Explorarea gazelor de șist, interzisă într-o comună din Vaslui

0

O decizie îmbucurătoare pentru opozanții proiectelor de explorare exploatare a gazelor de șist a venit, ieri, din partea Consiliului Local al comunei Gherghești din județul Vaslui care a aprobat un proiect de hotărâre privind interzicerea explorării-dezvoltării-exploatării gazelor de șist prin metoda neconvențională pe teritoriul comunei.

Potrivit expunerii de motive elaborate de Primăria Gherghești, “în România există rezerve uriașe de gaze de șist, iar companiile sunt foarte interesate de exploatarea lor. Doar pe Platforma Moesică (S-E țării) se estimează că sunt rezerve comparabile cu SUA sau Polonia.

Trei firme dețin deja licențe petroliere în perimetre unde și-au exprimat intenția de a căuta gaze neconvenționale. Este vorba despre gigantul american Chevron și de ungurii de la firma MOL. De asemenea, mai multe companii și-au exprimat interesul de a extrage gaze de șist în țara noastră, printre care Petrom și Romgaz.

În Europa, exploatarea de gaze neconvenționale este la început. Comisia Europeană și-a propus să realizeze un studiu de impact asupra mediului a tehnologiei folosite pentru extracția gazelor de șist.

Metoda de explorare și extracție prin fracturare hidraulică, folosită pentru extragerea gazelor de șist, s-a dovedit a fi periculoasă pentru mediu și a fost interzisă în mai multe țări, printre care: Franța, Bulgaria, Irlanda, Africa de Sud, precum și în 18 state din SUA.

Efectele negative asupra mediului sunt:

– Mobilizarea, alături de gazul extras, a unor substanțe radioactive și a altor substanțe cu efect de seră care vor fi eliberate în atmosferă;
– Disconfort seismic ridicat în zonele de exploatare datorit seismelor provocate;
– Risc seismic asociat prin creșterea numărului de cutremure, dar și apariția unor cutremure locale;
– Incidența crescută a cazurilor de îmbolnăvire atât pentru oameni, cât și pentru animale în condițiile deteriorării calității apei, aerului și solului;
– Depopularea rapidă a zonelor din vecinătatea exploatărilor;”

Prin urmare, Consiliul Local al comunei Gherghești a decis interzicerea explorării-dezvoltării-exploatării gazelor de șist prin metoda neconvențională pe teritoriul comunei. De asemenea, se interzice darea în administrare, concesionarea sau închirierea terenurilor proprietate publică în scopul explorării-dezvoltării-exploatării gazelor de șist. Totodată, nu se vor elibera avize, certificate de urbanism și autorizații de construire în vederea amplasării de construcții și sonde.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger