Faptele bune pot contribui la imbunatatirea starii de sanatate, potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii britanici. In acelasi timp, actele de caritate duc la reducerea nivelului de stress si promoveaza increderea de sine.
Oamenii care fapte bune de tot felul – de exemplu, isi ajuta vecinul la amenajarea gradinii – trec prin mai putine momente de manie, sunt optimisti si au mai multa incredere de sine, potrivit studiului realizat de cercetatorii de la Mindlab, un laborator din cadrul Universitatii din Sussex.
Cercetatorii vin acum cu dovezi stiintifice in sprijinul vechii zicale potrivit careia cei care ii ajuta pe ceilalti se ajuta pe sine, relateaza Mediafax.
Astfel, faptele bune pot contribui la reducerea nivelului de stres si promoveaza increderea de sine.
Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au masurat nivelurile de stres si ale altor emotii experimentate de un grup de barbati si femei care au facut fapte bune timp de noua zile consecutiv.
Efectele stresului asupra organismului sunt binecunoscute: poate afecta sistemul imunitar, conduce la o crestere a tensiunii arteriale, creste riscul de infarct si accident cerebral si contribuie la instalarea infertilitatii.
Studiul, comandat de firma de asigurari Simplyhealth, a mai scos la iveala ca faptele bune au un efect de reactie in lant pozitiv, beneficiarii faptelor bune simtindu-se motivati sa-i ajute pe ceilalti la randul lor.
Un studiu anterior, realizat de cercetatorii de la Universitatea Harvard, a aratat ca faptele bune ii intaresc fizic si psihic pe autorii lor.
7 comentarii
Ma faceti sa zambesc … Probabil ca daca faceau studiul in Romania concluziile erau cu totul altele!
Ma gandesc la moldovenii care si-au pierdut casele la inundatii … si care, ajutati fiind de pompieri stateau cocotati pe garduri si se uitau la aia care lucrau pentru ei si mai si faceau misto. Sau ma gandesc la vecinul pe care l-am ajutat sa-si duca niste pari in gradina, pentru fasole, si care apoi imi zicea “Acuma ai vazut unde mi-am plantat rosiile si ai sa vii sa le iei la noapte … Da’ las’ ca dau drumul cainelui din lant!” Sau la muncitorii pentru care m-am certat cu conducerea firmei pentru ca ei nu primeau apa minerala cand temperaturile erau de 35 de grade si care s-au apucat sa ma injure ca “acuma o sa-i puna pe ei sa plateasca apa aia, ei nu au nevoie de apa minerala, pot sa bea apa de la teava” … Sau de manelistul care a deschis usa masinii sale la un metru in fata masinii mele si pe care cu greu l-am evitat lovindu-mi roata de bordura si care apoi a inceput sa ma injure, sa ma faca in toate felurile si sa ma ameninte!
Faptele bune se fac mult mai greu decat cele rele … la noi parca e si mai greu, ca dupa aia trebuie sa te fereshti de beneficiarul faptei tale bune. Cel mai bine e sa faci fapta buna si sa fugi. Eventual sa fii si anonim, ca s-ar putea sa te urmareasca!
Nu degeaba s-a zis ca “nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.” 🙂
:)) Probabil ca oamenii gandesc de bine… dar din instinct vorbesc de rau. In Romania nu sunt prea obisnuiti, sunt obisnuiti mai mult cu raul. Oricum ai dreptate, oamenii sunt reticenti cand incerci sa ii ajuti. Pe urma mai conteaza si IQ-ul 🙂 Handicapatii intotdeauna or sa creada ca vrei sa le faci rau, daca vrei sa le faci bine. In Romania sunt destui dusi cu pluta / handicapati, cu care mai bine nu te incurci.
karma baby 😀
duuuuuuude, wassssssup
Gresiti. Faptele bune sunt mult mai usor de facut decat cele rele (de multe ori elaborate). Iar instinctul il impartasim cu animalele, insa ratiunea ar trebui sa ne defineasca pe noi ca oameni. Lipsa educatiei si a culturii sunt raspunzatoare pentru sindromul caprei vecinului – asta e un adevar stiintific. Iar adevarul stiintific e numai unul, restul sunt pareri… Si asta e o parere, dar are in sine un adevar si poate fi demonstrata foarte stiintific. Oricum, degeaba ne batem gura atata timp cat vazatorul nu vede ce-i-e dat sa vada
Pingback: Roland Tamaduitorul. Stomatologul din Medias care duce medicina in Lumea a Treia » Think Outside The Box
Exista un site, http://www.multumeste.net, unde aveti ocazia sa povestiti o fapta buna pe care ati facut-o sau de care ati avut parte. Acest site este un exemplu pentru noi toti ca faptele bune sunt la indemana oricui. Nu ezitati sa trimiteti si voi un exemplu de fapta buna.