Expeditie speologica in Creta

1

Zece speologi romani au participat la expeditia internationala “Lefka Ori 2010” desfasurata in Creta. Desi afara erau adesea 40 de grade Celsius, speologii au explorat printre altele si un ghetar permanent, cu adancimea de 100 de metri.

Foto: “Echipa Expe Lefka Ori 2010”

Expeditia a avut loc in masivul Levfka Ori (Muntele Alb), care are o suprafata de 1.000 kmp si se afla in vestul Cretei. Masivul este alcatuit in majoritatea sa din calcare si dolomite puternic carstificate atat la exterior, cat si la interior, se arata intr-un comunicat de presa. La peste 1500m vegetatia dispare, peisajul este extrem de arid asemanator celui lunar.

Expeditia de anul acesta s-a desfasurat intr-o zona cu altitudini cuprinse intre 1900 si 2300m. Tabara de baza a fost la 2010m. Speologii au fost obligati sa suporte temperaturi de peste 40 de grade C, in zilele de prospectiuni la exterior sau in marsurile de apropiere catre pesterile explorate. In aceasta zona apa lipseste cu desavarsire, diferentele de temperatura intre noapte si zi putand ajunge si la 30 grade C.

Pesterile explorate sunt dezvoltate preponderent pe verticala (cel mai mare put are 97 de metri), pe primele sute de metri in roci dolomitice sau in conglomerate dolomitice si prezinta portiuni foarte inguste in zonele calaroase. Progresia s-a facut numai cu ajutorul corzilor si Tehnicilor Speologice Alpine (TSA). Temperatura aerului si a apei a fost de 6 grade C (in cele cu ghetari temperatura aerului fiind de aproximativ -2 grade C).

Printre alte, dupa doua saptamani de lucru, in timp acestei expeditii s-a reusit echiparea si topografierea avenului Sternes, (Sterno in greaca) situat la o altitudine de 2050m si care este cavitatea cea mai promitatoare din Creta prin prisma denivelarii pe care o poate atinge.

Totodata, au fost descoperite si explorate in premiera 40 de pesteri si avene (pesteri verticale) ca si echiparea si topografierea pesterii Lagkonias, un ghetar permanent, cu adancimea de 100 m la momentul de fata. Totusi, explorarile au fost oprite din cauza zapezii si a ghetii.

Explorarea speologica consta in descoperirea, parcurgerea si echiparea, topografierea, studierea şi fotografierea noilor cavitati subterane. La finalizarea studiilor, rezultatele sunt puse la dispozitia comunitatilor locale pentru a fi exploatate: captare de noi surse de apa potabila, exploatare turistica, protejarea siturilor naturale de interes stiintific etc.

Tags:Un comentariu

  1. Multumim tuturor celor care ne-au sustinut si mai ales colegilor greci care au fost la inaltime. Atmosfera de exceptie a fost realizata de niste oameni exceptionali! Speram sa ne revedem sanatosi si la anul pentru continuarea explorarilor!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger