Experimentul Caveman: Cand cativa oameni pot schimba lumea

57

nou

Azi nu va povestesc nimic despre mine sau despre proiect. Nu ca n-as avea chef. Nu ca nu s-ar intampla lucruri interesante in cadrul proiectului. Dar acum cateva zile, la unul dintre articole am primit cateva comentarii despre care n-am cum sa nu scriu. Atat „Diana”, cat si cineva cu nick-ul „RomaniaTaraMea”, ne prezentau un proiect extrem de interesant din Timisoara, initiat de Asociatia pentru Sustinerea Agriculturii Taranesti (ASAT).

de Magor Csibi

O fi Banatul fruncea? In cazul asta e. Unde au esuat Ministerul Agriculturii, Guvernul, Parlamentul, fondurile europene si ceilalti, ei au reusit. Au inceput sa salveze micii agricultori din judetul Timis. Si nu numai atat. Proiectul a fost dezvoltat in cadrul unui proiect al Consiliului Europei, in parteneriat cu Platforma Europeana IRIS, avand ca partener institutional Primaria Municipiului Timisoara.

Stim ca toti vor sa salveze agricultura, taranii, produsele, istoria, dar nimeni nu e capabil sa si faca ceva concret. Atata vreme cat peste tot se vorbeste despre fonduri, reformare, strategii, se scriu si se deseneaza sute de pagini despre viitorul fermierului roman, ASAT-ul tace si face.

ASAT nu este o asociatie juridica. E mai degraba o asociere intre consumator si producator. O relatie asemanatoare celei pe care o am eu cu “patronul” magazinului de la parterul blocului meu. Ei nu fac altceva decat sa creeze o legatura directa intre micul producator, care in mod normal are de luptat cu sute de taxe dar si cu magazinele mari, si consumatorul urban, care nu are mereu unde sa gaseasca rosii sanatoase.

In cadrul acestui proiect, agricultorul nu doar cultiva legume, ci cultiva legume pentru oameni. Nu se creaza o legatura pur comerciala intre producator si consumator, ci mai degraba una reala. Cultivatorul stie ca se straduie nu numai ca sa aiba un trai decent, dar si pentru Dragos, Maria si Andrei, adica pentru oameni normali. In acest fel, producatorul va fi mult mai responsabil si va si primi un feedback real, consumatorul avand libertatea sa renunte la serviciile sale, in anumite cazuri.

In ASAT nu toate produsele sunt certificate ca fiind Eco, exigentele fiind destul de mari, dar se garanteaza ca toate produsele sunt obtinute in mod natural. Adica fara modificari genetice, fara pesticide, ierbicide si alte substante chimice. In acest fel ASAT este un program cu o responsabilitate ridicata fata de mediu.

Producatorii n-au voie sa apeleze la intermediari, n-au voie sa ia produse de la alti producatori si trebuie sa permita accesul in gospodariile lor. In acest fel, consumatorul poate sa vada personal cum se cultiva si cum cresc legumele si e totodata incurajat sa participe la acest proces.

Mai mult, ASAT responsabilizeaza consumatorii. Intrand in contact direct cu producatorii, ei vor intelege greutatile intampinate in procesul de cultivare, vor intelege ca in mod natural legumele cresc greu, incet. Parintii, dar mai ales copiii, vor putea intelege importanta anotimpurilor si vor invata sa nu se mai astepte sa aiba acces la toate legumele in orice moment al anului.

Consumatorul poate sa isi aleaga fermierul direct, facandu-i o vizita la ferma. Astfel, producatorul are siguranta ca nu cultiva nimic degeaba. Are consumatori, are un mic avans si un interes real.

Proiectul a fost pornit in 2008 si a avut initial un grup de 20 de consumatori. Un an mai tarziu, la proiect au aderat deja 110 familii, adica aproape 350 de persoane. Sa speram ca in 2010 va continua trendul ascendent. Mai mult, chiar m-as astepta sa fie “mutat” in alte orase. Se pare ca deja in acest an atat clujenii, cat si sibienii se vor putea bucura de aceasta initiativa.

Nici nu mai am cum sa mai laud acest proiect. E eco, e responsabil, e educativ, e bine gandit, ne ajuta sa interactionam mai bine, contine toate elementele in care noi, cei de la TOTB, credem. Daca as descoperi astfel de initiative in fiecare saptamana, nu as mai pune capat experimentului meu.

Si iata, ce am zis in postarea despre produsele romanesti e adevarat: “am ajuns la concluzia ca poate vom avea si noi o productie a noastra. Numai ca e bine ascunsa si trebuie sa stim s-o cautam.”

Mai stiti de asemenea initiative?

P.S. Mi-a iesit in sfarsit iaurtul “Home made”. Va scriu maine cum, daca pana atunci nu fac o toxinfectie. 🙂

Tags:57 de comentarii

 1. foarte faină inițiativă. chiar e nevoie de așa ceva în România, agricultura e unul dintre domeniile în care ne-am putea bate de la egal la egal cu celelalte state ale UE. totul ține de management și viziune pe termen lung (lucruri pe care nu prea le posedă stimabilii noștri politicieni)

   • Un grup de producătorii prezenţi la Bucuresti la o intalnire de informare au ales deturnarea sensului acestui demers şi transformarea acestuia într-o afacere privată, încercând să se folosească de „aderenţa socială” dezvoltată în jurul conceptului ASAT. Astfel, o parte din producătorii prezenţi au cosntituit o organizaţie juridică cu numele ASAT (Asociaţia pentru Susţinerea unei Agriculturi Tradiţionale), asemănarea cu denumirea parteneriatului ASAT (Asociaţia pentru Susţinerea Agriculturii Ţărăneşti) iniţiat la Timişoara fiind izbitoare. Această asociaţie a păstrat doar elementele de comunicare, transformate în factori de marketing, prin cumpărarea domeniului http://www.asat.ro sau folosirea abuzivă a informaţiilor regăsite în materialele de comunicare dezvoltate la Timişoara în colaborare cu Platforma Urgenci.

    Demascarea acestei devieri conceptuale a fost semnalată şi de către iniţiatorii parteneriatului AMAP în Franţa (Densie şi Daniel Vuillon), care au înaintat o scrisoare de avertizare preşedintelui acestei asociaţii, domnul Vlad Gheorghe. Principalele elemente care contrastează cu principiile de bază ale parteneriatului solidar între consumatori şi producători sunt următoarele:
    – asociaţia dezvoltată la Bucureşti este o asociaţie de producători (din 12 judeţe ale ţării) şi nu o asociere între un producător şi un grup de consumatori pe care îi deserveşte. În felul acesta consumatorii nu au o relaţie directă cu producătorul care cultivă pentru ei;
    – asociaţia dezvoltată la Bucureşti foloseşte sistemul de comandă on-line, fapt care scoate acest demers în afara logicii elementare a parteneriatului ASAT. Reamintim că acesta are la bază dezvoltarea unei relaţii stabile între consumatori şi producători, între aceştia se încheie un contract şi există o relaţie permanentă pe perioada unui sezon agricol (prin această relaţie stabilă producătorul îşi poate organiza producţia încă de la începutul sezonului agricol, bucurându-se totodată de sprijinul financiar al consumatorilor, sub forma avansului pe care consumatorii îl plătesc producătorului);
    – având în vedere faptul că produsele asigurate prin asociaţia de la Bucureşti sunt aduse din 12 judeţe, este foarte dificil de imaginat ca un consumator să poată realiza
    vizite la producătorii care le furnizează legumele, fapt care diminuează semnificativ posibilitatea unei relaţii de transparenţă între consumatori şi producători. În afara unei relaţii directe cu producătorul, consumatorii nu au acces la informaţii privind modul de
    cultivare a produselor, modul de stabilire a preţurilor, etc.

    În pofida demersurilor realizate de către iniţiatorii parteneriatului ASAT la Timişoara, reprezentanţii asociaţiei folosesc în continuare, într-o manieră imorală denumirea ASAT precum şi informaţiile din materialele de prezentare, dezvoltate de către cei care am initiat acest demers.Mai multe informatii despre parteneriatul ASAT, gasiti pe blogul http://www.asat.ecosapiens.ro.

    Cu multumiri pentru toti partenerii de buna credinta,
    Mihaela Vetan
    Responsabil ASAT

 2. Cu o floare nu se face primavara. Si nici cu un buchet. Romania nu duce lipsa de oameni care ar putea schimba lumea. Ce duce Romania lipsa este de o masa de oameni care sa doreasca (a) sa fie condusi spre mai bine (b) sa munceasca si sa nu asteapte sa li se “dea”, sa li se “asigure” (c) sa inteleaga ca daca muncesc hard incepand de acum, va fi bine nu mai devreme de multi ani mai tarziu si nu peste noapte.

  Poate sunt eu mai sceptic, dar cand la cele mai recente alegeri milioane de “alegatori” si au vandut votul pentru pentru un kil de faina, un mic, sau pentru o sticla de rachiu, “cativa oameni care pot schimba lumea” sunt doar o “frectie la picior de lemn”.

  Ramanand la subiect, pentru ca agricultura in Romania sa mearga asa cum au incercat acei tinerii, ar trebui ca 50% (mai exact 44.80%, Wikipedia) din populatia tarii care traieste in rural, sa fie dispusa sa munceasca pe branci 25 de ani de acum incolo pentru ca generatiei urmatoare sa ii fie mai bine. Tot ce vad e ca cei apti de munca de la tara (“capsunarii”) muncesc pentru altii prin alte tari. Tot ce vad este ca cei ramasi nu poti face nimic, decat audienta la circ de 2 lei cu moguli, flacari violet, etc.

  Chiar daca mai sunt oameni muncitori si dedicati ramasi in tara, eu nu vad decat ca prin plecarea noastra a emigrantilor “capsunari”, ratia muncitor/puturos s-a inclinat tot mai mult spre puturos, amplificand greutatea pe care putinii “muncitori” ramasi o au de “ridicat”. Din pacate eu nu mai mai intorc: parintii mei s-au sacrificat destul pentru tara. De acea cred ca trebuie inceput mult mai de jos decat de la exemple pozitive. Trebuie inceput cu trezirea spre a vedea exemple pozitive.

  Probabil ca acolo in tara – ce usor mi-e mie sa vorbesc acum – ar trebui incepeti de mai de jos, mai intai de la scoaterea taranilor prosti din betie si prostie. Ca altfel nu au cui fi exemplu cei “cativa oameni care pot schimba lumea”.

  • initiativa in sine e laudabila… din cifre pare chiar sa se dezvolte.

   problema majora este intr-adevar cea pe care ai enuntat-o: oare sunt romanii dispusi sa munceasca pe branci 25 de ani pentru copii lor ?

   • @ducu: da, parintii mei au facut-o! si ii apreciez pentru asta! incerc sa fac acelasi lucru si eu pentru copii mei. De ce generatia noastra nu gandeste la fel ? Si, btw, ce inseamna sa ne traim viata ?

  • E pacat sa incepi a gandi ca un american. Dupa nick banuiesc sa traiesti acum acolo si sa iti inchipui ca esti cu mult peste ceilalti. Daca ai avut curajul sa pleci din tara si sa o duci ceva mai bine, nu datorita tie ci statului in care traiesti acum, nu iti da niciun drept sa ii faci “betivi” si “puturosi” pe cei ramasi in tara. Cred ca habar nu ai cum se cultiva o patlagica rosie sau cum se creste o gaina, dar iti dai cu parerea de munca la tara. Mai cred ca habar nu ai cum traiesc oamenii in zona rurala din Romania, ce nevoi au, ce ii doare, ce le lipseste. La fel ca tine gandesc si cei care conduc tara si asta e cauza principala de sunt atatea lipsuri.
   Numai ca ei, taranii romani, in neajunsurile lor, isi asigura singuri hrana (as spune una sanatoasa), isi ascund supararile si spera intradevar ca, poate copiii lor o vor duce mai bine.
   Salut initiativa experimentului “caveman” pentru ca in primul rand a scos un pic la lumina fata frumoasa a Romaniei, poate unica ramasa. Si mai salut si faptul ca multi posteaza aici si isi dau cu parerea desprea acest lucru pentru a vedea unde suntem.
   Si eu lucrez afara, dar vreau sa ma intorc in tara, si daca Dumnezeu mi-ajuta poate o fac cat mai curand. Si nu ma intorc pentru ca acolo e mai bine ci pentru ca acolo m-am nascut si acolo e tara mea, limba mea, rudele mele si prietenii mei. Cred ca am invatat destule aici astfel incat sa pot schimba ceva in jurul meu cand ma voi intoarce.
   De aceea Hustonianule te astept sa punem umarul impreuna sa ridicam tara si sa nu ne mai dam doar cu parerea.

   • Dupa comentarii se vede ca gandesti ca un roman: “gandire tipica din cutie, sau mai exact din pestera”.

    Acesta e un forum despre gandirea “outside the box” si de nicaieri nu se vad mai bine greselile care se fac decat traind “outside the box/cave”. A rosti adevaruri care nu convin ar trebui sa va deschida ochii, nu sa sariti pe atacuri ad-hominem.

    Cel fel de viata am aici nu este in scopul articolului si nici al comentariului meu. In general, aici nu traiesc caini cu colaci in coada, asa ca nivelul de viata pe care il am se datoreaza exclusiv mie. Aici in State nu avem protectie sociala, nu avem “alocatii”, asa ca ori pui mana si muncesti hard si serios, ori ajungi sa traiesti “under the bridge”. Poate ar trebui sa eliminati toate subventiile socialiste care incurajeaza nemunca?

    Ce motivatie are un roman sa munceasca pe 300 de Euro cand mai bine face 20 de copii fara viitor si ajunge la aceasi suma primita de la stat? Daca ar munci de 300 de Euro, ar crea ceva util, care sa se vanda, si ar intelege ca banii nu cresc in copaci. Dar cand statul ii da bani ca el sa perpetueze saracia si votantul nou pe un kil de ulei, lucrurile nu au cum sa avanseze.

    Nu e job-ul meu sa stiu cum se cultiva o patlagica. Job-ul meu e sa-mi fac cat mai bine treaba pentru care am facut studii si pentru care sunt platit. Cand (crezi ca) stii sa le faci pe toate, nu stii de fapt nimic bine. Poate de aceea sunteti o tara de amatori in care nimic nu merge bine.

    Stiu foarte bine cum se traieste la tara in Romania: nu exista atidudine civica, nu se revolta nimeni impotriva legilor strambe, dar nu care cumva sa se lege de cazanul de tuica ca iese revolutie (de tip Ion Glanetasu “noi vrem pamant!”)

   • Tinere eu m-am intors acum 15 ani cu aceleasi ganduri si nu functioneaza! Cand ai sa mai cresti o sa-ti dai seama ca niu poti schimba lumea!
    Cat despre experiment, acesta e unul scump si la noroc.
    Scump pentru ca deplasarile orasanului la tara sunt scumpe, iar producatorul poate sa fie bun sau rau, sa nu faca produse pe gustul tau, si oricum nu ai unde sa depozitezi in conditii o productie de legume la bloc. Cel mult cateva kg. si atunci chiar nu e rentabil

  • Poate ca solutia ar fi schimbarea legislatiei cu privire la “alesii neamului”. Daca acesti “alesi” ar putea fi cumva sanctionati de cei care i-au ales, prin demitere, de exemplu, poate ar face ceva si pentru alegatorii lor… Sunt constienta ca, pe termen lung, o asemenea procedura ar putea ingreuna “infaptuirea” administratiei, dar pentru o perioada, cred ca ar putea fi benefica. Ganditi-va ce ar insemna sa vezi ceva in neregula si mergis a strangi un numar de x semnaturi, sa depui la o autoritate cererea si sa il demita pe incapabil. Poate ca s-ar gandi de zece ori inainte sa ia o decizie care ar putea fi nebenefica pentru oamenii zonei administrate…
   Personal, incerc sa lupt cu sistemul de cate ori sunt pusa fata in fata cu el. Culmea e ca pana acum mi-a reusit, sa vedem ce va fi mai departe. Ma lupt, pentru ca nu vreau sa emigrez, desi nu mi-ar fi greu (asta e pentru carcotasii care s-ar putea gandi ca sunt incapabila). Poate daca tot mai multi s-ar lupta, incet incet, s-ar ajunge la o realitate mai putin dezamagitoare decat cea de astazi.

 3. eu unul n-am inteles, care sunt produsele “romanesti”? rosia sanatoasa? rosia este un produs universal, iar sa spui ca rosia romaneasca e cea mai buna echivaleaza cu a spune ca Ro este o tara frumoasa si bogata locuita de oameni harnici si gospodari !!
  sunt consternat sa aflu ca este incurajata in continuare agricultura de subzistenta facuta dupa ureche cu batrinii si copii de la tara fara utilaje si cunostinte tehnice minime.
  dar e mai bine sa lasam pe altii sa aiba productivitate si sa faca bani iar taranii nostri sa se multumeasca cu un leu in plus la kg de rosii sau la legatura de leustean (macar de-ar fi asa)

  • te ai trezit si tu mitica criticu’ , stii foarte bine k se refera la rosiile care nu au gust de iarba din olanda si al caror drum dintre producator si consumator este cel mai mic!!! iar tzaranii de care pomenestii sunt doar o parte dintre cei care planteaza legume, se pare ca esti dintre cei care vad numa jumatatea goala a paharului, de aia in mod sigur si in viatza privata nu esti decat un biet sarac….

  • dane, cred ca ai tai te-au tinut pana acum in borcan numai cu legume d eimport daca nu esti in stare sa faci diferenta intre o leguma, o rosie, crescuta in gradina romanului, asa cum o cultiva bunica mea, bunicii si taranii nostri, si rosia crescuta in solariile turcilor, de exemplu. Cele turcesti nu au gust nici de 2 lei, sunt fara miros, fara gust , fara culoare, fara zeama si cu forme trase la sablon. Rosia romaneasca are miros de vrej de rosie, are gustul usor dulce inconfundabil, are seminte pulpa si zeama. Nici intr-un milion de ani nu va mai iesi in solarul turcului rosia traditinala romaneasca. Mi-e mila de tine ca nu stii gustul legumelor adevarate mi-e mila de copilul meu si de nepotii si urmasii lor ca nu vor mai avea de unde sa stie aceste lucruri. E valabil pentru toate legumele crescute in sere cu chimicale si in timp cu mult mai mic decat cele de gradina.

 4. Felicitari, cu chestiunea asta ar trebui sa mergeti la fiecare ziar, sa cunoasca toata tara, doar noi ne putem ajuta, nu guvernantii sau parlamentarii care de 20 ani intra in politica doar sa se imbogateasca,tot voi timisorenilor trebuie sa incepeti,a-II-a revolutie, revolutia bunului simt. Mult succes.

  • remus, proiectul are acoperire constanta in mass-media. Desi nu mai e tocmai noutate, in ziarele locale apare tot la cateva luni cate o stire sau comunicat. Au fost chiar si aparitii la TV, daca tin bine minte la Realitatea Timisoara…

 5. Am intalnit acest tip de proiect antreprenorial accesibil unor mici intreprinzatori, functionand cu succes in diferite zone rurale si semiurbane din Suedia.

 6. In bucuresti se tine din cand in cand targul taranului roman la ARK bursa marfurilor. E o piata de sambata si duminica in care diversi producatori din hargita, suceava, sibiu si alte zone vin cu produse proprii traditionale foarte bune.

  Eu il apreciez foarte mult dar frecventa cu care se tine e haotica…Uneori bietii producatori sunt chinuiti (le amenajeaza stand-urile afara pe frig) in timp ce in interior nu se petrece nimic e doar inchis.

  Cu toate astea ma multumesc si cu atat. Poate totusi il vor tine saptamanal.
  http://www.targultaranului.ro/ (se pare ca saptamana asta se tine!)

 7. Sa vedem ce face noul ministru al agriculturii pe negocierile de reforma PAC. Anul trecut Centrul Roman de Politici Europene a publicat un raport care se chema O tara si doua agriculturi care explica destul de limpede si de ce suntem unde suntem cu agricultura dar si ce ar trebui facut ca sa urnim caruta din drum. Oricum ideea ca in domeniul agriculturii ne putem bate cu alte state UE e mai degraba un alt mit contemporan. Nu putem, cel putin nu in urmatorii 5 si chiar 10 ani. Pana nu ai peste 50% din productia agricola organizata in ferme care lucreze peste breake-even point si 80% retehnologizare putem sa visam noi mult si bine la disparitia din magazine a rosiilor turcesti si a salatelor din Olanda. Subventiile si fondurile structurale in forma actuala nu au prea incurajat comasarea terenurilor si modernizarea fermelor iar in lipsa celor acestora rezultatele vor tinde in continuare spre zero.
  Cat despre management…. in ultimii 4 ani ministerul agriculturii a schimbat 7 ministri, fiecare cu programul lui, echipa lui (de la consilieri pana la directori pe fiecare domeniu de activitate) daca mai sunt oameni in ministerul ala care inca stiu care sunt obiectivele lor de activitate si ce au de facut … inca suntem bine.
  Si vorbind de minister, trebuie spus ca au avut si ei o initiativa destul de buna si care inca functioneaza (cel putin in Bucuresti), pietele volante si targurile de produse traditionale si ecologice care s-au facut aproape in fiecare weekend in diverse locuri de prin oras.

 8. Ciao Magi… Buna idee… Eu sunt in Timisoara si m-ar interesa sa particip si eu, evident pe partea de client. Ai sa-mi dai ceva info?

 9. Ideea este foarte buna. Functioneaza si in SUA, banuiesc ca de multi ani. In SUA se incearca o promovare tot mai agresiva, (doar cu ajutorul comunitatilor de consumatori si producatori locali), alimentarea cu produse de pe piata locala (in Romania probabil ar fi a arie cat raza judetului). Cateva din paginile de web ale acestor comunitati din statele Massachusetts si Utah: http://www.harvestcoop.com/, http://www.berkshirecoop.org/, http://www.greenfieldsmarket.coop/, http://rivervalleymarket.coop/, http://www.wildoats.coop/, http://www.massfoodcoop.org/shop/, https://www.foodco-op.net/. O lista completa a acestor coop-uri se poate gasi la http://www.ecobusinesslinks.com/food_coops_natural_foods.htm.

  Sper ca tot mai multe comunitati in Romania sa se organizeze si sa se infiinteze cat mai multe coop-uri spre beneficiul atat al consumatorului cat si sprijinului producatorului local.

 10. Pot sa spun doar bravo si succes. Aveam la revolutie doar 16 ani dar am sperat ca produsele taranesti sa poata fi promovate, sa aiba cautare, sa fie loc de o alegere sanatoasa pentru oameni. Bravo Timisoara si Banatul! Dorim astfel de proiecte in toata tara.

 11. 🙂 Ma bucur sa vad ca initiativa e apreciata.
  Cateva clarificari:
  1. pagina oficiala a programului este asat.ecosapiens.ro, iar Mihaela Vetan este coordonator. Alte website-uri gen http://www.asat.ro sunt oportunisti care incearca sa exploateze ideea.
  2. programul functioneaza deocamdata in judetul Timis, exista planuri (vezi site-ul de mai sus) pentru a-l implementa si in alte orase mari. Din cate stiu, a existat o incercare de a-l implementa la Bucuresti, insa nu s-au putut gasi suficienti cumparatori… Sunt sigur ca Mihaela poate oferi detalii celor interesati, si sunt sigur ca e deschisa spre viitoare colaborari in vederea extinderii in alte orase 🙂
  3. Eu, Flo, sunt consatean cu unul din fermierii participanti in acest program. As fi unul din cumparatori, daca nu as avea parinti la sat de unde sa fac “piata” saptamanal 🙂 As vrea sa vad acest program extins cat mai mult, pentru ca micii fermieri sunt majoritari in Romania, cred ca ei trebuie incurajati si ajutati cat mai mult.

  • Nu te supara, Flo, dar la pct 3 ai vrea sa vezi initiativa extinsa etc., asta dupa ce la pct. 1 aia care exact asta fac sunt niste oportunisti marsavi… Hotaraste-te.
   Altminteri, mai imprastiati, fratilor, mai imprastiati… Mai faceti-le voi oamenilor astora multa reclama si-o sa bage si domnii Vladescu & Boc de seama ca fermierii astia nu platesc TVA, nu platesc taxe etc.
   Amintiti-va doar doua lucruri. 1) Suntem in Romania, unde 2) nicio fapta buna nu scapa nepedepsita.

 12. Pingback: Tweets that mention Experimentul Caveman: Cand cativa oameni pot schimba lumea » Think Outside The Box -- Topsy.com

 13. Pingback: Criza economica globala - Page 309 - Computer Games Forum

 14. In bucuresti exista asa ceva si chiar functioneaza de 1 an de zile foarte bine poti comanda direct de pe site si primesti produsele direct de la producator ,poti primi bonusuri importante , poti vizita serele de legume .optional gratuit se asigura transport si iti poti alege direct din sera sau din gradina cu legume la un pret ce sfideaza nesimtirea din piete si calitatea turceasca .Intrati pe http://www.asat.ro va veti convinge

 15. Ce inseamna agricultura ecologica? A nu folosi ingrasaminte chimice, ci ingrasaminte naturale nu inseamna agricultura ecologica. Conteaza si ce soi de seminte folosesti. Si cum majoritatea sunt OMG, nu mai sunt ecologice. Poate sa aiba gustul un pic mai bun. Ar trebui folosite seminte din soiuri romanesti, create special pentru solul din Romania. Dar productivitatea este mica.
  Dupa cate stiu, arca exista o Banca de seminte romanesti la Suveava care se ocupa de salvarea soiurilor romanesti.

 16. 1. initiativa e extrem de laudabila
  2. pas cu pas se face totul. daca ne impotmolim in treburi generale, nu mai realizam niciodata nimic (vezi -guvernul tre sa faca, nu exista sprijin etc)
  3. eu ador legumele si fructele de la noi, nu se compara cu nimic de niciunde. E pacat ca taranii nu pot produce mai mult si sa le fie si lor profitabil, dar bine ca se incepe de undeva. Eu am incercat acasa la mama, pe o mini-bucatica de pamant sa cresc cate ceva pentru consumul nostru -rosii, cartofi, varza, verdeata, ardei. Si am vazut cat de greu cresc, cum te superi ca le mananca ganganiile, dar si ce bine e cand iti culegi ridichile de exemplu din gradinita ta. Apropos, cel mai bine si neprtentios au crescut ridichile, verdeata, castravetii. Celelalte s-au palit, de rosii nu zic… Si am mancat si niste aproape-pepeni, ca nu au vrut sa cresca mai mari.
  4. sunt atatea locuri virane in Bucuresti, ar trebui cultivate toate cu cate ceva sanatos.

 17. toate bune si frumoase, e bine sa mincam cit mai natural! nu stiu, insa, cum se “pupa” toate astea cu Codex Alimentarius pe care tocmai ce l-au votat alesii nostri (cred ca Hustonianul, in comentariul lui de mai sus, la ei se referea cu epitetele alea, nu?… 🙂 )?!

 18. Atat “experimentul Caveman” cat si alte experimente pe care eu le-as numi “back to the Middle Age” sunt ciudate, in viziunea mea. Hai sa vedem ce ne lipseste noua, ca specie, astazi in comparatie cu ce aveam acum 100, 200, 300, 400 de ani…? Este speranta de viata mai ridicata? Este, fara indoiala. De ce? Industrializare. agricultura intensiva, medicina, educatie, democratie. Astea ar fi raspunsurile, nu neaparat in acesta ordine. Desigur, traiectoria noastra n-a fost lineara – razboaie fara sens, utopii sociale (comunismul, nazismul) – am avut si bune si rele, fara indoiala.

  Ceea ce ma amuza pe mine este iluzia numita Utopia. Intoarcerea la vremurile “arcadiene”. Crezi ca daca vei folosi o lampa de gaz sau vei arde lemne in soba vei face economie de energioe? Wrong – eficienta e scazuta, iar consumul de materie prima e mai mare . Crezi ca daca vei manca numai vegetale vei fi mai sanatos? Wrong – pur si simplu specia noastra are nevoie de proteine de origine animala ca sa supravietuisca. Sau vom ajunge ca vacile – sa ne petrecem jumatate din viata mestecand sau rumegand plante, pentru ca altfel am muri de foame.

  Am inventat perticidele si ierbicidele pentru a hrani mai multi oameni cu productia pe un hectar, altfel buruienile si daunatorii o vor manca in locul nostru. Ce facem acum, renuntam la toate si ne subnutrim cu buna stiinta?

  O treime din populatia lumii traieste sub pragul de subzistenta, si asta nu din cauza industrializarii, nici a agriculturii intensive. Pur si simplu nu ne pricepem inca sa redistribum produsele si forta de munca. Asta n-are nimic de a face cu “experimentele” aiurite de ici si colo. Faptul ca cineva va trai “Caveman” o saptamana, sau doua sau o luna nu ajuta pe nimeni si nu demonstreaza nimic, in afara de o naivitate vecina cu ignoranta. Omule, lasa prostiile si fa ceva care conteaza cu adevarat!

  • “…fa ceva care conteaza cu adevarat!”
   Cum ar fi? Vreo 4-5 copii, vorba cuiva mai sus?
   Treimea aia din bobulatie traieste sub pragul de subzistenta si pentru ca, hai sa nu ne mai ascundem dupa deget, avea perfecta dreptate un comentator la primul mesaj al lui Magor, suntem mult prea multi…

 19. Eu mai faceam iaurt de casa cu o lingura de smantana peste laptele dulce si dupa aia asteptat la temperatura camerei sau aproape de calorifer. Sau “inmultirea” prin cateva linguri de iaurt peste lapte dulce. Ca pana la urma despre un bifidus este vorba 🙂

 20. “Cativa oameni care pot schimba lumea”

  Am facut o stiinta din promovare si marketing. Asta este pana la urma acest slogan si nimic altceva.

  Daca vreti discutii serioase, as vrea sa vad un grup de inginerie sociala. Propuneri , idei , masuri, si nu marsarea pe idei la moda doar pentru ca sunt cool si cautam sa dam un sens mai profund vietii noastre … prin intoarcerea la radacini ?!

  Nu am vazut inca pe nimeni sa faca un calcul cu ceea ce ii este necesar unei mici comunitati pentru a se auto sustine , hrana si energie. Cat se poate produce fara a provoca uzura si poluare , cati oameni se pot intretine in conditii decente pornind de la aceste premize? Astea sunt intrebarile adevarate.

  Cum asiguram incalzirea caselor , vezi constructii cu transfer/pierderi mici de caldura.
  Sunt multe intrebari care trebuiesc puse , si in mare , cred ca raspunsul principal sta in reducerea populatiei.
  Cum reduci populatia cand exista pericolul crearii unui dezechilibru intre populatia activa si inactiva. Astea sunt planuri care trebuiesc facutre pe zeci de ani.

  Din cate stiu eu , populatia Tarii Romanesti acum 1000 de ani era cam de 1500000 de suflete.

  Iar in ce priveste produsele naturiste, sustinerea taranului roman, sunt de acord. Doar ca nu cred ca este viabil pentru o intreaga populatie sa traiasca in acest mod, nu daca nu vrem sa retraim perioade de foamete cum se mai intampla inca la inceputul secolului trecut, cand sedintele de guvern in Romania incepeau de la pretul painii.

  Ceea ce o sa ne loveasca crud in 20 de ani, o sa fie o criza energetica. Padurile vor fi delapidate, etc…. avem nevoie de surse de energie , de o planificare a resurselor. Asta asteptam sa citesc pe acest site, si nu poveste de regasire spirituala de la asa zisi oameni de succes care brusc se trezesc ca sufera criza middle age si pornesc in cautare spiritualitatii in cel mai romanesc mod cu putinta, arucand cu pietre, incercand sa se diferentieze.

  Modelul anglo-saxon si american , are la baza precedentul, cladirea fundatiei piatra cu piatra si nu revolutionare lumii. Avem un sistem, trebuie sa vedem ce e de facut pentru a-l imbunatatii, pentru a ne ajuta pe noi si generatiile urmatoare sa traim mai bine , mai sigur si intr-un mediu decent.
  Trebuie sa incurajam progresul, gandirea constructiva si pozitiva, excelenta, inteligenta si nu intoarcerea la primitivism, flacara violeta, thailanda man , or what ever….

  Revenind mai la topic, felicit initiativa celor din timis pentru sprijinirea taranului roman

  Cat despre “Think outside the box” pana cand nu se va trece la articole cu adevarat fundamentate si nu “povesti izvorate din criza varstei mijlocii”, I’ll pass.

 21. Amice Kor,
  esti de o aroganta incredibila. Poti sa participi la o discutie in mod constructiv? Omul face un experiment pe propria piele si o spune si altora. Ce e rau in asta?
  Si eu la randul meu de mai bine de 30 de ani mi-am schimbat progresiv stilul de viata, cautand sa devin mai blanda si inteleapta cu oamenii si cu natura. Nu era internet pe vremea mea, dar am raspandit si raspandesc ceea ce aflu prin traduceri, prin rezumate, prin sfaturi de la om la om. Si astfel multe cunostinte de ale mele si-au schimbat la randul lor viata total.
  Cat priveste Codul alimentar, am semnat diferite petitii, am spus tuturor pe unde am putut ,si e cazul ca societatea civila sa fie mai activa daca doreste sa nu mai fie condusa abuziv de lideri inconstienti, manipulati si ei la randul lor de catre marile puteri economice ale lumii.
  Cred ca prin astfel de discutii se poate forma o colectivitate care sa aiba niste scopuri comune si la un moment dat sa poata capata puterea de a reactiona la stupiditatile lumii contemporane.

 22. Nu am stat sa citesc toate comentariile, dar sper sa contribui si eu cu ceva: printr-o tara mai la vest am vazut un proiect similar: era vorba de un cos cu bunatati la abonament. I.e. eu consumatorul ma abonam la o firma de servicii care se angaj sa imi aduca acasa la o anumita perioada un cos cu legume si fructe proaspete, precum si cu alte lucruri produse de fermierii din jurul localitatii in care stau. Ei se angajau sa achizitioneze aceste produse direct de la fermieri si sa fie de calitate buna.
  Stiu ca fata de ce e prezentat aici e deja un intermediar, dar dat fiind ca intermediarul e antreprenorul merita si el un comision 😉

 23. Multumesc mult pentru articol si pentru cuvintele frumoase.
  Cei care suntem implicati in ASAT la Timisoara, ne-am dori ca si in alte orase consumatorii sa se uneasca in ideea conectarii directe cu producatorul. Si nu cred ca ‘aceasta idee’ este unica, deci cred ca poate fi usor multiplicata si largita. De exemplu noua la Timisoara, ne-ar place sa fie cat mai multi producatori implicati in proiect, dar deoarece este greu si implica multa munca din partea producatorului, nu se prea inghesuie.
  Si personal cred cu tarie in puterea exemplului personal, ca fiecare poate sa isi aduca propria contributie si ca modificarile mici infaptuite de multi pot schimba lumea. Iar pentru acesta nu trebuie sa fie nici un guvern care sa ne spuna cum sa ne comportam sau sa actionam.

 24. in programul de la Timisoara sintem momentan 4 producatori ,in cosul saptaminal pe linga o gama de 32 legume se mai gasesc si ,oua ,brinza telemea cas,toate fructele ce se pot produce in zona ,la fel si miere de albina intro gama foarte larga.Anul acesta in cos se va gasi taitei de casa facuti manual din faina ecologica cu oua din program,si daca consumatori doresc, am discutat colaborarea si cu un producator de ciuperci dornic sa intre in sistem. La Cluj Fundatia Ratiu a raspuns pozitv si incearca punerea in functie a sistemului,

 25. Gratulalok az otlethez. En mar regen ezen velemenyen vagyok, vagyis minel termeszetesebben elni. Ez azt jelenti, hogy amit magam oldhatok meg nem igyekszek feleslegesen gepesiteni. A huttorol lemondani nehez( de erdemes!), a minimumon jaratasa talan ajanlhato. A dolog lenyge eppen a penz es fgyasztoi rabsag kerulese. Szabad ember nem lehet eszkozfuggo, fogyasztasfuggo. Ezzel nagybb szabadsagot es kevesebb kotottseget nyer. En kitartasra buzditom, ne reklambol es ne harom honap legyen a cel, hanem egy termeszetes eletmod : mindig.

 26. Felicitari. Sa renunti la utilitati si obiecte cu folos rdus, iata esenta unui trai natural. Frigiderul(exemplu) poate fi eliminat, dar macar utilizat la capacitate minima. Stil de viata naturala demn de om constient si liber.

 27. Pingback: Amikor néhány ember megváltoztathatja a világot » Think Outside The Box

 28. Pingback: Da, exista oameni pentru care “Munca este dragostea scoasa la lumină… !” » VivaNatura

 29. Pingback: Cinci lucruri mai putin stiute despre supermarketuri » Think Outside The Box

 30. Pingback: Despre romani si unguri. Altfel /  Iulian Boia

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger