Experimentul Caveman: Nu gasesc produse romanesti!

140

supermarket

N-au trebuit sa treaca prea multe zile pentru ca proiectul sa devina tot mai interesant. Ma face si pe mine sa ma gandesc la lucruri la care nu m-am gandit pana acum, dar si cei din jurul meu s-au sesizat. Primesc zilnic intrebari de genul “Ia zi, tu folosesti hartie igienica?” sau sfaturi precum “Vezi ca apa rece e nesanatoasa, poti sa faci pneumonie, poate sa te omoare”. Toate aceste reactii sunt binevenite. Si aici as include chiar injuraturile si bascaliile celor care nu au avut rabdarea sa citeasca sau n-au inteles de ce fac acest proiect.

de Magor Csibi

Viata trece usurel, ora de culcare s-a mutat de la 12-1 noaptea la 9-10 seara, ma uit mai bine unde ma duc si de ce, iar in timpul meu liber citesc, sterg podeaua dupa catel sau incerc sa ma gandesc cum o sa treaca aceste trei luni.

Ieri seara am fost prea grabit si prea obosit ca sa mai merg la piata in drum spre casa, asa ca m-am gandit sa intru intr-un magazin mare, sa-mi iau ceva pentru cina. Aici au aparut primele griji.

De multa vreme, atat politicienii, cat si cei din administratie spun ca agricultura si productia noastra interna sunt la pamant. Chiar si eu am vorbit de multe ori despre faptul ca am putea sa producem cereale nu numai cat sa ne ajunga noua, dar si pentru export. Dar cand incepi sa fii mai atent si incepi sa constientizezi aceasta realitate trista, devii mai surprins decat ai putea crede.

Am inceput sa-mi caut cereale pentru micul dejun. Am gasit zeci de produse. Majoritatea fabricate in Polonia, cateva in Spania si chiar si din Bruxelles, dar numai doua produse din Romania. Si chiar daca stiu ca avem agricultura la pamant, chiar daca stiu ca nu ne pricepem sa ne vindem marfa, tot n-am cum sa inteleg cum de am ajuns aici. Cum de s-a ajuns ca intr-un magazin din mijlocul Bucurestiului sa gasesc mai degraba cereale de la belgieni, fruntasi in ale agriculturii, decat romanesti. Si nu e vorba aici de nationalism, pur si simplu nu mi se pare logic. Cele doua tipuri de cereale fabricate in Romania erau cu ciocolata si cu scortisoara, asa ca am spus pas si m-am mutat de la raftul respectiv.

Nici de la raionul de legume-fructe nu am iesit mai bine. Din toate produsele expuse in magazin, am gasit doar morcovi, telina si ciuperci produse in Romania.

La raftul bio n-am gasit nici un produs autohton, dar macar plantele soia – pentru o tocanita delicioasa –, erau ambalate in Romania. Ca unde au fost produse si pentru ce, n-am reusit sa aflu.

Eu, de obicei, stateam in medie cam 10-15 minute la cumparaturi. Ieri am petrecut 43 de minute. La raftul cu carne n-am avut “voie” sa ma uit, dar nici nu am gasit altceva care sa se incadreze in regulile mele. Pana la urma am iesit din magazin cu o sticla de otet, un borcan de mazare si unul de spanac. Tot e mai bine decat nimic.

Ajungand in fata blocului, am observat expuse in vitrina magazinasului meu “de cartier” niste „exemplare” de salata, absolut superbe. Cand intru sa intreb de unde sunt salatele, vecinul meu imi zice ca din Berceni. Cica e unul care se ocupa cu asa ceva. Si tocmai cand ma pregateam de depresie…

Asa ca am ajuns la concluzia ca om avea si noi o productie a noastra. Numai ca e bine ascunsa si trebuie sa stim s-o cautam.

022

si s-a facut si salata 🙂

Tags:



140 de comentarii

  1. era previzibil. produsele alimentare românești au devenit rarități. am putea hrăni populația Germaniei, în schimb importăm mâncare. vai de noi

    • produsele romanesti sunt foarte proaste in primul rand si scumpe pentru ca patronii romani sunt foarte lacomi, vor sa castige muuult , repede si cu costuri mici.
      asa ca, sa se duca dra cu cu produsele lor cu tot.

      • Eu cred ca tu nu esti lup. Lupul este ruda ciinelui (sau invers), iar ciinii se spune ca au o oarecare inteligenta. Sau macar nu generalizeaza aiurea, si latra civilizat.

      • nu cred ca este sanatos sau util sa generalizam si cu atat mai putin sa ne atacam pe forum pe aceasta tema. eu nu vrea sa renunt la made in Romania. ador branza de burduf de exemplu si rareori se gaseste si in alte tari. imi place mierea produsa la noi si nu trebuie sa cumpar cel adus din San Francisco. as prefera sa am de ales. dar nu prea am. trebuie sa caut ca sa gasesc ceva de consumat din Romania…

      • Aici te contrazic pe jumatate!!!
        habar nu ai de ce increngatura de interese a importatorilor dai daca vrei, ca producator roman sa itzi bagi prod in supermarket !
        eu am vrut ! stii ce trebuia sa platesc spre exemplu la metro ?
        10.000euro taxa de listare
        1000 euro/luna taxa de raft
        30 euro pe luna alt kkt nu mai tzin minte…
        si asta in conditziile in care nimeni nu imi garanteaza ca se va si vinde ceva …
        Nu e nici un banc in ceea ce spun….
        asta platesc totzi care isi vand marfa la metro, carrefour and stuff…
        nici nu ma mira ca pepenii la metro in mijlocul verii sunt din spania
        si la dabuleni se strica pe marginea soselei….

      • Magor, nu ca as vrea sa ii fac publicitate, dar cred ca linkul l-am luat chiar de pe http://www.hotnews.ro. E vorba de faptul ca ai spus ca nu vrei sa renunti la Made in Romania si la faptul ca iti place branza de burduf… ei bine de vineri pana duminica te poti aproviziona de la magazinului lui nenea asta http://www.labaciu.ro de pe calea Floreasca.

        Si eu planuiesc sa ii fac o vizita si daca arata chiar asa bine ca pe site sa il si sustin.

        Vlad

  2. Nu trebuie sa te mire ca nu gasesti produse romanesti. Asta nu inseamna ca la noi nu se produce. Tatal meu de exemplu produce si comercializeaza miere de zeci de ani de zile . Anul acesta am exportat vreo 300 de tone numai miere in Germania. Pe langa asta vindem bio imbuteliata in tzara. Magazinul din Bucuresti se numeste Pukka shop. Dar ai fi surprins ca miere noastra Bio la pretul de 7-8 lei jumatatea de Kg nu se cauta , cum se cauta Bio din Germania la pretul de 70 de lei Kg. Mierea Bio care se gaseste la noi si vine din Germania , e miere romaneasca 30 % si din Argentina 70% (miere fara prea multe calitati , comparabila cu zaharul) . Dece nu vrea romanul Bio cu 7 lei si vrea o mizerie pe 70 lei …nu stiu , dar asta este una dintre cauzele care au dus la disparitia produselor romanesti de pe rafturi.
    Noi in fiecare an suntem prezenti cu stand (pe care scrie mare ROMANIA) la targul international de produse Bio de Nurenberg-Germania care se desfasoara in luna februarie pe parcursul a 3 zile . Acolo sunt foarte multi producatori si comercianti romani cu produse Bio 100% made in Romania , si preturile nu sunt deloc mari. Toate europa se inghesuie sa ne cumpere produsele si noi nu le vrem , le preferam oricand pe cele de import.
    Mere se cumpara cu zecile de tone de la taran din livada si iau drumul poloniei pt sucuri . Fructe de padure lafel , pleaca cu zecile de tone sub forma de IQF Individually Quick Frozen.
    Eu nu fac fatza cererii de prod Bio si ca mine sunt multi . Cererea este enorma si piatza europeana este realistic sigura, nu cu atatea fluctuatii ca la noi.
    Sa vorbim sincer, noi nu ca nu am avea produse , nu avem piata in Romania pt produse, si cererea care creste de la an la an pt piata europeana o acoperim cu greu
    Stiam si respect
    Korb Bius

    • Felicitari, si va urez mult succes. Problema este ca noi, romanii, in general nu sintem obisnuiti sa fim atenti la ce cumparam, cel mult ne uitam la pret, si-atit.
      Eu inainte de criza, in supermarket luam produsele fara a tine cont de tara de origine, insa acum pierd de 2-3 ori mai mult timp cu cautatul produselor romanesti, sau macar ambalate in Romania. Si le cumpar chiar daca poate sint cu putin mai scumpe, celor cu preturi nesimtite insa, le dau pas fara regret.
      Majoritatea nu constientizeaza ca prin orice produs de import cumparat, cumperi putin somaj la noi in tara. Eu nu zic sa va luati Dacia, daca aveti bani de Mercedes, dar hirtia, portelanul, DVD playerele, hainele….etc. etc. romanesti sint la fel daca nu chiar mai bune decit altele din afara, iar la alimente nu stam chiar foarte prost.
      O mare parte din vina, o au si patronii, sau cei care aprovizioneaza magazinele. Ei ar trebui sa fie atenti la ce aduc si vind in magazin, si cum am spus, sint suficiente lucruri facute in tara care sint cel putin la fel de bune ca altele din import. Macar atit ar putea face, dar nu prea sint constienti.

    • Problema produselor romanesti e un pic mai ampla. Produsele noastre nu au marketing. Nu sunt promovate in nici un fel. Asa cum eu nu stiam de mierea asta, sunt convins ca nici altii nu stiau. Mierea din germania, desi la 70 de lei, e promovata indirect; e o credinta populara despre produsele nemtesti, si de cat de bine sunt ele facute. Asa, intre doua produse, unul despre care nu stii nimic, si altul care provine dintr-o tara ce si-a facut ani la randul reclama cu perfectiunea inginereasca, omul il alege pe cel din urma, chiar daca perfectiunea inginereasca nu are treaba cu mierea.
      Problema asta a promovarii de produs vine din faptul ca multi nu inteleg la ce e buna reclama, marketingul, etc., bineinteles, din motivul ca in Ro sunt foarte putini marketieri de calitate, si foarte putine agentii de publicitate bune, iar cand zic bune ma refer la agentii care sa creasca vanzarile produsului promovat, nu la agentii care sa ia premii de creativitate, ca de astea, suntem satui.

    • poate imi dai si mie un contact sa achizitionez produse de la tine, ca in magazine merge mai greu. iar nici la piata n-am fost mai norocos azi…

      si sunt perfect de acord. avem cateva produse extrem de bune, dar avem si un snobism in Romania de a lua totul din “strainatate” …recent am vazut un anunt ca cineva vinde catei din import…trist

    • hei… ai dreptate, locuiesc in germania si vad pe multe borcane de miere
      ca e importata din ro, costa cam 5eur 500g,
      mierea aia o cumpar cu predilectie, e MAGICA!!!
      nu stiu daca e de la tine , insa e buna!
      cand vin saptamana viitoare in ro
      trag o vizita pe la pukka shop, sa triesti !!!!!!

    • @Bius Korb
      salutare,

      in/catre ce retele vindeti mierea in Germania ? sau poate stiti sub ce marca apare mierea romaneasca in Germania ? eu ma uit de fiecare data pe borcan unde e produsa dar nu am gasit decat de 2 ori in 10 ani “made in ro”. din acest motiv cumpar -un compromis- cele pe care scrie made in EU si le evit pe cele “außer EU”

      poate reusesc sa ajung si la targul de la NBG

      tati buni si alles guti
      C.

    • Nu cred ca e asta… mai degraba cred ca s-a format o ruptura datorita avansului rapid pe care l-am primit dupa revolutie. A fost un pas prea mare de la piata cu micii comercianti la supermarketuri. Si am inghitit prea repede momeala si confortul pe care ni l-au aruncat si am cam uitat de ai nostri.
      Pe de alta parte nu stiu cum ar putea vinde baciul sibian branza lui in hyper-mega-super market… parca ceva nu “pusca”…
      Si de aici si nevoia de a impleti mai bine traditiile cu avansul tehnologic…

    • Nu pot sa-ti spun decat felicitari! Este trist ca nu pot vedea de exemplu si marca ta in marile magazine.Asta e , mafia din supermarketuri distruge constant productia autohtona.Pai vedeam la tv undeva prin Transilvania o expozitie de mezeluri,cascavaluri….parea ceva de vis,as fi mancat ceva de acolo sa mor.Unde dracu gasesc asa ceva? Trebuie sa ma duc pana in Transilvania,sau Maramures…sa cumpar ceva de mancare BUN?Ca de gasit mai gasesti cate ceva dar arata oribil.Cred ca asta e si intentia supermarketurilor sa bage marfa romaneasca de foarte proasta calitate si sa arate rau ca sa le iei p-ale lor,cacaturile frantuzesti de ex. marca carrefour.Unele sunt execrabile.Sau de ex. d-abia astept sa ma duc spre Brasov sa-mi cumpar o bucata de cas afumat sau cascaval afumat sau branza de burduf in scoarta de brad.N-am mancat in viata mea o branza mai buna…Mafia e de vina!

      • nu e vorba de mafie…doar de profit. si atata vreme cat vorbim de profit nu ne intereseaza cem cand si de unde, ci ne intereseaza banul. iar noi o sa cumparam in continuare calitate proasta la un pret mare si o sa incepem sa credem ca asa e bine sa fie

    • hadeti sa va zic una nostima cu un nene care producea pulovere romanesti din lina romaneasca si care a vrut sa le vinda in primul Mall deschis in Bucuresti; s-a gindit omu’ la un pret de vreo 700.000 lei de pe vremea aia per bucata; trecea timpul si marfa se vindea foarte greu astfel ca s-a gindit sa inchida magazinul de la Mall ptr ca nu-si acoperea cheltuielile; dar inainte de a inchide s-a gindit, asa la “plesneala”, ptr marfa care deja era in magazin, sa puna preturi de vreo 3 mil lei per bucata! Rezultat: s-au vindut ca piinea calda… dupa care a mai adus si n-a mai fost nevoie sa inchida…
      Morala: romanu’ e fudul si credinta ca intre pret si calitate tre’ sa fie musai o legatura e, de multe ori, apriorica…

  3. Este interesant cum exportam capsuni in italia si apoi cumparam aceleasi capsuni transformate in gem sub denumire italieneasca… Oare ne vom trezi vreo data?

  4. Vaaaaaaai….. imi vine sa mor!
    Baiatul asta unde a trait pana acum? Sau e vreun corporate boy?
    Pai nici hartie de fund romaneasca nu gasesti in supermarket, nici chibrite, nici vata (doamnele mai in varsta stiu ce se face cu ea), nici tuica nici tigari romanesti nu mai exista, nici…. nimic romanesc!
    Ohhhhh ce greu e sa fi trendy in ziua de azi!

    • hartie igienica romaneasca exista! tigari? toti marii producatori internationali au fabrica in Romania, deci tigarile nu trebuie sa fie chiar romanesti ca sa produca pt stat accize si impozite, iar pt populatie locuri de munca, duh?!

  5. hypermarketurile si supermarketurile, lanturile mari de magazine in general, vor prefera sa aduca mai ales legume si fructe din alte tari pentru ca au nevoie sa cumpere cantitati foarte mari.

    agricultorii romani nu s-au organizat inca in ferme atat de mari incat sa poata sustine o productie atat de mare incat sa poata fi furnizori ai unor lanturi de magazine. asa ca cei care au nevoie de cantitati foarte mari vor cumpara de la cei de-afara. pe de alta parte, magazinele mai mici pot sa faca si contracte cu furnizori locali, mici intreprinzatori care si-ai facut 3 sere in corbeanca.

    agricultura romaneasca nu are niciun viitor daca proprietarii de terenuri nu se unesc in asociatii prin care sa poata functiona ca un singur organism. or frica taranului roman de asociere inca e mare. pentru cei din mediul rural ultimii 20 de ani au adus mai putine schimbari de mentalitate decat pentru cei din mediul urban.

    • nu e vorba numai de cantitate. nu avem nici un mecanism ca sa ajutam productia locala. nu punem conditii supermarketurilor, cand acestia vin la noi. nu incercam sa protejam IMM-urile…iar altii au programe de acest gen. nu trebuie sa vorbesc de celebrele “farmer’s market” in Marea Britanie, sau de nationalismul economic al landurilor…

      si nici noi, consumatorii, nu suntem atenti la ce cumparam…

  6. Apropo de cereale, mă gândesc că poate fi vorba de faptul că cerealele alea pe care le cauţi pentru micul dejun sunt un produs cu valoare adăugată mare, adică ele sunt procesate mult mai complex decât făina pentru pâine, mălaiul etc. La noi ceea ce se produce rămâne la stadiul de materie primă, fără a se fabrica lucruri mai complexe.
    Nu sunt sigură, dar poate fi o explicaţie.

    • nu cred ca e foarte complicat sa amesteci niste seminte si sa-l vinzi ca musli. si avem si firme mari…dar unii nu preiau produsele. o sa evit magazinele de acest gen de acum incolo, oricat de mari ar fi…

  7. Pe langa — pune si tu, te rog, o poza mai mare cu personajul de la picioarele tale, pare haios foc… sau trimite-mi-o direct pliz. Dar nu pare sa fie buldog???
    Cereale, favoritele mele (desi-i drept ca nu-s mare mancator) sunt fulgii de porumb Titan. Sunt buni, arata cam ca aia de pe vremuri, si cu un ambalaj la fel de “atragator”. I-am vazut mai peste tot.
    Mai recomanda cineva iaurt cu fructe “facut in casa”, din iaurt obisnuit caruia i se adauga niscaiva dulceata “de la bunica”. Nu recomand, ca pe urma-i cam greu sa te opresti… mai ales daca dulceata-i de capsuni, sau mure, sau caise, sau piersici, sau…

  8. salut,
    apreciez foarte mult ceea ce faci. o sa urmaresc cu interes in continuare. totusi daca am inteles bine ai fost europarlamentar. nu putem face nimic in privinta alimentelor produse la noi? ma gindesc la o lege ceva, poate un ONG care sa se ocupe numai de aceasta problema. e cel putin ilogic sa cumpar un produs alimentar produs la mii de km fata de tara noastra cind acelasi lucru se face si la noi. macar daca ne gindim numai la prospetime si tot e mai bine sa il cumparam pe cel produs mai aproape.

    • ba da. in parlament am lucrat la un standard comun pentru etichetarea produselor alimentare. un punct important putea sa fie acolo Country of Origin Labelling, care nu permitea sa desenezi Romania tricolora pe cutie, decat daca ingredientele din produsul respectiv erau din Romania. n-am reusit sa adoptam actul nici macar din prima citire, presiunea pe unii a fost prea mare. si ca sa nu intre nimeni la speculatii, trebuie sa va spun ca industria alimentara din Romania m-a sustinut in toate demersurile mele.

  9. De prea multe ori romanii isi bat joc de cei care le cumpara produsele si poate si-de aceea am ajuns aici. O sa dau doar doua exemple:
    -o sita de ceai; un produs absolut banal in aparenta. Numai ca nenorocitul de producator al lui peste roman a facut o sita care a ruginit dupa prima folosire… In final am ajuns sa folosesc o sita din Grecia care e facuta din aluminiu sau in orice caz dintr-un alt metal care nu se oxideaza.
    -o foarfeca de gradina. Produsul romanesc nu a taiat cum trebuia niciodata. Se incalecau cele doua brate peste ramurile pe care incercam sa le tai. Foarfeca finlandeza taia insa perfect.

    • da. este adevarat, ca ne-am obisnuit in “epoca de aur” sa mimam munca. dar nu cred ca e general valabila treaba. cand eram copil un Rosprint sau bocancii de la Clujeana puteau fi purtati cativa ani la rand. sa vedem marcile mari azi…

      • Daaa…. Clujul a dat mai mult decat minunatii bocanci fara moarte pe care eu i-am purtat si vara la munte si iarna pe gheata multi, multi ani cu mare drag si multumire. Tot acolo sunt si producatori romanesti de echipament montan, Atta, Nutka, mai e Gotech la Satu Mare… Produse de calitate, facute de romani. Insa noi nu, mai bine dam 2 trilioane pe o geaca cu labute! E faina, nu zic, da’ eu am luat un clebär cu labuta si mi-am “brand”-uit masina, iar la capitolul echipament, incaltarile si hainele sunt produse in Romania. Cel mai multumita am fost de niste bocanci made-in- Ro, decat de unii de firma, made-in-Italy la mama lor, care ma bat si in care inghet. Avem si lucruri de calitate, dar si sindromul “las’ ca merge s-asa, banu sa iasa”. De asta e bine sa te informezi inainte sa cumperi un lucru mai scump sau de folosinta indelungata, sunt mii de forumuri pe care se discuta cate in luna si in stele si uite asa poti afla ce produse sunt de evitat sau de cautat. Traim in era tehnologiei si informarea zic eu ca deschide multe usi si multe perspective. Si poate scuteste si niste bani si alte resurse.

  10. asa se intampla cand…fruntasii tarii…au firme care fac comert si nu firme care produc…banu vine mai repede si fara batai de cap…felicitari pentru proiect…este foarte instructiv sa incerci sa faci ceea ce vrei tu in tara asta si mai putin ceea ce vor ei sa vanda…

    • ca sa fie instructiv, trebuie sa si actionam. ce ar fi sa bombardam in fiecare zi un magazain…am intra douazeci de oameni pe zi, am intreba daca au rosii romanesti, si la un raspuns negativ am pleca. oare in cat timp am vedea rezultatele?

      • Am trait ceva asemanator, nu neaparat cu ideea de produs romanesc… Obisnuiam sa iau de la magazinul fabricii de paine niste cornuri proaspete, crocante, minunate. Intr-o zi, am constatat ca nu aveau si am intrebat daca primesc. Raspunsul a fost: nu, ca nu se vand si nu mai fac. Nuuuuuuuuuuuuuu, pentru ca lumea s-a obisnuit cu buretele ala de paine care nu are coaja, nici gust, dar e moaaaaaaaaaleeee! Evident cu 70 k chimicale in ea. Si atunci mai bine imi iau jumatate de paine de casa cu coaja crocanta si la 2 zile alta, decat burete care tine 5 zile. Ne-am format ca popor niste gusturi impuse de marile hipermarketuri acre ne imbie cu tot felul de produse semipreparate, prelucrate, ambalate frumos si uitam cat de buna si sanatoasa e mancarea romaneasca neaosa, painea adevarata cu cartofi unsa cu miere, telemeaua, branza de burduf, casul, ceapa… Apropos, acum cativa ani veneau tarani din Marginimea Sibiului si vindeau brana adevarata de la munte in hala de branzeturi de la Obor. Nu stiu daca aceasta mai exista, dar sunt de cautat. Si la Matache erau.

  11. ai dreptate Camil. Vara asta am fost in vizita la bunici la tara, am stat cam o saptamana. Intr-o dupa-amiza cobor pana la magazin, si vad acolo pepeni de vanzare, import Turcia. Mai sa fie, adica localnicii satului au in gradinile proprii pepeni cultivati si gata de consumat,si astia importa?! Un vecin al bunicii mele chiar vindea pepeni pe prispa casei chiar. Ma rog,un exemplu similar celui de sus. Vai de noi..chiar ca.

  12. Ioan Serbanescu on

    Ieri dimineata, in Piata Obor (sau ce a mai ramas din ea) am preferat bananele egiptene (2,5 lei/kg), portocalele grecesti (3 lei/kg) si rosiile de sera bulgaresti (2,5 lei/kg), in locul merelor “de Voinesti” (3 lei/kg) sau a ridichiilor negre “de iarna”, la acelasi pret. Desi transportate de la mii de km si ambalate cu minim bun simt, produsele de import sunt mai ieftine si mai sigure. E drept, a trecut ceva vreme dde cand, la marginea drumurilor nationale, taranii(?!) romani incercau sa vanda rosii si banane cumparate din standurile en-gros, la aceleasi preturi din hipermarket. Fara sa fie deranjati de factura, impozit sau alte alea. Vine iar vara si vom putea cumpara traditionale portocale direct din poarta producatorilor cu certificat care – si azi – isi vand produsele thailandeze alaturi de (firesc) nevandabilele romanesti.
    Azi merg sa cumpar peste. Ce credeti ca voi alege intre pangasius file, adus “de aici” din Norvegia (8 lei/kg) si crapul “de Dunare”, pescuit in Pantelimon-Ilfov si vandut cu cap, sozi si oase (12,5 lei/kg)?

      • Ioan Serbanescu on

        Eu m-am referit strict la ziua de azi/ieri. Daca vrei sa pui in cratitza “strategie pe termen lung”, o poti face fara rezerve. Titlul dezbaterii isi mai gaseste oare locul?

  13. Bravo. Eu am stat ieri 65 de minute in Carrefour Berceni. Am gasit la cruditati destul de multe legume si fructe autohtone, cu exceptia catorva rosii si 2 buc. de praz si ceva ce oricum nu creste niciodata la noi, am luat numai romanesti – cel putin cartofi, ceapa, salata, mere. Dar ai dreptate. Sunt rare si greu de gasit. Daca nu sutem la PIC in Pitesti unde patronii sunt romani, asta e. Fiecare dintre magazine aduc totusi produse de la ei (de la origine) cu care au contracte corporate si le iese ieftin, dar obvios sunt germane, franceze…

  14. Sper ca n-o s-o iei ca reclama, iata cateva “ponturi” de produse romanesti care se gasesc in super- si hypermarket-uri :
    – cereale Sanovita (e drept ca unele sortimente contin banane si ananas, care numai romanesti nu sunt)
    – produse din soia de la Inedit (au si o linie bio)
    – gemuri si dulceturi de la Arovit
    – n-am fost atenta daca ai de gand sa mananci si lactate ; daca raspunsul e afirmativ, produsele Napolact
    Succes in continuare !
    PS : sper ca nu e si catelul vegetarian 🙂

    • stiu de cereale…sunt mare consumator…:)
      am verificat si soia. sunt doar ambalate in Romania. tre sa cauti, ca sa gasesti soia modificata genetic chiar produse in Romania…verific si marca propusa de tine…
      nu prea manac gemuri…si traind in Cluj m-am atasat si eu de Napolact 🙂

      • Si eu traiesc in Cluj, dar sotul meu m-a convins, ca numai anumite produse de Napolact au baza 100% laptele produs in Romania. De cand Napolactul a fost preluat de Freesland, mult lapte este adus din strainatate. De ce poti fi sigur ca e 100% autohton e iaurtul de oaie si bivolita. Pentru lapte pur, prefer sa cumpar produsele de la fermele mici din apropropierea Clujului: Monor, Beclean.
        Da, si eu ma confrunt vesnic cu aceasta problema, si doar cand sunt foarte strans de timp merg sa fac cumparaturile la supermarketuri. Prefer sa platesc cu 15-20% mai mult pentru legumele 100% Bio cumparate din piata de la producator direct.
        Si imi pare rau sa spun, treaba cu a intra 20 de persoane intr-un magazin, si de a refuza sa cumperi produse straine, inca nu tzine, sunt alti 100 care se uita fie doar la bani, fie la aspect, si le doare in cot, ca unii incercam sa facem ceva pentru aceasta tara si mai ales pentru producatori autohtoni.
        Cei care nu stiu ca zarzavaturile aduse din Olanda nu au vazut nici raza soarelui, nici pamant, ci sunt crescute intr-o cutiutza cu un ingrasamint special, sunt culese verzi, iar apoi injectate cu un hormon, pentru a ajunge in stare “coapta” pe timpul transportului, nici nu se gandesc sa caute rosii romanesti, sau conopida romaneasca.
        Prima data ar trebui trezita constiintza Romanului.

  15. Multe din produsele noastre de calitate sunt exportate (unele ca materie prima). Noi importam produse ieftine si proaste, vandute la noi cu suprapret. Circuitul e practicat in cadrul aceleiasi firme (comert – productie) care astfel castiga poate mai mult vanzand un produs slab calitativ la pret mare in Romania decat acelasi produs mai bun calitativ si cel mult la acelasi pret in vest. Si s-ar putea ca mana de lucru atat in vest cat si la noi sa fie de multe ori…romaneasca.

    Cred ca asta e parte din economia de piata si sunt efecte ale integrarii noastre in UE. Traiesc in Africa si fenomenul e similar. Suprafete uriase de teren sunt detinute de Del Monte si altii, fructe si produse bio sunt trimise in Europa ieftin, preturile locale cresc din cauza concurentei neloiale, localnicii au mai putine terenuri pentru consum propriu. Iar in supermarketuri gasesti produse din Italia, UK si alte tari europene MAI IEFTINE decat produsele africane! De ce? Poate acelasi motiv (sau unul dintre ele) pentru care in Germania, Austria etc. cumperi mancare mai ieftina ca in Romania: subventii de stat pentru producatorii din tarile respective!

    Raman la parerea ca, asa cum au spus-o politicieni europeni, Romania nu a negociat (mai) nimic inainte de aderare, nu a fost nimeni care sa aiba interesul de a dezvolta tara pana in ultimul catun. La negocieri au fost reprezentate elitele politice si economice, iar rezultatele se vad acum. Romania e o piata de desfacere excelenta (ca numar si predispozitie pentru a plati prea mult pentru un nivel de viata ridicat) si un furnizor bun de forta de lucru ieftina si calificata si de produse (semi) finite de calitate. Avantaj – altii.

    Fain proiect, caveman :-), felicitari pentru toata activitatea ta (ne-am intalnit in Cluj acum vreo sapte ani, la PATRIR), spor mai departe, urmarim cu interes! Daca-ti place Kefirul facut acasa din lapte adevarat, poti cauta pe net o sursa care sa-ti trimita ‘organismele’ de cultura: http://www.yourkefirsource.com/ sau altele…de obicei contactezi pe cineva care ti le poate trimite (fara cost) prin posta. Exista kefir de lapte si kefir de apa, foarte gustoase 🙂

  16. in timisoara laptele romanesc de la 3.5 lei laptele unguresc 2.2 de ce sa iau pe cel romanesc, p.s. familia mea consuma cam 10 litri lapte pe saptamana.

    • in italia lapte austria 0,60cent; lapte italia 1,59 euro. eu sunt romanca, ce crezi ca achizitionez? lapte italian, pentru ca este Lapte. aici nu mananc salata si rosii pentru ca “gustul meu” de rosie este cel din Romania si asa cand vin acasa fac plinul: 10 zile de orice, cu salata sa fie, riguros cumparata de la tarani in piata!

  17. Intr-un mare hypermarket politicile de achizitii nu prea permit producatorilor locali sa-si vanda marfurile. In plus, nici nu prea suntem pregatiti sa vindem bine pentru ca un domn Popescu e mai putin experimentat in negocieri decat un furnizor din Franta sau Germania. Producatorii locali de produse proaspete leg-fructe, de ex nu prea pastreaza constanta calitatea produselor de la un mag la altul sau de la un lot la altul, asta fiindca au culturi mici. De afara vin produse tratate, omogene. Si eu caut produse romanesti. Comerciantii straini trebuie sa inteleaga din partea mea ca pot face profit din buzunarul meu si sa-l exporte , dar din produsele facute aici. Simplu.

  18. Mi s-a intamplat la inceputul verii trecute: am fost la supermarket sa cautam niscai legume si erau numai produse turcesti si italienesti, inclusiv niste castraveti anemici la preturi exorbitante. M-am dus la piata cu gandul ca macar acolo voi gasi castraveti romanesti. Da de unde! erau aceiasi castraveti turcesti vanduti de samsarii din piata. Nu am cumparat. M-am dus spre casa bunicului si, surpriza, pe marginea drumului (in comuna Matca, langa Galati) stateau oamenii cu saci intregi de castraveti la vanzare. Am oprit masina si am cumparat la jumatate din pretul propus de supermarket. Aratau muuult mai bine si nu erau seci.

  19. Ana Armanca Ardeleanu on

    Şi eu caut să cumpăr numai produse româneşti, ca să mănânc ceva ce are vibraţia locului şi prin asta sunt mai potrivite pentru mine şi pe de altă parte, ca să ajut producţia autohtonă.
    Vin însă cu o rugăminte la producători: vreau ca pe fiecare ambalaj să fie trecută compoziţia exactă şi nu genericul colorant, conservant, îndulcitor.
    Spun acest lucru pentru că la apariţia produselor din soia am cumpărat şniţele româneşti şi am făcut o alergie urâtă (consumasem produsul similar din Ungaria ani de zile) şi nu am putut afla care este diferenţa de compoziţie…

  20. Ana Armanca Ardeleanu on

    pt. Sabin. Ca să vezi ce “bine” au negociat: producătorii români nu primesc subvenţii pentru produsele eco. De asemenea nici nu li s-a explicat producătorilor că pământul nostru nu era în 89 îmbibat cu îngrăşăminte care produc mutaţii genetice şi puteam fi exportatorul Europei de produse eco din acest motiv…

  21. Salut,

    Am citit de produsul asta pe la sf. anilor ’90 parca, nu l-am gasit niciodata de cumparat (nici nu pot spune ca l-am cautat), dar este autohton, si mi se pare si foarte bun, de aia hai sa-i fac reclama gratis: http://www.granovit.ro

    Eu gasesc cereale romanesti din alea bune, fara adaos de zahar, avand doar adaosuri de diverse bucati de fructe si seminte, culmea, nu in hipermaket-uri gen Cora sau Carrefour, ci in alea mai mici. Trebuie lasate la inmuiat in lapte. Parca le zice Sanovita, sau ceva de genul. Nu m-am uitat io foarte atent, dar sunt 99% sigur ca-s romanesti.

    Enjoy! 🙂

  22. Noi locuim in Austria, am renunzat la apartamentul din oras si ne-am cumparat o casa la tara cu gradina de 1500 m patrazi.
    Avem pomi fructiferi legume gaini si iepuri de rasa.
    Este o placere cind ajungem acasa de la servici ( munca de birou sedentara)
    sa ne ocupam de animale si de gradina (MISCARE) in plus avem legume fructe oua carne de pui de iepure bio productie proprie ( satisfactie personala).
    Nu este asa greu cum s-ar parea la prima vedere. De la magazin nu avem nevoie sa cumparam aceste produse. In schimb tozi vecinii nostri care au gradini la fel de mari ca a noastra nu au decat gazon pe care il tund in fiecare simbata dupamasa. Cei mai mari dusmani ai marilor concerne sint cei care i-si produc singuri produsele necesare ( s-au o parte din ele). In loc sa ne plimbam prin Supermarketuri sa cumparam tot felul de lucruri care dupa doua zile aterizeaza undeva intr-un colz fara a mai fi folosite ,(ceea ce faceam pe cind locuiam in oras) acum ne petrecem timpul liber la aer curat in gradina si inloc sa cheltuim bani producem alimente mult mai ieftine si sanatoase pentru noi. Traim de 25 de ani in occident si nu mai dorim sa fim sclavii societatii de consum. De cite ori calatorim in Romania si intram intr-un supermarket ma uit cu mila la miile de romani care cumpara incontiinu ca niste roborti produsele “DE CALITATE” servite de marile concerne.
    Cel mai tare ma dezamagesc produsele de panificatie (mai ales cind ma gindesc la painea pe care o mancam adevarata pe care o mancam in copilarie)PAINEA FELIATA etc.
    care sint deosebit de nocive ptr. sanatate dar pe care o consuma toate rudele noastre din Romania.
    Cred ca solutia ptr. productia autohtona de produse agricole ar fi ca taranii sa se organizeze in mici cooperative si consumatorii sa cumpere direct de la ei evitand supermarketurile care sint doar niste intermédiari. Astfel consumatorii romani ar putea incuraja in mod ACTIV taranii sa produca BIO, s-au faceti pur si simplu ca noi produceti-va singuri macar o parte din produsele de baza.

    Va doresc tuturor multa sanatate si sa auzim numai de BIO !!!

    • felicitari pentru initiativa. cu siguranta e mult mai placut ca sa-ti cultivi cate ceva. nu numai ca ai satisfactia muncii bine facute, dar ai si un produs cu o calitate mai buna. eu ador merele din gradina noastra…

    • Domule Tudor,

      chiar ieri visam la un pas asa cum ati facut dvs si m-am uitat dupa case in zona SüdBayern. spre seara deja imi mai pierdusem curajul cand ma gandeam ce munca ar fi de renovat, de gradinarit… etc. Dar postarea dvs imi da iar ceva avant 🙂

      Noi locuim in Bayern de 10 ani si ma gandesc tot mai serios sa ne mutam spre zona subalpina. Cum v-ash putea contacta in caz ca voi face pasul si as avea intrebari legate de animale, accesorii, materiale..etc ?

      numai bine,
      Cristi

      • Buna Cristi !

        Adresa mea de E mail : Urban@ eu-homecare.com

        Ma poti contacta oricand te voi ajuta cu tot ce stiu.

        Oricum la inceput ai nevoie de un Plan, si inainte de a incepe sa faci ceva concret asigura-te ca si familia ta sotia copii vor si ei acelasi lucru ptr. ca aceste activitati se fac in echipa. Noi am inceput de la mic intai am testat si apoi am dezvoltat. Este ca si o mica firma. Totul se poate invata si totul se poate imbunatati pe parcurs.

        Astept intrebarile tale.

        Sa auzim numai de BIO !!!

  23. Tot eu,

    In ce priveste fructe si legume, cred ca cele mai de incredere sunt cele din piata, de la tzarani, nu de la tigani. Din pacate, UE si tot felu’ de interese vor sa ii elimine. Ma gandeam la un mom. dat sa ma duc direct la poarta omului si sa ma inteleg cu el sa-mi livreze anumite produse din gradina lui la o data si un pret convenite.

    Merge si daca ai rude/cunostinte, etc la tara. Totul e sa existe si o posibilitate convenabila de transport. Am observat intr-o perioada cum o persoana, director economic la o multinationala, in drum spre serviciu se oprea in fiecare dimineata intr-o statie de autobuz, unde o tanti cu broboada ii inmana un PET cu lapte proaspat muls.

  24. N-am citit comentarile de mai sus, așa că scuze dacă se repetă cumva ce zic.

    Din câte-am observat de când evit supermarketurile, magazinele de cartier sunt mult mai bine dotate la capitolul “produse locale”.
    Probabil pentru că n-au nici un interes să vândă produse franțuzești/belgiene/nemțești, care sunt băgate în față de supermarketurile de origine franțuzească/belgiană/germană.

    Deci patronii micilor magazine se orientează binișor, zic. Și vând totul la prețuri rezonabile (uneori mai ieftin decât în unele supermarketuri). Eu găsesc cam tot ce-mi trebuie, de la lactate, la paste făinoase, chiar legume, fie conservate sau nu, consumabile, chestii de uz casnic, toate românești. E drept că am ajuns să le recunosc mai ușor, la început mă izbeam și eu de ” ambalat la Făget, dar produs în UE”.

    • ai dreptate. eu daca zic la baiatul din magazinul de la parter ca vreau zilnic salata din Berceni o sa-mi aduca salata. sau daca vreau mere, mere imi va aduce. pentru ca noi avem o codependenta extrem de utila pt amandoua parti. lui ii pasa de mine ca sa nu ma piarda, iar eu cumpar de la el, ca nu cumva sa dea faliment 🙂

  25. Nu stiu daca te-ai lamurit cu iaurtul dar pot sa-ti spun ca cel mai bine este sa ai lapte direct de la sursa (ma refer la vaca), nu din magazin pentru ca in asta sunt omorate toate bacteriile care fermenteaza. Eu stiu ca bunicii faceau prima tura lapte batut si apoi puneau lapte batut peste lapte proaspat si iesea ceva de genu iaurt. Recunosc ca n-am avut rabdarea necesara sa citesc toate comentariile sa vad daca a mai scris cineva asta.
    Produse romanesti se gasesc, mai greu ce-i drept dar gasesti. Mie cel mai greu mi s-a parut pana am inceput sa ma obisnuiesc cu marcile. Daca le inveti pe astea o sa fie mult mai simplu. La capitolul mancare, daca mergi in piata gasesti aproape totul romanesc cel putin la capitolul zarzavat. In rest eu sincer gasesc in hipermarkert (nu zic care sa nu fac reclama) cam tot ce am vrut romanesc.
    Parerea mea este sunt atat de putine chestii romanesti si pentru ca nu ne uitam si nu ne intereseaza ce cumparam si pentru ca s-a impamantenit chestia ca produsele romanesti sunt proaste. Desi as zice ca la noi primeaza dezinteresu fata de ce cumparam.

    • o sa incerc iaurtul cu lapte de la piata…

      si stiu ca se gasesc si produse romanesti pe alocuri…dar ca sa le gasesc e un full time job, si mi-e greu sa am 2 locuri de munca deodata 🙂

      • E mai complicat la inceput pentru ca apoi le inveti. Mai bine te duci intr-un week end si stai mai mult intr-un hipermarket si te uiti la tot ce folosesti in mod curent. Pe mine m-a cicalit cineva sa fac chestia asta si mi s-a parut extrem de enrvant la inceput dar acu e ok pentru deja le cunosc. Sunt intr-adevar magazine ca nu prea baga produse romanesti, eu stiu cel putin 2 lanturi mari de supermarketuri din Bucuresti unde este intr-adevar fff greu sa gasesti. Insa in hipermarkert-uri e mai simplu, sunt mult mai multe tipuri de produse.
        Poti sa incerci sa faci un sondaj sa-ti spuna lumea care sunt marcile romanesti cele mai bune pt diverse chestii. Iti faci si tu viata mai usoara si poate ii convingi si altii sa se uite dupa ele 😛
        Eu recunosc ca de ex la hartia igienica nu m-am uitat sa fie romaneasca, mai bine sa-si taie altii copacii decat sa-i taie la noi in tara 😀

        Eu sper sa se trezeasca totusi si oamenii de la noi si sa-si promoveze produsele pentru sunt chestii foarte faine pe care nu le cunoastem nici macar noi. Eu am fost surprinsa chiar inainte de craciun la un targ cu mancare traditionala de cate tipuri de branza romaneasca exista, iar in magazine gasesti 90% telemea.

  26. Am gasit o branza romaneasca de capra excelenta, se numeste La Colline, si e produsa pe la Cluj parca. E intr-o cutiuta mica si nu e scumpa.

  27. domnule magor, domnisoarele din viata dvs cum se impaca cu noul stil impus? le afecteaza in vreun fel schimbarile din ultima vreme? am un prieten intr-o situatie similara si nu stiu cum sa gestionez situatia..

  28. Daca locuiesti in Cj o sa gasesti produsele noastre si multe altele romanesti la apicola din CJ .
    Noi suntem in Deva si pe borcanele cu miere o sa scrie Apicola Deva si bio transilvania.
    Desfacerea in tara se face prin magazine mai micutze care nu percep taxa de raft de intrare. Metro , real , carefour , ar fi imposibil de abordat fara sa crestem serios preturile. Nu vrem sa “dam in cap” cu preturi mai mari , exact acelora dintre noi care cauta calitate made in Romania. Pt snobi exista deja destule magazine.
    Apropo de incurajarile statului. Anul acesta nu se mai da subventia pt producatorii bio. Deci nu era mercedes ,er a bicicleta si nu ni s-a dat ni s-a luat.
    Daca vrei mai multe detalii iti dau e-mailul meu : [email protected]
    Ca sa vin un exemplu aplicabil si la noi .:
    In urma cu cativa ani la Paris , tatal a vazut o firma care producea legume si o gama de fructe. Tu ca si consumator te puteai uita pe net , la ei pe site si faceai o comanda. Comanda era onorata in o zi , maxim doua si livrarea se face la domiciliu pt un comision modic. Produsele nu erau mai scumpe in final decat de la supermarket , pt ca ele evitau toate taxele de magazin si investitia in marketing.
    Se poate aplica si la noi? Eu zic ca da …

    • exista deja acest tip de “afacere”. multi livreaza produse si mancare la o scara mica, chiar fara acte din cand in cand. si aici, ar trebui sa reducem mult hartogariile necesare, pentru ca acesti oameni sa intre in legalitate…ca doar asa au sanse sa si creasca

  29. Eu produc rosiile si castravetii mei , pun la conservat si asa am tot anul .
    Nu va imaginati cit de variate si cit de multe sunt substantele de stropit : insecticide, erbicide, fungicide, ingrasaminte foliare, acceleratori de crestere si altii pentru coacere- astea ca tipuri si pentru fiecare tip cu zecile . Mai rau este ca marea majoritate sunt sistemice – adica prin frunze intra in seva plantelor si asa in toata planta . Astfel de legume -fructe vind marii producatori Daca vrei sa maninci cit de cit sanatos nu ai ce cauta in supermarcheturi ci in piata si daca stii sa alegi din zecile de mese cu produse, pe acele in care vind tarani ce vin pentru o zi cu citeva produse atunci ai zarzavaturile si fructele pe plac .
    La fel este ci cu produsele lactate ( iaurtul facut in casa cu lapte de tara nu se compara ) .
    Cu carnea e un pic mai greu trebuie sa incerci pe la mai multe tarabe pina gasesti ce vrei.
    Deci : De vrei sa maninci mai sanatos nu ai ce sa cauti in supermarcheturi !

    • asa este cum spui tu…dar daca n-ai timp ce faci? nu e usor sa gasesti produse cat de cat acceptabile intr-un oras mare…iar oboseala sau lenea ma face de multe ori, ca sa nu mai vrem sa facem un efort in plus

      • Atit oboseala cit si lenea provin de la o alimentatie necorespunzatoare din punct de vedere nutrizional fiind provocate tocmai de produsele cumparate de la supermarketuri.
        Un cerc vicios !!!

  30. RomaniaTaraMea on

    Pentru cei din Timisoara, exista o initiativa de sustinere a agriculturii locale, intrati pe asat.ecosapiens.ro si incrieti-va pentru un cos de legume saptamanal cu produse naturale. In acest fel, va asigurati ca aveti legume bune, din judetul Timis, la preturi normale. Produsele se recolteaza in ziua livrarii!

  31. Napolact – am auzit si eu aceeasi faza, de atunci incerc sa iau Monor cand gasesc.

    Dar ma ia groaza gandindu-ma: cat de ieftin trebuie sa fie laptele trimis de “dincolo”, daca si cu tot cu transport le vine mai ieftin decat laptele luat de aici. Probabil vine ca lapte praf …

    Ar trebui sa fie o etichetare clara: lapte romanesc sau nu.

    • Nu e vorba doar de faptul ca e mai ieftin, producatorii locali nu reusesc sa asigure o productie suficienta, pentru cat proceseaza Napolactul. Colectarea si pastrarea in conditii optime a laptelui de la producatorii mici nu este bine organizata.
      Mai nou am gasit si laptele UHT Ecologic DORNA. Are intr-adevar gust de zahar. Asi fi curioasa sa stiu daca intr-adevar este atat de bio pe cat scrie. Litrul este de cca 5 lei.

  32. Felicitari pentru initiativa – asta da schimbare de Anul Nou!
    Si nu doar pentru ce faci pentru tine, ci pentru dezbaterea pe care deja ai generat-o.

    Sper sa pot sa mai aduc completari sau sugestii pe parcurs, pentru ca si noi suntem intr-o transformare a stilului de viata, in aceeasi directie, poate nu la fel de dur, dar pe termen lung.

    Am tot citit posturile tale de zilele astea de undeva din Canare – unde am avut aceeasi surpriza, numai produse ambalate, origini necunoscute, foarte greu de gasit alimente sau fructe proaspete. Intr-o zi, am mers intr-un alt oras special pentru “piata saptamanala de produse proaspete”. E drept, am ajuns spre ora 11, dar am gasit o singura taraba cu fructe la fel ca la supermarket si cateva feluri de branza. In rest, bazar.

    Cred ca situatia este aceeasi peste tot in Europa, mainstream inseamna supermarket si inseamna produse oricum, numai ecologice nu. Dar daca asta presupune ca trebuie sa cautam mai mult mancare bio ca sa mancam sanatos, asa sa fie!

    Cateva sugestii:
    – piata din Domenii unde e branza foarte buna de Sibiu si o multime de fructe/ legume/ miere adevarate. Estimez ca mai sunt si alte piete bune, dar nu le stiu eu.
    – targul Taranului la Ark, in zona Rahovei, unde vin in week-end tarani din toata tara; e drept, e multa carne, dar si branza si conserve de legume
    – oua – exista o singura firma care livreaza in Bucuresti oua bio, se numeste Bio-Cortina si le aduce de undeva din Transilvania. Ouale se gasesc, e drept cu intreruperi, la Mega Image si Carrefour, dar si la magazinele bio (Pukka si Leacul). Inteleg ca e un producator mic si nu face fata la cerere – intr-o zi, am vazut vreo cinci persoane la coada langa mine care cumparau mai mult de un carton de oua. Afli ce oua sunt bio sau din ce tip de crescatorie provin ele daca te uiti la prima cifra a marcajului de pe fiecare ou. Zero inseamna ca sunt gaini hranite bio si crescute in libertate. Unu inseamna gaini crescute in libertate, fara garantie de ce mananca. Doi inseamna gaini din crescatorie, care stau libere pe jos. Trei inseamna gaini crescute in baterii, hranite cu cine-stie-ce, cu ciocurile si ghearele taiate ca sa nu se bata in spatiul ala claustrant. Cele mai multe oua de pe piata sunt din categoria 3.
    – magazinele bio de mai sus si Mega Image, desi multa marfa este din afara, deci degeaba e bio, ca nu e si eco
    – lapte nepasteurizat, langa Bucuresti – http://www.fermadelapte.ro

    Mult succes si la cat mai multi followers!

    • Am fost la “Targul taranului la ARK”, pe care il recomanzi cu caldura. Branza prezentata in galeti de vinarom nu m-a sensibilizat. Cat priveste reclama deschisa pe care o faci laptelui de la Ferma Pantelimon, e bine de stiut ca, in tarile europene, este interzisa vanzarea laptelui nepasteurizat. Inca din 1968. Daca cei din Pantelimon o fac in cardasie cu inexistentele organe sanitar-veterinare, e norocul lor.

      • Domnule Lăptarul,
        Monsanto a reușit să patenteze viața cu ajutorul unor oameni care dau legi și știu legi. E interzis să păstrezi semințe ‘monsanto’ de la un an la altul.

        Dacă ceva e permis prin lege nu înseamnă neaparat că e bine. E valabilă și reciproca.

    • @Alina. mersi mult pt sugestii. insa trebuie sa am si timpul necesar ca sa merg in locatiile indicate de tine. in timpul saptamanii nu numai ca lucrez, dar am si catel mic. iar in weekend orice as cumpara se strica in cateva zile, pentru ca nu am frigiderul in priza.

  33. Ioan Serbanescu on

    Am citit toate comentariile, descusute unul-cate-unu de autorul materialului. Incerc sa fac insa haz de un fapt dominat de ilaritate: autorul plin de zel, cel intrigat de absenta produselor romanesti, sta rau de tot cu limba romana. Daca ar fi tacut…

  34. A propos de produse romanesti, recomand si eu magiunul de Topoloveni, fara zahar si cine stie ce conservanti, e mult mai sanatos si mai putin ingrasator :).

    Si off-topic, catelul este foarte simpatic :)!

  35. si eu cumpar salata romaneasca, stii ce nu e bine? e crescuta cu nitriti – salatele neromanesti la fel, nu prea ai ce sa faci ca sa iesi bine la socoteala – un crescator roman de rosii a rugat o prietena insarcinata sa nu manince prea mult din rosiile lui – pentru restul oamenilor sunt bune?

  36. 1- produsele romanesti sunt cvasi-inexistente, iar cand exista, n-au nici-o legatura cu productia bio; nu vrei sa stii ce baga taranul in miere, branza, etc
    2- a intretine un pet timp dee un an consuma cu mult mai multe resurse decat reusesti tu sa economisesti in 10; pe bune! :-)))
    3- daca vrei sa faci un bine naturii, nu te reproduce si convinge cat mai multi cunoscuti sa n-o faca; e draguta actiunea ta, dar doar atat; marea problema globala este faptul ca in 1900 eram sub 2 miliarde, pe cand acum suntem aproape 7; gaseste o metoda sa scapi de surplu (oricum, cred ca muma-natura va fi obligata s-a gaseasca metoda de decimare, altfel o vom distruge ireversibil) si ai rezolvat problema. 😉

  37. La Dm mierea “Bio” de la Alnatura vine din Germania. Germania este cel mai mare importator si consumator de miere din Europa…Hai sa ne gandim logic.. crezi ca ei ne dau noua miere nemteasca ? :))
    Logic nu , pt mierea nemteasca este aproape inexitenta. Totul se importa , si atunci de unde vine aceasta miere ? Pai din Argentina , Mexic , China….si o amesteca cu miere buna pt putina aroma, rezultatul il vezi pe raft in borcane pe care scrie nemteste.
    Nustiu ce sa spun despre foarfeci si site de ceai , acelea sunt facute de oameni pt oameni.
    Miere este facuta de albine pt albine , noi doar o furam . Si in Romania singurul produs agricol care merge in proportie de peste 80% la export este mierea.
    La afirmatia ” nu vrei sa stii ce pune tzaranul in miere”…raman perplex…
    Nu stiu ce ar putea sa puna innafara de lingura ….
    E drept ca se gaseste si in Romania miere din china , marile firme care vand in hipermaketuri , trebuie sa vanda miere chinezeasca in amestec cu cea romaneasca pt preturi mai mici , avand in vedere ca au alte costuri si vor profituri mult mai mari decat ar fi corect.
    Singurul lucru care ar putea fi nesanatos la mierea romaneasca ( 100 % romaneasca ) ar fi eventualul uz al apicultorului de antibiotice in trat albinelor, antibiotic care se regaseste apoi in miere. Dar este putin probabil , deoarece 1 gram de antibiotic se depisteaza in 60 de tone de miere , miere care nu se poate comercializa. Deci miere chinezeasca sau de alta provenienta gasim in rafturi, chiar daca scrie pe ea romaneasca .
    Dar daca mierea este 100% romaneasca consumati cu incredere

  38. Conu Serbanescu, chiar daca autorul articolului nu vorbeste perfect Romaneste, e mai patriot decat multi romani..Nici sotul meu nu vorbeste perfect Romaneste dar poti sa crezi? Cumpara rosii romanesti la fiecare vizita, mere romanesti direct de la babe de 80 de ani care vindeau inainte de Craciun cu 1 Ron kilogramul , miere de salcam direct de la producator.
    Domnul M.C, autorul articolului are foarte mare dreptate, romanii sunt snobi.Prietenele mele din Romania au mai putini bani decat mine in portofel si cumpara creme din strainatate, eu cumpar Apidermin si masca pentru fata Gerovital.
    Gerovital-ul este mai apreciat in strainatate decat in Romania si este mare pacat sa vezi ca americanii vor Gerovital si noi cumparam scumpeturi frumos ambalate.

  39. Foarte buna initiativa de a cumpara produse romanesti de calitate, nu demult am inceput sa cumpar si eu din piata fructe si legume si am ajuns sa iau niste mere care aveau niste pete maro adica nu mai aveau mult pana sa se strice si aveau si o gaura de vierme. Nu poti intreba oamenii de unde le au ca toate is din romania si atunci incepi sa elimini perfectiunile.
    Apropo de fructe si legume o colega a luat ceva legume congelate romanesti si spunea ca nu a fost incantata pt. ca erau bucati stricate prin ele.
    Cine vrea paine fara E-uri http://www.bewami.ro/ – (este magazin piata in Cluj) si cea de ioasim de la kaufland.
    Desi pentru multi prioritatea e sa manance chestii romanesti, din cauza sanatatii eu trebuie sa evit conservantii . Nu stiu mezeluri fara conservanti pe care sa le gasesti pe raft in super-marcheturi din pacate nici branzeturile nu au castig de cauza..poate telemeaua sa fie adevarata ca e conservata cu sare. Ce gasim pe rafturi e un dezastru.

  40. Ce poti gasi nedorit in miere:

    1- se administreaza albinelor antibiotice si zahar, care se regasesc in miere
    2- mierea se indoieste cu glucoza industriala

  41. Ovidiu D. Popica on

    Foarte interesant experimentul legat de produsele romanesti. Ceva asemanator a incercat o americanca, Sara Bongiorni. Ea si familia ei s-au incapatinat timp de un an sa consume produse CARE NU ERAU FABRICATE IN CHINA. Experimentul ei, extrem de inetresant, s-a incheiat cu o carte “A Year without ‘Made in China: One Family’s True Life Adventure in the Global Economy.” si cu foarte multe articole in presa internationala. BBC World Service a organizat la vremea respectiva, in 2008 daca mi-amintesc bine, o emisiune in direct cu comentarii foarte spumoase despre experiment. Ceea ce face Csibi s-ar putea putea transforma in ”Cum am trait un an DOAR cu produse romanesti. Aventura unui consumator în economia de retail. Se baga cineva? Eu unul as edita o astfel de carte…:) Succes in continuare!

  42. Caveman cauta cereale pentru micul dejun. Asta chiar mi se pare amuzant. Si ambalajele cui raman? Intr-o astfel de intreprindere, mi s-ar parea normal sa-ti faci aprovizionarea din piete, de la micii producatori, care nu polueaza cat MegaImage, de exemplu, si care au produse naturale, teoretic. Si daca tot vrei cereale, du-te la un Plafar si ia-ti cereale, sunt o groaza, dar e drept, nu sunt la fel de gustoase ca cele din supermarket, pline de amelioratori si arome sintetice.
    E o mare bascalie povestea asta de care te tii!

  43. :)) Domnule Tizul ,
    Ma faci sa zambesc. Attiudinea asta circumspecta e buna si trebuie sa te interesezi de unde vine produsul pe care il consumi, asta era si tema.
    Dar mierea daca e romaneasca 100% si bio nu o sa fie niciodata cu zahar , antibiotice sau glucoza…
    Mierea din zahar ( mierea falsa) se depisteaza si organoleptic , adica prin gust , ce sa mai mai vb de analizele complexe si scumpe pe care noi le facem la laboratoarele Applica din Bremen.
    Antibioticele lafel…1 g de antibiotic se depisteaza in 60 de tone de miere ,,,si toleranta este 0 , fata de lapte sau alte alimente unde sunt permise anumite doze.
    Sa nu crezi ca toti “tzaranii” cum le spunem producatorilor sunt smecheri si vor sa pacaleasca.. Avem apicultori care ne aduc bidoanele cu miere pe cal pana la cea mai apropiata shosea… si tot nu se cheama Bio pana nu primeste certificarea de producator bio de la EcoCert.
    E putin mai complicat in realitate …si nu trebuie sa aruncam cu noroi in ceea ce a mai ramas natural si frumos in Romania.
    Dupa cum am spus mai sus , nu putem face fata cererii din Europa , si nu merita atunci sa incerci sa construiesti la nivel mare si cu investitii mari in o piata cum este cea romaneasca. Asta daca vrei sa bagi mana in foc pt produsul cu care iesi pe piata. Daca vrei sa faci “manarii” si “smenuri” poate renteaza si la un nivel mai mare , cum ar fi hypermarketurile

  44. @Bius Korb- zambeste cat vrei, mai mult de juma’te din mierea de la producatorii de pe piata n-ar trece de niste teste corecte; iar zaharul, antibioticele si glucoza se foloseau din anii ’70, cand bunicii mei dadeau mierea la Apimondia. Daca nu crezi (dar eu cred ca stii), intreaba pe cei ce colecteaza mierea si-o sa afli cat de cinstit e apicultorul roman (nu ca vesticul n-ar face magarii!).

  45. Este laudabila initiativa.
    De cativa ani eu si cu sotul meu incercam sa consumam produse naturale romanesti. Chiar daca a fost mai dificil la inceput, a devenit mai usor cu timpul – iti creezi propriile obiceiuri de consum, de identificare a produselor si creare a micii retele de aprovizionare.
    Noi stam in Timisoara, ne-am facut casa intr-un cartier nou si pe o raza de cateva starzi suntem singurii care producem ceva pe cei peste 1000mp ramasi liberi. Anul acesta am avut rosii (productie de 500g – 1000g rosia), ceapa, usturoi, spanac, dovlecei, castraveti – toate bio, nestropite si fara ingrasamnt, udate printr-un sistem de irigatie. In plus de 3 ani suntem parte ai programului ASAT http://asat.ecosapiens.ro/ de unde in fiecare saptamana la o anumita ora ne luam produse mai mult decat suficiente pentru o saptamana legume, branza, oua si miere). Carne si oua luam de la un producator local a carui ferma am vizitat-o, iar pestele de la 2 crescatorii pe care le vizitez odata la cateva luni, vin de la Recas, etc.
    Desigur, ca sunt multe produse pe care le cumparam neproduse in Romania – e.g. ciocolata care nimic din ce e produs in Romania nu mai este OK – dar macar ne straduim. Recunosc ca ne-am invatat asa in multii ani traiti in Anglia unde singurele produse bune ca si gust erau cele de la Farmers’ market si ne erau livrate acasa.
    Astfel speram ca ii sprijinim pe cei din jurul nostru (cat mai local si regional se poate) sa aiba o viata corecta.
    P.S. ASAT va incepe din acest an si in Cluj si Sibiu.

  46. Magor, problema!

    Fii atent, legat de regulamentul pe care l-ai ales:
    4.2 Mancare.argument etic si 4.3 Mancare.argument ecologic.
    Problema e ca fiecare din astea inseamna nu doar alimentatie fara carne, ci si sa nu folosesti produse din piele, am dreptate?

    Geaca o poti inlocui cu palton de lana, cureaua cu una din aia din fibra sintetica, asta e usor. Dar ce faci cu pantofii?

    Recunosc ca m-ai facut curios de experimentul tau (nu in sensul ca as vrea sa ajung sa fac si eu asa ceva, totusi), si te-as ruga sa te mai gandesti la o problema: in afara de faptul ca e experiment ce faci tu, ca sa fie influentata in sens pozitiv problema etica si ecologica a exploatarii animalelor, trebuie ca sute de milioane de oameni la nivel global sa renunte la consumul de carne. Ce vor manca atatia oameni?

    Daca nu mai crestem animale, o sa ardem tulpinile de porumb si grau in loc sa le transformam in furaje, dar noi, totusi ce mancam?? Numarul de animale sacrificate in lume zilnic pentru consum e absolut impresionant (google it), ca sa renuntam la carne trebuie sa gasim altceva de mancare. Daca nu, asta va insemna cea mai mare foamete care a existat vreodata pe pamant.

    • regulamentul e departe sa fie perfect. nu am spus sa nu crestem animale. spun doar, ca impresia mea este ca mancam mult prea multa carne. nu vreau sa elimin nimic din consum. dar cateodata putem sa ne gandim si la consecinte

    • Mie mie se pare ca un singur om sa traiasca radical ca un “caveman” n-o sa ajute catusi de putin. Pt ca sunt alti oameni care consuma de 1000 de ori mai mult si care nu au de gand sa-si diminueze consumul. Ideea experimentului cred ca este ca daca ceea ce face Magor reducand chiar si cu 10-20% din consumul de resurse de orice fel (inclusiv amprenta de carbon) si el reuseste sa inspire alti 100 de oameni sa faca la fel si acestia reusesc sa inspire alti 100, prin efectul bulgarelui de zapada din ceva putin multiplicat in cascada se va ajunge la o modificare simtitoare. Stand la tastatura si instituind acel document prin care el si-a propus ceva sa fie un fel de patul lui Procust nu are nici un sens, efect sau beneficiu. Mai bine am urma exemplul si am spune si altora. Fara exagerari, cu bun simt si constiinta. Daca alegi sa fi doar spectator la experiment si sa carcotesti din tribune, nu ajuti cu nimic. [editat de admin]

  47. Apimondia este asociatiea apicultorilor . Asociatie internationala.. Ei nu cumpara si nu au cumparat niciodata produse spre comercializare.
    Pe vremea lui Ceausescu se faceau multe , pt ca zaharul era mult mai ieftin ca mierea si lumea dadea tot la stat , deci calitatea nu conta.
    Acuma exista concurenta si analize extraordinar de complexe…cine e prins odata cu cioara vopsita , numai vinde in veci pururi. Or fi o mana de oameni care inca mai fac magarii de genul de nu merita luati in calcul , ei nu sunt regula , nici pe departe .
    Nimeni nu se incurca cu astgel de indivizi…
    Te invit sa cumperi un borcan de la mine si sa ii faci toate analizele posibile.
    Cu peste 300 de tone la export , cred ca ma pricep , si nustiu cine ar cumpara mierea despre care vorbesti tu in europa. Analizele nu sunt optionale , sunt obligatorii cand ieshi cu mierea pe piata.

  48. apreciez foarte mult subiectul.in realitate insa va trebui sa cultivam ceea ce vrem sa mincam.atunci doar stii ce bagi in gura.societetea va ajunge la un anumit “stop”,iar din acel moment incepe colapsul.cine mai are un loc la tara si vrea sa mai traiasca sanatos ar trebui sa se gindeasca bine la ce va urma ,nu de maine ci in perspectiva a cel putin 10 ani.criza nu va mai trece!multa sanatate si o perceptie mai buna a ceea ce este in jurul vostru.

  49. Ma batea pe mine gandul (vazand scumpetea din piata si ca dau cu tunul sa gasesc produse romanesti) sa-mi cultiv niscaiva legume in gradina din dotare. Dupa care, un mic calcul mi-a dat asa: semintele-s de la magazin(deci nu stii ce chimicale de import iei), ca nu am cunostinte care cultiva legume sa iau de la ei sa inmultesc; si cum nu dispun de balegar natural in oras ca ingrasamant, tot ce pui ca sa se si faca mai trebuie tratat cu niste chimicale numite ingrasaminte sau protectoare de daunatori. Si uite asa obtinem niste rosii de Romania superchimicalizate. Nu mai pun faptul ca nu ma pricep, deci as face asta cu tutoriale de pe net, ca tot omu…:( Vreau si eu sa sustin economia si chiar in masura in care ele exista incerc sa cumpar produse romanesti. Dar vorba ta, greu de gasit. Si nici nu am certitudinea ca sunt tocmai sanatoase, ce, crezi ca la noi mai prospera serele si nu se cultiva tot din plicuri de import? Daca vrei produse romanesti, mergi si tu o data pe luna prin niste sate din jur ca mai iese lumea sa vanda la poarta. Cartofii si varza sunt ieftine si le poti combina in tot felul de mancaruri. Bafta cu proiectul!

    • Pai mai fatuca fa si tu diferenta intre INGRASAMINTE CHIMICE ( care au rolul de a ajuta la cresterea rapida si exceptional de mare a plantei aste se aseaza de obicei pe sol si sunt extrse de radacina plantei ) si SOLUTII DE PROTEJARE IMPOTRIVA DAUNATORILOR ( care au rolul de a ucide insectele, larvele acestora sau bacterii daunatoare plantei si cu astea se stropeste planta si au actiune exterioara ocale: tulpina, frunzele si florile plantei, daca e cazul ) …oi fi eu inginer energetician …dar in atatia ani am mai invatat si eu cate ceva chiar si din domeniul agriculturii : IF YOU LISTEN , YOU LEARN !

  50. @ Bius Korb- Asa zicem bunicu’- “Dau la Apimondia”…
    Nici prin cap nu mi-a trecut sa te acuz ca matrasesti TU mierea; scriu doar ca MULTI o falsifica. Iar analizele pentru piata se rezolva, ca orice la noi.

    @ Diana- Ala da program serios si cu impact asupra calitatii vietii proprii si, in timp, asupra mediului. Felicitari!

  51. Imi place mult si sigur voi urmari experimentul tau. As vrea sa incerc si eu sa fac macar 10% din cea ce faci tu. Ar fi bine ca mai multa lume sa se inspire din acest experiment dar la cum suntem noi, romanii, cred ca m-as bucura daca macar 5% din cei ce trec peste aceste articole sa le si inteleaga si sa faca macar putin din cea ce faci tu.
    Eu vreau sa renunt pe cat posibil la masina (sunt sofer si chiar imi place sa conduc … chiar daca stiu ca ajut la incalzire globala dar promit ca viitoarea masina achiztionata va fi cel putin hibrida daca nu chiar electrica… trebuie sa iti si permiti).
    Despre carne, chiar daca sunt un gurmand convins, nu pot spune ca exgerez in consumul ei dar se poate si mai bine.
    Cumparaturile, deja am inceput sa ma uit mai mult catre produsele romanesi si cat mai eco posibile, ma uit la continutul lor si in general ma ghidez dupa naturalete mai mult decat dupa ambalaj sau gust.
    Electricitatea si computerul… nu prea pot renunta la computer pentru ca e vital in meseria mea (programator), chiar am 2 care sunt deschise mai tot timpul. Voi incerca in schimb sa folosesc la minim electricitatea in alte scopuri.
    M-am abonat la feed-ul de pe blog si astept cu nerabdare stiri/impresii noi.

      • Am uitat sa zic ca eu sunt adeptul unuei temperaturi cat mai apropiata de cea exteriara in casa (bine sa nu scada sub 17grade). Da chiar… tu ce faci cu incalzirea casei?
        Cat despre folosirea apei reci, daca nu ai probleme de sanatate care sa fie intrdevar afectate de utilizarea apei reci, nu vad de ce ar dauna. Din cate stiu chiar e indicata pentru imbunatatirea circulatiei sangelui. O sa incerc si eu sa ma spal cu apa rece (oricum eu nu o incalzeam exagerat).

  52. @ecogirl- Esti cam negativista; cumperi legume de la taran si recoltezi seminte pentru la anu’. In satele mai retrase inca mai gasesti soiuri vechi, neselectionate. Balegar comanzi la tara si ti se aduce; il depozitezi in capatul gradinii. Pare, dar nu este greu, daca incepe sa-ti placa sa vezi ce iese din munca & pamantul tau! 😉

    • Era o idee doar… Cultura nu depinde numai de factorii mentionati ci si de cantitatea de soare/precipitatii si de timpul alocat, care… vorba aia, la täti ni-i greu… Dar apopos de cereale romanesti, nu stiu daca in Bucuresti gasesti Sano Vita, mie alea imi plac ca sunt singurii fulgi de porumb(de ex) simpli, fara Magneziu, arome si chimicale, au gust ca cei de pe vremuri. Si e produs romanesc. Din pacate la capitolul produselor de la tarani, nici in piata nu prea reusesti sa-ti dai seama daca nu le-au cumparat si le revand, iar o chestie care ma enerveaza la culme e ca unii baga tot felul de tampenii in branza, chiar si aracet. Singura solutie e sa ne dezvoltam un simt special cu care sa recunoastem mai bine ce e de evitat la produse. Un prim principiu pe care il utilizez la cumparaturi este ca mancarea sa fie cat mai putin prelucrata, in general procesele tehnologice ii altereaza calitatile.
      In afara de mancare, alte idei am mai gasit pe http://www.50waystohelp.com/, chiar daca unele mi se par ca sar calul. Si apropos: aprinderea unui bec consuma energie cam cat ii trebuie becului sa arda pt 5 minute, deci uneori a-l lasa aprins pt o perioada scurta e mai bine decat aprin-stins-aprins-stins.
      Cu apa: am colegi care si-au pus in curte (la casa) un butoi care vara se incalzeste de la soare si e legat la instalatia de apa, vara folosind in mare parte apa incalzita asa. Poate si pe balcon la bloc ar merge.
      Iar cu masina, o tin pt deplasari la munte sau de wkd sau pt urgente si concediu, in rest, o ora pe zi merg pe jos la serviciu.

  53. Ana(fara accent pe a lol) on

    frumoasa poza mai ales catelul(care polueaza si el mitilelul prin micile ”impresii” lasate prin toata ‘pestera ),,,,,, dar am vazut lumina ,,,,de unde lumina in pestera? sau sunt scumpe lumanarile Bio ….in alta ordine de idei ,te-ai gandit sa folosesti porumbei voiajori pe post de internet?
    HAVE A NICE DAY !

  54. produse romanesti… poate vrei sa spui produse cu amprenta ecologica mica…adica ambalate in cantitati mari, cu consum mic de energie si transportate pe distante scurte. Cerealele (in afara de musli sau grau strivit) sunt produse super-procesate cu amprenta ecologica mare (din procesare ,ambalaj si transport) , deci ele reprezinta un produs ne-ecologic- repet in afara de musli si grau, ovaz, secara strivite. Nu vad rostul propovaduieii acestei..asceze. Poate ar fi mai util sa sustii reguli de bun simt…care nu necesita eforturi titanice. In loc de dus cu apa rece..poate spus clar ca dusul consuma mai putina apa ca o baie si cu cat e mai scurt si cu apa mai calduta e mai bine, ca spalatul vaselor de mana..consuma enorm de multa apa si detergent intr-o familie (nu e cazul unei farfurii a unui student sau burlac), in felul acesta polueaza mult mai mult ca o masina de spalt vase cu tot cu energia consumata la producerea ei. Sau al fel spalatul de mana a hainelor, polueaza enom…folosesti mai mult detergent si mult mai multa apa fata de o masina de spalat performanta cu sisteme de curatare la temperaturi mici.
    Gasesc ca initiativa ta e buna…dar nu foarte bine calibrata, cheltuiesti multe resurse pentru “convertirea” catorva oameni care au predispozitie la extreme, in loc sa cheltuiesti tot atatea resurse pt schimbari mici in comportamentul multor oameni. Cave man! nu in secolul 21! Tech man- in secolul 21! Consum mic de energie cu performante mari!

    • excelent spus!

      si mie mi s-a parut iadecvata denumirea proiectului

      nu de tai ca in pesteri avem nevoie, ci de folosirea eficienta si RESPONSABILA a tehnologiei!

  55. Pingback: cu un jambon nu se face primavara, dar totusi… « Camil Stoenescu's Weblog

  56. Pingback: cu un jambon nu se face primavara, dar totusi… « Camil Stoenescu's Weblog

  57. Pingback: cu un jambon nu se face primavara, dar totusi… « Camil Stoenescu's Weblog

  58. Pingback: cu un jambon nu se face primavara, dar totusi… « Camil Stoenescu's Weblog

  59. Pingback: Nem találok román termékeket! » Think Outside The Box

  60. Pingback: Az első hétvége: Offline ≠ Offlife » Think Outside The Box

Leave A Reply