Expoziția The Human Body de la Antipa ar putea fi anulată

17

Mult-așteptata expoziție dedicată anatomiei umane, programată să înceapă la Muzeul Antipa pe 22 martie, a stârnit controverse în rândul grupărilor ultra-ortodoxe din România, care protestează împotriva ei invocând ”lipsa de etică” a folosirii unor cadavre în scopuri artistice, arată Realitatea.net.

 

4.-Gallery_Muscular_ImageA-1024x682


Într-o scrisoare deschisă adresată academicianului Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” din Capitală, şi semnată de Larisa Iftime, preşedintele Asociaţiei Provita Media, se invocă lipsa de etică a organizatorilor expoziţiei, dar şi intenţia unei “afaceri profitabile”, având în vedere preţurile biletelor, cuprinse între 32 de lei şi 60 de lei/ persoană, respectiv 85 de lei şi 135 de lei/ grup.

Semnatarii scrisorii citează o serie de articole apărute în presa internaţională, în care este contestată corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia publicului de către curatorii expoziţiei. Articolele respective susțineau că trupurile umane expuse şi conservate prin tehnica plastinaţiei nu ar fi fost nerevendicate, ci că ar fi aparţinut, de fapt, unor prizonieri chinezi executaţi.

În finalul scrisorii deschise, autorii cer directorului Muzeului Antipa să decidă “blocarea acestui spectacol macabru şi degradant”.

Contactat de MEDIAFAX, academicianul Dumitru Murariu a subliniat că Muzeul Antipa “nu s-a ocupat de procurarea şi conservarea exponatelor şi nici de realizarea expoziţiei”, instituţia pe care o conduce fiind “doar gazdă a uneia dintre cele mai mari expoziţii itinerante ale lumii”.

“Am fost contactat de mai multe persoane care au vizitat expoziţia în diferite locuri din lume şi care m-au întrebat de ce nu mă străduiesc să o aduc şi în România. Această expoziţie este un prilej extraordinar pentru cei care vor să ştie, să cunoască mai multe despre corpul uman”, a spus Dumitru Murariu pentru MEDIAFAX.

Puteți citi povestea integrală pe Realitatea.net.


17 comentarii

 1. Ce destinatie mai nobila poate avea corpul dupa moarte decat sa fie expus in mod artistic si sa serveasca stiintei? Sa fie mancat de viermi intr-un cavou? Neandertalienii astia religiosi trebuie odata pt totdeauna opriti sa ma saboteze progresul, cunoasterea si informarea.

 2. Mie mi se pare absolut interesanta. Dincolo de provenienta lor si de isteriilor religiosilor limitati, este o expozitie care merita vazuta pentru cine are stomac bun si minte deschisa. Iar sa ceri ‘blocarea acestui spectacol macabru şi degradant’ mi se pare exact genul de interferenta aberanta a religiosului in viata culturala a unui popor si asa prostit de istorie.

  Oricum, sunt convinsa ca lumea o sa vina, din curiozitate macar.

 3. si noi care vrem sa mergem la spectacolul macabru si degradant, sa ne apucam acuma de facut scrisori deschise, numai pentru ca Provita are tot felul de initiative si nu vrea sa stea pe fund???? nu ”o” obliga nimeni sa participe, nici la Antipa, nici la Muzeul Taranului Roman…

 4. 1. Ce e rau ca o institutie publica sa faca “afaceri profitabile”? Este cumva ilegal ca un muzeu sa prezinte o expozitie din care spera sa obtina un venit cu care sa finanteze alte activitati muzeale? Oare nu tocmai asta incriminam noi de 23 de ani managerilor institutilor publice, ca nu stiu sa managerieze adica sa atraga fonduri prin activitatile pe care le organizeaza?
  2. Asociatia in cauza trebuie sa prezinte dovezi cum ca acele corpuri nu ar fi fost revendicate. Articolele de presa nu sunt dovezi. Daca faci o afirmatie de genul trebuie sa aduci argumente, nu doar sa le arunci in vant.
  3. In viziunea celor de la Provita a cunoaste cat mai mult despre corpul uman este macabru si degradant? Interesant! Oare cui serveste ignoranta publicului? Unor organizatii ca Provita? Se pare ca da.
  4. Daca pentru ei, conform definitei lor, spectacolul este degradant si macabru, sa stea acasa. Nu sunt obligati sa viziteze expozitia. Mie mi se pare degradant si inuman sa te impingi, sa te claci in picioare, sa te ranesti, etc. doar ca sa atingi o racla cu niste oase care, chipurile, te vindeca si ca urmare nu particip la astfel de actiuni, dar nu cer ca ele sa fie interzise. Daca crestinii se simt bine participand la acest spectacol si prin aceasta nu incalca drepturile altora si alte prevederi legale nu au decat sa se duca cu zambetul pe buze. Unde ajungem daca interzicem tot ceea ce nu ne place? Cred ca cei de la Provita stiu raspunsul, dar ma intreb daca asta isi doresc!

 5. Expozitia e EXCELENTA! la noi ( in Germania) au dus profesorii clase intregi ( elevi si studenti) sa vizioneze exponatele. S-a explicat inainte despre ce e vorba si a mers numai cine a crezut ca rezista.
  Ortodoxia romana devine incet incet o SHARIA a Balcanilor…

 6. Faptul ca moartea omului este transformata intr-un “show” reprezinta un sacrilegiu teribil, o batjocorire a culturii despre viata si moartea omului, creatie a lui Dumnezeu.

  • ma du-te ma….si raclele cu moaste uscate pe care le pupa babele? unele arata chiar groaznic…pe deasupra mai impopotzonate cu dantele si bijuterii…Cultura “despre viata si moarte” are multe aspecte – ajunge doar sa te uiti catre traditiile mortuare din Mexic sau Brazilia – cultura de care vorbesti tu este una din capul tau impaiat cu idei ortodoxe. Sacrilegiu teribil, my ass. Si creatiile lui Dumnezeu care cersesc la usa bisericii?

 7. De la comunişti încoace, demascarea, cu toate tentaculele ei, este cuvintul de ordine. Lumea nu mai trebuie să fie cea pe care o ştiam noi, în care am fost educaţi şi în care ne-am format cu naivitate infantilă, a misterului revelat de el însuşi, cu înţelepciune, treptat, pe măsura maturităţii noastre, ci una a dezvăluirilor abrupte, a demistificării scormonitoare. Suntem ceea ce suntem, biologie pură, produse fizico-chimice. Pînă şi iubirea ajunge să fie demitizată, descompusă în bucăţi, disecată, eviscerată, interpretată, redusă tot la fenomene perfect studiabile în laboratoarele ştiinţei. Cautăm cu aviditate oroarea, ca un înlocuitor al sublimului. Ce dacă Dumnezeu ne-a creat cu o epidermă opacă, plăcută la atingere, spre a ne desfăta simţurile şi cu frumuseţea trupului uman? Mai departe preluăm „noi”, deştepţii lumii, să vă arătăm cum stau treburile. În cultura morţii cadavrele sunt opere de artă. Ce atîta poezie, flori şi parfumuri? Nu suntem decît miesme, bacterii de putrefacţie, umori, descompunere. Frumosul este relativ, iar dacă e relativ poate fi pus la îndoială, îl putem dezbate pînă la desfiinţare. Mai ales copiii trebuie să ştie că lumea nu este decît un construct uman perfect dezasamblabil, acum, că Dumnezeu a murit.

 8. Bigoti fara ocupatie care nu au ce face acasa. Expozitia este foarte tare, mi-am luat deja bilete. Domnul director de la Antipa sa mearga inainte cu muzeul, pentur ca face lucruri extraordinare acolo in ultimul timp. Fanatici religiosi vor exista mereu, dar insasi aceasta expozitie ne duce cu un pas mai departe de astfel de fanatisme fara minte.

 9. Mai multe persoane zic eu, irationale, sunt solidare cu tovaraseii de la Muzeul Aantipa, pentru ca Ministerul Educatiei interzice elevilor sa vada aceasta expozitie abominabila, antietica si antimedicala. Corpul uman este ciopartit, facut ferfenite, din care un om normal nu ar avea ce sa invete. Anatomia umana nu se invata pe cadavre zdrentuite, cu carnea atarnand, puse in pozitii caraghioase, inhumane, un fel de exponate de arta umana avangardista, in care natura moarta este insusi omul. Aceste exponate de tineri, provin din inchisori, spitale si lagare sociale, in car eomul este dezhumanizat pana la cea mai joasa cadere a sa si pus ca exponat intr-o expozitie dementa a unui Nero modern, care se crede un geniu universal. “Von Lächerliches zum Erhabenes” spunea criminalul “Macesaru” (Günther von Hagen-Hagenblütte insemnand maceasa in limba romana). “De la deradere la posedare”…spunea in 1998 acelaci criminal golit de inteligenta si de sentimente umane si anunta “Sechs Miliarden Exponaten als besonders öffentlich zu machen”: Adica anunta in 1998 ca ar avea de gand sa mai plastineze vreo sase miliarde…Korea dragostea mea, nu este o gluma proasta ci una criminala si irationala, de unde nebunul ar mai putea lua materiale de lucru. Ce vedeti voi anatimic in aceste oase fierte pe care atarna niste halci uscate de carne, snobilor romani, care ca fariseii va imbulziti sa fiti salutati prin piete si va laudati in fata targului ca mergeti sa vizitati o expozitie pe care nu o intelegeti…mergeti sa vedeti totul din snobism…Cei care nu sunt de acord, sa dea dislike aici! Caci nu toti suntem de acord cu un Nero modern, care, in loc sa-si vada de treburile imparatiei sale, se destrabala, juca teatru, dadea foc crestinilor si plangea mirosind flori de musetel…Domnilor si Doamnelor, frati parinti, Preotime, treziti-va! Ce faceti Parinte Patriarh? Dormiti? Hristos a fost rastignit iar aceste cadavre nu au fost ingropate crestineste, sunt expuse unui public ignorant si curios, in fragilitatea lor, caci nu are cine mai apara aceste suflete chinuite care nu-.si gasesc linistea! Va implor, faceti ceva si opriti FIARA! Aceasta este una dintre fetele fiarei, nu-l cunoasteti, dar eu il cunosc, il stidiez de multi ani! Anatomia se invata la patologie si acolo studiind corect anatomia corpului uman, in discretie, nu bagand cadavrul la ceaun! Canibalilor! Stop nebuniei psihiatriei si agentilor patogeni, care a lasat pacienti ca acesta sa-si faca de cap, dar care tine oameni sanatosi in izolare, in republicute de tip “Republica Ploiestilor” ca pe vremea lui Caragiale, care asa-l vedea pe bietul Eminescu! Biserica sa vorbeasca si sa organizeze conferinte si demonstratii..in loc sa se lege de niste cipuri idioate, mai bine sa se ocupe de fiare adevarate ca acesta..Biserica, aud?
  2 minutes ago · Like
  IMI PLACE CA REINVATAM MATEMATICA DE SCOALA PRIMARA! SI VOI SUNTETI PUSI PE GLUME! PAI DA-CA AVEM ECONOMIE DE PIATA DRAGA SI PRETURILE CRESC DIN NOU SI NU MAI STIM CELE PATRU OPERARTIUNI SARACII DE NOI…NE PACALIM LA PRAZ SI LA BARABULE!

 10. Cativa din acesti tovarasei care comenteaza sunt agenti patogeni. Nu spun cine sunt, din discretie. Dar cei care apara asa ceva sunt ca cei de la Romanii au talent-adica sunt un cerc de indivizi suspecti care duc acolo publicul lor intern care la comanda aplauda sau huiduie..ca in ceusism…ce vedeti mai tovarasei la acele oase goale si fierte? ce sa invatam mai paganilor din aceasta…asa se studiaza corpul uman mai canibalilor, denigratorilor de oameni? Gheena este patria voastra unde o sa ardeti cu tartorul vostru Hagen pusi pe gratar ca frigarui..si o sa va rasuceasca dracu veac dupa veac, bolnavilor! tot unii ca voi l-au rastignit pe HRISTOS!

 11. Deea 14 March, 2013 15:40

  Provita e grupare ultra-ortodoxa?
  A, nu, da de unde, e ostropel cu bulion si salata rucola.
  Religia voastra insa este pagana, dumnezeul vostru este banul si lacomia pantecului, snobismul cu care va fuduliti, mergand sa vedeti ceva ce nu intelegeti iar numele vostru nu este crestinesc…sunteti rude cu AS HALI SALAM DANAM! Daca nici aceasta nu stiti, intrebati la Radio Erevan sau la Muzeul Antipa.

 12. Pingback: Primăria continuă să negocieze dreptul la adunări publice | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger