“Explorează bucuria” – ateliere de creaţie pentru copii, la Roşia Montană

1

Căminul Cultural din Roşia Montană a găzduit, în perioada 7 – 11 iulie, atelierele de creaţie pentru copii “Explorează bucuria!”, organizate de Fundaţia Culturală Roşia Montană. La ateliere au participat 30 de copii cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani, împărţiţi pe două grupe de lucru diferite (4 – 8 ani şi 9 – 14 ani).

 

 

Atelierul de teatru şi jocuri creative a fost coordonat de actriţa Ligia Toniţă, de la Teatrul Imaginario din Bucureşti, care are o experienţă de şapte ani în lucrul cu copiii. Florentina Toniţă, cea care a coordonat Atelierul de pictură decorativă pe sticlă, este din Botoşani, unde împărtăşeşte cu copiii pasiunea pentru pictură pe sticlă de mai bine de patru ani. Menirea atelierelor a fost de a crea un cadru care să îi încurajeze pe copii să se bucure de ei înşişi şi unii de alţii, să se exprime liber, să descopere, să înveţe să creadă în ei. “Scopul nostru a fost de a aduce copiii şi părinţii la un loc, de a ne bucura de privilegiile copilăriei, iar copiii ne-au împărtăşit şi nouă din bucuria lor. Această acţiune a trecut graniţele Roşiei, au fost părinţi care au venit de la distanţă. Am rămas plăcut surprins să văd că avem aşa copii talentaţi, copii pe care dacă nu i-am fi văzut la lucru nu ne-am fi dat seama de ce pot. Copiii şi-au schimbat atitudinea fantastic, au stat liniştiţi în sală, au fost ţinuţi în priză, au învăţat foarte multe lucruri noi “, a mărturisit Sorin Jurcă, vicepreşedintele Fundaţiei Culturale Roşia Montană.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Petrecere-3

 

“Am fost impresionată de fiecare copil în parte, de la cel mai mic până la cel mai mare. Contactul cu ei a însemnat mai mult decât tot ce ştiam până ieri despre Roşia Montană. Astăzi cred cu tărie că ei sunt adevărata comoară a Apusenilor. Sunt spontani, sinceri, creativi şi capabili să ofere multă dragoste. Au o enormă disponibilitate de a experimenta lucruri noi, de a învăţa şi de a se bucura deopotrivă de tot ceea ce fac. Am descoperit la Roşia Montană copii foarte inteligenţi, dezinvolţi, responsabili în actul artistic, curajoşi în exprimare, toate acestea îmbrăcate într-o inocenţă a vârstei de care îmi era dor. A fost o experienţă din care eu însămi am avut multe de învăţat”, spune şi Florentina Toniță, coordonatoarea atelierul de pictură decorativă pe sticlă.

“Explorează bucuria mi se pare o numire întocmai pentru ce s-a întâmplat zilele acestea la Roşia Montană. Motorul principal care animează lucrul meu cu cei mici este curiozitatea. Ei mi se par purtători mici de chipuri variate ale vieţii. Îi încurajez să vadă lucrurile în felul lor, să imagineze şi să creeze curajoşi, după propria viziune. Cu alte cuvinte, descoperim ce instrumente valoroase avem la dispoziţie în noi înşine, le căutăm vibraţia şi apoi le facem să sune pe acorduri originale. La Roşia Montană am găsit copii sensibili, curați, calzi, sinceri şi spontani. Cu spirit ludic, debordant, au făcut ca lucrarea cu noi şi între noi să se ridice fără efort. Am îmbinat jocurile de atenţie, de relaxare, de concentrare, de cunoaştere de sine şi de legare a echipei cu lucrul pe text (poezii de Passionaria Stoicescu, foarte amuzante pentru copiii de 4-8 ani şi scurte scenete după Mircea Sântimbreanu, cu atmosfera savuroasă din lumea celor de 9-14 ani.) Nu numai că au reţinut într-o zi replicile, dar le ştiau deja şi pe ale colegilor, pasiunea lor pentru lucrul împreună a fost copleşitoare”, afirmă Ligia Toniţă, coordonatoarea atelierului de teatru.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

La sfârşitul perioadei dedicate atelierelor, copiii au susţinut un spectacol de teatru cu piesele “Lecţia” (după texte de M. Sântimbreanu) şi “Pe un fir de pipirig” (după texte de P. Stoicescu), iar lucrările lor au putut fi admirate în cadrul expoziţiei “Explorează bucuria!”, din incinta Căminului Cultural din Roşia Montană. Părinţii copiilor care au luat parte la ateliere i-au aplaudat şi i-au încurajat, bucurându-se de talentul micuţilor. Atelierele “Explorează bucuria” au avut loc cu sprijinul organizaţiei Mollie’s Children, din SUA, fondată în memoria unei mame ce şi-a oferit dragostea şi sprijinul copiilor de pretutindeni. Organizatorii mulţumesc şi Primăriei Roşia Montană pentru spaţiul pus la dispoziție în vederea desfăşurării atelierelor de creaţie.

 

 

Sursa şi foto: Fundaţia Culturală Roşia Montană


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger