Experimentul Caveman: Cat la suta este 100%? Ce mai inseamna natural?

86

HUIYUAN/

Traim pe o planeta care in loc sa fie albastra sau verde, cum ar trebui, devine din ce in ce mai gri. Probabil ca in ritmul asta, intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat, va trebui sa schimbam titulatura de “planeta albastra”. Si nici noi nu o ducem mai bine. Ma uit la orasele noastre, la natura sau la produse si incep sa-mi dau seama ca tot ce era natural dispare. Natural a devenit doar o expresie de marketing din ce in ce mai ieftina. Intelesul cuvantului este detinut acum de alte cuvinte, mai noi, mai trendy, cum ar fi “organic” sau “bio”.

de Magor Csibi

Cum am ajuns sa contemplu la astfel de idei in cadrul proiectului?

Azi dimineata, incercand sa-mi iau cate ceva de la magazin, am descoperit un praf de suc de portocale natural. Exact langa acest suc era un alt produs, de data asta nu numai natural, ci 100% natural, facut din concentrat. Desi nu m-a surprins nici una dintre aceste descrieri, fiind obisnuit deja cu “sinceritatea” marketingului, m-a pus totusi pe ganduri.

M-am uitat prima data in DEX pentru a vedea daca natural mai are acelasi inteles ca pe vremuri. Am gasit urmatorul raspuns: “NATURÁL, -Ă, naturali, -e, adj., adv., s.n. I. Adj. 1. Care se referă la natură (1), care aparţine naturii; care se găseşte în natură.” Definitia asta nu ma ajuta foarte mult. Daca cineva se ia dupa aceasta definitie e liber sa ne vanda orice, fara sa se mai si streseze de ce pune pe eticheta.

Daca iau o definitie mai elaborata din Dictionarul Cambridge, gasesc urmatorul raspuns: “as found in nature and not involving anything made or done by people”, adica “asa cum se gaseste in natura si care nu implica ceva creat sau facut de oameni”. Dupa aceasta definitie este destul de greu sa credem ca majoritatea produselor noastre se incadreaza in descriere. Definitia asta nu prea lasa loc de interpretari.

Daca dau un search pe internet cu termenul „natural”, primele rezultate imi indica un magazin de plante naturale (desi majoritatea plantelor medicinale se cultiva in zilele noastre), o stire care ma anunta ca barbatii sunt innebuniti dupa un anumit miros (nu va impartasesc care), cateva siteu-ri de plante, niste poze cu halucinogeni naturali. Prima definitie care se leaga cat de cat de subiect e pe Wikipedia, pe pozitia 8, dar ne informeaza despre gazele naturale.

Asta imi arata ca nici pe internet acest cuvant nu este luat prea in serios. Ne-am obisnuit de fapt cu ideea ca natural inseamna de obicei exact opusul, adica artificial, si ne-am obisnuit ca 100% nu este niciodata 100%.

Asa poate sa ne spuna orice producator ca sucul din concentrat este 100% natural. Probabil producatorul a inventat intre timp o plantatie de concentrat de portocala, de grepfrut si de mere. Tot asa o sa credem ca praful de suc poate fi si el natural, sau laptele praf pentru copii.

Problema este insa ca multi oameni cred ce citesc. Daca as fi de buna credinta, mi-as lua aceste produse. Si evident m-as astepta sa aiba un efect benefic asupra sanatatii mele. Ca doar sunt naturale. Am fost imbiat de multe ori de oameni, mai ales in zona rurala, cu un pahar de suc de care-mi spuneau ca e bun pentru ca e natural. Fara sa inteleaga ca daca are un aromatizant ce imita sucul si nu este carbogazos nu inseamna ca este implicit si sanatos.

Iar noi, ceilalti, ne obisnuim usor-usor ca acest cuvant sa nu mai insemne nimic. Sa fie golit de un marketing mincinos, deloc interesat de efectele reale. Noi cumparam ouale “naturale”, iaurtul “natural”, sucurile “naturale” si tot ce se mai pretinde a fi natural. Poate in viitorul apropiat o sa putem cumpara farfurii din plastic naturale. Sau o sa punem pe motorina eticheta 100% natural.

Ne miram de ce societatea devine din ce in ce mai superficiala.

Raspunsul e simplu. Pentru ca in lumea de azi, nici un cuvant nu mai inseamna ce ar trebui sa insemne. Nici un film, nici o reclama nu este sincera. Si nimic nu e 100%. Atat timp cat acceptam ca niste oameni ghidati numai de cifre de afaceri sa ne “educe” prin spoturi, reclame, afise si trenduri situatia se va inrautati. Nu vom crede in nimic, dar vom continua sa traim cum ne indica reclamele lor.

Intre timp, eu degeaba cobor la magazin sa-mi iau produse cat de cat sanatoase, pentru ca unele cuvinte nu mai inseamna nimic. Si ma enervez, pentru ca am o banuiala ca o data ce dispare cuvantul “natural”, nu va trece mult timp pana va disparea si “natura”.

Tags:



86 de comentarii

  1. ai mare dreptate cu sucurile astea, nu exista suc 100% natural, de asta nici nu am mai pus suc in gura de nici un fel de aproape 1 an de zile, daca mi-e pofta de vreun suc imi cumpar cateva fructe si le mananc

    • Salut aici trebuie sa te contrazic, am luat de la un mag bio din dorobantzi sucuri 100% bio si stors la rece si imbuteliat, este relativ scump insa l-am gasit online la jumatate de pretz, in special sucul de grau incoltzit este eminent!!!!! sunt facute in germania, sunt 100% din fruct si nu au NICI un fel de conservantzi.
      daca stimatul domn Csibi imi da voie pot da mai multe amanunte, insa nu vreu sa incalc ceva reguli pe aici, insa m-am documentat atent si sucurile astea indeplinesc criteriile mele de calitate, iar sucul de afine de exemplu este de 90% pur si restul apa, daca va uitatzi la unele sucuri au 16% afine si alea din concentrat
      Iar alt preferat al meu este catina in puritate de 100%.
      Dintr-o alta documentare de pe un forum am aflat ca 50% din fructele din sucurile sunt facute cu materii prime din Romania!!! si asta in Germania!
      cu deosebita stima,
      Cristian

      • Sau, la fel de bine, poti merge la Carrefour sau Mega Image si sa cumperi suc obtinut si “imbuteliat” in prezenta ta. Doar din portocale.
        100% din portocale. Scump si nu la fel de dulce ca cel “100% natural”, dar macar nu bagi in tine zahar adaugat.

      • Si acele sucuri obtinute si imbuteliate in prezenta ta nu sunt toate “naturale”.
        Daca frunctele au fost ajutate sa creasca mari si in timp rapid si foarte colorate cu tot felul de substante chimice, nesanatoase, nici ma car acele sucuri nu sunt naturale.
        Nici macar daca nu au fost tratate, dar pamantul si aerul sunt atinse de ploi acide numai este “natural”.
        Asa ca, poate putem vorbi numao despre produse cu un continut de substante nocive cat mai mic.

      • Cristian …..”eminent!!!!”…Cum poate sa fie un produs MATERIAL eminent ,gloaba?.
        Unde ai invatat romaneste ?.COCALARI nenorociti ,stalcitori de limba,cretini congenitali,veniti pe lume din greseala,anomalii ale naturii.

      • Dece trabuie sa cumperi neaparat suc? poti cumpara 2 kg de portocale sau diferite fructe .. .si cu un storcator si un blender faci orice fel de suc 100% natural si neinbuteliat undeva in germania … si transportat pana in romania.

      • In mica sau mare masura poate ai dreptate, DAR ar fi bine daca am intelege odata si odata ca atunci cand cineva scrie ceva despre un anumit subiect, nu neaparat scrie pentru a fi sau a deveni un VIP.

        Eu spun ca esenta problemei ar trebui inteleasa si nu de a gasi imediat probleme de axprimare sau ortografie etc.

        Aici, eu am inteleles urmatorul lucru:

        “Intre timp, eu degeaba cobor la magazin sa-mi iau produse cat de cat sanatoase, pentru ca unele cuvinte nu mai inseamna nimic. Si ma enervez, pentru ca am o banuiala ca o data ce dispare cuvantul “natural”, nu va trece mult timp pana va disparea si natura.” si acesta a fost mesajul.

        PS. intrega lume este contaminata de coloranti, chimicale, marfuri contrafacute, peste “putin” timp si oamenii vor avea clone, omul este inlocuit aproape in totalitate de tehnica IT, asta este evolutia accelerata a omenirii… noroc ca nu putem sa ne intalnim peste vreo 100-150 de ani …

      • 🙂 atunci iti cresti tu singurel fructul si iti faci suc acasa.
        Sau iei fructe bio.
        WTF, sunt oare singurul care nu asteapta sa pice para malaiata?

    • nici eu nu cred ca se poate sa avem ceva 100%. e doar marketing. si nu am brobleme cu produsele “bio”, dar as vrea ca acele produse sa fie din nou “naturale”. si pe ambalaj

      • scuze pt insistentza, trebuie sa subliniez ca nu s-au terminat fructele bio si ca nu toti copacii pe lumea asta sunt terminatzi, vorbim din bucuresti unde spatiu verde este inlociut de beton si asfalt, insa in afara lui sunt putzine lucruri schimbate !!!
        nu uitati ca Romania este un mare exportator de materii prime Bio.Pentru a fi mai convingator spunetzi-mi Domnule Csibi unde pot sa va trimit pt degustare
        sucuri 100% Bio, stoarse si imbuteliate, fara NIMIC altceva.O adresa si o ora din zi unde poate fi livrat pachetul. Multzumesc.

      • mai bine neai zice de unde putem cumpara / comanda fructe 100% bio. Sau sunt facute numai pentru export si noi mancam fructe ieftine si cu calitate indoielnica ? Iarasi ne omoara marketingul !!!!

      • Imi pare rau, dar daca te iei dupa fiecare cred ca ajungi la balamuc.
        Nu stiu si nici nu ma intereseaza cine este mmm, dar nici daca ar fi seful meu nu
        as scrie din nou articolul.

    • MMM are dreptate din pacate.
      Textul articolului, apropape nu are substanta, pe cat de buna e ideea.
      Nicio trimitere le vreo directiva europeana, sau la normele in vigoare, nimic mai concret despre practici, rele si nest practices, nimic despre diferenta intre 100% natural pe baza de concentrate si 100% flash de fructe pasteurizate.
      Chiar dezamagitor, Csibi.

  2. Babuinul cracanat on

    Nu numai romanii cred ce citesc, ci si occidentalii. Diferenta dintre romani si cei din vest este insa ca cei din urma au o piata bio foarte, foarte bine dezvoltata. Adica probabilitatea de a manca un mar cu adevarat bio e mult mai mare decat in Romania, unde nu stii ce mananci, ce bei si in general… ce cumperi.

    PS: mi-as fi dorit sa abordezi subiectul intr-o limbaj mai inchegat, sa-l ambalezi intr-o limba romana ceva mai verticala, nu asa, la nivel de clasa a 5 a. Nimic personal, e doar o remarca…

  3. apropo – motorina este naturala, la fel si benzina, la fel si gazele naturale. Nu uita ca motorina este un derivat al petrolui-care tasnete din pamant.. nu stiu ce e mai natural decat petrolul;)

  4. Pentru ca un produs sa fie natural sau bio trebuie sa aibe anumite certificate care sa ateste ca ingredientele prin care au fost facute aceste produse provin din agricultura traditionala, fara tratamente sau procesare chimica.

    Cel putin in Romania astfel de magazine sunt putine – cele care opereaza in printr-un magazin real au preturi foarte mari iar cele online…lumea inca nu s-a obisnuit cu ele. Noi incercam sa facem ceva.

    Recent m-am intors din Germania, recent adica saptamana trecuta, unde am fost la cel mai mare targ din lume pentru produse naturale si.. sunt toate premisele ca alimentele bio sa fie din ce in ce mai consumate, mai ales ca si preturile sunt pe un trend descendent. Aici cu cat e mai mare consumul, cu atat se ieftinesc mai mult produsele… evident.
    Nu vreau sa fiu rautacios si sa ne comparam cu Germania -> dar trendul e dat, in supermarketuri la ei, intr-un mic orasel cel putin 20% din produsele alimentare erau bio…aici te duci in marile hypermarketuri..nu gasesti nimic natural.. doar sucuri naturale care doar naturale nu sunt!

    Claudiu Farcas
    http://www.pronat.ro

      • Din proprie experienta iti spun ca gresesti aici.

        Supermarketurile nu se uita la ce se cere pentru ca ei fixeaza trendurile..se uita la costuri si la ce pot oferi promotii, pentru ca romanul se uita la fiecare ban reducere.. “e la promotie, hai sa cumparam!”

        Avand in vedere ca pana si “magazinele de la colt” au inceput sa cumpere de la hypermarketuri (selgros, metro, etc)… treaba e nasoala. e un monopol de nici nu iti poti imagina..in varful piramidei sunt doar cateva holdinguri care produc si controleaza tot.

    • Buna ziua,

      Vreau sa va explic ca intre notiuneA de produs taranesc, natural si produs bio exista o diferenta foarte mare.
      Un produs natural sau taranesc(traditional) nu este un produs bio, acestea nu sunt certificate..
      Pentru a deveni un produs ecologic sau bio sau organic termene folosite in UE acest produs trebuie sa treaca printr-o perioada de control. De exemplu la legume, pentru a putea obtine certificarea trebuie sa treci de perioada de conversie a terenului, trebuie sa faci dovada cu certificate de calitatate a semintelor ca acestea sunt bio, ele nefiind tratate chimic si nefiind OMG(organism modificat genetic), urmeaza fazele de crestere a plantelor unde nu sunt acceptate tratamente chimice, stimulatori de crestere etc. si se termina cu spatiile de depozitare, transport.
      Toate acestea sunt verificate de un certificator acreditat de catre un organ al statului. Acesta anunta doar o vizita oficiala pentru a realiza inspectia si apoi vine neanuntatI. In urma unor controale riguroase si dupa ce sunt pregatite dosare intregi de justificari de provenienta a tuturor produselor poti obtine acea certificare.

      EU ZIC ASA ! FRATILOR SA INTELEGEM PENTRU TOTDEAUNA CA UN PRODUS ECOLOGIC (BIO, ORGANIC) CUM VRETI SA-L DENUMITI NU E ACELASI LUCRU CU UN PRODUS NATURAL SAU TRADITIONAL. NU MAI CREDETI TOATE PROSTIILE PE CARE LE SPUN UNII SAU ALTII, TREBUIE SA FIE MAI MULTA INFORMARE DAR DIN PACATE STATUL NU FACE NIMIC SA NE AJUTE IN ACEASTA PRIVINTA.

      TOATE CELE BUNE SI NU UITATI NIMIC NU-I MAI IMPORTANT DECAT O VIATA SANATOASA.

      • De acord.

        In RSR omul este pe planul 3-4 fata de alte state – unde OMUL este pe locul I

        Nu stiu da ca ma intelege toata lumea, dar …

  5. Iti inteleg problema ta cu “natural”. Dar intotdeauna au existat (cum spune un amic) oamenii capre si oi. Acum ca ai devenit o capra ai vrea ca toti sa fie capre. Doar ca o societate nu poate sa sustina prea multe capre.
    Acum urmeaza sa incepi sa ai o pasiune pentru comunism. Da’ si aia o sa-ti treaca.

  6. în ziua de azi nici măcar mărul cules din pomul din grădină nu mai este 100% natural (tehnic vorbind) datorită tuturor chimicalelor din sol și atmosferă. așa că ce să mai vorbim de o amărâtă de cutie de suc-praf

  7. Interesant articol. Contrar altor opinii, apreciez stilul simplu si direct. Articolul nu ofera informatii – nici nu trebuie sa o faca, in schimb ne indeamna sa meditam asupra unei teme simple si atat. Un efort laudabil.

  8. Pentru iubitorii naturii: pina si dulceturile tot un fel de concentrat natural sint. Sau magiunul care nu se face cu zahar. Concentratul din care se face sucul e din fructe. I se reduce continutul de apa pentru a fi mai usor de transportat pina la imbuteliator. De asta poti sa cumperi suc natural 100% de portocale facut in Cehia si fara sa te ruinezi. Orice alt adaos, inclusiv de zahar, e obligatoriu sa apara pe ambalaj. Natural inseamna din fruct, bio inseamna fara pesticide si ingrasaminte chimice. Inclusiv pentru bio denumirea de “natural” e abuziva. Si pentru ouale de la bunica. Daca n-ar fi bunica sa stea de capul gainilor si sa le adune ouale, nu le-ai avea. Nu e nimic natural aici. In afara de vinat si de fructe salbatice nu exista nimic natural de la aparitia agriculturii. Poate era mai util decit jelania de marketing mincinos samd sa se explice diferentele. Dar parca n-are cine.

      • Termenul “natural” este relativ, trebuie sa specifici circumstantele folosirii. De exemplu conform fizicii totul este natural, dintr-un alt punct de vedere (asa cum a mai fost scris aici) reprezinta ceea ce nu a fost afectat de om.

        As dorii sa adaug faptul ca un studiu stiintific reprezinta cea mai obiectiva metoda de evaluare a veridicitatii unei afirmatii. Nu ar strica sa citesti cateva studii inainte de a scrie un articol….

        In stiinta nu exista adevar absolut, totul depinde de precizia de masurare. Procentul de 100% este corect, indicand ca procesul de rehidratare foloseste o ratie de 1:1 (aproximata desigur) . Acest lucru nu inseamna ca produsul final are 100% nutrientii initiali…..

        De ce sucul 100% este BUN:

        -Este igienic ( prevenirea contaminarii folosind pasteurizarea si inmagazinarea intr-un mediu aseptic )
        -Este viabil din punct de vedere comercial (pierderea unei cantitati modice de nutrienti este acceptabila tinandand cont ca produsul nu va mai fii perisabil)
        -Este sanatos ( 250ml de suc 100% de portocale din concentrat de portocale reprezinta 25% din necesarul de fructe/legume conform specificatiilor USDA)

        Desigur pot fi gasite si argumente impotrica consumului acestui aliment, dar trebuie sa realizam ca fara varianta “modernizata” a agriculturii multi dintre noi nu am exista. Din punctul meu de vedere un subiect interesant ar fi fost lupta impotriva alimentelor puternic procesate….

        Surse:
        http://www.cdc.gov/foodborne/juice_spotlight.htm
        Rampersaud, GC (2007). A comparison of nutrient density scores for 100% fruit juices. Journal of Food Science 72(4)261-266.
        Handbook of Fruits and Fruit Processing. Blackwell Publishing, 2006

  9. “USDA Organic” este singurul logo care conteaza aici in State. Este garantia ca un produs este organic, conform legii. Restul ce scrie pe eticheta conteaza mai putin din punct de vedere “bio”. Detalii aici: http://www.ams.usda.gov/AMSv1.0/NOP

    In al doilea rand, mai iesi si tu din Bucalele ala gri-shobolan. O multime de orase in lumea civilizata au multe spatii verzi, nu judeca lumea dupa Bucurestiul ala mizerabil.

    Aici in State lumea civilizata sta in suburbii, pline de verdeata, de terenuri de golf cu gazon, de parcuri cu piste de biciclete, de copaci umbrosi si nelipsitul gazon din fata casei. E o placere plimbatul cainelui in weekend, in timp ce aia micii muncesc la bicicleta pe alei care serpuiesc agale prin verdeata.

    Uite link aici cum se traieste omeneste:
    http://localism.com/tx/katy/grand_lakes
    (si da click pe Pictures of Grand Lakes)

    • crede-ma ca am iesit de destule ori din Bucuresti. si oriunde te-ai duce in tara vezi camioanele cu lemne, care ne fac zilnic vietile din ce in ce mai mult gri. iar faptul ca ai un gazon in fata casei e placut pentru tine…dar nu poti sa zici ca incurajeaza orice fel de biodiversitate

    • Un alt plecat din tara on

      Bai frustratule, tu mereu vii si te spargi aici pe site cu Statele tale…stii ce, chiar nu ne intereseaza ce se petrece in State. Tu chiar crezi ca lumea este asa incuiata in Romania? Tu chiar crezi ca Statele Unite reprezinta paradisul pe pamantul asta?
      Hai sa-ti zic eu cateva chestii despre mancarea din state: toata agricultura Americii este bazata pe semintele modificate genetic de catre o corporatie gigant si monopolista, numita Monsanto !! Graul, porumbul, soya, fasolea, etc…totul este produs de Monsanto, care are totul modificat genetic care sa reziste la Round-Up, un pesticid care omoara tot ce misca pe zona care se aplica (inclusiv plantele sunt omorate de el), dar numai planta lor rezista.
      Animalele care sunt crescute ptr carne, ai impresia ca sunt crescute la tara in zone verzi, ca se plimba linistite pe campiile verzi si mananca din natura ?
      Trezeste-te prietene, sunt crescut in CAFO`s (Concentrated Animal Feeding Operations), unde stau in rahat, balegar si urina pina la genunchi si sunt hranite in proportie foarte mare numai cu porumb…
      Ti se pare ca in America se mananca cel mai sanatos? Tocmai ptr ca toti care stau la casa isi planteaza gazon in loc sa isi planteze niste legume. Tocmai de aia au ajuns toti sa manance de 3 ori pe zi de la fast food.
      Faptul ca ai ajuns in America si ca ai ajuns sa mananci hamburgeri toata ziua, inseamna ca esti deschis la minte si ca l-ai apucat pe D-zeu de picior ?
      America este cel mai bun exemplu ptr lipsa de mancare sanatoasa, lipsa unui sistem de sanatate accesibil tuturor, un foarte mare poluator samd…

      De aici vine carnea ta:

      http://www.youtube.com/watch?v=aeJfY5CXTM0&feature=related

      Vrei sa vorbim si de sanatate? America este pe locul 37 in lume la sistemul medical si de sanatate.

      http://www.photius.com/rankings/healthranks.html

      Lasa-ne frate cu America ta, am vazut cu totii ce tara mareata este si cat de bine se traieste acolo…

  10. Un articol de exceptie care pune punctul pe i. Concis si la obiect.
    Ceea ce ar trebui sa ne dea de gandit e ca noi, romanii, pana la a avea pretentia de a intra in lumea civilizata, va trebui sa invatam limba romana.
    Chiar daca e predata de un cetatean de etnie maghiara.
    Stilul nostru “lasa-ma sa te las” se pare ca se manifesta si in paginile DEX-ului, iar de aici la interpretarea legii dupa bunul plac nu mai e decat un pas.
    Pentru daca ajungi in instanta cu un asemenea caz, judecatorul se duce la DEX sa vada cum e interpretat cuvantul natural, nu la “Cambridge” sau “Oxford”. Nici macar la Wikipedia.
    Degeaba vrem sa modificam Constitutia, inainte de toate, DEX-ul ar trebui modificat.

    • E vorba de multa educatie? Sau de putina….
      Intr-adevar acel suc nu contine zahar sau conservanti. Ca atare, pentru comercializare, sucul este PASTEURIZAT.
      Aici intervine educatia: prin pasteurizare, fructele isi pierd proprietatile si numai naturale (sau 100% naturale !!!) nu mai sunt. Ai vazut tu fructe (sau mai mult, ai obtinut tu un suc de fructe acasa) care nu se strica ?

  11. Doua situatii: am vazut la “targul Dalles” un suc 100% natural, cumpara lumea cate 2-3 cutii de 2L, iar pe eticheta era 50% fruct, 50% sirop de zahar; si mai vad pe piata gama de sucuri 100% naturale Itsy Bitsy, in mai multe variante, cap de afis “piersici si biscuiti”.

  12. Pentru Hotnews, o problema juridica:

    Aceasta pagina, impreuna cu intreaga serie Think Outside the Box, ar trebui sa fie marcate cu P (publicitate) pentru ca sunt platite de o societate comerciala care vinde niste produse pe piata.

    Insasi legea dispune sa procedati astfel, nu doar respectul fata de cititori.

  13. Ba ma lasati cu vestul care produce mai mult bio decat Romania!!!
    Ce draq ai nostri in loc sa le ude cu apa baga doar chimicale!!??
    Pe aia multi putini pe care i-am cunoscut si care au fost in vest, toti s-au plans ca mancarea nu are nici un gust( vorbind de mancarea de zi cu zi si nu de cei care se duc in excursie).
    De asta nu o sa ne dezvoltam, nu o sa evoluam, pt ca oricat de bun poate fi un produs romanesc o sa zicem ca ce e din vest e din vest ‘bucatica rupta din rai’.
    :((

    Pic de patriotism nu mai exista in roman sau cum vrei voi sa ii mai spuneti.

  14. bautor de sucuri on

    Cum poate fi un praf de suc natural? pai e vorba de acel concentrat care se obtine din sucul de fructe din care se evapora apa. Astfel se obtine un concentrat natural, care este mai usor de folosit de catre firmele de bauturi, pt ca e mult mai usor de transportat si in special probabil ca e mai eficient din moment ce pentru a obtine sucul poti sa adaugi cata apa vrei. Ai evaporat initial 1 L de apa, dar poti sa adaugi 2L la loc, in felul asta sucul ramane in continuare natural dar e mai diluat. Interesant mod de a aborda problema, daca nu-ti place definitia din DEX hai sa cautam in dictionarul altei limbi, o definitie care ne convine. pai conform definitiei care tu o consideri corecta, nici sucurile obtinute direct din fructe stoarse nu pot fi considerate naturale pentru ca omul a intervenit in momentul in care a cules fructul din copac, si apoi cand l-a stors, ca sa nu mai spun eventual de lucrari agricole prin acea livada. In felul asta niciun copac din padurile plantate nu e natural ca doar a intervenit omul cand l-a plantat, nu? N-ar strica sa te mai informezi putin inainte sa te apuci sa critici, si de asemenea poate sa-ti mai exersezi si logica. Numai bine

      • bautor de sucuri on

        Daca acel praf este obtinut din sucul stors proaspat din fructe din care doar s-a evaporat apa si nu s-au mai adaugat alte chimicale atunci da este vorba despre un produs natural, care prin adaugarea de apa chioara va produce un suc SANATOS. In felul asta putem avea suc obtinut doar din fructe dar la un pret mai mic, pt ca de obicei producatorii adauga mult mai multa apa decat se evapora initial si in felul asta se obtine un suc diluat dar intr-o cantitate mai mare, facandu-l accesibil ca pret. In momentul in care-ti faci o limonada acasa, procesul e similar, obtii “concentrat” prin stoarcerea lamaiei peste care mai adaugi apa, si zahar dupa caz. Deja fata de multe sucuri pe care scrie “obtinut din concentrat natural 100%, si fara adaos de zahar”, limonada are deja acel zahar in plus si in cazul asta e mai departe de statutul “natural” decat acel suc. Am scris in caps “sanatos” pt ca probabil asta urmaresti de la un produs “natural”, si cred ca de asta cautam cu totii acele produse “naturale” tocmai pt a mai reduce cota de chimicale daunatoare ce le inghitim zi de zi. O zi buna.

  15. Stiti vorba aia cu descoperirea cozii de la pruna? Cam asta face caveman azi. De mult nu mai suntem asa de naivi sa ne imaginam ca o chestie galben -rosie dintr-o cutie fff.colorata este suc natural de…orice. Sau ca painea e alba sau neagra, graham sau mai stiu eu ce..datorita fainii …Hai, ma, ce naiba! cumparati o rosie. Puneti-o undeva unde sa n-o vedeti zilnic. Verificat-o lunar. Dupa 6 luni va fi chiar mai apetisanta decat la inceput. Natural, nu! Pofta buna la e-uri.

  16. tu esti editorialistul proiectului? ca n-am aflat niciodata informatii de la tine. doar pareri. de ce trebuie sa ne intereseze parerile tale, mai ales ca dovedesc si o abordare destul de superficiala? si, vorba unui mai-sus comentator: cand o sa inveti sa scrii intr-un limbaj si un stil mai matur decat clasa a 5-a?

  17. Sucuri naturale ?
    Nimic mai simplu. Cumperi un storcator de fructe, mai iei si cateva kg de mere din piata, de la o mamaitza cu mainile crapate de munca, si poti sa bei suc natural 100 %.
    Sigur, trebuie sa speli merele, sa le tai/cureti, sa speli storcatorul etc.
    Da` merita.

    • sa fii tu sanatos. daca ai stii ce pun mamaitzele si tataitzii de la tara acum in pamantul pe care-l muncesc, n-ai mai crede asa ceva. am ramas perplex acum 3 ani cand am fost dupa vreo 12-13 ani de lipsa in satul in care statusera bunicii mei. abia asteptam merele, prunele, guliile, porumbul, dovlecii, varza, castravetii copilariei mele.

      n-am mai cumparat nimic din zona dupa ce, povestind cu vecinii, mi-am dat seama ca nici macar nu pot retine numele pesticidelor pe care le baga in pamant. nume cu 8-9-10 silabe alambicate. ca vin vanzatorii cu sacii la poarta si-s mai ieftini decat ingrasamantul natural.

  18. concentrat natural cred ca se refera la sucul fructului nu ca ar fi ceva chimic.
    iar faptul ca e 100% natural inseamna cam asa 30% suc natural , 70% apa naturala = 100% natural.

  19. Aceiasi problema cu neincrederea oamenilor o am si eu cu proiectul meu. Toata lumea promite GRATIS, dar toti ascund ceva in spatele etichetei. Daca vii si oferi ceva fara sa ceri in schimb nimic, oamenii imediat intra in defensiva, si se gandesc la ce e mai rau.
    Am ramas stupefiat cand, din 30.000 vizitatori unici pe care i-a adunat site-ul in ultimele 4 luni, doar in jur de 2300 si-au si facut un cont pe site si au inceput sa il foloseasca. Sunt sigur ca daca le ofeream un magazin online cu produse la 90% reducere, s-ar fi inghesuit ca la usa cortului. Asta nu imi arata decat ca mai este mult de lucru…

  20. sucul natura din concentrat se obtine prin extragerea apei din sucul natural tratat cu enzime pectinolitice care transforma pectinele, polizaharidele care intra in constitutia peretilor celulari la planta, fiind prezente mai ales in fructul crud, in zahar, marind astfel cantitatea de substanta uscata din sucul natural. apoi aceasta substantza uscata, concentratul, este rehidratata, obtinandu-se astfel o cantitate mai mare de suc cu proprietati asemanatoare cu sucul natural. de unde suc natural obtinut din concentrat.

  21. bbb, nu cred ca se pune problema de patriotism aici. Noi ne am obisnuit, din pacate, cu tendinta din ce in ce mai accentuata a producatorilor autohtoni de a insela, de a pune orice pe eticheta, de a denatura intelesul de 100% natural, de a pune ce cod vor ei pe oua, ca oricum nu ii controleaza nimeni. Diferenta fata de occident e ca acolo stii clar ce este si ce nu este natural sau bio, la noi te intrebi daca nu cumva taranul din obor nu a cumparat merele din kaufland si ni le vinde la taraba ca si cum ar fi din gradina lui, adica naturale…

    • “Diferenta fata de occident e ca acolo stii clar ce este si ce nu este natural sau bio”
      Bagi mana in foc sa sustii aceasta lucru?

      Parca acum ceva timp a fost prin Germania un mic/mare scandal cu carne expirata/stricata reintrodusa in circuit.

      Crezi ca toti cei din vest sunt mici sfintisori?!

      Nu stiu cum e cu bio-ul asta dar cred ca ni se arata doar jumatatea plina a paharului.

  22. Babuinul Cracanat on

    Carma, hai sa nu fim rai. Materialul nu este scris deloc rau, nu contine greseli de limba si nu scartaie grav din punct de vedere al continutului. Eu acuzam doar o anumita abordare superficiala, un limbaj cam apos, care face textul greu – pe alocuri imposibil – de urmarit. E atata ura in tara asta, atata jeg si rautate incat noi sa fim oameni, noi astia care ne consideram intelectuali.

  23. Natural…sunt fructele presate la rece. Eu am gasit suc 100% natural in magazine, dar pretul este mult mai mare decat la cele pretins 100% natural. Primul lucru care trebuie sa dea de banuit e pretul. Sucul natural necesita o cantitate mare de fructe care trebuie sa fie presata/stoarsa/maruntita decat cel pretins natural. Stoarceti o portocala si vedeti cat suc iese si o sa intelegeti. Apoi vedeti cat va costa sa obtineti un litru de suc in acest fel. E scump sa procesezezi (cultivi/culegi/transporti) fructele in comparatie cu varianta cu concentrat+apa+chimicale. Daca sucurile asa-zis “100% naturale” ar fi cu adevarat naturale, ar costa de 3-4 ori mai mult. Deci adio sucuri de 2 litri la 10 lei. Ar costa cel putin 30 de lei 2 litri de suc natural. O varianta ar fi sucul obtinut din presare la rece + apa, la care poti regla costul versus concentratie. Injuram produsele cu chimicale, dar nu ne dam seama ca defapt nu prea ni le permitem pe cele naturale. De blamat totusi, zic eu, sunt cei care marketeaza produsele. Nu pot sa le scuz apetitul pentru dezinformare.

    • pentru ca tu presupui ca un litru de suc ar fi obtinut din, sa zicem, 3 kg de portocale la pretul de pe raft. dar portocalele sunt cumparate de ei la alt pret, mai mic.

      • daca veti cumpara un litru de portocale mai ieftin, 100% natural din supermarket veti observa un gust usor amarui, datorita sucului natural din coaja.
        de obicei citricele sunt stoarse cu tot cu coaja, astfel iese mai mult suc=mai multi bani.

  24. Daca ar fi sa fim mai catolici decat Papa, nu ai cum sa faci un suc natural de mere (de exemplu). De ce? 1. Merele de consum nu sunt naturale, ele au fost obtinute prin incrucisarea selectiva (artificiala). Deci ar trebui sa folosim mere padurete. 2. Orice procesare a fructului, ambalare a produsului finit inseamna interventie a omului, deci artificiala.
    Inafara de dezbaterea “pe text” a termenului “natural” ar trebui sa intelegem fenomenul: ce inseamna “suc concentrat”? Ce presupune producerea lui, ce degradari ale produsului initial (mar) apar?
    Daca, spre exemplu, pentru a reduce cantitatea de apa din sucul de fruct pentru un transport mai eficient printr-un proces “natural” de deshidratare, e posibil ca sucul din concentrat natural sa fie “eco”, in sensul ca se consuma mai putin combustibil la transport.

  25. Trebuie facuta diferenta intre natural si bio, nu tot ce e natural e si bio.
    Rosia de sera, stropita si ingrasata, e un produs natural, dar nu e bio.
    Nici rosia de la mine din gradina nu e neaparat bio, chiar daca eu nu am stropit niciodata rasadurile , conditiile pentru a obtine o cultura bio sunt mult mai stricte.
    Sucul este 100% “natural” daca in compozitia lui intra fructe si concentrate din fructe, apa, zahar, indiferent de concentratia ingredientelor, si sunt ferite de fermentatie prin pasteurizare.
    Concentratele se obtin din fructe prin deshidratare si tratamente biologice.
    Sa nu cadem in extrema de a considera ca orice interventie umana asupra materiei prime elimina caracterul “natural” al unui produs finit.
    In schimb, un produs nu mai este 100% natural daca contine, pe linga fruct si concentrat de fruct, arome sintetice, coloranti sintetici, indulcitori sintetici, potentatori de gust sau aroma, conservanti etc…
    Categoric sucurile “naturale” nu sunt la fel de sanatoase ca fresh-urile,
    si niciunele ca si cele bio, dar sunt de preferat celor nenaturale (gen fanta, cola etc…)
    Foarte important este sa nu cadem in capcane de genul “nu-mi spune mie ca sucul acela din prafuri e natural”, ci mai degraba sa intelegem ca exista o legislatie referitoare la etichetarea produselor, o autoritate care aplica acea legislatie (ANPC).
    E foarte posibil sa existe si cazuri punctuale de abateri, si in compozitia unor produse etichetate drept “naturale” sa existe adjuvanti chimici.
    Daca exista astfel de suspiciuni, se poate face o analiza chimica a compozitiei
    si sesiza ANPC.
    Si dau si un exemplu personal, tema de meditatie:
    acu’ trei ani am fost in Germania la niste prieteni, ei consuma miere de albine bio, de la ei.
    pentru ca eu consum miere in mod curent, ca unic indulcitor, aveam la mine un borcanel, cumparat de la un vecin de la sat.
    Vreau sa-ti spun ca de atunci, le trimit de 2 ori pe an cite un transport de citeva kg de miere din Romania.
    Crede-ma, nu se compara gustul mierii de la noi cu aiureala lor de miere “bio”.

  26. Tuturor celor interesati de acest subiect le recomand filmul Food, Inc. (2008) : http://www.imdb.com/title/tt1286537/ stim cu totii ca suntem mintiti , filmul asta va dezvaluie cum , in ce mod si mai ales din ce motiv . Lucrurile acestea se intampla pentru ca le toleram si le permitem . La urma urmei iti meriti soarta cand esti o alta oaie in turma.

  27. Era pe vremuri un scheci umoristic, cu unul care inventase o masina minune de taiat pastarnacul in 4. Masina super tare, cu cutite inox care tineau 100 de ani, cu consum foarte redus de energie, design futurist, tot tacamul. La prezentarea finala in fata presei e invitata si cea mai buna gospodina din oras, o batranica respectabila, ca sa faca proba.
    – Uite, mamaie, apesi aici si aici.
    – Da pentru ce maica?
    – Pai ca sa taiem pastarnacul asta pentru ciorba.
    – Da de ce sa il taiem, maica, ca pastarnacul se pune intreg in ciorba??

    Asta intreb si eu, cum se intreba un dietetician pe vremuri: da de ce nu mestecam noi nene, cu dintii si limba noastra, portocala sau marul sau para sau morcovul? De ce se ne apucam sa dam banii pe sucuri 150% naturale? De ce sa nu beneficiem si de fibra vegetala din chestiile astea, care e o minune pentru intestinul nostru gros? Ca morcovi se gasesc de exemplu de vanzare tot anul si sunt chiar ieftini.

    Eu nu mai cumpar demult sucuri ambalate. Si nici macar nu le mai simt lipsa.

    • pt. ca e simplu de spus acum, dupa ce te-ai lasat.
      o schimbare de asta de regim, si de gandire, poate dura si 2-3 ani.
      au mai fost alte discutii despre ce reprezinta un suc “bun” in casa omului.

  28. Fara suparare, dar daca vrei ceva natural care “nu implica ceva creat sau facut de oameni” trebuie sa mergi inapoi cateva mii de ani. Pana si grecii din vechea Atena mancau portocale plantate si culese de oameni, deci nici ei nu mancau “natural”, nu?

  29. Din pacate in Romania sau oriunde in Europa nu exista nimic natural. Aerul si solul sunt poluate pretutindeni. Pana si apa din paraiele din creasta Fagarasului este poluata.

  30. Discutia asta cu naturalul este tricky….mai degraba ar trebui sa orientam discutia spre bio caci in opinia unora si conservantii , colorantii si indulcitorii pot fi considerati naturali – sunt chimicale gasite in natura si extrase prin tot felul de tehnologii ….
    Bio suna mai aproape de natura de lucrurile firesti create de divinitate…..dar oricum ai lua lucrurile daca incerci sa te pui in pielea producatorului o sa vezi ca e foarte greu sa faci un produs organic care sa nu fermenteze , sa nu se decoloreze sau sa se strice a doua zi…..asa e societatea noastra construita, nu toti isi produc alimentele proprii pentru consum si asa ca trebuie sa cumpere…..acuma ….cat de mult se merge pe industrializarea alimentatiei asta e alta poveste – imaginatia omului e mare si se ajunge sa se consume melamina, dioxina si alte ciudatenii in mod curent si atunci ne intrebam de ce cancerul e boala secolului ?
    Ca si chestie funny – un coleg bea mirinda mereu…insa o data merge in mall si isi cumpara un fresh de portocale (stors direct din portocale sub privirea clientului) ….surpriza mare insa , colegul meu a ramas neplacut surprins de gustul sucului de portocale care nici nu se apropie de mirinda lui zilnica – asta doar asa ca sa vedeti ce repere au unii in societatea asta – nici nu mai stiu ce gust are portocala adevarata ….fiindca consuma zilnic surrogati artificiali “mult mai buni”

  31. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Gripa aviara reloaded?/ CE NU SE SPUNE DESPRE VACCINURI: ESENTIAL E EFECTUL PE TERMEN LUNG (interviu valoros cu dr. imunolog Rares Simu) / Vom manca medicamente si organisme modificate genetic! (STIRI PENTRU SANATATE 23-24 fe

Reply To Magor Csibi Cancel Reply

Advertisment ad adsense adlogger