Extinderea unei stațiuni de ski din Bulgaria va distruge un sit UNESCO

0

Extinderea stațiunii de ski Bansko din Bulgaria va fi dezastruoasă pentru parcul național Pirin, sit UNESCO de o importanță universală extraordinară. Planul de extindere curpinde 333 de kilometri de pârtii noi și 113 kilometri de teleski.

Parcul național Pirin are 400 de kilometri pătrați și este unul dintre cele mai bine conservate habitate pentru mamifere mari, precum ursul brun și lupii care trăiesc printre lacurile glaciare, pajiștile alpine și pădurile dense.

Un plan de management obținut de WWF arată că se va permite tăierea arborilor în scop comercial într-o zonă care se întinde pe 60% din suprafața parcului, iar stațiunea de ski se va extinde de 12 ori. Katerina Rakovska, expert WWF în Bulgaria, spune că documentele arată cum guvernul bulgar a suprapus zona de tăieri cu zona necesară pentru extinderea resortului.

“Planul dezastruos ar deschide o portiță pentru tăierea rasă a pădurilor seculare, cauzând daune imense pentru biodiversitate. Cercetările arată deja că urșii bruni, caprele negre și cocoșii de munte evită turismul de masă. În noile condiții, pur și simplu nu vor mai avea unde să se ducă”, explică aceasta.

Luna trecută, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a anunțat că partea de sud-vest a parcului e o zonă în pericol foarte mare din cauza dezvoltării stațiunii de ski și a tăierilor asociate. WWF susține că planul de management pe 10 ani va da undă verde construcțiilor pe 7,5% din parc, comparative cu 0,6% care reprezintă suprafața ocupată de stațiune acum. De asemenea, zonarea se va schimba, iar tăierile de arbori se vor extinde sub pretextul lucrărilor de mentenanță.

Câteva mii de persoane au protestat deja în Sofia și în alte orașe din Bulgaria față de planurile de extindere a stațiunii de ski.

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger