Experiment: Ce se întâmplă dacă renunţi la şampon timp de şase luni

1

Două jurnaliste americane care scriu pentru publicaţia TreeHugger, Margaret Badore şi Katherine Martinko, au renunţat la şampon pe tot parcursul lunii ianuarie, în cadrul unui experiment menit să favorizeze metode naturale de îngrijire a părului. La finalul experimentului, ale cărui concluzii le puteţi citi mai jos, una dintre ele s-a hotărât să nu mai folosească niciodată produse cosmetice pentru păr.

La începutul lui februarie, Margaret Badore scria că, având în vederea lenea ei când vine vorba de îngrijirea personală, s-a hotărât la începutul experimentului nu doar să nu mai folosească şampon, ci să îndepărteze complet spălatul părului din rutina ei zilnică. Părul ei fin are o nuanţă cuprinsă între blond închis şi şaten deschis şi este destul de predispus la grăsime. Înainte de începerea experimentului, şi-l spăla cam odată la 24 de ore. Margaret a citit pe net că perioada cea mai grea este cea în care scalpul se adaptează la absenţa chimicalelor, perioadă care, spun majoritatea oamenilor, ar dura în jur de două săptămâni. Jurnalista scrie că nivelul de grăsime al părului ei s-a stabilizat după doar trei zile de nespălat. “Dar [părul] nu arăta mai bine. Nu arăta groaznic, dar aveam tendinţa să-l prind în coadă când ieşeam în oraş. După circa două săptămâni, colega mea de apartament mi-a spus ‘Arată ca şi cum nu l-ai spălat de vreo două zile’.”  

Margaret l-a clătit de câteva ori cu ceai de muşeţel, care îi dădea un miros plăcut dar nu modifica cu nimic nivelul de grăsime. Femeile care au fire mai groase de păr sau păr ondulat, aflase ea, spuneau că podoaba lor capilară a devenit mai strălucitoare şi mai uşor de aranjat după ce au renunţat la şampon, însă părul jurnalistei nu arăta cu nimic mai bine decât în perioada când folosea şampon. În plus, îi lipseau sentimentul de igienă şi delicateţea părului proaspăt şamponat. După 31 de zile, s-a hotărât să renunţe la experiment, dar înainte de a reveni la şampon, s-a gândit să încerece şi nişte bicarbonat de sodiu. De oţet, un alt înlocuitor natural al şamponului, nu voia să audă. “Se spune că [oţetul] ar trebui să-ţi facă părul mai moale, dar nu suport mirosul. Bicarbonatul, însă, absoarbe grăsimea. Aşa că, la 1 februarie, am amestecat o unitate de bicarbonat cu trei unităţi de apă şi le-am aruncat pe păr, la duş. A funcţionat! Bicarbonatul de sodiu nu stă în soluţie şi e nisipos, dar chiar şi la clătire am simţit acel ‘scârţâit’ de curăţenie.”

La final, Margaret s-a hotărât să folosească restul tubului de şampon care-i rămăsese în baie, apoi să caute alte metode naturale de înlocuire a lui.

Spre deosebire de ea, Katherine Martinko era obsedată de produsele de înfrumuseţare. Îi plăceau senzaţia şi mirosul pe care i le ofereau şamponul şi balsamul naturale pe care le folosea, aşa că i-a fost greu să renunţe la ele şi să treacă la bicarbonat şi oţet de mere. Înainte de începerea experimentului, scria jurnalista la începutul lui februarie, se spăla pe cap odată la patru zile. La patru zile după începerea experimentului, părul ei s-a umplut de grăsime, dar a găsit soluţii de neînlocuit în bicarbonatul de sodiu şi în oţetul de mere. Bicarbonatul îi făcea părul să “scârţâie”, îl degresa şi îl făcea să pară curat, în timp ce oţetul îl făcea mai moale. Deşi miroase foarte puternic când este aplicat, mirosul se risipeşte după clătire şi dispare complet după uscarea părului. Katherine scrie că folosirea în plus a uleiului de cocos face podoaba capilară şi mai prezentabilă.

Zilele acestea, Katherine a scris pe TreeHugger că n-a mai folosit şampon de când cu experimentul. Şi în prezent îşi spală părul cu bicarbonat şi foloseşte oţet de mere pe post de balsam. “Aproape că nu a existat nicio perioadă de acomodare, ceea ce cred că este normal în cazul oamenilor cu păr foarte dens sau pe care îl spală nu mai mult de o dată sau de două ori pe săptămână. Cel mai mare obstacol pentru mine a fost de ordin psihologic şi obişnuirea cu mirosul de dressing de salată din duş când îmi turnam oţet în cap.” Jurnalista spune că părul ei devine tot mai sănătos şi mai uşor de aranjat de când nu mai foloseşte şampon, fiind mai puţin soios şi necesitând mai puţine spălări decât înainte. E mai moale, mai strălucitor şi mai puţin încreţit decât înainte, uleiul de cocos ajutând la “destinderea” buclelor naturale din capul lui Katherine.

În şase luni, jurnalista a folosit doar de două ori şampon natural în loc de bicarbonat şi oţet, cu ocazia a două călătorii, şi spune că a văzut o mare diferenţă. După ce l-a spălat cu şampon, părul ei a devenit mai uscat şi mai cârlionţat şi arăta soios după doar două zile. “Am observat şi că scalpul mă mânca mai tare după ce am folosit şampon, probabil din cauza îndepărtării uleiurilor naturale.” În şase luni, mai scrie Katherine, a folosit o singură cutie de bicarbonat şi doar jumătate dintr-o sticlă de oţet. Iată reţeta ei: Puneţi două linguri de bicarbonat de sodiu într-un borcan de sticlă de 500 ml. Udaţi-vă părul. Umpleţi borcanul cu ală şi amestecaţi până se dizolvă bicarbonatul. Turnaţi [amestecul]pe cap şi frecaţi. Clătiţi. Puneţi două linguri de oţet de mere în acelaşi borcan. Adăugaţi apă, turnaţi pe cap şi clătiţi aproape imediat. Aceste cantităţi, precizează jurnalista, sunt valabile pentru păr lung. În cazul celui scurt, e nevoie de o singură lingură de bicarbonat de sodiu şi de oţet într-o cană cu apă. Dacă părul nu pare îndeajuns de curat odată uscat, folosiţi mai multe bicarbonat data viitoare.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger