Explozie de culturi modificate genetic si in 2010

14

INDIA-ECONOMY/INFLATION

Dupa Statele Unite, Brazilia va deveni anul acesta cel mai mare producator de recolte modificate genetic. Industria preconizeaza pentru 2010 cresteri masive in productia de boabe de soia, porumb si bumbac modificate genetic, in mai multe zone ale lumii.

Potrivit raportului anual al Serviciului International pentru Achizitionarea Aplicatiilor Agricole Biotehnologice (ISAAA), in 2009 culturile modificate genetic si-au sporit rasadurile de la cele 125 de milioane de hectare inregistrate in 2008 la 134 de milioane. Trendul ascendent va continua si in 2010, fiind preconizate cresteri masive in zone precum Brazilia, Pakistan si Africa, informeaza The Ecologist.

Anul trecut, doar productia de porumb modificat genetic din Brazilia a inregistrat peste 60% din cresterea globala mai sus amintita, iar suprafata totala ocupata in statul sud-american de culturile supuse biotehnologiei acopereau doar 2,7% din pamantul arabil.

Mai departe, suprafata din Burkina Faso cultivata cu bumbac modificat genetic a crescut de 2 la 29% din totalul culturilor de bumbac din statul african. Iar India avea cultivate 8,4 milioane de hectare de bumbac modificat genetic in 2009.

Culturi modificate genetic pe cap de tara

SUA 64.0 million ha

Brazila 21.4 million ha

Argentina 21.3 million ha

India 8.4 million ha

Canada 8.2 million ha

China 3.7 million ha

Paraguay 2.2 million ha

Africa de Sud 2.1 million ha

Pe de alta parte, culturile modificate genetic din Europa au scazut in numar din moment ce Germania, Franta, Austria, Grecia, Ungaria si Luxemburg au interzis insamantarea porumbului bt al companiei Monsanto din cauza problemelor de mediu si de sanatate pe care le-a ridicat.

Raportul ISAAA arata ca aceleasi sase tari inca domina scena globala a culturilor modificate genetic – SUA, Brazilia, Argentina, India, Canada si China gazduiesc 95% din totalul lor. Aceleasi au ramas si plantele cultivate pe baza bioingineriei – boabele de soia, porumbul, bumbacul si rapita au acaparat anul trecut 99% din toate insamantarile.

Pentru 2010 se asteapta o crestere semnificativa in productia de boabe de soia, porumb si bumbac modificate genetic in Brazilia si in cea de bumbac din Pakistan. Totodata, tari precum Malawi, Kenya, Uganda si Mali vor avea tot mai multe recolte de bumbac si/sau porumb modificate genetic.

Foto: Reuters

Tags:14 comentarii

  • In nici un fel. Oameni buni, scapati de misconceptiile legate de “modificat genetic”

   Nu tot ce e modificat genetic este neaparat rau. Modificarea genetica duce la imbunatatirea caracteristicilor, nu la deteriorarea lor.

   Iar in cazul bumbacului, este o prostie sa intrebi asa ceva.

 1. In timp ce alte tari isi extind culturile omg.ue bate pasul pe loc.Romania ar putea deveni un mare jucator pe piata porumbului si soia omg,daca ar fi lasata sa le cultive.In UE nu se cultiva aceste produse dar se importa din SUA ,BRAZILIA ARGENTINA,si se consuma.

 2. si eu asteptam ca acest articol sa imi explice de ce nu e bun bumbacul modificat genetic…exista, cel putin in mintea mea, un argument pentru care nu am gasit logica interzicerii omg si anume foametea din unele zone geografice…as fi simtit nevoia unor argumente impotriva acestor culturi, altfel nu stiu cum sa interpretez statistica prezentata…in rest faceti treaba buna aici, bravo! (daca nu imi placea ce citeam aici nu lansam comentariul)

 3. In spatele acestor culturi nu se afla doar controversa legata de cum ne afecteaza ele sanatatea, ci si un monopol al producatorilor de seminte despre care majoritatea oamenilor nu are informatii. Nici eu nu am decat cateva, preluate dintr-un documentar intitulat “Viitorul alimentatiei”, dar care m-au facut sa cred ca amenintarea imediata a acestora este dependenta pe care o creeaza. Principala diferenta dintre cultivarea omg-urilor si a acelorasi plante in variantele traditionale este ca fermierii au o cu totul alta libertate in privinta celor din urma. Care nici nu necesita utilizarea pesticidelor cu care se stropesc “by default” omg-urile atunci cand se merge pe calea agriculturii organice. Romania poate deveni un mare jucator si pe aceasta piata.

 4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Gripa aviara reloaded?/ CE NU SE SPUNE DESPRE VACCINURI – ESENTIAL E EFECTUL PE TERMEN LUNG (interviu valoros cu dr. imunolog Rares Simu) / Vom manca medicamente si organisme modificate genetic! (STIRI PENTRU SANATATE 2

 5. Buna, am inteles ca e nasol din tonul articolului. Pacat ca acum trebuie sa fac research ca sa inteleg si de ce e atat de nasol. Macar o fraza la final in care sa explice ce inseamna modificat genetic si cum ne afecteaza treaba asta speram sa gasec.
  Multumesc, oricum ca mi-ati dat tema de documentare.

  • Cauta pe google documentarul “The Future of Food” sau “Viitorul alimentatiei”, este la obiect si ofera raspuns la unele intrebari, chiar daca mai raman multe altele.

 6. In primul rand este vorba de o traducere facuta de catre un nespecialist altfel nu se explica expresia “si-au sporit rasadurile”!
  In al doilea rand suntem in plin razboi comercial, Europa nu poate cultiva decat porumb MON 810 dar in lume se cultiva la greu (134 milioane hectare!) soia, porumb, bumbac, orez, rapita etc. Si se cultiva de SUA, Brazilia, Argentina, Canada, Australia, China, India. Cu exceptia ultimelor doua celelalte sunt principale exportatoare de produse agricole pe piata mondiala inclusiv in UE. UE importa anual 34 milioane tone de soia si sroturi de soia din SUA, Brazilia si Argentina, le foloseste in hrana animalelor si intreb ati auzit pana acum de vre-un porc hranit cu soia OMG mort inainte de cutit din cauza furajelor? Toti marii producatori jubileaza pentru ca UE nu admite culturile OMG, asa li se pune la dispozitie o piata de 34 milioane de tone !

 7. Pingback: Zöld út a gmo-krumplinak. Csak papír lesz belőle? » Think Outside The Box

 8. Cu dovezi de necontestat se poate susţine astăzi faptul că plantele modificate genetic sunt mult mai prietenoase cu mediul decât plantele con­ven­ţionale. Nu este nevoie decât de o judecată lucidă şi puţină aplecare spre înţelegerea adevărului dovedit atât de rezultatele cercetării ştiinţifice, cât şi prin extinderea rapidă şi continuă din ultimii ani a cultu­rilor de plante transge­nice, pe milioane de hectare, în ţările cele mai dezvoltate din lume, dar mai cu seamă în ţările în curs de dezvoltare.
  Deci culturile modificate genetic dauneaza sanatati omeniri dar partea cea buna este k aduce statului profit 😀

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger