Insectele nu sunt ceva obișnuit în meniurile occidentale, însă în jur de 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume le mănâncă constant, scrie fastcoexist.com. Un nou program pus la cale de studenții canadieni îi va îndemna pe oamenii nevoiași să crească singuri greieri pe care să-i consume și să-i vândă pentru a fi apoi uscați și transformați în făină bogată în proteină, folosită la produsele de patiserie.
Un grup de studenți de la Universitatea McGill din Montreal, Canada, are un plan de a produce insecte comestibile la scară largă. Vor să facă asta prin distribuirea unor kituri de producere a greierilor în zonele cele mai sărace ale lumii, ca metodă de îmbunătățire a regimului alimentar al oamenilor nevoiași și de suplimentare a veniturilor acestora. Famiile producătoare de greieri vor păstra insecte pentru consumul propriu, iar pe restul le vor vinde pentru a fi procesate sub formă de făină și alte produse alimentare. Studenții au propus înființarea unei fabrici care să producă făina din greieri în prezența porumbului, grâului, orezului sau a altor produse locale, pentru a se crea apoi alimente bogate în proteine și fier.
Kitul este un cilindru ușor, ieftin și pliabil, capabil să producă 5 kilograme de greieri odată la fiecare două luni. De acum și până în septembrie, studenții vor trebui să lucreze la prototip și să facă excursii de documentare în care să adune informații de la potențialii utilizatori. Totodată, vor trebui să petreacă timp și în bucătărie, lucrând la rețete pentru tortilla și pâini cu făină din greieri. Ei mai spun că greierii nu sunt atât de scârboși precum ar putea părea la prima vedere, comparându-i cu popcornul sau cu creveții, și că ar putea deveni ce era sushi-ul era acum 20-30 de ani – o mâncare exotică care a început să-și facă loc în mainstream.
Foto: Flickr/Tobias von der Haar
Un comentariu
Pingback: Biscuiți din insecte, preparați la imprimanta 3D | TOTB.ro - Think Outside the Box