Compania din spatele reţelei sociale spune că numărul cererillor guvernamentale de acces la informaţii şi de înlăturare de conţinut a crescut în prima jumătate a lui 2015, el urcând constant de doi ani încoace, de când Facebook a început să dezvăluie astfel de informaţii, scrie The Guardian. Cererile guvernamentale de acces la informaţii privind conturile de pe reţeaua socială au crescut, la nivel global, cu 18% în perioada analizată, fiind vorba de un număr de 41.214 conturi, faţă de cele 35.051 de cereri din a doua jumătate a lui 2014. Potrivit raportului Facebook, România a trimis 25 de cereri în total, care au vizat 70 de utilizatori sau conturi.
Cantitatea de conţinut restricţionat pentru încălcarea legilor locale s-a dublat în comparaţie cu a doua jumătate a anului 2014, ridicându-se la 20.568 de fragmente de conţinut. Majoritatea cererilor guvernamentale au fost despre cazuri penale, precum jafuri sau răpiri, guvernele cerând adesea informaţii de bază despre utilizatori, IP-uri sau conţinut de pe conturi, inclusiv postări ale oamenilor. Majoritatea cererilor au venit de la agenţii americane, care au solicitat informaţii în legătură cu 26.579 de conturi, adică 60% din totalul global de cereri, cu aproape 5.000 mai multe decât în a doua jumătate a lui 2014.
Franţa, Germania şi Marea Britanie au trimis la rândul lor un număr mare de solicitări şi au blocat mult mai mult conţinut în 2015. O parte din aceste restricţii au vizat, în Germania, negarea Holocaustului. India şi Turcia au blocat însă cel mai mult conţinut în urma unor încălcări a legilor locale. India a restricţionat 15.155 de fragmente de conţinut, aproape de trei ori mai multe decât în a doua jumătate a lui 2014, în timp ce în Turcia numărul lor s-a ridicat la 4.496, faţă de 3.624 în 2014.
În România s-au înregistrat doar două restricţii.