Experiment: Soții preferă să aibă dreptate decât să fie fericiți

5

Un bărbat din Noua Zeelandă a acceptat să ia parte la un experiment în cadrul căruia trebuia să fie de acord cu orice spunea soția lui. Soțul a renunțat însă după 12 zile, deoarece provocarea devenea dăunătoare pentru sănătatea sa mintală.

 

sad

Studiul avea ca obiectiv să determine dacă într-o căsnicie e mai important să fii fericit sau să ai dreptate. Consilierii de cuplu sugerează uneori că, de dragul liniștii conjugale, poate ar fi mai bine ca soții să cântărească dacă merită să își impună punctul de vedere în defavoarea păcii în casă. Cercetătorii, care sunt doctori și profesori la Universitatea din Auckland, spun că mulți dintre pacienții lor se stresează insistând să aibă dreptate, chiar și când acest lucru îi defavorizează.

Astfel că au găsit un cuplu care a fost de acord să își noteze calitatea vieții pe o scară de la 1 la 10, pe durata experimentului. Cercetătorii i-au spus soțului, care își dorea mai mult să fie fericit decât să aibă dreptate, care este scopul studiului și l-au instruit să fie de acord cu orice părere și cerere din partea soției fără să se plângă, chiar dacă nu era deloc de acord. Soția nu a fost informată cu privire la scopul studiului și a fost doar instruită să înregistreze calitatea vieții.

Notele date de soț au scăzut rapid de la 7 la 3, pe parcursul experimentului, în timp ce notele soției au crescut puțin, de la 8 la 8,5, până ce a devenit ostilă la ideea de a continua notarea. În loc să creeze armonie, noua atitudine a soțului a determinat-o pe soție să fie și mai critică cu privire la ce face sau spune el (în opinia soțului). După 12 zile, soțul a cedat, i-a făcut un ceai soției și i-a explicat experimentul. La acel moment, cercetătorii au oprit experimentul din cauza “rezultatelor adverse grave”.

Autorul studiului, care dă dovadă de umor, a spus că spera ca ambii soți să fie fericiți ca urmare a înțelegerii dintre ei și că va găsi metoda de a asigura liniștea maritală și să obțină și premiul Nobel pentru această realizare.

Cercetătorii au concluzionat că oamenii au nevoie să li se dea dreptate pentru a fi fericiți.

Sursa: Time

Citiți și:

Prea multă interacțiune prin social media afectează căsnicia

Criza vârstei mijlocii apare și la maimuțe


5 comentarii

  1. atunci cand cineva iti prezinta o situatie total diferita de modul tau de viziune si iti demonteaza principiile te simti ca universul din jurul tau se comprima si te simti ca un rahat, este ceva de orgoliu

  2. LOL …oamenii nu au nevoie sa li se dea dreptate pentru a fi fericiti, ci au nevoie de comunicare autentica, nu superficiala. Aproband ceva cu care nu esti de acord fara a-ti spune punctul de vedere si ,astfel, dand sansa celuilalt sa-si revizuiasca parerea (sau nu) creeaza o tensiune suparatoare pentru ambii parteneri. Unul este nemultumit ca nu a incercat macar sa-si expuna punctul de vedere in incercarea de a convinge in favoarea sa, iar celalat va fi nemultumit crezand ca cel dintai e atat de dezinteresat de problema incat nici macar nu-si da silinta sa-si spuna versiunea…E simplu…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger