Experiment artistic: Corpul uman controlează ploaia

0

De câte ori nu aţi fost prinşi de o ploaie torenţială şi v-aţi dorit să o puteţi opri? Dar cum v-aţi simţi dacă aţi avea puterea să controlaţi vremea? Până în luna martie a anului viitor puteţi experimenta senzaţia aceasta în cadrul unei expoziţii deschise la Londra, în Marea Britanie.

 

 

„Rain Room” este o expoziţie 3D inaugurată de curând la London’s Barbican Centre, care combină arta cu ştiinţa şi tehnologia pentru a oferi vizitatorilor o senzaţie unică: deşi stau într-o cameră în care plouă de-a binelea, stropii nu îi ating, nu îi udă, pentru că fenomenul meteo se opreşte deasupra capetelor lor. Creatorii expoziţiei spun că este un experiment social care urmăreşte să creeze şi să analizeze experienţe comporamentale. „Vrem să oferim oamenilor experienţa „capsulară” de a fi scufundaţi într-o cameră 3D în care plouă şi să le urmărim reacţiile”, explică unul dintre creatori, Hannes Koch, care, împreună cu colegii săi (Florian Ortkrass şi Briton Stuart Wood), formează grupul Random International.

Experimentul pe care ei îl propun cu această expoziţie se foloseşte de camere 3D cu senzori, fixate pe tavanul camerei, care recunosc prezenţa oricărei persoane care intră în încăpere. Pe măsură ce persoana se mişcă prin cameră, senzorii o urmăresc şi „transmit” ploii care cade din tavan să se oprească deasupra locului în care aceasta se află. O condiţie a experimentului este ca persoana din cameră să nu se mişte repede, ci lent, fără schimbări bruşte de direcţie. „Dacă fugi prin cameră, sigur ploaia te va atinge, pentru că sistemul bazat pe senzori şi gravitaţie funcţionează în cazul unei mişcări care poate fi urmărită şi detectată la timp pentru a opri stropii”, explică Koch.

Artiştii speră ca experienţa propusă de ei să le ofere oamenilor senzaţia deţinerii puterii, fie ea şi în joacă, ca, prin simpla prezenţă fizică, să controleze ploaia. Întreaga cameră a fost gândită pentru a oferi intimitate, în aşa fel încât fiecare vizitator să poată contempla ceea ce experimentează. „Nu există sunete care să te distragă, eşti foarte aproape de ploaie şi este frumos, devine hipnotic, sunetul ploii are un efect puternic calmant. Este foarte diferită senzaţia faţă de atunci când ai o umbrelă, pentru că acum nu ai sunetul făcut de stropi când se lovesc de umbrelă”, mai spune Kock. Implicarea publicului este vitală pentru experiment, de aceea vizitatorii sunt sfătuiţi să se mişte încet prin încăpere. Dacă întreaga cameră s-ar umple de lume, „puterea colectivă” ar opri complet ploaia, ceea ce, spun creatorii expoziţiei, ar limita, oarecum, senzaţia pe care ei o propun. „Am recomandat gazdelor expoziţiei să limiteze numărul de persoane din cameră pentru ca experienţa să fie completă”, susţin artiştii. Expoziţia poate fi vizitată până în luna martie 2013.

 

Sursa şi foto: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger