Familie de leoparzi de zăpadă, descoperită în Tadjikistan

0

Leoparzii de zăpadă sunt printre cele mai greu de găsit şi de observat feline de pe planetă. Specia este cunoscută ca fiind timidă în relaţia cu oamenii, de care preferă să se ascundă. Din păcate, este şi în pericol de dispariţie, dar din cauza dificultăţilor în a identifica indivizii speciei şi pe unde se află aceştia, biologii nu ştiu exact câte exemplare de leoparzi de zăpadă mai trăiesc în sălbăticie.

 

(Sursa: Our Amazing Planet, / Foto: Panthera/FFI)

 

O echipă de cercetători, care urmărea imaginile surprinse de 11 camere ascunse într-un colţ de natură din Tadjikistan, a descoperit, cu surprindere şi bucurie, cel puţin cinci leoparzi de zăpadă care trăiesc în zonă, printre ei fiind şi o mamă cu doi pui mici. Camerele au fost instalate în munţii Pamir, pentru a studia viaţa sălbatică de acolo. Timp de trei luni, ele au surprins diverse specii şi activităţi ale animalelor – precum oaia Marco Polo, o nevăstuică de munte extrem de rară, o capră sălbatică de munte (capră ibex), multe specii de păsări. Surpriza a fost familia de leoparzi de zăpadă.

„Acţiunea de supraveghere a biodiversităţii este prima de acest fel în regiune şi este uimitor pentru noi să descoperim atât de multe. Prezenţa unei populaţii aparent sănătoase şi capabile de reproducere de leoparzi de zăpadă este, categoric, cel mai mare succes al acţiunii”, a conchis David Mallon, coordonatorul activităţii. Pe lista IUCN, leoparzii de zăpadă sunt trecuţi la categoria „pe cale de dispariţie” din 1986. Habitatul nativ al uriaşelor feline cu blană gri este zona montană a Asiei Centrale. Din păcate, vânaţi fără milă, alungaţi de extinderea umană, leoparzii au pierdut lupta şi au scăzut mult ca număr. Nu se cunoaşte o cifră exactă a prezenţei lor în sălbăticie din acest moment, dar se estimează că mai există între 4.000 şi 6.500 de indivizi în libertate.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger