Experimentul psihologic prin care ne putem îndrăgosti de oricine

3

XCFaLYaCl_XVGx4O3naMLsfUd54Zilele trecute, un articol publicat de The New York Times aducea în discuţie un experiment realizat în urmă cu aproape două decenii de psihologul Arthur Aron, prin care acesta încerca – aparent cu succes – să-i facă pe oameni să se îndrăgostească. Autoarea articolului care, la rândul ei, a testat eficienţa experimentului, susţine că în urma acestuia şi-a găsit dragostea.

Psihologul american, care a tot încercat să găsească “scurtături” în stabilirea unor relaţii între oameni, a pus la punct un set de 36 de întrebări prin care oricare doi străini, spune Aron, se pot îndrăgosti. După parcurgerea întrebărilor de către cei doi, aceştia trebuie să se privească în ochi timp de patru minute, iar la finalul intervalului, se presupune că dragostea îşi va fi făcut deja simţită prezenţa. Ideea de bază a acestui experiment vizează vulnerabilitatea, care, spun cercetătorii, este un element-cheie în dezvoltarea ataşamentului. “Un pattern de bază asociat cu dezvoltarea unei relaţii apropiate între semeni este auto-expunerea susţinută, reciprocă, din ce în ce mai profundă,” spun autorii studiului. Astfel, cu cât două persoane se vulnerabilizează mai mult una în faţa alteia, prin confesiuni şi sinceritate, cu atât cresc şansele unei apropieri ce poate conduce la ceea ce numim dragoste.

Dacă sunteţi dispuşi să verificaţi validitatea experimentului propus de Aron, vă invităm să citiţi întrebările din cadrul lui şi să le testaţi alături de un partener / o parteneră. Poate fi o persoană cunoscută sau, pentru a face experimentul “ca la carte,” puteţi provoca un străin. Aşteptăm poveştile voastre despre îndrăgostire-fulger sau eşec fulminant. Oricum, nu uitaţi ca, la finalul chestionarului, să vă priviţi intens ochi în ochi, timp de patru minute.

Setul I

1. Dacă ar fi să alegi pe oricine din lume, pe cine ai vrea să ai invitat(ă) la cină?

2. Ţi-ar plăcea să devii celebru/ă? În ce sens?

3. Înainte să dai un telefon, ţi se întâmplă vreodată să repeţi ce ai de gând să spui? De ce?

4. Ce ar însemna pentru tine o zi “perfectă”?

5. Când ai cântat ultima oară de unul singur / una singură? Dar unei alte persoane?

6. Dacă ai putea trăi până la 90 de ani şi ţi-ai putea păstra fie mintea, fie corpul de la 30 de ani pentru ultimii 60 de ani din viaţă, ce ai alege?

7. Ai vreo bănuială secretă legată de felul în care vei muri?

8. Numeşte trei lucruri pe care tu şi partenerul/a păreţi să le aveţi în comun.

9. Pentru ce anume din viaţă te simţi cel mai recunoscător / recunoscătoare?

10. Dacă ai putea schimba ceva din felul în care ai fost crescut(ă), ce ai alege?

11. Rezervă-ţi patru minute şi spune-i partenerului/ei povestea vieţii tale, cât mai detaliat posibil.

12. Dacă te-ai putea trezi mâine cu o nouă calitate sau abilitate, care ar fi aceasta?

Setul II

13. Dacă ai putea afla dintr-o sferă de cristal adevărul despre tine, despre viaţa ta, viitor şi toate cele, ce ai vrea să afli?

14. Există ceva ce ai visat de multă vreme să faci? De ce n-ai făcut-o?

15. Care este cea mai mare realizare a vieţii tale?

16. Ce apreciezi cel mai mult într-o prietenie?

17. Care este cea mai scumpă amintire a ta?

18. Care este cea mai îngrozitoare amintire a ta?

19. Dacă ai şti că într-un an vei muri brusc, ai vrea să schimbi ceva la felul în care îţi trăieşti viaţa acum? De ce?

20. Ce înseamnă pentru tine prietenia?

21. Ce rol joacă dragostea şi afecţiunea în viaţa ta?

22. Împărtăşeşte cu partenerul/a ceva ce consideri a fi o caracteristică pozitivă a partenerului/ei. Numeşte cinci astfel de trăsături.

23. Cât de apropiată de şi de caldă este familia ta? Crezi că copilăria ta a fost mai fericită decât a altora?

24. Ce părere ai despre relaţia cu mama ta?

Setul III

25. Faceţi câte trei afirmaţii de fiecare, în care să folosiţi “noi doi.” De pildă, “Noi doi ne aflăm în această încăpere şi ne simţim…”

26. Completează propoziţia: “Aş vrea să am pe cineva cu care să pot împărtăşi…”

27. Dacă ar fi să îi devii prieten apropiat partenerului/ei, spune ce crezi că ar fi important ca el/ea să ştie.

28. Spune-i partenerului/ei ce îţi place la el/ea: fii foarte sincer şi spune lucruri pe care altminteri nu le-ai spune cuiva pe care abia l-ai întâlnit.

29. Împărtăşeşte partenerului/ei un moment jenant din viaţa ta.

30. Când a fost ultima oară când ai plâns de faţă cu cineva? Dar singur(ă)?

31. Spune-i partenerului/ei ce îţi place deja la el/ea.

32. Ce lucru, dacă chiar există, e prea serios pentru a se glumi pe seama lui?

33. Dacă ar fi să mori astă-seară, fără şansa de a comunica cu cineva, ce ai regreta cel mai mult că nu i-ai spus cuiva? De ce nu i-ai spus până acum acest lucru?

34. Casa ta, cu toate obiectele tale, ia foc. După ce i-ai salvat pe cei dragi şi pe animalele de companie, mai ai timp să salvezi un singur obiect. Care ar fi acesta şi de ce?

35. Dintre toţi membrii familiei tale, a cui moarte ţi se pare cea mai tulburătoare? De ce?

36. Împărtăşeşte o problemă personală şi cere-i partenerului/ei sfatul despre cum ar rezolva-o el/ea. Roagă-ţi partenerul/a să-ţi spună cum percepe că te raportezi tu la problema pe care ai adus-o în discuţie.

Sursa: The New York Times


3 comentarii

  1. :)) Va credeam mai seriosi. Astea sunt intrebari generale de dating. Mai lipsea aia din reclama TV: “Iti place sa locuiesti intr-un oras mic, sau intr-un oras mare? :)))). Daca cineva se indragosteste dupa un asemenea set de intrebari, in care esti ajutat sa poti minti flagrant sau sa dai raspunsurile pe care partenerul doreste sa le auda, inseamna ca a cautat dragostea cu lumanarea. :)))

  2. pf… m-am amuzat, recunosc. 😀 Da, evident ca ar merge, dar cu o rata mai mare de succes in randul celor sub… 30 de ani as zice. 😀 Bine, daca femeile ar fi mai deschise la raspunsuri, ma astept ca barbatii sa raspunda cam una din trei intrebari, catalogandu-le pe restul ca inutile sau fara sens. :p
    Amuzant oricum, si util intr-o oarecare masura. 🙂

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger