Expoziția ”The Human Body” de la Antipa, interzisă elevilor de către Ministerul Educației. Muzeul cere explicații

8

”Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa solicită Ministerului Educației Naționale semnalarea publică a ”aspectelor controversate, generate de tipul de exponate ” din expoziția temporară The Human Body și a influențelor negative pe care le pot suferi elevii vizitatori ai expoziției,” arată un comunicat emis de Muzeul Antipa.

 

4.-Gallery_Muscular_ImageA-1024x682

 

Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” a aflat din presă despre adresa nr. 38856/29.03.2013, emisă de către Ministerul Educației Naționale, Direcția Generală Educație și Învățare pe tot Parcursul Vieții, semnată de către Liliana Preoteasa, Director General, Mihaela Tania Sandu – Director, Eugen Stoica – Director.

În acest sens, Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” ține să-și exprime nu doar nedumerirea, ci și dezamăgirea față de lipsa de comunicare a Ministerului Educației Naționale cu Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, având în vedere faptul că instituția noastră nu a primit niciun fel de informare cu privire la această decizie și nici nu i s-au cerut planul expoziției, textele complementare sau detalii despre piesele expuse.

Menționăm că în ziua de 21 martie 2013, în intervalul 10.00 – 20.00, profesorii școlilor din București au fost invitați să vizioneze, în mod gratuit, expoziția ”The Human Body” tocmai pentru a sesiza aspecte din expunerea temporară care ar putea aduce prejudicii de orice fel elevilor vizitatori.

Cum în adresa menționată mai sus, se insistă asupra ”existenței unor aspecte controversate generate de tipul de exponate, precum și un posibil impact emoțional negativ al acestor exponate” , Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” precizează că, în România, nu a fost efectuat un studiu cu privire la impactul negativ pe care l-ar putea avea vizitarea expoziției ”The Human Body”. Nu avem cunoștință despre pericolul generat de vizitarea expoziției ”The Human Body” de către elevi, semnalat de o persoană autorizată precum un medic psihiatru pediatru sau un psiholog, specializat în psihologia copilului.

În aceste condiții, ținem să mai precizăm că diseminarea informației cu privire la adresa de mai sus este corectă și justificată în ceea ce privește solicitarea acordului părinților elevilor care doresc să viziteze cu școala expoziția ”The Human Body”. Rămâne, însă, de neînțeles și fără suport real avertismentul față de ”un posibil impact negativ asupra vizitatorilor elevi”, cu atât mai mult cu cât recomandarea privește toți elevii, indicați, în adresă, ca ”minori”. Nu toți elevii cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, elevi ai claselor I-XII, sunt minori?

Demersul Ministerului Educației Naționale este nejustificat și pentru că:

 • – studiul anatomiei omului este obligatoriu prin programa clasei a VII-a, fiind singurul an dintre toți cei 12 ani de învățământ preuniversitar, în care se predă această materie;
 • – începând cu clasa a IX-a, biologia nu mai figurează ca disciplină în învățământul românesc, deși, în mod paradoxal, examenul de Bacalaureat se poate da și la biologie/anatomie umană;
 • – admiterea la facultăți precum Biologia, Medicina Umană, Farmacia, Stomatologia, Biochimia se face pe baza susținerii examenului la disciplina anatomie umană;
 • – pentru multe dintre școlile din România, dotarea cabinetului de biologie (dacă acesta există) cu un mulaj dedicat studiului anatomiei umane este un lux;
 • – așa cum prezentarea teoriei creaționiste este obiectivul principal de învățământ al orelor de religie, teoria evoluționistă ar trebui să nu reprezinte motiv de îngrijorare sau de înfiorare pentru nimeni.

Din păcate, demersul Ministerului Educației Naționale nu are darul de a stimula pregătirea elevilor și nici nu contribuie la protejarea psihoemoțională a acestora, având în vedere că expoziția ”The Human Body” are un singur obiectiv, acela de transmitere corectă și concretă a adevărurilor științifice legate de felul în care arată corpul nostru, organele noastre interne în varianta morfofiziologică normală și patologică.

Lăsând la o parte prejudiciul de imagine adus Muzeului Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, din păcate, atât pentru noi, cât și pentru oficialii Ministerului Educației Naționale, adresa trimisă a ajuns să fie comunicată de unii dintre inspectorii județeni către unitățile din subordine cu textul: ”Bună ziua! În săptămâna educativă, cei care și-au propus excursii la București, la recomandarea domnului ministru, nu aveți voie să vizitați Muzeul Grigore Antipa”.

Ținem să aducem la cunoștința opiniei publice următoarele: Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” a primit, și în acest an, Premiul pentru Educație, acordat anual de către Radio România Cultural instituțiilor care se remarcă prin contribuții deosebite în acest domeniu, este câștigătorul a 8 premii acordate de către Ministerul Culturii pentru proiectele sale educaționale, dovedindu-se, de-a lungul timpului, un partener deschis oricărei propuneri de colaborare în beneficiul elevilor, venită fie din partea Inspectoratului Școlar al Municipiului București, fie a oricărei instituții de învățământ din România. Prin proiectele educaționale speciale, derulate în ultimii 2 ani, Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” este prima instituție de profil din România care și-a accesibilizat sălile de vizitare și patrimoniul pentru copiii cu deficiențe de vedere.

Pe lângă toate acestea, ca dovezi ale dorinței noastre reale de a atrage copiii către Muzeu și adevărul științific, fără a viza profitul material, reamintim că elevii au acces gratuit în ”Antipa”, în toate vacanțele școlare, întocmai ca și toate grupurile organizate de copii defavorizați social sau cu dizabilități, care pot, însă, vizita gratuit Muzeul, de-a lungul întregului an.

În speranța că această situație gravă, prin care oficiali din Ministerul Educației Naționale și inspectorii școlari au restricționat sau chiar interzis accesul grupurilor organizate de elevi într-o expoziție temporară sau în Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, nu putem să nu solicităm luarea tuturor măsurilor care se impun pentru ca, pe viitor, nici o instituție de cultură să nu mai fie ”recomandată” ca locație interzisă elevilor. Solicităm Ministerului Educației Naționale să comunice public contribuțiile sau prejudiciile aduse de către Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” la îmbogățirea cunoștințelor biologice, la dezvoltarea gustului pentru cultură, la stimularea respectul pentru patrimoniul național natural și cultural.

 

Puteți citi și:

Expoziția The Human Body de la Antipa ar putea fi anulată


8 comentarii

 1. Cred ca organele in drept ar trebui sa se sesizeze fata de acest act clar de cenzura al Ministerului Educatiei, iar oficialii din minister care au elaborat si emis un asemenea act sa raspunda in mod public, asa cum cere Muzeul, pentru a-si sustine pozitia si efectele nocive invocate. Cred ca prin insasi misiunea sa Ministerul Educatiei trebuie sa fie o calauza in dezvoltarea si promovarea cunoasterii stiintifice a cetatenilor romani si nu o piedica. Rusine oficialilor din minister care au reintrodus pe aceasta cale, cenzura.

 2. Organele in drept ar trebui sa-i ia la intrebari organizatorii expozitiei de unde au aceste cadavre, prin ce mijloace le-au obtinut, daca exista acordul scris al persoanei decedate si al familiei pentru a fi afisat corpul in public in starea aceasta deplorabila.
  Revista “Epoch Times” ne spune ca aceste cadavre au fost obtinute de pe cai dubioase de la penitenciarele din China, cadavrele fiind de la fosti detinuti politici decedati in urma executiei sau din cauze “naturale” in perioada detentiei.
  Imi pare rau, trebuie sa facem deosebirea intre stiinta si un spectacol macabru. Si cercetarea stiintifica are limitele si etica ei.

 3. cadavrele sunt aduse din China, de la fostii detinuti politic, omorati de comunisti sau decedati in inchisoare din cauza conditiilor inumane. Este ceva oribil, asta nu-i stiinta, e un spectacol macabru ce trebuie sa inceteze.

  • nu este nimic adevarat…trupurile sunt ale unor oameni care si-au dat acordul inainte de moarte; au ales sa fie expusi,asa ca va rog incetati cu aberatiile astea legate de China sau de provenienta corpurilor.

 4. Intotdeauna se vor gasi oameni sa se opuna si sa gaseasca ceva de comentat. Ma bucur ca exista si persoane care au drept preocupare etica. Din nefericire, din varii motive, multi sunt incapabili sa priveasca lucrurile fara prejudecati. Pentru mine personal nu e cu nimic mai etic priveghiul de 3 zile si alte traditii romanesti. Eu vad lucrurile mai cinic. E imposibil ca toti care calca pragul expozitiei sa fie interesati cu adevarat de stiinta, dar daca unul se hotaraste sa devina medic. Unde e etica si unde e prejudecata? M-as bucura sa fiu un exponat dupa ce ma “intorc la cele vesnice”, decat hrana pentru popi, servicii de pompe funebre si in ultima instanta viermi.

 5. Mai multe persoane zic eu, irationale, sunt solidare cu tovaraseii de la Muzeul Aantipa, pentru ca Ministerul Educatiei interzice elevilor sa vada aceasta expozitie abominabila, antietica si antimedicala. Corpul uman este ciopartit, facut ferfenite, din care un om normal nu ar avea ce sa invete. Anatomia umana nu se invata pe cadavre zdrentuite, cu carnea atarnand, puse in pozitii caraghioase, inhumane, un fel de exponate de arta umana avangardista, in care natura moarta este insusi omul. Aceste exponate de tineri, provin din inchisori, spitale si lagare sociale, in car eomul este dezhumanizat pana la cea mai joasa cadere a sa si pus ca exponat intr-o expozitie dementa a unui Nero modern, care se crede un geniu universal. “Von Lächerliches zum Erhabenes” spunea criminalul “Macesaru” (Günther von Hagen-Hagenblütte insemnand maceasa in limba romana). “De la deradere la posedare”…spunea in 1998 acelaci criminal golit de inteligenta si de sentimente umane si anunta “Sechs Miliarden Exponaten als besonders öffentlich zu machen”: Adica anunta in 1998 ca ar avea de gand sa mai plastineze vreo sase miliarde…Korea dragostea mea, nu este o gluma proasta ci una criminala si irationala, de unde nebunul ar mai putea lua materiale de lucru. Ce vedeti voi anatimic in aceste oase fierte pe care atarna niste halci uscate de carne, snobilor romani, care ca fariseii va imbulziti sa fiti salutati prin piete si va laudati in fata targului ca mergeti sa vizitati o expozitie pe care nu o intelegeti…mergeti sa vedeti totul din snobism…Cei care nu sunt de acord, sa dea dislike aici! Caci nu toti suntem de acord cu un Nero modern, care, in loc sa-si vada de treburile imparatiei sale, se destrabala, juca teatru, dadea foc crestinilor si plangea mirosind flori de musetel…Domnilor si Doamnelor, frati parinti, Preotime, treziti-va! Ce faceti Parinte Patriarh? Dormiti? Hristos a fost rastignit iar aceste cadavre nu au fost ingropate crestineste, sunt expuse unui public ignorant si curios, in fragilitatea lor, caci nu are cine mai apara aceste suflete chinuite care nu-.si gasesc linistea! Va implor, faceti ceva si opriti FIARA! Aceasta este una dintre fetele fiarei, nu-l cunoasteti, dar eu il cunosc, il stidiez de multi ani! Anatomia se invata la patologie si acolo studiind corect anatomia corpului uman, in discretie, nu bagand cadavrul la ceaun! Canibalilor! Stop nebuniei psihiatriei si agentilor patogeni, care a lasat pacienti ca acesta sa-si faca de cap, dar care tine oameni sanatosi in izolare, in republicute de tip “Republica Ploiestilor” ca pe vremea lui Caragiale, care asa-l vedea pe bietul Eminescu! Biserica sa vorbeasca si sa organizeze conferinte si demonstratii..in loc sa se lege de niste cipuri idioate, mai bine sa se ocupe de fiare adevarate ca acesta..Biserica, aud?
  2 minutes ago · Like

  • Antimedicala? E expozitie de anatomie. Mai bine du-te si mai citeste tu biblia inca o data si lasa comentariile pe internet. Daca o tineti tot asa cu protestele voastre pentru dumnezeu, o sa se simta ateii si vor veni peste slujbele voastre in “casa domnului” si acolo se va lasa cu violenta, tocmai din partea crestinilor pentru ca voi aveti aroganta sa credeti ca il ajutati pe dumnezeu sa faca dreptate. Hai sa lasam prostiile deoparte. Ah, vad ca-ti place biblia, asa ca-ti recomand din aceeasi colectie, capra cu trei iezi si scufita rosie.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger