Experimentul Caveman: De ce sunt vegetarian

119

Una dintre cele mai frecvente intrebari venite de la voi de cand mi-am inceput experimentul a fost cea referitoare la decizia mea de a renunta la carne. „Ce legatura are carnea cu mediul si cu impactul?”, m-ati intrebat. „Nu e bine, dle, daca pana acum ai mancat carne. O sa te imbolnavesti!”, spuneau altii. Tocmai din acest motiv m-am gandit sa vorbim azi despre vegetarianism.

de Magor Csibi

Pentru majoritatea oamenilor, vegetarianismul pare o “fita”. Un trend prin care unii se diferentiaza de ceilalti sau vor sa fie mai “chic” decat restul. Si eu tot de la aceasta preconceptie am plecat cand am aflat prima data de vegetarianism. Am fost crescut cu carne, predominant de porc, mai tarziu de pui, si n-am ratat nicio ocazie sa arunc cate o remarca rautacioasa cand ma intalneam cu cate un vegetarian. Cand ieseam din cand in cand din tara, radeam impreuna cu prietenii de restaurantele unde nu se gasea carne si nu mi-as fi putut imagina niciodata ca s-ar putea trai si fara carne.

Lucrurile s-au schimbat de cand am inceput o dieta extrem de strica, cu extrem de multe legume crude. Atunci am descoperit ca nu numai painea, carnea si cartoful sunt alimente adevarate. Cateodata si o salata verde te satura, dar, evident, pentru asta e nevoie sa treci peste o perioada de acomodare.

In schimb, cand am ajuns in Parlamentul European, am inceput sa inteleg de ce multi de acolo au ales sa nu manance carne. Cand vezi mult prea multe dosare in Comisia de Agricultura sau in Comisia de Mediu, cateodata ajungi sa ai dubii in ceea ce priveste calitatea acestor produse. Daca te mai duci si la Grupul pentru Bunastarea Animalelor sau la discutii despre Organisme Modificate Genetic si clonare, ti se taie pofta de tot. Asa am patit si eu. Carnivor fiind, n-am reusit totusi sa fac pasul decisiv pana in momentul in care am inceput acest experiment.

Mai jos, va prezint motivele care m-au determinat sa renunt la carne. Putin mai pe larg decat am facut-o in regulamentul de la inceput.

De ce poluam mai mult daca mancam carne? Din mai multe motive.

Un studiu intitulat Methane emissions from cattle, publicat in Journal of Animal Science, ne spune ca 6% din energia totala digerata de vaci este transformata in metan. Tot acest studiu ne arata ca cresterea vacilor genereaza metan cam cat industia de petrol si gaze si gropile de gunoi la un loc. Asta ar insemna ca numai vacile emit 2% din totalul gazelor cu efect de sera. Daca la asta adaugam hrana, transportul, ingrijirea lor si prelucrarea carnii, rezulta ca impactul e mult mai mare.

O alta perspectiva vine de la Consiliul Stiintei si Tehnologiei Agricole din Marea Britanie. Conform studiilor realizate acolo, se estimeaza ca, pentru obtinerea unui kilogram de carne de peste, se utilizeaza de la 1,5 pana la 2 kilograme de hrana. La un kilogram de carne de pasare, cantitatea hranei se ridica intre 2,1 si 3 kilograme, la porc, intre 4 si 5,5, iar la vaca ajunge la 10 kilograme. Cred ca de aici se vede destul de clar diferenta de utilizare a resurselor si faptul ca la legume nu folosim decat apa.

Daca tot a venit vorba de cata apa ne trebuie sa crestem legume sau animale, raspunsul vine de la cercetatorul D. Pimentel. La un kilogram de cartofi, de exemplu, ne trebuie 500 de litri de apa, la un kilogram de soia, 2.000, la carne de pasare, 3.500, iar la vaca, 100.000. Asta in contextul in care multi cercetatori spun ca resursa strategica a viitorului va fi apa. Ilustrativ pentru lipsa de apa este cazul Barcelonei, unde sunt trimise in fiecare an conteinere si vapoare cu apa.

Pe langa aceste argumente, vin si cele legate de defrisari masive, in special in zona Amazonului. De asemenea, cresterea intensiva a animalelor este o sursa majora de poluare a solului si a apei.

De bunastarea animalelor nici nu trebuie sa mai vorbesc. Am vazut sau am auzit cu totii de fermele in care pasarile nu vad niciodata lumina zilei sau de vacile legate cu gatul de pamant – imobilizarea lor pastreaza carnea frageda. Desi in Europa inca stam destul de bine si nu prea regasim aceste extreme, nici la noi situatia nu e foarte roza.

O alta ingrijorare de-a mea este problema antibioticelor. Animalele de ferma (vorbim de fermierit intensiv aici) deseori primesc foarte multe suplimente nutritive. Cateodata sub forma de hormoni de crestere, dar de cele mai multe ori sub forma de antibiotice. Acestea stimuleaza cresterea si previn aparitia unor boli. Multi activisti avertizeaza insa ca aceste antibiotice pot avea consecinte multiple, printre care aparitia de “super bacterii” rezistente la antibiotice, dar si imunizarea organismului nostru la antibiotice.

Agentia Europeana de Siguranta a Alimentelor a publicat in aceste zile un studiu realizat in 2008 care releva ca 75% din carcasele de pui pentru rotisat din mai mult de 500 de abatoare din UE contin bacteriile Campylobacter si Salmonella. Un alt studiu ne arata ca in Marea Britanie o mare parte din cazurile de contaminare cu Campylobacter nu raspund la tratament, din cauza dezvoltarii rezistentei la antibiotice.

Despre consideratiile etice nici nu mai vorbesc.

Asta nu inseamna insa ca am devenit un fanatic al vegetarianismului. Nu ii cred in continuare pe cei care ne spun ca la inceputuri omul a fast ierbivor. Nu cred ca vegetarianismul te face mai sanatos. Se poate observa ca in societate vegetarienii sunt oameni de regula sanatosi, dar cred ca aceasta stare de sanatate se datoreaza mai degraba faptului ca cei care trec la vegetarianism vin dintr-o categorie care a avut acces la hrana, au mancat constient si isi si permit sa faca acest gest. Ca pana la urma, cand n-ai bani, e mai ieftin si mai satios sa-ti iei paine si parizer, decat salata si branza.

Desi n-am crezut niciodata ca vegetarianismul slabeste, ma uit la mine. Am ajuns la 81-82 de kilograme si nu inteleg ce se intampla. Desi fac sport exact ca inainte, tot am slabit. Poate ca am pierdut din masa musculara din cauza lipsei de proteine? Nu stiu. Dar o voi intreba pe doamna doctor nutritionist care va participa miercuri la o discutie online cu cititorii TOTB si o sa va spun.

Ceea ce este fals e afirmatia ca daca nu mai mananci carne te simti mai prost, devii mai deprimat si pana la urma te imbolnavesti. Dupa aproape trei luni, va spun ca nu prea simt nici o schimbare. Nu obosesc mai usor, daca ma doare stomacul din cand in cand, e din cauza ca mananc intr-un mod deloc regulat, iar in aceasta luna am fost nevoit sa iau o singura tableta, si asta din cauza berilor baute pe stomacul deranjat. 🙂

Sunt destul de multumit cu noua mea forma de viata si destul de precaut cand vine vorba de industria carnii ca sa nu ma mai intorc dupa 10 aprilie unde am fost. Probabil ca de Sarbatori o sa mai mananc carne preparata de mama, asa de pofta. Dar cu siguranta ca acest aliment nu va mai fi prezent in mod regulat in meniul meu de acum incolo.

Foto: Reuters

Tags:



119 comentarii

  1. Fara banc, fii atent de sarbatori. Dupa o perioada de mai multe luni de zile fara carne, s-ar putea sa ti se faca rau de la carne. Mananca prima data de test o inghititura sau doua, de ex. seara, si daca a doua zi n-ai nimic treci la mai mult. Am vazut fenomenul petrecandu-se, nu e grav, nu e musai ca apare, dar e neplacut.

  2. Citesc stirile de pe hotnews si TOTB de cand am plecat din tara ca sa mai tin legatura cu limba romana. M-am mutat in India de anul trecut. Sa fii vegetarian – eu sunt (peste, lapte, oua DA) de vreo 3 ani si pot sa spun ca ma simt mult mai bine fizic, mai energica si mai echilibrata. Ca sa nu mai spun ca ma aflu in tara vegetarienilor, India. Nu are rost sa fii carnivor aici. Insa romanii ca natie sunt carnivori daca ne uitam la retetele pe care le avem – carnea e tot timpul inclusa.
    Acum e vara si gasesti toate fructele posibile, gustoase proaspete si naturale, oriunde oricand si foarte ieftine. Mancam pepeni, pere, mere si struguri acum si rosii gustoase, castraveti si zucchini. Ce mai, iti lasa gura apa :)….
    Sincer, nu mai simt nici o pofta pentru carne de vita, porc sau pui…Daca ele nu existau, ce ne faceam? Daca intr-o zi ele vor disparea, va trebui sa ne descurcam fara, nu?
    Un lucru bun am invatat aici, nu e bine sa fii dependent de nimic, ca fumat, bautura sau carne…prea multa atentie pentru trup si nimic pentru suflet nu ajuta (vezi faimoasa piramida a lui Maslow – ideea e sa urcam, nu sa coboram)…
    Va recomand o carte daca o gasiti pe net: Living with Himalaya masters de Swami Rama.

    • Daca poti fi sigura ca leguma pe care o maninci a fost crescuta natural, este OK. Dar, de cind am vazut documentarul cu salata (superba, de altfel) care creste fara sa vada molecula de pamint, ci doar o solutie care contine toate chimicalele necesare unei cresteri complete, mi-a cam trecut pofta de salata sau alte vegetale in perioada in care nu este vremea lor. Este clar ca nu sunt obtinute in conditii normale.

      • Legat de conditiile de crestere se poate spune ca acelasi lucru este valabil si pentru animalele din ferme.
        Iar daca este sa comparam si mai obiectiv putem spune ca este mult mai grev modul in care se cresc animalele si se proceseaza carnea animala decat modul in care se abat de la normele de calitate in cresterea legumelor si cerealelor pentru a creste productia. Nu sunt de acord cu aceste abateri dar prefer sa fiu vegetarian si numai la gandul cum se procedeaza la cresterea animalelor in modul industrial.

    • nu e greu sa fii atent la ce consumi. daca iti iei carne sau/si legume tinand in vedere sursa acestora poti trai sanatos. dar sunt de acord cu georgeta. daca te obisnuiesti cu multe cruditati iti vine greu sa mai mananci preparate grase. pur si simplu nu-ti vine…

      • De acord si cu tine, si cu Alexandru. Ce am vrut sa spun este faptul ca, mai ales in timpul iernii, trebuie mai multa atentie la ceea ce inseamna legume/fructe proaspete, in conditiile in care nu prea este sezonul lor. Eu, de exemplu, nu maninc iarna salata verde, rosii, castraveti, si alte tipuri de verdeturi, pentru ca stiu ca nu au cum sa fie crescute natural, ci doar in sera (chiar daca sunt de la turci, italieni sau spanioli – o fi la ei iarna mai blinda decit la noi, dar tot nu sunt 25-30 de grade, cit ar fi necesar pentru legume). Prefer legume inghetate, care au fost conservate vara, cind era plin sezon.

        Si, intr-adevar, mai putin cu carnea (porc deloc, vaca si pui din cind in cind, peste mai des). Lapte direct de la vaca, oua direct de la gaina (pe cit posibil), brinza direct de la producator.

    • pentru georgeta: ai grija la excesul de fructe. fructoza contribuie in proportie destul de mare la aparitia diabetului.
      cat despre problema care ai pus-o tu: “daca n-ar fi existat pui, vita, porc ce ne-am facem” – aceeasi chestie se poate spune si despre legume si fructe 🙂
      tu te simti mai bine de cand ai devenit semi-vegetariana nu pentru ca nu mai mananci animalele enumerate mai sus ci pentru ca, printr-o coincidenta, meniul tau coincide destul de bine cu felul metabolismului tau, adica mai multi carbohidrati, calorii si mai putine proteine. daca ai elimina pestele si laptele nu cred ca te-ai mai simti la fel

      • Fructoza obtinuta din fructe – adica cea naturala, singura fructoza adevarata care exista – nu produce diabet.
        Zaharul produce diabet. aspartamul – care se pun e in dulciurile pentru diabetici – prouce diabet si este otrava pentru diabetici.
        Fructoza obtinuta sintetic – care nu este fructoza de fapt – produce diabetul.

        Fructoza nu produce diabet.

        Daca ai grija ca in alimentatia ta sa fie introduse proeinele din alt fel de alimente este ok (de exemplu proteinele din algele marine – 60% – se pare ca sunt cel mai usor de asimilat pt. organismul uman; algele amrine au si vitamine si minerale) .

    • in mod evident ca daca mananic 1-2 fructe pe zi nu faci diabet. e o prostie. eu ma refeream la excesul de fructe. cum ar fi sucul de fructe. cand mergi la doctor sa vezi daca ia diabet el iti verifica glucoza din sange. si iti va zice ca fructoza nu are nici un impact asupra glucozei. evident nu iti verifica si fructoza din sange. este demonstrat stiintific faptul ca fructoza este pe primul loc pe lista subsantelor care produc diabet. ca sa fac o analogie nu trebuie sa merge mai departe de acum 3-4 sute de ani cand nu erau frigidere sau trenuri pentru transport etc. cam cate fructe manca un om care nu traia la tropice? un pom cu mere dadea fructe maxim 10 luni pe an. dupa aia gata. orice lucru mancat in exces iti poate afecta sanatatea.

      • Alex, din ce spui tu reiese ca cei care stau al tropice si se hranesc in principal cu fructe trebuie sa cam aibe toti diabet!
        Dar diabetul este o boala aparuta dupa ce omul a inceput sa produca zaharul rafinat.

        Fructoza din fructe poate sa dauneze unui om care deja are diabet – si in forma mai grava – caci deja dezechilibrul organismului deja s-a produs in mod grav. Dar pentru un om sanatos este inofensiv.

      • da.oamenii de la tropice se hraneau in principal cu fructe pentru ca ele cresteau aproape tot anu. dar oamenii aia si munceau aproape tot anu in soare, pe caldura.deci problema asta nu se aplica la ei. oamenii din climatu temperat munceau in conditiile alea 3-4 luni pe an. eu am vrut doar sa postez aici sfaturi bune pt cei care nu consuma multe fructe intr-o zi. din cate imi dau seama esti un baiat documentat si informat. intereseaza-ta care este zaharul nr 1 care produce diabet. sa stii ca nimic nu e bun in cantitati mari. asta tot incerc ca zic. chiar daca e natural. si diabetu nu se face numai din zahar. nici pe departe. zaharul are o apartenenta mult mai mica decat crede lumea la producerea diabetului.

    • Georgeta, unde locuiesti in India? Si eu sunt aici de un an, si am fost mirata oarecum ca mai sunt si alti romani in India.
      Poate putem lua legatura, daca nu te deranjeaza.
      Multumesc, toate cele bune iti doresc.

      • Buna Antoaneta,

        Ma bucur sa aud ca esti aici. Eu sunt in Bangalore din 2009. Ma poti gasi pe Linked In (georgeta brehoi). Trimite-mi te rog un mesaj si dupa aceea putem lua legatura pe mail personal/telefon.

  3. Pofta buna pentru lectinele din vegetatie, si o idee: Oare omul care exista cam de 2,5 milione de ani ce o fi mancat:

    • dar gandeste-te pana sa descopere focul omul ce a mancat ?
      recomand documentarul Earthlings tuturor carnivorilor si vegetarienilor…

    • Citez “cateodata ajungi sa ai dubii in ceea ce priveste calitatea acestor produse” -referitor la carne si organismele modificate genetic. De ce nu-ti pui aceeasi problema si la vegetale ? Ti se pare ca rosiile alea frumoase cresc singure ? Nu sunt modificate genetic (toate vegetalele de la A – Z, nu numai legumele) ??? Plus ingrasaminte, plus poluarea asternuta de ploaie pe recolta ?? Esti sigur ca nenea care face produse “ECO/BIO” nu pune balegar de la animalele crescute cu ingrasaminte ??? :)) Naivitatea ta ma face sa zambesc…. Parerea mea este ca DA, vegetarianismul este 99% din cazuri o fita cauzata de ignoranta si necunoastere (mananc vegetale ca sunt mai sanatoase decat carnea si mai putin nocive – poluare, modif. genetice etc = FALS!). Iar faptul ca te simti mai bine (zici tu) este pur si simplu o autosugestie cauzata de faptul ca esti convins ca e mai bine asa (si mie mi se parea ca franeaza masina prost pt ca imi spusese un dobitoc de la service ca placutele sunt duse, si cand le-am verificat personal am constatat ca sunt uzate doar 50%, si de atunci nu mai am probleme cu franele). Mancati carne oameni buni (nu exclusiv, si cu moderatie), daca studiati antropologia veti descoperi ce a determinat dezvoltarea creierului si a inteligentei la omul preistoric: consumul de carne gatita! Si nu cel de laptuci…. Bineinteles ca si legumele au rolul lor bine delimitat si nu recomand decat o alimentatie mixta carne-legume. Extemele nu sunt sanatoase in nici un caz.

      • Buna ziua,
        In primul rand, vreau sa lamurim o problema clara referitor la calitatea legumelor bio. In momentul in care faci legumicultura in sistem bio sau ecologic cum vrei sa-i spui nu ai voie sa ingrasi pamantul cu gunoi de grajd provenit de la ferme de animale care nu cresc in sistem bio. Noi ca si producatori bio, ne ingrasam pamantul cu compost facut din resturile vegetale spre exemplu. Am mai explicat un pic din ce inseamna agricultura ecologica si in alte comentarii si nu vreau sa ma repet, dar agricultura ecologica nu se face dupa ureche, incepand de la pamant, apa, seminte totul se justifica cu certificate de calitate iar inspectiile certificatorului sa fie bine inteles se fac neanuntate, tot timpul trebuie sa ai acte justificative asupra activitatii pe care o desfasori. Dar certificarea nu inseamna doar hartogaraie, inseamna si analize facute in laborator care dovedesc sau nu realitatea din acte si in functie de toate acestea primesti sau nu certificarea.
        Toate cele bune si nu uitati, nimic nu-i mai important decat o viata sanatoasa.

      • Pentru Simona Boboc si nu numai.
        Daca vei studia mai atent vei descoperi ca fructoza sta la baza dezvoltarii creierului si functionarii sale. Proteinele din carne iti dau doar o vitalitatea mai mare – necesara muncii fizice in principal. Dar si aceste proteine se pot inlocui usor cu altele destul de eficiente – mai ales pentru modul de viata pe care il ducem in ziua de astazi – adica mecanicizat: nu trebuie sa i iau pe campie la pas ci iau masina. Nu trebuie sa dorm in frig doar cu o blana pe mine la gura une pesteri si langa ujn foc care se stinge peste noapte, ci dorm linistit in casa unde caloriferul isi face teaba.
        Te inteleg ca tu crezi in cartile pe care le-ai citit dar nu le postula aici. Sunt doar opiniile cuiva pe care tu le-ai ales ca fiind adevarate.
        Din pacate in materie de bucatarie, noi ca romani nu prea avem multe la vedere – majoritatea gatesc doar pe baza de carne pentru ca asa am fost invatati in ultimul timp. Intr-un fel asta venea si dintr-o anumita lacomie ce aducea la suprafata o anumita lipsa din vremuri mai indepartate cand taranii de pe la noi traiau in asa o saracie incat carnea oricum era un lux pe care nu il vedeai prea des pe masa. Si oricum la acele vremuri postul era respectat cu sfintenie – daca nu era oricum respectat din motivul de mai sus. stiu destui oameni in varsta care imi povesteau ca duminica pana nu se intorceau de la slujma nu manca nimeni in casa si ca era cam singura zi din saptamana cand mancau carne. Dar asta variaza de al o regiune la alta si de al o traditie al alta.

      • De unde stii? Erai nascut atunci? Sau ai visat evolutia Terrei. Eu nu sunt asa sigur pe ce spune asa zisa stiinta oficiala.

    • sunt la fel de precaut la orice aliment, nu numai cu carnea. de exemplu evit foarte multe tipuri de paine sau legume si la fel de multe tipuri de cereale.

      @ mihai: eu n-am spus ca tu esti carnivor din cauza ca esti ignorant sau ca nu ai cunostintele necesare. ar fi frumos ca nici tu sa nu lansezi vorbe-n vant. si mai ales nu vorbi de cum se simte cineva, care nu mananca carne pana cand nu incerci. mersi mult

      • Stiu ca era vorba despre hrana. Numai ca hrana trebuie sa fie produs cumva…
        Si felul cum este produs poate sa fie mai mult sau mai putin “nociv”.
        Pe de alta parte nu uita ca si tu te ai referit la producerea hranii, cu statisticile privin consumul de apa, metan emis etc… Deci, ba in legatura cu vaci e voie de statistica negativa, dar in legatura cu varza nu?
        Sa fim obiectivi un pic, si sa vedem ca vegetarianismul nu neaparat salveaza planeta, in cel mai bun caz distruge altfel…
        Mai bine reduci rata de crestere a populatiei etc…

  4. Pentru ca vita mananca doar ierburi, pe care le proceseaza, mancand carne de vita avem tot ce-i mai bun din vegetale plus proteinele din carne.
    Nu de la antibioticele din carnea de porc, vita sau pui ne stricam noi sistemul imunitar si incurajam bacteriile, ci pentru ca astazi toata lumea ia antibiotice pentru orice durere de masea sau gat.
    Eu ma simt extrem de bine si sanatos si daca sunt omnivor. As putea slabi daca as face sport.
    Nu va faceti iluzii ca salatele si soia si toate vegetalele sunt pure si nepoluate ca acum 1000 de ani, Toate sunt tratate chimic, modificate genetic, provin dintr-un sol poluat, etc.
    Carnea consumata cu moderatie nu este atat de daunatoare pe cat incearca vegetarienii sa ne faca sa credem. Evident, o alimentatie dezechilibrata nu are cum sa fie sanatoase. Inclusiv veganii sau alte extremitati.

    • nu a spus nimeni ca legumele provenite din fermieritul industrial nu pot fi nocive. eu am insirat argumentele mele pt vegetarianism.
      si referitor la antibiotice, cea ce spun eu si ce spui tu nu se exclud. rezistenta la antibiotice din cauza alimentatiei e dovedita…

  5. Vreau sa te felicit si sa te incurajez! Am vrut si eu sa scriu un articol pe tema asta, dar ai reusit sa o spui mai bine . Ma bucura enorm faptul ca descopar tot timpul oameni care gandesc in acest fel. Si eu am renuntat la carne in 1 decembrie, dupa ce am vazut un documntar facut de PETA, drept sa spun, ma batea gandul de vreo cativa ani, insa imaginile acelea au pus capac unui stil de viata bazat pe tipare gresite, nedocumentate. Tin totusi sa precizez ca daca as sti cu siguranta ca animalele sunt tratate intr-un mod corespunzator si li se ofera o moarte demna, as continua sa mananc carne, insa nu acum. E absolut inuman ce se petrece.
    Inca o data, felicitari!

    • mersi mult. as fi putut sa pun un filmulet relevant despre cresterea gainilor, dar dupa aceea o sa fiu acuzat ca vreau sa conving oamenii sa nu mai manance carne. pana la urma decizia e strict personala in acest caz.

  6. Pingback: Experimentul Caveman: De ce sunt vegetarian « Alex Torex Blog

  7. felicitari pentru alegerea facuta
    dvs ati facut pasut din constiinta morala ,pt o sanatate echilibrata
    dar poporul o face de frica biserici miercurea si vinerea ,in posturi!!!!!!!!!!!!!!! oare de ce?
    cultura retarda si oscurata a comunismului nu ne- a permis sa evoluam ,si degeaba ne chinuim sa-i explicam clacasului……

  8. Chestia cu vaca producatoare de CO2 nu o contest, dar sa nu mananci carne din cauza asta… pana la urma, lapte bei, nu? Din punct de vedere al resurselor, nu stiu daca o alimentatie vegetariana este mai eficienta. Pana la urma, pentru a obtine hrana vegetala sunt necesare suprafete arabile mari (cu cat e mai “naturala” si netratata/nemodificata genetic, cu atat mai mari). Si e nevoie doar de apa? Dar automatizarea lucrarilor agricole? Tratarea culturilor?
    Cred ca cea mai buna solutie pentru noi ar fi consumul responsabil- cumparam exact cat si ce ne trebuie

  9. “Cred ca de aici se vede destul de clar diferenta de utilizare a resurselor si faptul ca la legume nu folosim decat apa.”
    Asta e a minciuna tipica a vegetarienilor. Daca foslosesit numai apa, atunci ai niste recolte dezastroase. Sa fim serios, si nenea Ion, si nenea Janos, stia inca in evul mediu, ca cel putin balegar trebuie sa folosesti ca altfel nu iese mare lucru…Iar daca vrei sa hranesti populatia actuala a Pamantului explicit cu vegetale, atunci mai adauga inca un “pic” de chimicale, inca un “pic” de azot, inca un “pic” de distugere a habitatelor, inca un “pic” de emisi de metan de orez etc.
    Iar daca vrei sa-mi raspunzi, ca se poate creste vegetale si in mod eco, adica fara chimicale etc. atunci gandeste te ca se pot creste si vaci in mod eco, adica fara sa folosesti 100.000 de litri de apa pentru crearea unui kilogram de carne…
    Si sa fim seriosi, tu ai vazut vreodata o crescatorie de porci traditionali? Stii cu ce sunt crescute? Ce resurse folosesc?

    • Lolka bolka , 80 % din aer e azot deci cum ramane cu “inca un pic de azot”
      Stilul hai sa luam la misto merge cand scrii un comentariu 100% corect
      si nu niste chestii pe care stii tu …, ca ai auzit de la vecin sau pur si simplu ai citit pe internet.

      Avem 80% azot in aer ? deci propozitia in contextul de mai sus e prostie
      “stia inca in evul mediu ” – agronomia datateaza de mai devreme decat evul mediu
      inca un pic de chimicale – apa nu-i chimicale (H2O)????

      tu ai vazut vreodata o crescatorie de porci traditionali? – de ce te ai mai uita cand normele europene iti interzic sa ai asa ceva.

      Lolka c’mon poti si mai bine sau deloc…

      • Evident ca Lolka prin “inca un pic de azot” se refera la azotatii din ingrasamintele chimice folosite la cresterea oricaror culturi in ziua de azi. Deci propozitia in contextul de mai sus nu e deloc prostie, doar ca ti-e greu tie sa nu fii subiectiv.

  10. Legumele nu cresc numai cu apa. Cresc si cu sapat si cu livit si mai multe chestii. Daca ne gandim de ex la grau (stiu ca nu e leguma, dar paine ai zis ca manaci) creste si cu masinariile care il planteaza si il recolteaza, alea consuma motorina sau ce-or consuma.
    Poate ai dreptate cand spui ca industria animalelor polueaza mai rau dar sa nu exageram nici cu leguma.

  11. 1. vacile şi metanul – dacă bietele rumegătoare sunt aşa nocive se cheamă că va trebui să renunţăm şi la lapte, brânză, unt, smântână – cam naşpa, nu?

    2. apa, resursele în general – în caz că pe viitor va trebui să ne săturăm cu ştevie şi cartofi măcar să mâncăm acuma piept de gâscă şi porc – cât mai avem ocazia …

    3. calitatea cărnii – aici ai dreptate; carnea din comerţ nu prea are gust şi te doare mintea când te gândeşti ce chimicoşenii a păpat godacul respectiv; dar asta se poate rezolva relativ uşor mergând cu maşina la ţară şu luând porcul de la neamuri; sau poate că în vreo cinci-zece ani vor fi şi la noi magazine eco cu carne de n-şpe ori mai scumpă, dar garantând o oarceare calitate; cum ziceau şi comentatorii anteriori, ai impresia că legumele, toate legumele, sunt mega-sănătoase, au crescut fără să vadă azotaţi, sunt scutite de modificări genetice ?????

    • 1. nu. poluarea masiva e din cauza industriei de carne
      2. 🙂 daca gandesti numai in extreme atunci da. dar daca ti-ai lasa azi un piept si pt maine ar fi si mai bine…
      3. trebuie sa fii atent indiferent la ce mananci. industria alimentara e o industrie pana la urma…

  12. De curand, am decis sa ma orientez si eu incet incet catre raw-food si catre un semi- vegetarianism si am inceput chiar de saptamana aceasta. Am spus ca voi manca mancare gatita la foc si carne doar in weekend. Sunt de acord cu ce ai expus mai sus, si eu am fost crescuta numai cu carne cu garnitura de carne si desert carne, dar fara pic de legume. Insa am simtit ca a venit momentul sa schimb ceva asa ca am inceput acest “Experiment” in cautarea unui echilibru intre crud si gatit, intre proteine vegetale si proteine animale. (De aceea am spus semi-vegetarian mai sus). Abia astept sa scriu impresii despre cum va fi dupa o luna.

    Am cateva precizari de facut, vizavi de ce ai scris:
    -Vegetarianismul exclude proteinele animale, asta inseamna ca sare si branza din calcul, ea fiind inlocuita cu branza tofu sau cu diverse retete raw. Vom fi uimiti sa vedem ca putem imita aproape orice mancare cu proteine animale si gatita la foc, in varianta raw.
    – Cand esti vegetarian nu inseamna ca nu mai mananci proteine. Inseamna ca nu mai mananci proteine animale. E o diferenta. Exista delicioasele si sanatoasele proteine vegetale- familia oleaginoaselor in general. De asemenea, veganii prefera sa ia si cateva suplimente bio care echilibreaza absenta anumitor substante bune din carne sau lactate- vit. B12, calciu etc.
    Deci, daca ai grija sa le incluzi in alimentatie nu are de ce sa iti scada masa musculara. In plus, exista acele proteine din zer, supliment nutritiv pentru sportivi, le gasesti si in formula fara zahar (zaharul e cel mai criminal).

    Se gasesc multe informatii pe net despre asta, important e sa vrem sa fim informati despre ce si cum mancam si ce efecte au anumite mancaruri, de la sanatate la interior pana la aspect exterior.
    Eu cred ca trebuie sa gasim o dieta alimentara care ni se potriveste si care sa nu ne imbolnaveasca mai tare sau sa ne priveze de anumite substante sanatoase. Nu cred in extreme. Nu e sanatos nici pentru corp nici pentru creier. In plus, e bine sa tinem cont si de sfatul unui nutritionist insa cele mai bune combinatii le simtim direct pe pielea noastra. Si sunt sigura ca tu ai observat asta in timpul experimentului tau, de multe ori.

    P.S. situatia nu e roz* ( roz, mov nu se acorda cu substantivele pe care le insotesc) 😛 Off topic bineinteles:D

    Numai bine!

      • Cu mare placere:)

        Cea mai mare greseala a secolului asta e sa fim dezinformati sau pur si simplu neinformati. Asa ca am de cand sa aprofundez subiectul “alimentatie” si sa verific unele chestii personal. Keep in touch, then:)

    • Irina, cateva precizari:
      1. Vegetarianul mananci si produse lactate si oua – dupa cum doreste;
      2. Vegantul este cel care nu mananca nimic de origine animala – se pare ca nici chiar miere de albine;
      3. La modul general exista o carenta de minerale si vitamine in ceea ce mancam si pentru vegetarieni/veganti sau cei care mananca si carne. Asa ca aceste suplimente alimentare cam sunt necesre oricum mai ales dupa o animita varsta. In occident se fac anumite analize de sange prin care se evidentiaza carentele de vitamine din organism.
      4. Discutiile legate de vitamina B12 sunt cele mai “arpinse” pentru ca ea da o mana de ajutor (pentru ca nu este singura) al functionarea creierului. Ceea ce uita foarte multi si nu vor sa ia in considerare este ca organismul uman poate sintetiza animite substante intr-o anumita masura. Este un exemplu celebru al experimentului cu o gaina careia nu i se administreaza nimic uc calciu timp de peste o luna si totusi ea facea zilnic oua – deci organismul ei avea capacitatea de a sintetiza calciul. Acelasi lucru se produce si cu organismul uman cand functioneaza in anumiti parametri firesti.

      Viata pana la urma este o calatorie in care ne intalnim cu tot felul de situatii care sa ne ajute sa ne cunoastem mai bine si sa ne transformam. Fiecare o facea asa cum poate. Pacat ca multi cred ca drumul lor este unic – e plin de sosele si plin de poteci :))))

      Iti urez succes in ceea ce ti-ai propus! Modul tau de a experimenta este cel mai sanatos mai ales ca asa cum arati nu este un moft si o necesitate interioara.

  13. Uite o alta perspectiva aici: http://www.stilfeminin.ro/diete-si-fitness/Alimentatia-vegetariana-dauneaza-mediul.html

    Alimentatia vegetariana poate fi mai daunatoare dpdv ecologic decat cea clasica.

    Nu cred ca ne-ar fi facut evolutia omnivori daca ne-ar fi daunat consumul de carne, dimpotriva.

    Ca sa nu mai spun ca, potrivit unor studii, o dieta exclusiv vegetariana poate deveni (in timp mai lung, nu doar in trei luni) periculoasa pentru sanatate, vezi aici: http://www.sanatatea.com/art/alimentatie/886-legumele-in-exces-duc-la-atrofierea-creierului.html

    • LOL!!! Cititul in exces din “studiile” “savantilor” de la Universitatea Oxford duce la atrofierea gandirii. Dovada: Mahatma Gandhi, care nu a pus dumicat de carne in gura in intreaga lui viata si probabil de-asta a trait mult (si poate mai traia daca nu ar fi fost asasinat) si a avut creierul “atrofiat” de ideile extraordinare pe care le-a avut referitor la fiintele umane.

      • Asta-i ca argumentul celor care spun ca “fumatul nu dauneaza sanatatii, ca bunicul meu a fumat si a trait 90 de ani”.

        Nu a spus nimeni ca toti vegetarienii au astfel de probleme, ci ca in randul vegetarienilor tendinta este mai accentuata decat in cazul celor care mananca normal. Un exemplu sau mai multe nu schimba o tendinta statistica.

  14. Mi-a placut statistica legata de vaci.
    Fara nicio ironie in mod cert si vegetarienii elimina mult mai mult CO2 decat carnivorii. Asta e ironia pentru un ecologist, dar se pare ca nimeni nu-si pune aceasta problema.
    In plus cantitatile de ”ierburi” consumate sunt mult mai mari decat in cazul carnii, deci efortul de a cutiva aceste suprafete este si el mare.
    Eu mananc carne cu placere, nu in cantitati mari si intotdeauna servesc multe fructe.
    Dar a manca salata de exemplu este dincolo de orice inchipuire pentru mine. Efortul pe care il depun nu poate fi sustinut cu apa si clorofila. Daca esti sedentar o fi ok, dar prefer oricand sa mananc o friptura decat sa rumeg toata ziua la verdeata:)

    • din pacate de multe ori vacile nu mai mananca iarba. de ex. in america sunt hranite cu porumb. asa cres mai repede si devin mai mari. insa aici intervin alte probleme, poate o sa vorbim si despre acest subiect

    • motanul vegetarian on

      Asta cu efortul depus e mit. Sint competitori de Iron Man care au alimentatie vegetariana sau vegan de ani buni, vezi Brendan Brazier sau Thomas Hellriegel. Sau pro snowboarders. Eu sint vegetarian de 7 ani si vegan de 5, foarte activ, cit imi permite timpul liber (nu ma compar totusi cu cei de mai sus). Nu sint mai slabit decit eram inainte cind nu aveam alimentatie vegetariana sau vegan. Nu iau nici un fel de suplimente alimentare.

    • Dan, ai pus punctul pe j trasand cercul vicios cu care se dau vegetarienii: nu mananc carne de vita pentru ca vacutele, rumegand numai vegetale, sunt responsabile (inocente) pentru x% din cantitatea de metan eliberata in atmosfera, asadar, mai bine pasc si ma bas eu in locul lor..

  15. carnea preparata dupa descoperirea focului,inbunatatita la scos pe om din randul animalelor/din regnul animal/ omul trebuie sa manince cumpatat si cei place.nu mult ,poate sio mai des daca maninca putin la o masa//.cei din occident maninca de deceni hrana care ser gasesc si la noi si traiesc mai mult,se vor gasi multi sfatuitori saq dea retete /.sa mancam putin si o maninccare gustoasa sa ne placa.

  16. fratilor, ati stat sa va ganditi vreodata ca poate au dreptate documentarele care arata negru pe alb ca mancati cadavre? e un adevar, indiferent de cat de constienti sunteti de lucrul asta, indiferent de cat de ecologisti sunteti, si, de ce nu, indiferent de cat de indiferenti sunteti fata de ce mancati. sunteti in stare sa vi-l asumati? eu n-am fost, chiar daca timp de 27 de ani am fost un carnivor inrait. mai mult de atat, eram in stare sa repet ore in sir, da, mananc cadavre si ce-i cu asta? e optiunea mea. nu concepeam viata fara gustul savuros al carnii. pana cand mi-am dat seama ca nu exista gust savuros al carnii. nu exista carne proaspata. carnea proaspata e un oximoron prea subtil pentru a fi bagat in seama. cum poti manca un animal mort spunand ca e proaspat?!?!? in plina era a consumerismului, a creierelor spalate de mesajele publicitare, nu ma astept sa inteleaga multa lume ce vreau sa spun. dar, macar fata de voi insiva stati macar 5 minute sa va ganditi cum savurati “carnea proaspata”. suntem ceea ce mancam. nu sunt nici prima, nici ultima persoana care afirma asta. cat timp mancam moarte (carne), haideti, va rog, sa nu mai facem pe prostii cand ne trezim la 30 de ani cu frumusete de boala in spinare.

    • “ati stat sa va ganditi vreodata ca poate au dreptate documentarele care arata negru pe alb ca mancati cadavre?”

      Ar fi preferabil sa le mancam cat sunt inca vii?

    • draga ami,
      se pare ca tu ai stat exact 5 minute si te-ai gandit la problema asta. exact cum carnea se strica asa se strica fructele si legumele. e adevarat ca cele din urma is pasteaza nutrientii si restu componentelor mai mult timp decat carnea. exista carne proaspata exact asa cum exista fructe si legume proaspete. banuiesc ca nu manaci morcovi, brocoli, mere, portocale etc. cat timp sunt inca prinse de copac sau inradacinate in pamant. poti sa te trezesti cu “boala in spinara” si daca esti vegetarian, cat timp nu stii ce s-a intamplat cu mancarea ta inainte s-o cumperi. daca iei fructe&legume de la market care cel mai probabil sunt modificate genetic sau pulverizate cu diferite chimicare mananci “o moarte” la fel de mare ca atunci cand mananci carne din animale crescute industrial.
      te rog, nu-mi spune ca fac pe prostu si n-am stat sa ma gandesc la ce bag in gura

      • Mai bine frunze cu chimicale decat animale crescute cu aceleasi frunze ,macar asa ma imbolnavesc doar eu nu si animalul pe care il mananc stiind cat a suferit pana a ajuns la mine in gura .
        Mai bine sa nu fi stiut decat sa stiu si sa procedez ca mai inaine…Pofta buna stimati Canibali

  17. Omul poate trai exclusiv cu vegetale, daca isi suplimenteaza vitamina B12. Daca nu ia suplimente de B12 poate trai pana la 2 ani fara nici un fel de aliment de origine animala si fara a fi afectat in vreun fel ca performante fizice sau sanatate. Cel putin o data la 2 ani omul trebuie sa manance bine ceva de origine animala (fie peste, carne de animale evoluate, lactate sau oua).

    E adevarat ca alimentele vegetale se cultiva tot poluand. Dar in cazul carnii, furajele (care sunt crescute prin agricultura intensiva) in loc de a fi consumate direct de oameni, sunt transformate in continuare in carne adaugandu-li-se alte etape de prelucrare si poluare (antibiotice, hormoni de crestere, energie consumata etc.). Deci rezultatul poluarii si al propriei intoxicari din alimentatie pentru un vegetarian este , pe cand la un omnivor sau carnivor este + .

    Desi sunt personal lacto-ovo-vegetarian, daca e sa ma pronunt obiectiv pentru o dieta sanatoasa e nevoie de respectarea piramidei – baza mancarii trebuie constituita din vegetale, iar carnea adaugata in cantitate mica (fie ea peste sau animal evoluat). Problema la romani consta in obiceiul de a pune accentul pe carne, carnea fiind “miezul problemei”, iar legumele la o masa sunt privite doar ca un fel de “garnitura” care sa condimenteze un pic carnea. Din totalul aportului de calorii al unei persoane, produsele de origine animala ar trebui sa fie undeva intre 10 si 25 %. Din punct de vedere al sanatatii, un vegetarian nu are argumente reale impotriva unei alimentatii de acest fel, cea exclusiv vegetala fiind inferioara. Totusi, in ce priveste carnea si tot ce trece prin animal, argumentul rezistentei la antibiotice sta in picioare pentru animalele crescute industrial si mai e o problema: tot ce trece prin animal poarta si duce cu sine mare parte din energiile animalului. Asa ca fiti atenti la depresii, flescaiala, deznadejde…. frica in fata mortii cand este sacrificat… toate acestea trec si in cel care consuma animalul sau laptele/ouale lui. Deci mancarea de carne de la animale crescute inuman iti influenteaza pe termen lung simtirile.

    • Deci rezultatul poluarii si al propriei intoxicari din alimentatie pentru un vegetarian este POLUARE SPECIFICA CULTIVARII PLANTELOR, pe cand la un omnivor sau carnivor este POLUARE SPECIFICA CULTIVARII PLANTELOR plus POLUARE_SPECIFICA_TRANSFORMARII_PLANTELOR_IN_CARNE.

    • motanul vegetarian on

      Am depasit cu trei ani termentul dat de tine, am 5 ani fara orice fel de produse animale, fara suplimente de B 12 si alte mituri, si totusi mai misc inca. Destul de bine ca sa pot alerga prin munti, sa inot, sa skiez etc.

  18. Oare daca faci un site “ThinkInsideTheBox” utilizatorii lui vor gandi outside the box? Cazul contrar pare din ce in ce mai valabil.

  19. ….au fost si studii care au aratat contrariul : alimentatia vegetariana e daunatoare pt mediu

    http://www.ecomagazin.ro/alimentatia-vegetariana-daunatoare-pentru-mediu/

    -> referitor la consumul de carne … nu toata productia de carne inseamna un impact negativ asupra mediului … carnea care provine de la animalele crescute pe pasuni nu are un impact negativ… exista multe studii care arata ca pasunile fixeaza carbonul din atmosfera. Exista studii care arata chiar ca pasunile sunt la fel de eficiente ca si padurile. Eficienta pasunilor in preluarea carbonului din atmosfera s-a pus in evidenta chiar luand in considerare metanul emis de animalele crescute pe pasuni. vezi mai jos niste linkuri:

    http://www.international.inra.fr/press/positive_role_grasslands_carbon_storage

    http://www.sciencedaily.com/releases/2001/01/010111073831.htm#

    http://www.edie.net/news/news_story.asp?id=16808&channel=1

    -> dar agricultura moderna are un impact destul de important asupra gazelor de sera … Agricultura cu ingrasaminte chimice produce un gaz mult mai toxic decat sectorul animalelor: N2O care este responsabil de distrugerea stratului de ozon. (“Nitrous oxide reacts with ozone and is the main naturally occurring regulator of stratospheric ozone. Nitrous oxide is also a major greenhouse gas and air pollutant. “ – vezi pe wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Nitrous_oxide#Environmental )

    De asemenea sa nu uitam ca 24 % din suprafata pamantului este acoperita de munti. 78% din suprafata muntoasa nu poate fi folosita pentru agricultura. Pasunatul in schimb se poate practica pe 70% din suprafata muntilor. Deci renuntarea la produsele animale inseamna sa eliminam o importanta resursa de hrana …

    Ca sa trag o concluzie: daca vrei sa fii ecologist, nu e neaparat nevoie sa renunti la carne … dar e poate indicat sa consumi mai putina carne si numai din surse eco friendly – adica animale crescute natural pe pasuni sau in mici gospodarii si nu in acele ferme moderne unde sunt crescute cu cereale, soia, hormoni etc

    … si pe cat posibil trebuie sa alegem vegetale crescute organic si sa consumam cat mai putine vegetale de import…

  20. As putea deveni vegetarian la nevoie, asta nu m-ar deranja prea tare.

    In cazul in care majoritatea populatiei ar deveni vegetariana insa, necesarul de suprafata agricola cultivata pentru a asigura hrana va creste cu MULT peste suprafata agricola existenta in momentul de fata. Rezultatul va fi o foamete de proportii, iar in istorie avem exemple despre cat de grava poate ajunge situatia.

    Vezi ‘marele salt inainte’ din China anilor 60, cand au murit de foame zeci de milioane de oameni, pana sa se prinda tatucu Mao ce prostie monumentala a facut.

    Te-as ruga sa ne spui daca ai o solutie la problema asta, cred ca e esential inainte sa promovezi trecerea la vegetarianism.

    PS: Sa nu spui ca folosim terenurile pentru hrana animalelor pentru ca nu e o solutie. Animalele se hranesc cu furaje (plus alte prostii gen resturi animale), iar furajele le obtinem in majoritate din culturile deja destinate pentru hrana oamenilor (tulpina de cereale, legume etc.). Deci. Avem o solutie sau ne aruncam cu capul inainte?

    • Dan, e clar ca nu ai urmarit. Daca toata lumea ar deveni vegetariana, necesarul de suprafata agricola ar fi mult mai mic. Un kg de carne are cam tot atatea calorii cat un kg de porumb; dar, pentru un kg de carne ai nevoie de 3-4 (sau chiar mai mult, in cazul vacilor) kg de porumb. Crezi ca animalele cresc cu aer si lumina?

      Problema este alta: in cazul in care mananci lapte si oua, crezi ca nu contribui la suferinta animalelor? crezi ca nu ai impact ecologic? O vaca, pentru a face lapte, trebuie sa aiba vitei aproape o data pe an. Ce se intampla cu acei vitei? Despre pesti, nu mai vorbesc. Aveti idee cat de daunatoare e, pentru ocean, o crescatorie de somoni? Si stiti cum pescuitul imputineaza pestii si distrug fundurile oceanelor in fiecare an. Desigur insa, o dieta de peste-lapte-oua este mult superioara, etic si medical, uneia cu prea multa carne.

      In cazul in care nu mananci peste, lapte, oua, ai o problema. Iti va fi foarte greu sa gasesti toate substantele de care ai nevoie, caci omul este omnivor. Va fi nevoie sa iei suplimente (soia, daca nu vrei sa recurgi la whey etc. pentru motivele de mai sus), tot felul de seminte, sa-ti calculezi mereu dieta si s-o echilibrezi, cu riscul ca altfel te expui la dezechilibre care se vor manifesta, cu intarziere, dar si cu siguranta.

  21. Pestele e carne, deci nu inteleg de ce se declara vegetarieni cei care mananca peste! Prin constructia lui naturala, omul este omnivor si mi se pare normal si sanatos sa manance si carne.
    In fond, de ce avem canini daca nu pentru a sfasia carnea?
    Pestele – neafumat – e foarte sanatos, din asta mananc si eu, in schimb, refuz carnea grasa de porc, mezelurile si orice suspectez ca-i chimizat si prelucrat.
    Carnea de vita e si ea acceptabila ptr mine, insa o mananc rar, fiindca e carne rosie si vreau sa-mi protejez colonul de influenta ei negativa.

    • Bogdane aici nu este adevarat.
      1. Dentitia este una specifica alimentatiei vegetariene. Caninii pe care ii avem sunt doar o ramasita care nici macar nu sutn ascutiti. Uitate al animalele de prada ce colti au. Uitate la un caine sau la o pisica ce colti au. Nu se compara cu caninii omului.
      2. Lungimea tubului digestiv la om este lunga – asemenea ierbivorilor 10-15 metri pentru a avea timp sa se produca digestia. La animalele de prada tubul digestiv eset scurt pentru ca digestia trebuie s se produca rapid deoarece carnea intra in putrefactie rapid.
      Carnea se strica repede daca nu sta in frigider. Legumele sau fructele au o perioada de prospetime cu mult mai mare la temperatura camerei.

      Bolile de colon care sunt tot mai dese in ultima vreme si se datoreaza in principal consumului excesiv de carne care nu exista inainte in aceeasi masura. Din lipsuri sau din religiozitate existau perioade de timp cand organismul se curata de toxine printr-un regim vegetarian sau chiar si fara lactate – ceea ce in ziua de azi a cam disparut. Chiar si idea de a curata organismul de toxine dupa o iarna lunga in care mancarea nu se baza pe produse prospete din gradina (legume, fructe) dovedeste intr-o anumita masura ca a fi vegetarian este mai aproape de un echilibru al organismului, de un aport de hrana care sa nu il solicite ci sa il sustina.

      • animalele de prada au caninii asa de mari pentru ca nu isi gatesc carnea ci o mananca cruda. trebuie sa te gandesti ca nimic din ce e alcatuit corpu nostru nu e pus acolo degeaba. daca avem canini inseamna ca sunt acolo pentru un scop si ala e de a marunti carnea gatita.
        cat despre ce a spus bogdan….carnea rosie nu iti afecteaza colonul (poate doar daca o mananci in cantitati exagerate) ci previne bolile de inima si regleaza nivelul colesterolului. 45% din grasimea continuta intr-o bucata de carne rosie este grasime mononesaturata din care 90% e acid oleic acelasi care se gaseste si in uleiul de masline (ajuta la scaderea particulelor de LDL si HDL ). 30% din grasimea continuta intr-o bucata de carne rosie este grasime saturata dar o mare parte din ea este acid steric, acelasi fel de grasime din ciocolata, de care corpul are nevoie (si ea contribuie la scaderea nivelului particulelor LDL). restul procentelor sunt alcatuite din grasime polinesaturata care si ea este buna pentru organism.
        deci voila. sper ca v-am lamurit cu privire la carnea rosie.

      • Caninii pe care omul ii mare are sunt o ramasita tocita. Nu ii putem folosi la a rupe carnea asa cum fac animalele de prada.
        Si animalele de rpada nu mesteca carnea: o sfasie si o inghit. Aciditatea sucurilor castrice este mult mai mare la animalele de prada tocmai pentru a putea digera aceasta hrana.
        Dentitia omului este totusi o rezultanta a unor ani lungi de evolutie. asa ca acei canini sunt doar p amintire a caninilor animalelor de prada.

        Nu ai comentat nimic legat de lungimea tubului digestiv.

      • 🙂 in mod sigur carnea din tubul digestiv nu este in aceeasi forma cu carnea din frigider. in procesul de digestie intra o groaza de enzime, suc produs de pancreas si cel produs de ficat etc de aceea carnea nu intra in putrefactie. fiecare om asimileaza mancarea diferit ce sa mai zic de om-animal. cat despre dinti – io stiam ca omul a evoluat din maimuta nu din pradatori. ma repet: daca nu ar trebui sa folosim caninii atunci nu i-am fi avut. dar deja intram in alte subiecte. tot ce vreau sa spun e ca fiecare om ar trebui sa manance conform metabolismului sau si carea este importanta in hrana omului. proteinele din care nu pot fi inlocuite cu nici un fel de alte proteine. de aia le zice proteine animale.

  22. Salutare,
    In legatura cu decizia cuiva de a fi vegetarian sunt de acord, cat timp nu “obliga” alte persoane sa adere la acest stil de viata.
    Ma bucur ca poti sa te saturi cu o salata(la care mai pui branza ridichi….. ca altfel nu stiu cum reusesti)
    Din nefericire acest lucru devine o problema pentru o persoana cu un metabolism cu arderi rapide. De exemplu pe timpul primaverii/verii mananc cam 3,4 salate la care adaug si rosii castraveti ridichi … (+ulei sare lamaie)pot spune ca dupa 2 ore maxim voi cauta ceva de mancare. In cazul in care adaug si carne (vita sau pui – porc nu consum) cautatul de mancare devine o problema dupa aproximativ 4 ore. De mentionat ca am 1.87 si maxim 65 kg si un stil de viata intre sedentar si usor activ.
    In rest daca legumele comercializate ar fi mai naturale si mai ieftine nu as avea o problema in a creste aportul acestora in alimentatia zilnica.
    PS: Un mic impediment este faptul ca nu imi place soia si mazarea gatita.
    PPS: Oricum felicitari pentru experiment si incearca sa pastrezi cat mai multe din obiceiuri si pe viitor.

  23. Debitezi lozinci fara sa ai habar de ce vorbesti, din dorinta de a fi trendy.Ai citit cartea doctorului D’Adamo(www.dadamo.com) alimentatia pe grupe sanguine?Pentru tine toti oamenii sunt identici?Daca omul ar fi folosit in continuare dieta maimutelor ar fi ramas maimuta asa cum vad ca unii se chinuie sa redevina,cu tot felul de lozinci stingiste(eu,cu grupa sanguina 0 am fost vegetarian 10 ani si nu mi-a facut bine).

    • Vio, nu toti ne targem din maimute :))
      Sper ca stii de gluma!!!!

      Poate c a10 ani ai mancat anumite vegetale anapoda. POate c anu iti era bine nici daca mancai si carne in perioada aia. De obicei modul in care romanul se hraneste este sterp si sarac. O bucata de carne + niste cartofi sau orez sau ceva fiertura pe post de garnitura si o ciorba tot pe baza de carne. Si cam asta este in principal cu mici variatiuni.
      Apoi se trece al un regim “vegetarian” cam in aceeasi nota: o salata verde cu rosii in fiecare zi – ca asta inseamna pentru unii sa fie vegetarieni.
      Recunoasc ca nu stiu cum ai facut tu exact dar modul la care spui ca “unii se chinuie sa redevina maimute” arata ca pentur tine a fost un moft – ai facut un lucru timp de 10 ani fiind plin de frustrari c anu mananci carne. de fapt tu te-ai abtinut sa nu manaci carne si nu ai fost vegetarian. A fost o fita doar.

      • nu te grabi sa-l critici pe vio. nu zice rau ce zice. doar nu crezi ca a mancat salata cu rosii in fiecare zi timp de 10 ani.
        fiecare e diferit si are un metabolism diferit. oamenii ar trebui sa manance in functie de metabolism lor si carnea n-ar trebui sa lipseasca. unii oameni au nevoie de mai muta altii de mai putina. a postat o femeie aici care spunea ca s-a facut vegetariana dar la anumite perioade ii venea sa lesina, era foarte slabita si ii trecea doar dupa ce manca carne. asta pt ca metabolismu ei are nevoie de mai multe proteine si grasimi decat calorii. singurul mod de a manca sanatos e conform metabolismului tau.

      • Alex, la fel de adevarat este ca a postat cineva mai sus care spunea ca are o viata activa – sport, efort fizic mare, etc. – si este vegetarian si nu are nici o problema de acest fel.
        Am fost mereu o persoana activa. Sunt vegetariand e multa vreme si mergeam la munte cu 30kg in spate fara probleme. Ceilalti mancau conserve de carne, eu mancam fara carne. Sunt viu si nevatamat.
        Exemplul pe care l-ai dat mai sus este unul care este opus celui pe care ti l-am dat eu. Problema este ca tu crezi ca trebuie sa mancam carne si iti cauti argumentele pentru a-ti sustine logica ta iar eu consider ca nu este necesar sa mananci carne. La inceput am avut ceva probleme in astfel de discutii – avand multi prieteni la medicina. Cu timpul am gasit informatii destule si am gasit si medici care sunt vegetarieni si care aveau informatiile necesare combaterii acestei teorii a infailibilitatii carnii in alimentatie.
        Daca vrei sa te convingi ca se poate fara poti cauta manastiri in romania une sunt strict vegetarieni si nu au nici un fel de probleme. Si sa stii ca fac munca fizica si ei si nu sunt niste ‘legume” – asa cum cineva sugera in discutiile astea, ca poti fi vegetarian numai daca nu ai o viata activa. Asta este o prejudecata. Cum se spune in biblie ca omul nu se hraneste numai cu paini. Nu are numai sensul metaforic ca si hrana sufletului este importanta pentru suflet: ea hraneste si fizic o persoana si ii da o anumita vitalitate specifica.
        Sunt de parere ca fiecare trebuie sa-si urmeze cursul vietii asa cum isi doreste. Suntem fiinte libere – atat cat putem – si alegem ce putem si cum putem. Dar a emite niste pareri fara a avea experientele necesare sunt o pierdere de energie. Am experimentat de mai bine de 10 ani ce inseamna sa fii vegetarian si pentru mine a insemnat o schimbare calitativa a vietii. Nimeni nu ma poate sa revin la regimul alimentar pe baza de carne – din multe puncte de vedere.
        Nu mai imi bat capul in polemici, sa explic oamenilor ca multe idei pe care le au sunt prejudecati, ca multe studii facute sunt contrafacute pentru ca sunt comandate de cei care fac afaceri cu animale si au interes, etc – este ca si al alegeri unde cei care dau comanda de sondaj sigur ies mai bine decat in realitate.
        Nu trebuie sa devii vegetarian. O faci daca vrei sa nu, daca esti cinvins sau vrei sa experimentezi. Experienta poate fi doar asa “de ochii lumii”, sau poate avea un caracter sincer de cautare. Fiecare face ce vrea cu viata lui.
        Dar exemplul pe care l-ai dat mai sus este doar un exemplu pe care l-ai ales pentru ca ai vreut sa iti sustii propria parere si nu ai vrut sa fii obiectiv – altfel ti-ar fi sarit in ochi si comentariul celui pe care l-am amintit si eu mai sus.
        Iar pentru cineva care trece al un regim vegetarian fara s amanance variat pot aparea astfelde probleme mai ales daca exista oricum o carenta de vitalitate: se produc schimbari in metabolism si efectele se vad. Organismul se purifica si se pregateste de altceva: este o schimare care se produce la fiecare in mod diferit.
        Sic ei care fac chimioterapie pot avea niste stari groaznice in timpul curelor – dar apoi isi revin. Asta nu insemana ca chimioterapia nu e buna in momentul respectiv. Multi dintre ei ar muri. Pentur multi dintre ei este o alta sansa. Apoi isi pot reface organismul slabit si cu alte tratamente, dar chimioterapia este un rau necesar la momentul dat.
        Sper ca ai inteles ceea ce am vrut sa spun.

    • discutiile astea pot continua la nesfarsit. io nu ma iau dupa studiile facute de marile centre sau dupa nutritionisti (majoritatea nu prea au habar despre ce vorbesc). la fel cum sunt sutii cum ca e mai bine fara carne, exista si studii despre necesitatea carnii. eu vad ce merge la mine si la alti oameni. nu exista o dieta (sau alimentatie) universala. nu toati pot fi vegetarieni. tu esti sanatos sa energetic fiind vegetarian pt ca se potriveste bine cu metabolismul tau. femeia care lesina are exact metabolismul opus. deci un sfat cum ar fi ramai vegetariana dar mananca mai multe feluri de legume este gresit. cat timp tu si restul oamenilor sunt vegetarieni pt motive logice – cum ar fi sa nu ucizi – pot respecta asta. dar spre ca intelegi faptul ca toti suntem diferiti si o dieta de tip strict vegetala nu functioneaza pentru toti

  24. Se pare ca sanatos e ca produsele animale sa constituie mai putin de 10% din calorii.
    Cautati Joel Fuhrman – Eat To Live
    si The China Study – The Most Comprehensive Study of Nutrition Ever Conducted

  25. As vrea sa-i intreb pe cei care au devenit vegetarieni asa, pur si simplu, cum au reusit.
    Din cauza ca nu doresc sa fie omorite animale din cauza mea am inceput acum 4 luni sa maninc vegetarian. Problema este ca tot la 3 saptamini fac o “cadere”, adica ma simt foarte slabita, aproape ca-mi vine sa lesin pe strada. Daca atunci maninc o friptura totul devine OK.
    Am incercat si cu suplimente de fier, calciu, magneziu, vitamine, dar, totusi, nu ajuta ca o bucata de carne!

    Daca aveti ceva recomandari pentru mine as fi foarte recunoscatoare, pentru ca recunosc, in afara de aceste stari de slabiciune, ma simt mult mai bine cu mincarea vegetariana.

    • Claudia, este foarte important sa respecti anumite reguli simple. Multi care incearca sa devina vegetarieni nu le cunosc, de aici esecul. Ai grija ca zilnic sa consumi dimineata suficiente alimente care iti dau energie (fulgi de cereale inmuiati de seara sau fierti, sau cartofi, orez, etc). Proteinele din carne vor fi inlocuite cu cele vegetale. Se gasesc din belsug in leguminoase (mananca fasole, mazare, naut, etc), sau in ciuperci. O idee buna in cazul tau ar fi sa continui o perioada sa consumi (moderat) lactate si oua, in cazul in care ai incercat sa renunti si la ele. Pe deasupra, consuma si nuci (nu mai mult de 5 zilnic) sau seminte de floarea soarelui si de dovleac. Semintele de susan contin de 9 ori mai mult calciu decat laptele, dar pentru asimilare trebuiesc macinate. Incearca sa mananci fructe si legume cat mai divers. Sa nu-ti lipseasca mancarurile gatite din legume si leguminoase, prepararea termica este pentru unele singura cale ca organismul uman sa le poata asimila nutrientii. Altele (salatele) trebuie consumate in stare proaspata.

    • Claudia poti incerca sa manaci polen mai ales cand se apropie zilele cand stii ca vei fi mai slabita.
      Daca nu gasesti unul care s afie putin dulce si n-o sa-ti placa poti sa il amesteci cu miere. Daca mananci una/doua lingurite pe zi te vei simti cu siguranta mai plina de energie.
      Si alimentele pe cae le enumera Adi ami sus sunt foarte indicate.
      Totodata daca vei avea zile la rand cand mananci mai mult salate este bine sa bei ceaiuri calde – ele iti incalzesc organismul. Ceaiul cald ajuta si la digestie foarte mult cand este baut dupa masa la 15-20 de minute. Chinezii au acest obicei de a bea ceaiul dupa masa – si este in amre contrast cu cea ce fac oamenii de obicei: beau bauturi reci – in State (mai ale sin sud) sunt cu gheata toate – parca sunt nebuni!
      Caderile pe care le ai vin si din faptul ca nu ai o alimentatie variata. Carnea aduce un aport proteic si energetic important, dar din pacate aduce si multe carente in alte directii. Proteinele le poti lua din lactate si din soia – dar consumata cu moderatie caci soia contine de 6 ori mai multe proteine decat carnea. Cerealele contin proteine si ele dar si polenul contine 20% proteine.
      Si mierea este indicata sa o consumi -dar nu in exces binenteles. Iti poti indulci ceaiul cu miere si poti lua o lingurita de miere inainte de mese cu 30 de minute.
      Si sa iti faci un obicei in a bea un pahar cu apa cu o ora inainte de masa pentru a nu bea apa in timpul mesei – nu este indicat epntru ca dilueaza sucurile gastrice si creeaza probleme de digestie diverse.

  26. eu nu mananc carne de cativa ani si sunt insarcinata – aici alta controversa: au copiii musai nevoie de carne? as zice ca nu. cel putin al meu se dezvolta normal si sper sa continue asa.
    problema cu calitatea carnii si impactul industriei producatoare de carne asupra mediului cred ca ar trebui explicata mai pe larg. altfel s-a vazut in comentariile de mai sus ca se poate raspunde dand vina si pe legume sau pe consumatorii de lapte etc.
    cred ca inainte de a gandi outside the box trebuie sa definim box-ul. daca ne limitam la romania noastra discutia se termina repede neconcludent. consider ca am facut deja un pas in afara box-ului atunci cand am inteles cat de stupida e formula: “mananca tot din farfurie, ca in africa mor de foame copii care nu au ce manca”. de fapt cu cat umplu si golesc mai mult farfuria mea contribui mai mult la moartea lor.
    eu m-am hotarat sa traiesc fara carne atat din neincredere in acest aliment, cat si din considerente etice. evident ca nu consider ca toata lumea ar trebui sa faca la fel. ceea ce s-ar putea face insa spre binele tuturor este sa se manance mai putina carne pentru ca acolo unde este cerere sporita si eforturile de productie cresc si scade implict calitatea. lumea in curs de dezvoltare a atat de mare! si la ce aspira? la carne pe masa si la ecrane TV plate. or, carnea noastra vine nu numai de la porcul de la tara, ci si din crescatoriile intensive din argentina, california sau japonia. ati vazut vreodata cum stau vacile in aceste crescatorii? aproape unele peste altele. in plus, se reduce suprafata terenurilor cultivabile si a padurilor, mult mai necesare decat triplul hamburger sau alte enormitati care se dezvolta in tarile “dezvoltate”.
    daca s-ar consuma carne moderat, aceasta ar ajunge pentru mai multa lume, mai sanatoasa – mai putin obezi si mai putini subnutriti -, ar fi de mai buna calitate si nu ar mai lua locul altor culturi. ganditi-va ca la fel cum in romania, tara membru UE totusi, legea se aplica cum se aplica si sunt abuzuri de tot felul, in tarile subdezvoltate sau in cus de dezvoltare cu un anumit potential agricol apar imediat capusele transnationale, nelimitate in elanul lor de autoritatile locale corupte. cea mai buna solutie mi se pare consumul alimentelor de proximitate. nu vrei rosii cu gust de plastic, nu consuma rosii iarna. la fel cirese din chile sau struguri din africa de sud. si incet incet iti pui intrebari si despre mobila din tec – vai, ce chic – din sumatra – unde in curand va disparea tot tecul, despre blana de la gluga – parca seamana a blana de caine (sunt atatia jupuiti de vii in china) – sau de la gentuta pufoasa – garantat de pisica, etc etc.
    nu putem sa stim chiar tot despre ce mancam si consumam dar cu putina deschidere putem limita amploarea aberatiilor.

    • Daca copilul tau va avea sau nu probleme (sa dea Dumnezeu sa nu aiba) cauzate de lipsa carnii in alimentatia ta in timpul sarcinii, vei vedea mai tarziu, in ani de zile. Practic este un experiment pe care-l faci pe copilul tau.

    • In legatura cu alimentatia copiilor: dupa varsta de 6 luni incepe diversificarea (pana atunci cel mai bine este sa fie hraniti exclusiv cu lapte matern, daca se poate). Dupa 6-7 luni este f. important sa-i dai si carne.
      Cele mai digestibile carnuri, pentru sugar, sunt vita, vitelul, pasarile (pui, gaina), pestele slab, ficatul de vitel, vita si pasare (dupa 7 luni). Nu este indicata sub nici o forma carnea grasa, carnea provenita de la un animal batran, carnea de miel, porc sau vanat. Proteinele de origine animala sunt mult mai bune decat cele vegetale, intreaba un pediatru.

      Eu am un copil care a facut doi ani de curand si la fiecare etapa, la fiecare element nou introdus in dieta am consultat un pediatru f. bun. Si mi-a recomandat si carne, si unt, si branza de vaci – toate in diverse etape. Nu as risca sa privez copilul de ceva ce-i este necesar pentru dezvoltare in scopul “salvarii planetei”.

    • Tina, este important sa mananci diversificat. Legendele conform carora trebuie sa ii adi carne copilului dupa X luni sau ca tu trebuie sa mananci carne in timpul sarcinii sunt povesti. dar trebuie s aai un regim echilibrat si sa mananci diversificat. Nu pot sa iti spun multe legat de aportul altor vitamine/ minerale pe care trebuie sa-l iei suplimentar – mai ales ca esti in timpul sarcinii dar este bine sa cauti si astfel de produse mai ales ca legumele pe car ele amncam acum nu se compara nici cu cele pe care le mancam in copilarie. Acea rosie cu gust dulce ce o luam la tara din gradina este doar o amintire si rar o realitate. Nu pot sa iti spun sa nu ii dai carne sau sa ii dai – el av manca ceea ce mananci si tu. Pentru el parintii sunt niste mici dumnezei. Daca el isi va dori va amnca carne asa cum parintii mei au mancat carne si eu sunt vegetarian. Tine de fiecare cum este construit. Probabil ca la gradinita, la scoala, etc oricum va manca. Sa nu devenim paranoici.
      Dar este important ca tu sa ai o alimentatie completa si automat si lui sa ii asiguri una al fel. Carnea nu este un elixir asa cunm multi incearca sa o spuna aratand ca este o nebunie sa fii vegetarian.

    • Fii linistita… n-am mancat carne cat am fost insarcinata, n-am hranit bebe-ul cu “carnita” cand am inceput diversificarea… acum are 7 ani , suntem amandoi foarte sanatosi, analizele sunt ok..Eu mi-am surprins prietenii cu proteinograma mea. cred ca e foarte important sa manance fiecare ce considera, sa fie preocupat de a-si cunoaste organismul si a fi atent la ce-i cere acesta si sa incerce sa nu-i judece pe ceilalti pentru ce mananca si ce convingeri au. In plus nu va fortati copiii sa manance ce doriti voi… lasati-i sa experimenteze, o sa aleaga ei daca vor fi vegetarieni sau nu… Cum spunea si Alexandru la gradinita, la bunici, la petrecerile care vor participa cu ceilalti copii, vor primi si carne… o sa decida ei daca o mananca sau nu. Din experienta va spun… ca marea majoritate nu o sa o prefere…

    • Draga TinaArena ,

      sunt de acord cu Mihai ca ce faci tu este un experiment pe copilul tau…
      Cateva informatii pe care ar trebui sa le stii cu privire la regimul vegetarian si mai ales la regimul vegan:

      -> iti provoaca carente de B12 daca nu iei suplimente, ceea ce poate duce la degenerare nervoasa, boli cardiovasculare, orbire, paralizie… etc

      In cazul lacto-ovo-vegetarienilor, riscul este mai mic insa tot e bine sa faci analize anual care sa detecteze o eventuala carenta de B12

      Mai jos poti citi ce consecinte a avut carenta de b12 pt diversi adulti si copii. ( atentie pt copii e mult mai grava o eventuala carenta, pt ca ei nu au rezerve de B12 in corp).

      CAZURI CLINICE ADULTI:

      http://www.veganhealth.org/b12/cases

      CAZURI CLINICE COPII:

      http://www.veganhealth.org/b12/apinfants

      – > Si un alt aspect care trebuie mentionat referitor la regimul vegetarian: acizii grasi omega 3 cu lant lung ( EPA si DHA)

      Acestia sunt acizii grasi gasiti mai ales in peste si intr-o mica masura in lapte , carne , oua. DHA este un nutrient de baza pentru dezvoltarea creierului si a retinei.

      Au fost studii care au aratat ca vegetarienii si mai ales veganii stau foarte prost la capitolul DHA.

      “Studies of vegans and vegetarians

      Vegans and vegetarians have markedly lower stores of DHA. Their bodily DHA levels do not rise much even with high dietary levels of linolenic acid. This, and features of the production and distribution of DHA in pregnant and lactating women, indicates that DHA per se is an essential nutrient.[23] Since DHA is made by algae, there are vegan DHA supplements available.”
      (http://en.wikipedia.org/wiki/Docosahexaenoic_acid#Studies_of_vegans_and_vegetarians )

      Vegetarienii cred ca isi satisfac necesarul de acizi grasi omega 3 consumnand seminte de in, si nuci.
      Insa trebuie mentionat ca toate sursele vegetale de omega 3 contin o forma de omega 3 numita ALA – este omega 3 cu lant scurt. Organismul nu poate folosi acesti acizi, ci trebuie sa ii converteasca in EPA si DHA ( adica acizi cu lant lung ). Insa au fost numeroase studii care au artat ca organismul nu converteste suficient DHA si foarte multi vegetarieni stricti au carente.

      In urmatorul articol se poate citi opinia asupra acestui subiect a unui doctor foarte prietenos cu dietele vegetariene. El insusi este aproape vegetarian si are multi pacienti care tin o dieta bazata pe plante cu f mici cantitati de produse animale. Acest doctor a observat din analizele de sange ale pacientilor sai ca foarte multi aveau deficiente de EPA si DHA, desi mancau nuci si seminte de in regulat. Deci organismul lor nu sintetiza destul DHA din acidul gras ALA prezent in nuci si seminte.


      With all of this documented research, it is not surprising that when I draw blood for fatty acid analysis on many of my patients, I find that a large percentage of individuals who do not eat fish or seafood regularly do not have optimal levels of DHA, even those eating walnuts and flaxseeds on a regular basis. I often see patients eating otherwise excellent diets with itchy dry skin, seborrheac dermatitis and other signs of DHA deficiency.”

      http://www.diseaseproof.com/archives/debunking-diet-myths-what-vegans-may-be-missing.html

      si un alt articol pe aceeasi tema aici:

      http://www.diseaseproof.com/archives/supplements-dr-fuhrman-discusses-dha-for-children.html

      De altfel, am observat ca vegetarienii din strainatate sunt foarte informati din punct de vedere nutritional si iau obligatoriu suplimente de B12 si DHA. ( exista suplimente vegane cu DHA din alge).

      Acesti nutrienti sunt neaparat necesari mai ales in cazul femeilor care vor sa dea nastere unui copil. ( in lipsa acestor nutrienti, sunt mari sanse sa nasca un copil retardat … au fost cazuri…)

      … parerea mea e ca ar trebui sa iti faci analizele ( b12, homocisteina, si daca gasesti pe undeva analize pt a determina nivelul acizilor grasi esentiali) si sa iei suplimente daca e cazul …. sau sa te alimentezi complet ca sa elimini carentele.

  27. De initium si testarea lui pe vita de vie, cartofii, rosile si ceapa romaneasca ce parere aveti? Adevarul e k pe mine ma sperie cand vad Codex Alimentarius si din cate am inteles eu folosirea acestui fungicid e prevazuta acolo…

  28. Stau la tara. Paine cu faina integrala, produse vegetale din gradina si din cand in cand o fripturica: gaina, vita, oaie DIN OGRADA. Mananc hrana cu carne la max. 3-4 mese pe saptamana (din 21). Cumpar extrem de rar carne si mezeluri. Filosofia mea…

  29. carnea este proteina , nu e necesara obligatoriu la efort fizic,are si multe efecte negative cand e preparata prin restaurante si fast-food-uri.
    vitaminele din legume si fructe dau energie si curata corpul de toxine.
    da,te face mai sanatos un stil de viata vegetarian, chiar daca ai consumat necontrolat carne inainte, nu ca ar trebui sa tii neaparat un consum echilibrat de carne.
    nu te face mai sanatos stilul vegetarian, mai ales ca ai consumat carne inainte in exces, pentru ca nu poti renunta niciodata la stilul de viata numai din carne.
    exista perioade scurte de timp cand consumi legume si fructe ,dar pofta de carne te cucereste.

  30. Nu stiu cum a fost omul “la origine”, dar se zice ca seamana mult cu cimpanzeii, gorilele si urangutanii, care sint in mare masura vegetarieni (inteleg ca cimpanzeii mai maninca si insecte si, exceptional, animale mai mari dar, in ansamblu, proteinele animale reprezinta o parte foarte redusa din dieta lor).
    Dat fiind ca primatele sint clar mai inteligente decit felinele, sa zicem, e greu de crezut ca ar exista o relatie directa intre inteligenta si consumul de carne.
    Si e clar ca poti fi mare si puternic precum o gorila fara sa inghiti proteine animale.
    Dar e probabil ca e mai eficient sa iti obtii energia din carne, petreci mai putin timp hranindu-te decit daca stai toata ziua sa culegi fructe. Si e clar ca te ajuta mai bine sa rezisti la un efort deosebit, sau la un frig puternic (cum a fost in perioada glaciara).
    Dar in ziua de azi, in care oricum majoritatea occidentalilor au un aport caloric mai mare decit este necesar si in care, in general, nu mai suferim de frig, ci de prea mult confort, chiar nu cred ca ar fi vreo problema sa revenim la starea de maimuta in ceea ce priveste alimentatia. Dieta carnivora a fost o etapa utila in trecut, poate a contribuit la faptul ca am reusit sa devenim specia cea mai de succes de pe planeta, dar nu cred ca mai este in prezent ceva indispensabil.

  31. Motivele vegetarielnilor sunt 4:

    1. Obligatorii in caz de boala (combativ)
    2. Slabitul
    3. Sanatatea (preventiv)
    4. Credinta (religia sau alte sisteme de gandire)

    Cine vrea sa devina sau este vegetarian trebuie sa inceapa prin urmatoarele probleme:
    1. sa se uite in oglinda sa vada daca are canini
    2. sa ia un manual de anatomie sa studieze cum functioneaza corpul uman
    3. sa ia un manual de genetica sa vada ce inseamna gena EPoe
    4. sa discute cu un dr. nutritionist (INAINTE sa devina de vegetarian)
    5. sa se gandeasca la celelalte actiuni ale sale care dauneaza mediului
    6. sa se gandeasca asa: dupa o perioada de acomodare si un fumator se simte bine cu tigareta in gura.

    parerea mea: vegetarianismul ca si cure de detoxifiere sun absolut necesare. vegetarianismul ca si mod de viata duce la degradarea genetica a speciei umane. ma refer in special la rezistenta la mediu si capacitatea de munca.

  32. @mago csibi:
    eu is vegan de 8 ani (din motive etice, nu pt. sanatate) si referitor la cat de sanatos e sa fii vegetarian / vegan, citeste pozitia American Dietetic Association. Discuta in detaliu totul si aceasta lucrare este actualizata periodic pe masura ce apar studii noi. Din abstract:

    “It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes. […]”

    http://www.eatright.org/About/Content.aspx?id=8357

    • “Well-planned vegetarian diets” inseamna de fapt sa iei un pumn de suplimente pe zi ca sa iti asiguri nutrientii care nu iti vin din mancare ….

      Un regim vegan te predispune la lipsa de: B12, fier, zinc, calciu, vitamina D, DHA si EPA – acizii grasi esentiali cu lant lung care se gasesc in peste …. acesti nutrienti sunt esentiali pt sanatatea umana…

      Un regim lacto-ovo-vegetarian e ceva mai bland dar tot poate pune probleme pe termen lung daca nu iei suplimente ….

      • um, eu nu iau un pumn de suplimente, dar stiu omnivori care fac asta 🙂 iau b12 in mod regulat si iarna vit. D2. insa mi-am dat seama recent ca am un aport scazut de vit. K si C.. nu ma entuziasmeaza salatele 😛

  33. Eu sunt vegetarian de 15 ani si in tot acest timp am practicat arte martiale si practic in continuare. Ma simt foarte bine si nu am murit din cauza ,,lipsei de proteine ,,sau a unor asa zise carente alimentare. Si antrenamentele sunt grele.Cel mai mare castig este ca pot ,,conversa,, mai bine cu propriul meu corp,care imi spune imediat daca ceva e in neregula cu el.Asta si datorita faptului ca in acest rastimp el s-a purificat sau s-a curatat,altfel zis.Noi trebuie sa-i dam ceea ce are el nevoie cu adevarat si nu sa-l pervertim sau sa-l imbuibam prin pofte.Nu mananc nici un fel de carne.Aceasta este alegerea mea si ma simt foarte bine.Componenta crestina( ortodoxa ) a fost determinanta in luarea hotararii de a fi vegetarian.Va doresc succes celor care v-ati hotarat sa deveniti vegetarieni.Nu am nimic impotriva celor care au carnea in alimentatie pentru ca in fond fiecare isi hotaraste modul de viata si gradul de intretinere a sanatatii.

    • Se prepara din tot felul de resturi. Plus conservantii si aditivii care ii sunt adaugati. Dar procentul efectiv de carne este foarte mic. Se folosesc si oase zdrobite.
      cred ca si cei care mananca carne sunt de acord ca mezelurile facute in casa sunt altfel. Macar ca stii ce pui in ele.

  34. Te felicit pentru decizia luata. Pot spune ca este primul pas si asta dupa 10 ani in experienta alimentatiei naturale, cunoscuta ca hrana vie.
    Caci vegetarianismul presupune alimentarea cu foc, dar fara proteine de origine animala, dar aceeasi distrugere partiala sau totala a nutrientilor. Enzimele detin suprematia caci se distrug 100% intre 40-50 grade, urmate de proteine, lipide, glucide, carbohidrati, vitamine si minerale. Toate sufera modificari ale structurii chimice, mai exact e vorba de modificarea lor din organice in anorganice.
    Un site interesant pe care se pot gasi multe informatii (nu este site comercial) este http://www.rawfoodexplained.com. Acel studiu mi s-a parut cel mai complet insa exista si un tratat scris in limba romana de medicul Marian Paraschiv (Tratat pentru alimentatia naturala a omului). Nu stiu insa daca se mai gaseste cartea pe undeva, eu am cumparat-o direct de la el acum vreo 5 ani.
    Oricum, sanatatea este un concept holistic si nu ar fi corect sa o apreciem doar prin prisma alimentatiei. Alimentatia este doar o componenta, importanta, dar nu singura. Caci altfel nu s-ar putea explica atatia si atatia oameni care ating suta de ani si care nu au mancat nici vegetarian, nici natural, nici vegan, etc. Sanatatea holistica as aprecia-o mai degraba ca o viata armonioasa, fara excese ale corpului fizic, mental sau spiritual.
    Ceea ce este cred important este ca atunci cand iei o astfel de decizie, sa te intrebi de ce o iei (daca nu cumva e frica de boala) si sa dai atentie dorintelor interioare legate de anumite alimente. Constiinta ne determina, e edevarat, sa nu ne mai ucidem si mancam semenii insa obisnuintele, traditiile sunt destul de greu de depasit.
    Diana

  35. Este bine ca ai dat cateva exemple pentru care ai hotarat sa devii vegetarian,dar cred ca nu merita acest lucru deoarece este hotararea ta si nu trebuie sa explici nimanui de ce ai facut asta.
    Si eu sunt experimental in acest regim din 31.12.2009,la mine motivele sunt cu totul altele,( sunt impotriva uciderii animalelor,carnea are ff multe toxine ,etc)nu fac parte din nici o organizatie care lupta pentru ocrotirea aniamalelor si nici nu am probleme cu cei care manaca carne (sotia mea si cei doi copii mananca carne dar nu din supermarketuri ),sunt impotriva semipreparatelor care se gasesc pe piata,dar eu vroiam sa fac o completare la comentariul tau si anume ca eu nu am slabit deloc ba mai mult decat atat am mai pus cateva Kg. ,vreo 3 mai exact,cu toate ca fac aproape zilnici exercitii fizice asa ca eu nu prea sunt de acord ca daca devii vegetarian vei slabi,pentru ca eliminand toxinele din organism esti mai calm ,scapi de stres si organismul asimileaza mai bine hrana,sincer sa fiu mi-as fi dorit sa slabesc …
    Asa ca da-i inainte ,este benefic un regim vegetarian, pacat ca alimentele care compun alimentatia unui vegetarian( de pe piata lanturilor de magazine) sunt la fel de modificate genetic ca si carnea dar asta e.

  36. buna tuturor
    eu cred ca exista doua motive importante pt care oamnii devin lactovegetarieni (considerand ca vegetarienii sunt un caz particular): unii devin asa din egoism, iar altii din motive etice
    evident nu le gasesti in forma pura, dar ca in orice alt domeniu exista o predominanta …
    am vazut comentarii, majoritatea, care se axau pe, rezumand, “cum sa-mi fie mai bine”, iar altele, mai putin, pe a nu ucide …

    acum
    sincer privind, ipotetic vorbind, de undeva de pe o alta planeta sau din alt sistem solar sau … nu ar avea nici cea mai mica importanta aceste aspecte, de fapt nu ar avea importanta nici daca pamantu ar fi “prajit” (sa zicem din cauza unui meteorit), peste un an sau doi, pentru ca probabil Natura o sa revina peste 1000 sau 2000 sau 10000 de ani …

    cred ca discutiile se refera in particular la Eu (Ego) si in general la specia umana, nevoia comuna de conservare …

    Dar nu traim in alta parte. Nu?

    daca sunteti de acord cu ce am scris, daca nu v-as ruga sa o faceti cel putin ipotetic, atunci as vrea sa va aduc in discutie si o alta dimensiune …

    anume acea a spiritului sau sufletului

    asadar
    credeti ca animalele ucise au suflet?
    credeti ca participati intr-un fel sau altul la uciderea lor, chiar daca nu o faceti fizic?
    de ce plantele nu au sufltet sau daca au de ce nu le tratam identic ca pe animale?
    de ce intrebarile de mai sus ar fi stupide sau altruiste sau egoiste?

    mai sunt si altele dar sa ne rezumam doar la cele de mai sus …

    ps: sa nu va simtiti ofensati sau criticati de cele scrise mai sus, pt ca de fapt si de drept intrebarile si constatarile nu sunt numai pt voi ci si pt mine insumi

  37. Pingback: Tweets that mention Experimentul Caveman: De ce sunt vegetarian » Think Outside The Box -- Topsy.com

  38. Unii sunt vegetarieni din cauza fitelor….altii ca sa salveze animalele si altii ca sa nu se imbolnaveasca de la carne. Dintre toti ii pot intelege doar pe cei care vor sa salveze animalele. Dupa cum ai spus si tu, la inceputuri omu nu era ierbivor ci omnivor. Manca fructe, legume, carne, lapte etc. Deci dieta “caveman” cum i-ai dat tu titlu e putin gresit. Exista o astfel de dieta dar ea presupune altceva. Deci daca nu vrei sa te imbolnavesti de la carne exista alte alternative, zic io mai sanatoase. Corpul nostru are nevoie de anumite substante pe care le poate lua numai din carne. Evident, poate trai fara ele, dar nu e indicat. Efectele lipsei carnii nu sunt imediate (cativa ani) si poate nu atat de evidente. Nu trebuie sa cumperi carne de la supermarket ceea ce oricum e o mare prostie. In Romania inca mai sunt macelarii cu tarani care se ocupa cu asa ceva – crescutu animalelor. Poti vorbi cu ei sa te interesezi si sa aflii exact de unde vine carnea pe care o cumperi (de la ce le dau sa manance la animale pana la felul in care o taie carne si o transporta). La fel si cu legumele si fructele. Daca esti vegetarian si vrei sa fii sanatos banuiesc ca majoritatea mancarii o iei de la supermarket care la randu ei e toata din import. In felu asta e mult mai greu sa aflii de unde provine si daca nu e modificata genetic (lucru foarte grav si totodata foarte frecvent tinand cont de cum arata morcovii si merele din supermarket). Tinand cont ca fructele si legumele sunt slabe in proteine si corpul are nevoie de asa ceva, trebuie sa le iei de undeva, banuiesc ca din lapte. Si laptele il cuperi de la supermarket. Eh acel lapte este pasteurizat si iti face si mai mare rau organismului decat lipsa carnii. Io zic ca merita sa te gandesc la acest aspect inainte de a-ti schimba total modul de a manca

    • Am postat si mai sus pe undeva. Soia are de 6 ori mai mmulte proteine decat carnea – chair trebuie sa ai mare grija sa nu mananci prea multa ca apare un exces de proteine.
      Alt mit mai exista?

      A scis cineva de o carenta de vitamina B12 – este singura problema mai serioasa ridicate aici. Totusi, pentru o alimentatie lacto-vegetariana (eventual si cu ou) acest lucru se cam rezolva. Plus ca se mai gaseste B12 si in alte alimente, plante. Carnea nu detine monopolul vit. B12.
      Se spuen ca aceasta carenta de vit. B12 incetineste mintea. Uneori, mai ales in preajma alegerilor, ma gandesc ca se poate sa fie adevarat si fara solutie si ca tot poporul roman – cu politicieni cu tot – este vegetarian :)))))

  39. nu mai mananc carne de 11 ani. sunt sanatoasa. acum 2 ani mi s-au facut analize la bucuresti pt a intra intr-un program de studii . aveam analizele atat de bune incat nu am fost potrivita pt studiu pt ca nu ar fi fost relevant.
    motivul pt care nu mai mananc carne si sa produse din carne e simplu si starnesti reactii destul de puternice. : “sa nu ucizi” .
    nu urmaresc sa conving pe nimeni, am vrut doar sa imi exprim punctul de vedere. copiii mei mananca produse din carne si carne, fiind alegerea lor, alegere pe care o respect.

    • Sunt vegetariana de mai bine de un an si cred ca e cea mai buna alegere pe care am facut-o pana acum. 🙂

      Mmm… Alexandru.. Ma bucur sa vad ca in Romania exista si barbati care gandesc. (PUNCT)

      De unde zici ca esti si cati ani zici ca ai? 😀

  40. am tot urmarit schimburile de replici….as avea o intrebare…
    Ce va faceti maine daca toate vacile, porcii si gainile se imbolnavesc de gripa…..? si tot oamenii decid sa le extermine? Doar ati vazut gripa porcina, gripa aviara (probabil decizii politice pentru controlarea unor regiuni; nu intru in detalii)
    Ne apucam de mancat animale salbatice numai pentru ca suntem carnivori?
    Cred ca dependenta e rea in general. De aceea, orice expert recomanda ECHILIBRU si disciplina in mancare, viata, munca etc.

    Si apropo de excese in vegetarianism de prea multa fructoza sau prea putina vitamina B12, as intreba cum de oameni din asia care nu au mancat in viata lor carne de nici un fel traiesc pana la 80-90 de ani, mor de batranete si traiesc intr-un mediu stresant?
    Bineinteles nu o sa cerem popoarelor nordice sa manance legume pentru ca in zona in care traiesc, temperatura cere proteine serioase etc.

    Sa fii vegetarian sau nu e o alegere personala…Sa fii echilibrat in mancare ca si in viata la fel….In final, depinde de fiecare ce vrea de la viata…Si mancarea are un rol important….Nu stiu daca mai traim noi pana atunci, dar probabil generatii viitoare vor lua o pastila cu gust de supa de rosii si se vor satura :)))

  41. Voi va invartiti in jurul unei idei destul de simple dar interesante, aparuta in context de gandire neo-darwinist. Alimentatia care ne-a format ca specie inteligenta, si pe care am avut-o pentru sute de mii de ani, era asa-numita dieta paleolitica din perioada cand omul era vanator-culegator (si a fost asa un timp foooarte lung!). Aceasta este alimentatia naturala a speciei umane, o alimentatie omnivora, care se baza pe produse vegetale gen fructe de padure, radacini, frunze, ierburi, ciuperci etc. adaosul de proteine animale fiind relativ scazut si venind din vanat, animale acvatice, insecte si alte nevertebrate. <>

  42. Iata un exemplu a dietei paleolitice: Interview with Dr. Bass: What is the “Paleolithic Diet”? The Paleolithic Diet was the diet used by early man for hundreds of thousands of years preceding 10,000 years ago. It is now called the Hunter -Gatherer Diet. It consisted of a small amount of fruit, mostly berries (in the North), leaves and vegetables, nuts, fish, poultry & meat, occasionally eggs. No grains or legumes were used until appr. 10,000 years ago, when men began to settle in cities, plant crops, grains, legumes, and raise animals for food. From a (hunter-gatherer) diet that was largely raw and based on animal products and vegetables, man changed to a (agricultural) diet that was high in carbs & sugars and cooked foods. This began a period of degeneration, even though the food was whole, natural and of high quality. As among the ancient Egyptians who were in terrible health (mummies show obesity and diseases). Their diet was based on fresh, organic vegetables and fruits – low-fat, but high in grains.

  43. Felicitari Csibi!

    De Pasti sunt atatea bunatati si fara carne!… 🙂 Eu nu mai consum carne de 12 ani si de fiecare data cand mergem in natura (cu cortul sau la un “gratarel”) toata lumea da iama in ce pregatesc pentru mine si alti “simpatizanti” – sectorul “veggie” :)) : ciuperci umplute cu branza, cartofi copti, salate diverse, vinete coapte, porumb copt , etc. etc.
    Raportat la tot ceea ce s-a scris, eu am un singur principiu de baza in ceea ce priveste alimentatia: fiecare trebuie sa manance ceea ce e SANATOS pentru corpul sau.
    In plus, cu orice ne-am alimenta, sportul, miscarea in aer liber, activitati relaxante atat fizic cat si intelectual sunt obligatorii pentru mentinerea unui tonus general optim.

    Ciao!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger