Exproprierile pentru lignit continuă

1

Deși România produce mai multă energie decât consumă, iar Acordul Climatic de la Paris urmează să fie ratificat de către Uniunea Europeană pe 4 noiembrie 2016, Guvernul României derulează proceduri pentru emiterea a două hotărâri care vor permite exproprieri pentru extinderea carierelor de lignit Jilț Sud și Roșia de Jiu.

Luni, 31 octombrie, Greenpeace România și Bankwatch România au trimis Guvernului o scrisoare prin care cer reanalizarea celor două proiecte de hotărâri privind extinderea carierelor Jilț Sud și Roșia de Jiu, care în acest moment se bazează pe argumente depășite din strategia energetică 2007-2020, cum ar fi premisa că utilizarea lignitului pentru obținerea energiei presupune costuri scăzute și respectă principiile dezvoltării durabile.

Proiectele celor două hotărâri nu conțin argumente cu privire la modul în care sunt afectate în prezent securitatea energetică, siguranța națională, dezvoltarea durabilă, competitivitatea, prețul energiei sau dezvoltarea industriei din România.

O temă centrală a celor două proiecte de hotărâri este aceea că “proprietarii au pretenţii financiare exagerate sau refuză înstrăinarea proprietăţii.” Din informațiile deținute de Greenpeace România și Bankwatch România, două ONG-uri care au desfășurat mai multe acțiuni în Gorj în ultimii ani, proprietarii terenurilor nu refuză înstrăinarea terenurilor. Localnicii vizați au încheiat în ultimii ani convenții cu Complexul Energetic Oltenia prin care se angajează să predea proprietățile în schimbul unor sume de bani propuse chiar de către companie. Prin urmare, nu este necesară declanșarea procedurilor de expropriere în baza Legii 255/2010, transferul proprietăților fiind posibil pe baza negocierilor directe, ca în anii precedenți. Singura „pretenție exagerată” a familiilor expropriate este asigurarea unor locuri de muncă în cadrul CEO pentru unul sau mai mulți membri ai familiilor afectate – în funcție de suprafețele cedate – așa cum s-a procedat și în trecut în astfel de împrejurări. Aceste aspecte au fost aduse la cunoștința Ministerului Energiei printr-o petiție a locuitorilor din localitățile Miculești și Croici afectați de extinderea carierei Jilț Sud.

Până în anul 2015 inclusiv, preluarea suprafețelor necesare extinderii carierelor de lignit s-a făcut prin achiziție directă de la proprietari, în urma unui proces firesc de negociere și în urma unor evaluări pe teren.

În decembrie 2015, Guvernul a dat startul unei serii de hotărâri ce vor permite exproprierea abuzivă a localnicilor de către Complexul Energetic Oltenia, fără negociere, în virtutea Legii 255/2010 ce acordă exploatărilor de lignit statutul de lucrări de utilitate publică. Compensațiile sunt astfel stabilite unilateral de către compania beneficiară a hotărârilor, fără ca localnicii să își poată apăra dreptul de proprietate.

„Deoarece abuzurile nu trebuie tolerate – nici specula imobiliară invocată la fundamentarea hotărârilor de guvern dar nici încălcarea dreptului de proprietate de către acestea din urmă – susținem revenirea la procedeul achiziției directe, anterior HG-urilor. Considerăm că soluția constă în gestionarea individuală a fiecărui caz, pentru atingerea unei înțelegeri echitabile între părți.”
Ion Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace.

Organizațiile Greenpeace și Bankwatch consideră drept prioritară tranziția comunităților monoindustriale axate pe cărbune către noi sectoare economice, susținând demararea unui proces de lucru în această direcție, care să aducă la masa tratativelor autoritățile locale, centrale, reprezentanți sindicali și societate civilă.


Un comentariu

  1. mult mai rapid si nepoluant ar fi sa se incurajeze cu subventii achizitia de celule fotovoltaice pentru casele racordate la curent si excesul de curent ar putea fi vandut in strainatate de luna viitoare.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger