Experimentul Caveman: Cum sa-ti creezi o retea sociala fara net

31

ciperca

Aproape fiecare dintre noi se gandeste macar o data pe zi la produsele pe care le consuma. Sunt ele sanatoase? Oare in interiorul ambalajului se afla chiar acel produs descris pe eticheta? E acest produs natural? In cele mai multe cazuri, ne bazam pe buna credinta a producatorilor. Trebuie sa ii credem.

de Magor Csibi

In timpul experimentului, cand ma chinuiam sa fac iaurt, un cititor mi-a atras atentia ca exista un produs care te ajuta sa mananci sanatos si sa si creezi o retea sociala. Oare exista acest produs? Se pare ca da.

Mircea, un prieten de-al meu din Bacau, m-a sunat sa-mi spuna ca, de cateva zile, are ciuperi tibetane chefir de la Codrin, un alt prieten, caruia i-a venit ideea sa incerce o noua metoda de social networking dupa ce a citit TOTB.

Mi-a povestit ca nu trebuie sa faci altceva decat sa pui ciuperca in lapte si sa astepti o zi sau mai putin si e gata chefirul. Apoi treci chefirul printr-o sita de plastic (cica e important sa fie de plastic). Ciupercile raman in sita, le speli cu apa rece si le bagi iarasi in lapte. Repeti procedeul la infinit.

chefirPartea interesanta este ca ciuperca isi dubleaza dimensiunile intr-o jumatate de luna. Mi s-a explicat ca ea isi gaseste hrana in lapte. Dupa cateva saptamani, poti sa faci in paralel cate doua borcane de chefir pe zi si, cine stie, sa pornesti o afacere. Sau poti sa dai jumatate din ciuperca unui prieten. In acest fel, in afara de legatura de prietenie, o sa va lege si o legatura prin chefir.

In fiecare luna poti sa dai cate putin din ciuperca la doi prieteni, iar ei, la randul lor, gasesc alti doi. Exact ca intr-o retea sociala. Si peste cateva luni poti sa organizezi o intalnire a crescatorilor de chefir J

Poate suna ironic ceea ce am spus, dar chiar nu am intentia asta. Mi se pare interesant sa incerci asa ceva. Prieteniile mari se leaga cateodata prin gesturi foarte mici. Asa ai un motiv sa iti cunosti vecinii, cand te duci sa le dai ciuperci, poti sa-ti gasesti prieteni fascinati de o alimentatie sanatoasa sau poti sa daruiesti o ciuperca tibetana la diverse ocazii.

Mie mi-a placut ideea, l-am si rugat pe Mircea sa-mi dea din aceasta ciuperca, si ma voi apuca sa fac chefir. Poate intr-o zi va voi da si voua ciuperci, sa creati si voi un aliment sanatos. Pana atunci va voi arata fotografiile lui Mircea, va voi spune ca detalii de orice fel puteti gasi pe acest site.

chefir1

chefirgata

Iar o metoda de preparare video puteti vedea aici:

Foto: Mircea Fechet

Tags:



31 de comentarii

  1. Super interesanta ideea:)

    Din cauza unor probleme de sanatate eu sunt in cautare de produse bio si imi doresc sa mananc cat de sanatos posibil pot. Asa ca am de gand sa “imi fac cont” la “ciuperca tibetana” 🙂

  2. Csibi 🙂
    Din Tibet pana aici e drum lung – nu e “sustenabil” sa folosesti produse aduse de la o asemenea distanta, transportul e una dintre cele mai mari surse de poluare 😉

  3. Dragilor,
    Pe vremea comunistilor circulau aceste ciuperci si va pot spune ca sunt foarte sanatoase. Iata deci ca retelele sociale au un adevarat istoric…

  4. Ideea nu este noua deloc. Acum 10-15 ani, imi aduc aminte ca era un adevarat trafic cu asemenea ciuperci. Mia erau unele care se cresteau cu lamaie si stafide, se strecurau si se bea sucul. Probabil ca sunt sanatoase dar nu pentru oricine. Stiu cazuri care si-au dereglat metabolismul cu asa ceva.

  5. a naibii ciuperca, nici macar nu ii cunosti numele. daca vrei sa informezi lumea, spune-le ca se numeste galodium ca sa stie lumea ce sa caute pe la prieteni/vecini/internet. am avut si eu si am renuntat la ea.

  6. Sunt o persoana de varsta a treia. In adolescenta aceasta ciuperca tibetana m-a vindecat, am baut decenii acest chefir minunat. Cand m-am mutat la Bucursti am continuat sa folosesc ciuperca dar in 1978-1979 ea a murit (adica a devenit de la o zi la alta complet flasca), nu am avut rezerve si nu am avut de unde sa mai capat. Scrieti o adresa de unde sa putem procura ciuperca (insa rezultatul e relativ acum, pentru ca in acei ani laptele nu era pasteurizat, si acum nu stiu daca rezista in laptele din comert) . Multumesc pentru informatie, ciuperca este realmente benefica.

  7. Sfatul meu este să nu vă jucaţi cu vieţuitoare pe care nu le cunoaşteţi îndeajuns. O cultură recurentă are cele mai mari şanse să se impurifice cu microorganisme din flora spontană, mai ales dacă nimereşte pe acolo vreo enterobacteriacee, şi ea, la rîndul ei, cu capacitatea de a coagula laptele. Ceea ce înseamnă că nu poate fi detectată ochiometric. În cel mai fericit caz, scăpaţi cu o diaree severă. Şi eu produc iaurt în propiul meu restaurant. Însă cu cîteva observaţii: 1) nu folosesc sămînţă recurentă. Cu alte cuvinte, nu produc eu sămînţa, pentru că nu am instrumentarul necesar întreţinerii unei culturi pure, ci o cumpăr de fiecare dată de la magazin, sub forma unui borcan de iaurt. Acolo trebuie să fie cultură pură, pentru că altfel nu primeşte fabrica autorizaţia de funcţionare. 2) Aleg iaurtul ce conţine lighioana cea mai rezistentă la competitori. Bifidus BB536 e tulpina cea mai activă în acest sens. Are şi avantajul că supravieţuieşte în intestin, şi chiar se înmulţeşte acolo, restaurînd astfel flora sănătoasă. 3) Aplic un raport mare de inoculare. Dacă în condiţii normale, la un litru de mediu de cultură sunt suficienţi 10-15cc suspensie de bacterii, sau pînă la 100cc suspensie de drojdii sau fungi, (cazul ciupercii tibetane) eu inoculez cu 20%. Un borcan de iaurt de 500cc la 2-3 litri de lapte. Suprapopularea iniţială face ca eventualii competitori să nu mai aibă nicio şansă. Chiar şi aşa, dacă uit cultura pe raft, şi nu o refrigerez după maximum 36 de ore de fermentaţie vara, şi 72 iarna, pot avea surpriza dezvoltării de Aspergillus pe suprafaţă. Uneori, cînd vreau iaurt din acela care se întinde, caut iaurt fără grăsime, pentru că ştiu că e însămînţat dintr-o tulpină ce dezvoltă dextrani şi mucopolizaharide în timpul fermentaţiei. Dar chiar şi aşa, unul din inocule va fi sigur BB536.

    Un alt dezavantaj al culturii recurente este desincronizarea. Cu alte cuvinte, într-o sămînţă “de casă”, poţi găsi microorganisme în diverse stadii de dezvoltare, şi chiar spori, ceea ce reduce şansele reproductibilităţii rezultatelor.

    Succes, şi mare grijă!

  8. Daca doreste cineva eu pot trimite ciuperca prin posta.Pt cei interesati pt consum personal suport eu si taxele postale,dar pt cei ce vor sa faca comert ulterior cu ea pretind doat taxele postale si laptele.Nu vreau sa ma credti proasta ca suport taxele,dar fiind undeva la 3 lei/4 lei nu merita solicitarea rambursului ca sa dublez taxele postale…Marinela

  9. pentru Marius Delaepicentru:

    Bifidobacterium Longum BB536 – aceste bacterii se găsesc de fapt de obicei în flora vaginală, în rect și în tractul uro-genital, în excremente de porci și alte animale. Aceste bacterii nu sunt prezente în mod normal niciodată în intestinele subțiri, în stomac sau în gură, în afară că omul a făcut contact direct cu cele de mai sus.

  10. Puțină lume știe ce mănâncă. Și mai puțină lume citește ambalajul la ce mănâncă. Iar și mai puțină lume are noțiuni de microbiologie.
    Iaurturile probiotice “ invenția concernelor americane “ spre exemplu, conțin bacterii care nu au fost folosite înainte niciodată în alimentație.
    Aceste bacterii bifide nu supraviețuiesc de regulă acidului din stomac atunci când sunt ingurgitate pentru a nu periclita flora intestinală, în special din cel subțire.
    Concernele nu numai că ni le-au introdus în iaurturi, însă le-au și modificat genetic ca să supraviețuiască acidului din stomac. De aici se poate deduce reauavoință și perversitatea celor care le-au destinat pentru consum, conștienți fiind de inconștiența umanității moderne.

    Si eu caut ciuperca tibetana 🙂

  11. imi puteti spune daca pot consuma si eu aceasta ciuperca tinind cont ca sunt insarcinata in 27 saptamani . am mai consumat dar m-am oprit pe la 8 saptamani pt ca nu am gasit pe nici un site vreun comentariu daca o pot consuma si femeile gravide va multumesc

Leave A Reply