Experimentul Facebook cu democrația s-a încheiat

0

Un referendum încheiat ieri și menit să îi deposedeze pe utilizatorii de Facebook de puterea de a sprijini sau respinge prin vot popular schimbări în politicile rețelei de socializare a fost respins de majoritatea votanților, însă numărul lor nu a fost suficient de mare pentru a bate în cuie rezultatele, scrie Phys.org. 87% dintre cei 668.125 de useri care au votat s-au opus referendumului. Compania americană precizase însă dinainte că dacă se adună mai puțin de 30% de votanți din numărul total de un miliard de utilizatori, Facebook va merge mai departe cu planurile de a elimina sistemul de vot și de a integra date Instagram în scop publicitar.

Acum o săptămână, Facebook și-a îndemnat utilizatorii să-și exprime votul asupra unei revizuiri a politicii de intimitate și a altor politici, într-un ultim referendum de acest fel găzduit de rețeaua de socializare. Compania americană, care și-a atras multe critici din partea activiștilor pro intimitate pentru modul în care gestionează datele userilor, a precizat că rezultatele votului vor sta în picioare doar dacă însumează 30% din membri, adică 300 de milioane de utilizatori. Schimbările ce vor urma vor permite împărtășirea datelor userilor cu Instagram, serviciul de picture-sharing cumpărat de Facebook anul acesta.

În plus, spun grupurile pentru dreptul la intimitate, ele le vor permite advertiserilor și altora să trimită mai ușor mesaje pe Facebook, limitând controlul userilor. Activiștii i-au îndemnat pe utilizatori să voteze împotrivă pe motiv că schimbările de politică vor îndepărta posibilitatea userilor de a vota (opțiune introdusă în 2009 în semn de răspuns la îngrijorările privind violarea intimității) și vor înlătura blocarea spam-urilor, pe lângă sharing-ul cu Instagram mai sus amintit și cu alte companii pe care le deține sau parteneri.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger