Pregătirile pentru o noua ediție FânFest, între 15 și 19 august, au intrat în linie dreaptă. Echipa de voluntari muncește de zor pe mai multe fronturi. Iată ce vi se pregătește:
Sus în deal era o … bucătărie
În acest weekend, echipa de intervenție rapidă FânFest s-a mobilizat exemplar. Bucătăria FânFest a fost coborâtă, la propriu, de pe platoul Jig Văidoaia, pe proprietatea lui Eugen David, președintele Alburnus Maior. Construită în 2007 de voluntari, atunci când FânFest se desfășura pe platou, bucătăria a fost mutată bârnă cu bârnă, scândură cu scândură, tot prin munca voluntarilor, în sat. Din nou spațioasa ‘sală de mese FânFest’ își va aștepta invitații și va prinde viață sub forfota pregătirilor.
Suntem în fierbere
Zilele acestea echipa FânFest este neobosită: telefoane, programări, retușuri la program, conversații de tot felul și agitație. Câțiva dintre voluntari și-au făcut curaj și au pus oalele pe foc! Din roșii proaspete se face bulionul, iar din zmeură de pădure – dulceață! Bucatele și echipa sunt în clocot!
Prima căsuță prin programul ‘Adopta o Casă’ este renovată
Echipa de voluntari sosită la Roșia Montană prin programul ‚Adoptă o Casă’ a început lucrul de luni. S-a lucrat cu mult spor la Biserica Unitariană și Casa 1248 din Țarina. În Țarina, o echipă s-a ocupat de degajarea molozului rezultat din prăbușirea unor părți de zid și curățarea întregii curți, iar o alta de realizarea unor sprijiniri care să asigure stabilitatea zidului înclinat al parterului. La Biserica Unitariana s-a trecut direct la rerostuirea suprafețelor de zid curățate de tencuială anul trecut.
Să îl întâmpinăm cum se cuvine pe Tică Darie!
Tică Darie. Un temerar biciclist. Un erou care merită întâmpinat cum se cuvine la FânFest Roșia Montană. A dat dovadă că este un om căruia îi pasă. A dus mesajul Campaniei Salvați Roșia Montană prin toate orașele prin care a pedalat: Copenhaga, Berlin, Dresda, Praga, Viena, Bratislava, Budapesta. El pedalează din Copenhaga până în Roșia Montană! La capătul drumului va fi întâmpinat cu bucurie la FânFest, de toți biciliștii și nu numai.
24 de comentarii
Un festival binevenit, dar nu stiu daca locul ales este cel mai indicat. Nu de alta, dar rosienii au multe problemele pe cap, in principal saracia si poluarea, ca sa se mai gandeasca la distractie. Poate ar trebui rezolvate, mai intai, aceste probleme si apoi sa se dea drumul la party!
si sa fac aun festival care sa nu se adreseze numai unei categorii, cu muzica rock si workshopuri pe nu mai stiu ce, sa se adrese si localnicilor, ca ei ar trebui sa fie in centru atentiei, desi pana acum nu au fost deloc in cadrul acestor manifestari
Ocazie numai bună să-şi rotunjească şomajele facând puţin comerţ şi închiriind camere.
@Anda: sărăcie și poluare în Roșia Montană? Serios? Tu ai fost vreodată pe acolo ca să vezi cu ochii tăi situația din localitate? Sau de unde știi despre aceste lucruri – numai din reclamele și materialele plătite de RMGC?
restaurari s-au facut si pana acum de catre investitori, inclusiv muzeul asa ca nu vin cu ceva special. iar marele biciclist s-a gandit ca nu-i mare lucru daca in vacanta ia un afis cu rosia si se face astfel cu niste poze la ziar… nu cred ca exista o concentrare a fortelor pe aspectele serioase si importante
RMGC are obligația legală să întrețină toate clădirile monument istoric pe care le-a cumpărat (de ordinul zecilor), nu numai 2 – 3 pe care le-a restaurat. Iar respectarea legii de către RMGC nu poate fi condiționată de către aprobarea proiectului lor.
@ele: decat workshopuri si concerte, mai bine strangeau voluntarii sa restaureze ce mai e de restaurat sau sa mai reduca din poluare. Atunci chiar realizau ceva util pentru comunitate, care ar fi dainuit mai mult de 3 zile…
Adică să strângă voluntari pentru a restaura clădirile pe care le are RMGC în proprietate? Nu mai bine folosea RMGC pentru restaurare cele circa două milioane de euro cheltuite în 2011 pentru publicitate?
cei de la RMGC au cheltuit deja cateva zeci de milioane de dolari pentru cercetare arheologica si pentru programe de reabilitari de patrimoniu. Asta e mai mult decat aloca statul pentru toata tara.
RMGC a făcut numai o mică parte din obligațiile sale legale. De exemplu, pentru a putea dinamita patru munți cu vestigii istorice de mii de ani, era necesară cercetarea acestor vestigii, iar RMGC a fost nevoită să plătească această cercetare.
În urma acesteia, s-au găsit numeroase vestigii istorice, începând din perioada pre-romană. Cercetarea s-a încheiat însă prematur (aceasta este aprecierea lui Beatrice Cauuet, arheologul care a condus cercetarea), iar RMGC a reușit, cu sprijinul unor oficiali ai ministerului culturii, să obțină un aviz de descărcare arheologică pentru masivul Cârnic.
În privința reabilitării, poți, te rog, să-mi zici cum a reabilitat RMGC cea mai veche casă din Roșia Montană (de la nr. 393)? În 2007, când era deja proprietatea RMGC, această casă era în picioare, acum a rămas doar fundația din ea – cum și-a îndeplinit RMGC obligația legală de a întreține acest monument istoric?
degeaba tot repeti aceleasi prostii, tot nu o sa anuleze faptul ca cei de la RMGC au finantat cea mai mare cercetare arheologica din tara de pana acum si ca au bagat mai multi bani in reabilitarea de patrimoniu si vor baga in continuare mai mult decat cheltuieste statul pentru toata tara
Aha, am înțeles – faptul că RMGC a îndeplinit o parte din obligațiile sale legale ar trebui să ne facă pe noi toți să ignorăm acele obligații de care compania a „uitat”, asta zici tu, nu-i așa?
Mă întreb cum ar fi dacă s-ar face proiectul pe care îl propun ei – oare câte ilegalități de-ale lor, trecute cu vederea de autoritățile „cointeresate”, ar trebui să ignorăm noi? Iar dacă acum vorbim numai de case vechi de câteva secole, atunci va trebui să ignorăm ce se va întâmpla, de exemplu, datorită miilor de tone de explozibil, cu vestigii vechi de două milenii.
Cum s-a prăbușit casa nr. 393, cea mai veche din Roșia Montană, după ce a intrat în proprietatea și grija RMGC, așa se pot prăbuși galeriile romane de care RMGC zice că va avea grijă.
tu spui ca nu si-au indeplinit obligatiile legale, realitatea arata ca si-au indeplinit toate obligatiile legale ba chiar si dincolo de obligatii. eu pe cine sa cred, pe tine sau ce se intampla in realitate? nu e o alegere grea 🙂
Sorine, din păcate trebuie să te dezamăgesc: realitatea nu constă în cele scrise de RMGC!
Dacă nu mă crezi pe mine n-ai decât să mergi la Roșia Montană și să cauți, de exemplu, casa 393, cea mai veche din Roșia Montană. Vei vedea cum, în realitate, această casă a fost redusă la fundație după ce a intrat în proprietatea RMGC.
@gigel: ok. si asta e o solutia doar pe perioada festivalului. si in restul anului ce se intampla? pot sa moara de foame asteptand FanFest-ul de anul viitor? parerea mea este ca tot investitiile sunt solutiile potrivite, fiind pe termen lung si generand locuri de munca pentru ani de zile, nu doar pentru cateva zile.
Ce pot face în restul anului? Pot face ceea ce fac toți oamenii care își câștigă cinstit traiul pe lumea asta: să muncească!
Locuitorii din Roșia Montană au cu mult mai multe posibilități de a-și câștiga existența decât majoritatea locuitorilor oricărei comune din România. Și asta fără a distruge iremediabil monumente istorice și peisaje superbe pentru câteva sute de locuri de muncă care s-ar crea numai pentru 20 de ani.
pai oamenii de acolo ar munci, de aia vor ca proiectul minier sa inceapa, sa aiba si unde sa munceasca. Si prin inceperea proiectului s-ar reabilita monumente istorice, in loc sa se piarda prin degradare si s-ar curata poluarea lasata de stat acolo.
Vrei să zici că acum nu au unde munci? Ciudat, pentru că în toate comunele de la deal și chiar munte oamenii cresc animale și trăiesc de pe urma lor. Tot de pe urma animalelor trăiesc și destui roșieni, care nu vor să renunțe la casele și pășunile lor pentru ca RMGC să le transforme în niște cratere imense în căutarea aurului.
Nu cumva cei care se plâng că nu au bani sau nu au unde munci sunt cei care au contracte de pre-vânzare cu RMGC și așteaptă să primească banii de la aceștia și să plece din Roșia? Sau poate se mai plâng cei pe care i-am văzut, în salopeta RMGC, la cârciuma din sat la ora 10.
Cred și eu că așa muncă în care nu au nimic de făcut dar câștigă bani stând la crâșmă numai RMGC le poate oferi. La o fermă de animale nu prea îți permiți acest lux.
Nu eu zic ca nu au unde munci, ci rata somajului, de 80%. da’ lasa-i tu pe oamenii de acolo sa decida ce vor sa se intample in localitatea lor si ce vor ei sa munceasca. ce zici?
Tocmai citeam un interviu în care un localnic dă un răspuns foarte interesant:
Oamenii sunt săraci în Roșia Montană?
„Săraci” e un cuvânt pe care-l folosește compania. Ei sunt foarte bogați, dar habar nu au de ce. Roșia Montană are 4 000 de hectare de teren agricol. Proiectul e pe 2 000, compania zice că a cumpărat 90%. Până să vină RMGC, erau 2.600 capete de bovine, acum mai sunt 600. Uite din ce a trăit și putea să trăiască roșianul liniștit. Cei care și-au vândut terenurile vor fi dependenți de companie de acum înainte ca de heroină și cocaină.
deci spui ca oamenii in somaj de 80% nu sunt saraci. ca oamenii care traiesc cu 180 de lei pe luna nu sunt saraci. e o aberatie, dar vad ca nu te intereseaza de logica, de realitate, de nimic.
Nu eu spun că nu sunt săraci, ci un localnic. Și o face chiar cu argumente – de ce s-a redus atât de numărul de animale din comună după venirea RMGC?
un localnic spune asta. poate e unul dintre cei 20% care au un loc de munca, dar, repet, somajul e de 80%. acum, te intreb si eu pe tine, cum poti sa spui cu atata seninatate ca oamenii nu sunt saraci in conditiile in care somajul e de 80% si oamenii traiesc cu 6 lei pe zi, in medie?
Eu nu înțeleg un lucru: cum se face că în comuna Roșia Montană agricultorii și crescătorii de animale sunt trecuți în rândul șomerilor, în studiul de care amintești?