”Expediată” de un profesor ocupat, o adolescentă a inventat un dispozitiv revoluționar

4

Meghan Shea a participat acum doi ani la o școală de vară la Texas University, unde ar fi trebuit să lucreze sub coordonarea unui profesor de microbiologie. Acesta din urmă, fiind foarte ocupat, a trimis-o pe tânără să lucreze pe cont propriu, cu o singură indicație: ”purificarea apei.” Așa se face că Meghan a inventat un dispozitiv foarte ieftin de purificare a apei, care ar putea salva multe vieți în zonele unde calitatea apei potabile e o problemă pe viață și pe moarte.

 

1C6326572-130306-futuretech-meghanshea.blocks_desktop_medium

 

Totul a pornit de la moringa oleifera, o specie de copac extrem de răspândită în zona tropicală. Despre semințele acestui copac s-a spus că ar putea fi o soluție ieftină de purificare a apei, însă nicio cercetare serioasă nu fusese pusă în practică până când adolescenta de 18 ani nu s-a hotărât să încerce. A contruit un dispozitiv din materiale foarte ușor accesibile – țevi de PVC, pământ, cărbune și țesătură textilă, folosind totodată semințe de moringau-i eficiența cu o mostră de apă infestată cu E.coli și alți agenți, a constatat că dispozitivul reușise să elimine 99% din bacterii și 70% din pigmenții regăsiți în compoziția acesteia. Semințele respective acționează ca un coagulant, atrăgând microorganismele nedorite și nepermițându-le să treacă prin celelalte straturi.

Celebra publicație Popular Mechanics a recompensat-o recent pe tânără cu premiul Next Generation, în cadrul galei Breakthrough Innovator Awards.”Frumusețea acestei invenții este că putem realiza dispozitivul din orice material, atâta vreme cât acest element activ și materialele componente sunt cele care purifică apa, nu dispozitivul în sine,” spune tânăra, care tocmai a început facultatea la Stanford University.

Sursa: Fastcoexist


4 comentarii

  1. Stati linistiti…marile corporatii o sa cumpere produsul repsectiv si toate drepturile asupra lui si o sa-l arunce intr-un sertar undeva, unde nu o sa mai vada lumina zilei….

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger