Expatisation este o platformă concepută de Gerardo Robledillo, prin care folosește conținut generat de utilizatori pentru a crea un index al condițiilor de trai în diferite țări ale lumii, din punctul de vedere al expaților. Comparând costurile vieții de București cu cele ale traiului în alte capitale, am ajuns la concluzii interesante.
Platforma ia în calcul mai mulți parametri – hrana, costurile pentru locuințe, prețul hainelor, al transportului și al îngrijirii personale, precum și al divertismentului. În funcție de aceștia, realizează comparații între diferite orașe, concluziile fiind foarte utile în ipoteza în care vreți să schimbați peisajul și să vă mutați în altă țară sau în alt oraș din România.
Comparând, de pildă, Bucureștiul cu Londra, am aflat că viața în capitala românească este, în medie, cu 182% mai ieftină decât în capitala britanică, astfel: hrana este la București mai ieftină cu 117%, iar costurile de locuire cu 283% mai mici. Dacă în cazul hainelor și al îngrijirii personale, costurile sunt relativ egale (la București fiind cu 10, respectiv 21% mai mici decât la Londra), în ceea ce privește transportul Bucureștiul pare un paradis, având costuri cu 309% mai scăzute. Și distracția e simțitor mai ieftină în România, cu 97%.
Când vine vorba de comparația Barcelona-București, diferența este de doar 66%: mâncarea costă în Spania cu 56% mai mult, locuirea este cu 113% mai scumpă, iar transportul este și el cu 90% mai ieftin la București. În raportul București-Moscova, viața în Rusia ar fi cu 87% mai scumpă, iar calculul Hong Kong-București dublează cifrele: Bucureștiul este cu 162% mai ieftin. Cu surprindere am constatat că viața în Kampala, capitala Ugandei, este cu 26% mai scumpă decât în București
Dacă vreți însă să vă mutați la Chișinău, viața este cu 21% mai ieftină în capitala Republicii Moldova, iar în Mumbai ați putea trăi cu 13% mai puțini bani. În ceea ce-i privește pe vecinii bulgari, viața în Sofia și București are aceleași costuri, cu diferențe nesemnificative: locuirea, de pildă, e cu 13% mai ieftină, dar transportul cu 24% mai scump.
Am calculat însă și diferențele de costuri dintre diferite orașe românești, iar de exemplu viața la Cluj-Napoca ar fi cu 13% mai ieftină, mâncarea costând mai puțin cu 13%, chiriile fiind cu 27% mai mici, iar distracția cu 18% mai mică la Cluj. Viața la Iași ar fi cu 11% mai ieftină decât în capitală, dar la Brașov cu 6% mai scumpă decât la București, chiriile fiind cu 41% mai scumpe. O mutare din capitală la Craiova ar aduce economii de 24%, dar dacă vă bate gândul să vă mutați în China, la Beijing, nu trebuie să puneți prea mulți bani de-o parte, costurile fiind, în medie, doar cu 36 mai mari.
Vă puteți face propriile calcule pentru destinațiile preferate accesând Expatisation.
Sursa: The Atlantic
5 comentarii
Pingback: semnalplus.ro » Platforma Expatisation compară costurile vieții în diferite orașe ale lumii
interesant. astept cu interes un site care sa nuanteze. s-ar putea numi “quality of living”. si sa masoare calitatea apei, a aerului, disponibilitatea fructelor si legumelor netunate, coeziunea/participarea sociala, samd :)))
Ar fi interesant de vazut costurile vietii raportate la venituri altfel comparatia e cam superficiala.
Nu am nevoie de un site se stie ca Buc comparand cu venituri/cheltuieli e unu din cele mai mari preturi.
Un pic de matematica, va rog … pret mai mic cu 50% inseamna jumatate de pret, mai mic cu 100% inseamna gratis. Dar eu vad chiar valori de genul “costurile de locuire cu 283% mai mici”, va sa zica nu doar ca e gratis, dar suntem si platiti aproape dublu.