Familia care a salvat 3.000 de vieţi în 60 de zile

0

La mijlocul lui iulie, scriam despre un cuplu din Malta care şi-a propus să salveze migranţii ce riscă înecul în Marea Mediterană. Misiunea lor de 60 de zile s-a încheiat, scrie BBC News, iar acum îşi prezintă bilanţul: “Am contribuit la salvarea a 3.000 de bărbaţi, femei şi copii care altfel ar fi avut şanse mari să moară”, spune Cristopher Catrambone. Americanul a înfiinţat programul Migrant Offshore Aid Station (MOAS) alături de soţia lui malteză Regina şi de fiica lor, Maria Luisa.

 

 

În vară, familia a angajat un fost lider militar din Malta pentru a conduce opraţiunea şi a comandat drone care să-i depisteze pe migranţii aflaţi la ananghie cu mult timp înainte de ajungerea echipajelor de căutare şi salvare. Cei doi soţi nu şi-au propus ca serviciul înfiinţat ei să concureze cu cel maltez şi italian de salvare, ci au vrut să fie complementar, fiind prima iniţiativă privată de acest fel din zonă. “Am fost şocat de numărul mare de migranţi care sunt burduşiţi în fiecare navă. Unii dintre ei sunt împinşi spre puntea inferioară, unde sunt riscuri mai mari de a se îneca sau sufoca. Nu poţi înţelege cât de groaznică e călătoria până nu o experimentezi îndeaproape”, spune Cristopher Catrambone. “Îmi amintesc de un palestinian în vârstă care îşi vânduse tot ce avea pentru nenorocita sumă de 15.000 de dolari, cu care şi-a finanţat călătoria. Îmi amintesc şi de un cuplu de bunici sirieni care, la apusul vieţii lor, au fost nevoiţi să părăsească mult îndrăgitul Alep (n.r. – cel mai mare oraş din Siria)”.

Bărbatul mai spune că oamenii despre care vorbeşte sunt cei norocoşi, care au avut posibilitatea de a-şi finanţa drumul, mare parte din ei fiind oameni de profesie: ingineri, avocaţi, profesori. MOAS a transferat o parte din migranţi în navele marinei italiene, restul fiind găzduiţi la bordul propriei nave, Phoenix, şi duşi în Italia. Pentru Regina, amintirile cele mai vii din toată experienţa sunt legate de copiii migranţilor: “Ne-au fost donate nişte jucării. Zâmbetele de pe feţele lor când au primit jucăriile au fost de nepreţuit. Copiii nu-şi dau seama exact ce se întâmplă când sunt într-o astfel de călătorie. E atât de frumos să vezi cum o fetiţă de trei ani râde şi dansează înconjurată de atâţia adulţi care sunt conştienţi de nenorocirea lor”.

Numărul migranţilor care au traversat Mediterana a ajuns la un record anul acesta: 165.000 de la începutul lui octombrie. Cel puţin 2.200 dintre ei au murit între iulie şi septembrie. Familia Catrambone a cheltuit două milioane de euro din fondurile proprii pentru a finanţa misiunea de salvare a lor. Acum strâng noi resurse pentru o nouă operaţiune.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger