Colorado și Washington au legalizat recent canabisul în scopuri recreative, precum și producția și vânzarea sa în masă. Inițiativa, scrie Newscientist, plasează însă țara de peste ocean într-o situație fără precedent, cu mai multe necunoscute. Nimeni nu știe în prezent ce impact va avea accesul legal la iarbă asupra comerțului cu droguri al Americii, asypra violenței cartelurilor mexicane sau a sănătății publice.
Trecerea la marijuana cultivată local ar putea reduce violența de la granița cu Mexicul, stat din care provine în jur de 40-67% din marijuana ilegală. Dar consumul de iarbă rămâne în continuare o infracțiune federală, așa că reducerea acestei violențe va depinde de cum va aborda Obama inițiativa celor două state. Aceasta din urmă ar reprezenta totodată și o mare lovitură pentru cartelurile de droguri. Potrivit estimărilor oficiale, traficul cu marijuana ar reprezenta în jur de 20% din veniturile acestor grupări: între 6 și 8 miliarde de dolari. Un alt studiu publicat luna trecută susține că numai legalizarea din Washington ar sustrage cu 1,4 miliarde de dolari din profitul cartelurilor. Asta numai dacă agenții federali nu vor interveni să blocheze comerțul interstatal, prevenind astfel formarea unei piețe naționale.
Chiar dacă aceste carteluri vor primi o lovitură financiară, nu se știe clar însă dacă asta va avea un efect pozitiv asupra violenței de la granița cu Mexicul. De când guvernul sud-american a început să asuprească comerțul cu droguri acum 10 ani, crimele asociate acestui fenomen au crescut de opt ori, în timp ce traficul cu canabis s-a modificat foarte puțin. Fărâmițarea veniturilor ar putea dezbina cartelurile, însă le-ar putea îndemna și să găsească forme mai profitabile de crimă organizată, cum ar fi răpirile sau traficul de persoane. Totul stă acum pe umerii lui Obama. Pe lângă asta, Congresul s-ar putea răzbuna pe cele două state prin reducerea fondurilor pentru proiecte importante precum autostrăzile.
Mai departe, inițiativa le oferă cercetătorilor din domeniul sănătății publice șansa de a analiza efectele marijuanei asupra unei populații care nu mai e nevoită să fenteze legea. Majoritatea studiilor de până acum au arătat că efectele negative ale ierbii sunt mult mai mici în comparație cu cele ale consumului de tutun, alcool sau droguri grele. Cercetătorii vor urmări în special modul în care legalizarea marijuanei afectează consumul de alcool, speranța fiind că pe măsură ce va crește fumatul de canabil, băutura va avea victime tot mai puține (în condițiile în care alcoolul ar produce daune sociale mult mai mari decât mugurii). Pe de altă parte, însă, există și riscul ca sporirea consumului de marijuana să-l intensifice și pe cel al alcoolului. O scădere sau o urcare cu numai 10% a consumului de alcool ar avea efecte mult mai mari decât orice s-ar întâmpla vreodată cu marijuana.
Aflați mai multe detalii pe Newscientist.
Puteți citi și:
Canabisul nu e prea prietenos cu mediul