Expresia facială nu poate fi controlată în totalitate nici de către cei mai mari mincinoși

1

Un profesor de comunicare de la Universitatea Buffalo, New York, a studiat timp de 20 de ani ”fețele” oamenilor atunci când mint, în special în situații cu miză foarte ridicată. Concluzia lui este că nici cei mai antrenați în a minți nu se pot controla în totalitate când vine vorba de mimică.

Profesorul Mark Frank și-a publicat recent concluziile celui mai recent studiu pe această temă, arătând că, deși cei care mint ajung, prin exercițiu, să își controleze mimica, tot nu pot suprima total expresia facială și pot fi dați de gol de aceasta. Spre exemplu, mișcarea sprâncenelor este cel mai greu de controlat și, ca atare, poate fi un indiciu sigur atunci când vrem să vedem dacă persoana cu care discutăm ne minte. În cadrul celui mai recent test, persoanele analizate de către profesor și colaboratorii săi au fost rugate să își suprime mișcările feței în timp ce spuneau o minciună, iar majoritatea au considerat că au reușit – mai exact, că au fost capabili să își asume ”fața de poker” în timpul testelor la care au fost supuși.

Dar din exterior lucrurile se văd diferit, afirmă studiul, care arată că, deși, într-un anumit grad, subiecții testului au fost capabili să își controleze mimica, să își suprime reacții ale feței, nici unul nu a reușit asta în totalitate. Au participat la experiment 33 de femei și 27 de bărbați, toți fiind parte a unui scenariu polițist, în care li se cerea, aleatoriu, fie să mintă, fie să spună adevărul. ”Suprimarea expresiei faciale este una din tehnicile cele mai populare utilizare de mincinoși pentru a-i păcăli pe cei din jur. Dar, până acum, nu se știa exact cât de bine fac oamenii acest lucru, în ce proporție se pot ascunde”, a declarat autorul studiului. Rezultatele cercetărilor sale vor fi utilizate de organisme care se ocupă de diverse sisteme și nivele de securitate (de la cazinouri și până la paza vamală).

 

Sursa: ScienceDaily

Foto: David Sarallo (davidsarallo.blogspot.com)


Un comentariu

  1. in concluzie.. si-a dat el seama ca nu pot oamenii mintii in totalita? Pe cat e de incalcit acest subiect pe atat de interminabil este postul.. ca nu e articol..

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger