Expeditia „Mali Blues”. It’s time for Africa

6

Dumitru Razvan Cezar, autorul blogului „Imperator travel”, se pregateste pentru o calatorie de doua saptamani in Mali, tara africana despre care spune ca n-a auzit multa lume. Se duce acolo pentru a vizita, printre altele, celebrele moschei din chirpici de la Djenne sau de la Mopti sau locurile in care traieste populatia Dogon, un popor despre care se spune ca ar fi intrat in contact cu extraterestrii. Din locurile in care va gasi internet, va trimite ganduri si poze pentru TOTB, postate si pe blogul sau.

Text scris de Dumitru Razvan Cezar (Imperator)

Ati auzit vreodata de Mali ? De Mali, nu de Bali!!! Banuiesc ca nu prea multe. Este o tara prin Africa, probabil ca Ceausescu a vizitat-o la un moment dat, o buna parte din teritoriu e ocupat de desertul Sahara…Cam atata, nu? Capitala? Sa-l intrebam pe Dr. Google – Bamako ! Da, am auzit ! Si cam atat…

De ce ma duc totusi in Mali? Nu neaparat pentru ca exista, dar pentru ca este una dintre cele mai interesante tari din Africa. Aflat in extremitatea sudica a Saharei, udat din belsug de fluviul Niger (asa cum Egiptul este un dar al Nilului, Mali-ul este un dar al Nigerului), producator de aur si, la capatul caravenelor trans-sahariene, in zona actuala a statului Mali, s-au dezvoltat niste civilizatii exceptionale – orase precum Tombuktu sau Gao au fost visul oricarui explorator de secol XIX.

Si totusi, de ce Mali si nu oriunde altundeva unde e soare, cald, all-inclusive, chelner cu cocktail si autocar cu aer conditionat sa ma lase la doi pasi de locul pe care sa-l pozez pentru a-l pune pe Facebook ? Pentru ca, vorba site-ului, uneori trebuie sa think out of the box, sa ai bucuria descoperirii, sa mergi in afara autostrazii pentru a cunoaste noi civilizatii…

De ce ma duc totusi in Mali? Pentru ca Shakira ne-a spus inca de asta-vara It’s time for Africa. Pentru a vizita celebrele moschei din chirpici de la Djenne sau de la Mopti. Pentru a merge in expeditie prin tara Dogon, un popor extrem de ciudat care, sustin unii, ca ar fi fost in contact cu extraterestrii…Motivul este ca, din mosi-stramosi, ei cunosc ca langa steaua Sirius exista o stea-sora care nu a fost descoperita cu mijloace moderne decat in 1994 si ale caror legende sustin ca au fost vizitati de niste fiinte foarte ciudate care sustineau ca locuiesc pe o planeta care graviteaza in jurul lui Sirius B – steaua “invizibila” pana de curand, desi se afla la doar 8,6 ani lumina de Terra.

Imperator in Iran

De asemenea, vreau sa merg cu pinasse, o ambarcatiune tipica pentru Niger, folosita prin satele ancestrale de-a lungul fluviului. Si, nu in ultimul rand, sa descopar cel mai muzical popor din Africa – aparent, Bamako este capitala muzicii africane si numerosi artisti straini au vizitat aceasta urbe altfel prafuita pentru a se inspira…Malienii, de altfel, sugereaza ca blues-ul american este de fapt creatia lor.

Acum sa nu mai anticipez, pentru a nu strica bucuria descoperirii…Doar cateva lucruri despre organizare J Zbor la Bamako folosind serviciile companiei Royal Air Maroc – din Roma la Bamako via Casablanca. Pana la Roma, am descoperit ca Alitalia costa mai putin decat un low cost. Pretul zborurilor este de circa 600 euro. In Mali, vom lua autobuzele locale, cea mai lunga cursa fiind de cateva ore intre Bamako si Mopti.

Cazare – am gasit niste hoteluri cu piscina si conditii foarte bune la 35 de euro dubla. Viza se ia la fata locului, din aeroport. Este nevoie de certificate de vaccinare impotriva febrei galbena (pe care il am din 2006, de cand am fost in Africa de Est) si de medicamente impotriva malariei. In rest, nimic iesit din comun…Voi calatori timp de doua saptamani si, in functie de timp si gasirea unor locuri cu internet cat de cat, va voi tine la curent cu expeditia “Mali Blues”. In mod cert, la intoarcere, va voi relata mai multe despre aceasta tara putin cunoscuta.

Evident, pe https://www.totb.ro/ si pe blogul meu, http://www.imperatortravel.blogspot.com/.

Foto main: Imperator in India

Tags:6 comentarii

  1. Pingback: India prin ochii unei bucurestence. Cadavre pe Gange si boluri cantatoare » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger