere protestatarilor să părăsească toate instituţiile ocupate pe teritoriul Ucrainei în termen de 15 zile. Un număr semnificativ de clădiri din Kiev sunt ocupate de oameni, dar acest lucru s-a întâmplat şi în alte oraşe ucrainiene; clădirile autorităţilor sunt folosite drept centre de operaţiuni şi, totodată, dormitoare, pentru că frigul de afară este greu de suportat.

Legea propusă în parlament cere înlăturarea baricadelor ridicate de protestatari în centrul Kievului, deblocarea străzilor şi pieţelor din ţară aflate sub ocupaţie, dar nu „refuză” protestele „paşnice”. Textul legii a fost prezentat drept „o concesie” (una din mai multe) făcută de preşedintele Viktor Ianukovici cu scopul încetării stării de criză în care se află Ucraina (celelalte „concesii” au fost acceptarea demisiei guvernului şi abrogarea legilor anti-proteste recent instituite). Opoziţia, însă, nu a votat legea aflată ieri în dezbaterea parlamentarilor. Liderul opoziţiei, boxerul Vitali Klitschko, a declarat în faţa oamenilor din Piaţa Independenţei că lupta merge mai departe.

„Cererile impuse de ei sunt inacceptabile şi nimeni nu le va îndeplini. Am spus că legea trebuie să intre în vigoare fără nicio condiţie. Poziţia noastră rămâne neschimbată”, a declarat un parlamentar din opoziţie. „Această lege este un instrument menit să tragă de timp. Vor folosi aceste 15 zile pentru a scăpa de oricine nu le va da ascultare şi vor aduna forţele necesare pentru un atac asupra poporului”, a declarat alt parlamentar. Şi oamenii aflaţi în stradă împărtăşesc aceeaşi atitudine. „Noi considerăm că persoanele pe care autorităţile le-au arestat sunt, de fapt, ostatici, aşa că legea amnistiei nu îşi are rostul”, a spus una dintre protestatare, citată de BBC.

Tot ieri, un fost preşedinte al Ucrainei, Leonid Kravchuk, a avertizat că ţara se află în pragul războiului civil; şi oficiali europeni s-au declarat şocaţi de violenţele care au avut loc în timpul protestelor. Între timp, oficialii ruşi au declarat că vor aştepta să vadă noul guvern care urmează să fie format înainte să ofere ajutorul financiar consistent promis Ucrainei (de la care, în fapt, a pornit revolta cetăţenilor). Acest ajutor financiar este considerat o răsplată pentru liderii Ucrainei, pentru că nu au acceptat semnarea unui acord comercial cu Uniunea Europeană. Oficiali americani au declarat că iau în calcul sancţiuni financiare asupra Ucrainei dacă violenţele se agravează.

 

Sursa şi foto: BBC

 

Puteţi accesa şi:

Victorii pentru protestatarii din Kiev: demisia guvernului şi abrogarea legilor anti-proteste

Momente din pace din timpul protestelor

Protestele din Ucraina continuă: baricadele din Piaţa Independenţei au fost ridicate din nou

Kiev: Poliţia a înlăturat baricadele din Piaţa Independenţei. Ciocniri violente cu protestatarii

Kiev: Protestatarii au dărâmat statuia lui Lenin

Maidanul european. Prima zi la Kiev

Lecţii de la studenţii EuroMaidanului din Ucraina


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger