Expoziția ”Arbori bătrâni” se deschide la București pe 6 noiembrie

0

Vineri, 6 noiembrie, la ora 19, sunteți invitați să intrați în lumea nocturnă a copacilor, pe care, timp de trei ani, Florin Ghenade, alături de Cristian Stănoiu, i-au fotografiat și înregistrat. Vernisajul expoziției ”Arbori bătrâni,” curatoriată de Sandra Demetrescu și pusă la cale de Galeria Posibilă, va avea loc la Kube Musette, pe Calea Victoriei nr. 114.

Deși ”Arbori bătrâni” poate părea, la prima vedere, o expoziție care aduce laolaltă fotografiile lui Ghenade și materialul video al lui Stănoiu, proiectul e mult mai amplu, miza lui desfășurându-se și printr-o serie de conferințe concepute să creeze în jurul arborilor multiseculari un strat de perspective biologice, antropologice și literare.

Stejarul de pe Breite

Stejarul de pe Breite

”Proiectul acesta e o încercare de a documenta documente,” spune artistul Florin Ghenade. Fiindcă, dacă e să ne lărgim puțin câmpul privirii și al înțelegerii, copacii foarte bătrâni din jurul nostru, pe lângă care trecem nepăsători sau care, prin prezența lor, ne fac să ne oprim în loc, asta sunt, la urma urmei: documente. ”Bătrâni seculari, dar mai ales rămași în memoria unor colective datorită legendelor care-i înconjoară pe unii și datorită unor întâmplări sau personaje istorice generatoare de legendă, de care sunt legați alții. Astfel de copaci au rămas în memoria colectivă fiindcă se presupune sau se subînțelege că ei înșiși au memorat tot ce s-a întâmplat în jurul lor de-a lungul existenței lor îndelungate (de la fapte mărunte, până la eroi legendari, personaje și întâmplări istorice). Însăși existența lor prezentă e considerată a fi dovada că a existat cu adevărat, chiar așa s-a întâmplat; sunt dovezi vii, sunt documente, deși în realitate imaginea unui copac nu-ți oferă astfel de informații,” nuanțează autorul fotografiilor.

Fagul Împăratului

Fagul Împăratului

Expoziția de la București va fi deschisă de conferința scriitoarei Simona Popescu. Pe 6 noiembrie, la ora 18, autoarea va aduce la lumină, sub titlul ”Copacii, ca oamenii” poveștile unor copaci deveniți personaje importante în cărțile care ne formează. De la basme, la Mateiu Caragiale, plonjând direct în tablourile lui Magritte sau în filmele lui Antonioni.

Pe 11 noiembrie, tot la ora 18, antropologul Ioana Popescu va susține conferința ”Despre frumusețea imperfecțiunii”, pornind de la imaginile care surprind, în toiul nopții, viața liniștită sau, dimpotrivă, scăldată în furtuni, a copacilor-martori. ”Copacii istorici din România, propuși de fotografiile lui Florin Ghenade, sunt atât de adevărați în strâmbătățile și infirmitățile lor, încât pare că forța lor estetică și simbolică provine tocmai din accident și cicatrici. Istoriile de viață ale copacilor pot fi citite nu  numai în nodurile vechi sau în ciuntirile recente, ci și în contextele – naturale și/sau culturale – care completează peisajul de fundal,” e de părere Ioana Popescu.

Bradul lui Tudor, Ciorogârla, județul Giurgiu

Bradul lui Tudor, Ciorogârla, județul Giurgiu

Ultima conferință programată în jurul ”Arborilor bătrâni” îi va aparține biologului Tibor Hartel, care va vorbi pe 15 noiembrie, la ora 18, despre ”Arborii bătrâni între protejarea valorilor și valorile protejării”. ”Arborii bătrâni sunt de neînlocuit. Este nevoie de sute de ani pentru ca arborele să îşi recapete multiplele valori sociale, culturale, istorice și ecologice. Toate aceste valori pot dispărea definitiv foarte uşor. Arborii bătrâni ar putea trăi mai multe generaţii după noi, reprezentând elemente stabile în vremurile din ce în ce mai schimbătoare şi tulburente. Pentru asta, trebuie să avem grijă de ei, acum,” avertizează biologul.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger