Expediție în adâncul ghețurilor: căutarea vieții în lacul subglacial Ellsworth din Antarctica

2

O echipă de ingineri britanici va porni, săptămâna viitoare, într-o misiune la capătul lumii: colectarea de probe de apă și sedimente din lacul Ellsworth, îngropat sub trei kilometri de gheață groasă, în Antarctica. Proiectul de cercetare gândit de britanici are drept scop descoperirea unor noi date despre evoluția vieții pe Pământ (dar și a vieții din afara spațiului terestru) și va oferi informații considerate esențiale pentru înțelegerea climei planetei.

Mediul în care vor ajunge inginerii este unul extrem de ostil: temperaturile nu cresc peste -25°C. Misiunea lor este de a pregăti terenul pentru partea de cercetare care va începe anul viitor (mai exact, în octombrie 2012), susținută de o echipă de zece oameni de știință (inclusiv reprezentanți ai mediului academic – Universitatea Bristol).

Inginerii vor trece de gheața groasă cu ajutorul celor mai recente tehnologii de forare, bazate pe utilizarea apei fierbinți. Pentru testarea apei, vor lansa, apoi, prin gaura de 3 kilometri adâncime, un instrument din titaniu, iar pentru extragerea sedimentelor vor trimite un colector (mecanizat). Lacul Ellsworth va candida, astfel, la a fi primul lac subglacial, din cele 387 cunoscute ale Antarcticii, care va fi măsurat și analizat cu ajutorul tehnologiei folosite în industria spațială.

Utilajul pe care cercetătorii îl vor folosi pentru proba de apă este făcut din titaniu de către inginerii de la National Oceanography Centre și este capabil să colecteze 24 de probe de apă de la adâncimi diferite, în condiții complet sterile. Și colectorul de sedimente a fost construit special pentru misiune, de către oamenii de știință de la British Antarctic Survey, Universitatea Durham și compania austriacă UWITEC.

Lacul este localizat în vestul Antarcticii (foto), la aproximativ 3,4 kilometri sub gheață. Are cam zece kilometri lungime și o adâncime estimată la zeci de metri. Specialiștii cred că apele sale sunt căminul unor forme unice de viață, motiv pentru care abia așteaptă să îl exploreze. Lacul a primit numele exploratorului american Lincoln Ellsworth și nu este singurul de acest fel: lacul Vostok (cel mai mare), lacul Sovetskaya sau lacul Concordia sunt în atenția cercetătorilor, pentru viitor.

Deocamdată, Elssworth pare cel mai sigur de explorat, dată fiind ușurința (relativ vorbind) a accesului. ”Și dacă nu găsim nimic aici, tot va fi o dovadă care va defini limitele la care viața nu mai poate exista pe Pământ. Acest lac a fost izolat de restul biosferei pentru cel puțin jumătate de milion de ani, iar a descoperi viață în el este un fapt care ne va spune foarte multe despre originile posibile ale vieții pe Terra”, a explicat David Pearce, coordonator științific la British Antarctic Survey și membru al echipei de exploratori. Echipa va locui în corturi speciale, concepute să reziste frigurilor extreme și va petrece cel puțin trei luni într-unul din cele mai reci și mai vântoase locuri de pe Pământ. Misiunea lor este finanțată de către Natural Environment Research Council.

 

Sursa: ENN / BBC

Foto: Paul Landry / CA


2 comentarii

  1. Pingback: Misiune întreruptă în căutarea vieţii sub-antarctice | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: Căutarea vieţii sub-antarctice a fost oprită | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger