Exclusiv TOTB: Motivele respingerii majorarii de capital al RMGC

43

rosia

Recent, Oficiul Registrului Comertului a respins inregistrarea majorarii de capital depusa de Rosia Montana Gold Corporation. Think Outside the Box a facut o cerere la Oficiul Registrului Comertului si va prezinta in premiera motivul refuzului.

Cererea TOTB:

Denumirea autorităţii sau instituţiei publice: Oficiul National al Registrului Comertului

Adresa:  Blvd. Unirii nr. 74, Bl. J3B, sector 3, RO 030837 Bucuresti – Romania

Data: 28.01.2010.

Stimate domnule/Stimată doamnă Director General,

Prin prezenta formulez o cerere conform Legii 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Doresc să primesc un raspuns la urmatoarele intrebari si o  copie a următoarelor documente:

 1. A facut firma Rosia Montana Gold Corporation o cerere de majorare de capital la ORCT Alba in decembrie 2009? Daca da, in ce data si care este suma reprezentand majorarea de capital.
 2. A fost admisa sau respinsa aceasta cerere?
 3. Daca a fost respinsa, care au fost motivele invocate de judecatorul delegat?
 4. Am dori o copie dupa Incheierea Judecatorului Delegat, cu numarul 8479/2009, aliberat in 29.12.2009.
 5. Daca cererea a fost respinsa s-a mai facut o cerere similara in cursul anului 2010 de compania sus amintita?

Un rezumat al raspunsului Oficiului Registrului Comertului:

La data de 29 decembrie 2009 a fost respinsa cererea privind majorarea capitalului social, transmiterea de actiuni si noua structura a actionariatului SC Rosia Montana Gold Corporation SA.

Judecatorul delegat, pe baza examinarii actelor, a constatat, printre altele, ca din cele doua contracte de imprumut incheiate la 16 decembrie 2009 intre Gabriel Resources Limited (Gabriel Jersey) si Compania Nationala Minvest, ambele in calitate de actionari ai SC Rosia Montana Gold Corporation si Gabriel Resources Limited (Gabriel Jersey) si Foricon SA, ambele in calitate de actionari ai SC Rosia Montana Gold Corporation, nu rezulta ca Minvest si Foricon ar fi imprumutat SC Rosia Montana Gold Corporation cu sumele de bani cu care se solicita majorarea de capital.

Totodata, nu exista niciun contract de imprumut incheiat intre Minvest, respectiv Foricon si SC Rosia Montana Gold Corporation de unde sa rezulte ca cei doi actionari au calitatea de creditori fata de SC Rosia Montana Gold Corporation si in schimbul acestor creante sa primeasca actiuni.

Sumele cu care se solicita majorarea capitalului social prin emiterea de noi actiuni nu sunt evidentiate in situatiile contabile ca intrate sub forma de imprumuturi la SC Rosia Montana Gold Corporation SA.

Potrivit hotararii adunarii generale extraordinare din 16 octombrie 2009, majorarea de capital sociala a fost decisa de actionarul majoritar Gabriel Resources Limited (Gabriel Jersey), ceilalti actionari opunandu-se, deci se poate intelege ca cei doi actionari nu au fost de acord ca sumele de bani cu care au fost imprumutati potrivit celor doua contracte de imprumut sa fie folosite pentru majorare de capital, de fapt nefiind inregistrate ca imprumuturi, asa cum rezulta din situatiile contabile depuse la ORC, se mai arata in decizie.

Nu in ultimul rand, au lipsit la dosarul depus documentele necesare pentru inregistrarea majorarii capitalului social.

Decizia privind majorarea capitalului social al societatii, transmiterea de actiuni precum si noua structura a actionariatului poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la data emiterii.

Raspunsul complet al ORC il gasiti mai jos:

Adresa Hot News 29.01.2010

Tags:43 de comentarii

 1. Deci RMGC continua in stilul caracteristic, abuzuri, fortat mana oamenilor, incercari de eludare a legii. Cu alte cuvinte, doi actionari s-au imprumutat intre ei, ssi de aici ar rezulta ca banii aia vor fi folositi pt majorarea capitalului RMGC. Dar asta nu reiese din contractul de imprumut, nici din contabilitatea firmei. Majorarea capitalului a fost decisa de actionarul majoritar, ceilalti actionari, adica taman aia care se presupune ca vor mari capitalul social, opunandu-se. Meserie!!!!

  • Toata lumea si-a marit capitalul social doar ca statul roman nu a avut banii cash. Nu-i atat de greu daca esti un pic istet. Motivul respingerii a fost ca aceiasi bani nu s-au regasit in mod clar in contabilitate. Sunt chichite birocratice nu misculatiuni.

   • Priceperea matale despre ce inseamna contabilitate e cam cat e a mea in cultivarea nucilor de cocos.

    Actele contabilie, printre alte chestii, asigura si faptul ca o anumita fapta economica, cum ar fi de exemplu virarea unor bani in contul unei societati in virtutea unui contract de imprumut, poate fi probata. Aici nu e vorba de chestii birocratice, ci de misculatiuni in toata regula: ei au facut contractul de imprumut, dar banii nu s-au virat. Cu alte cuvinte, daca majorarea de capital se aproba, Gabriel Resources capata o felie mai mare din RMGC fara a fi platit de fapt un leu pentru asta. Mie asta mi se pare misculatiune in toata regula, in nici un caz chichita birocratica.

  • Nu numai: mai inseamna ca a cam intzarcat balaia si nu prea mai sunt bani de tocat de-a-n boulea. Ca daca apelezi la asa rahaturi pe care le vede si-un chior, in speranta ca poate-poate, inseamna ca esti chiar disperat ca fraierul de canadian care te-a tinu pana acum nu mai baga bani in actiunile tale. Si atunci, ciuciu bani de majorat capitalul social si de dat pe campanii de spus povesti despre patru miliarde de auro…

  • Cum naiba poti sa faci un articol despre asa ceva? Ca a cerut judecatorul delegat lamuriri suplimentare…Ati ramas fara subiecte. N-ati vazut ca au pus astia sechestru pe casa lui Nastase?

 2. Problema e ca cineva a facut o eroare, asa ca profan, la o simpla lectura, zic ca trebuiau depuse la dosar si copii dupa contractele de imprumut, pt a dovedi ca acele societati au devenit creditori ai RMGC si ca aceasta are in consecinta dreptul de a compensa creantele cu liberarea de actiuni in favoarea creditorilor, majorand capitalul.
  Judecatorul delegat s-a speriat de numele RMGC si de posibilul “scandal” si bine a facut ca a cerut documente doveditoare si nu s-a marginit doar la PV-ul AGA. altfel pariez ca era atacat de presa ca “vandut multinationalelor” 🙂 Avocatii de la cabinetul Musat (parca ei au fost mandatati de AGA) nu sunt niste bagabonzi incompetenti care fac squat prin instante si probabil vor elucida rapid chestiunea. Daca nu o vor face in termenul legal inseamna ca e vorba de o manarie intre actionarii RMGC, de o operatiune fictiva si atunci e mult mai grav. Urmariti ce se va intampla in maxim 1 luna!

  • “Avocatii lui Musat” n-or fi ei niste “bagabonzi incompetenti”, insa au pierdut intr-o veselie niste procese in fatza unor stagiari amaratzi care aparau interesele organizatiei localnicilor din Rosia, anume Alburnus Maior >:)

   Io cred ca asta cu “mareatza competenta a celor de la Musat” e mai mult o legenda – sa nu uitam ca nici Nastase nu mai e ce-a fost :-p

 3. Homeless Ancestor, ești tare! S-a speriat judecătorul delegat! Uauuuu! Poate ne spui și ce mâncase judecătorul în dimineața respectivă, am putea deduce că motivul nu a fost frica ci o banală indigestie…. Îl aștept și pe celălalt anonim traian (cu decebal cu tot, probabil hoemeleși și ei), să sară în apărarea RMGC, cum că ar fi făcătură. De fapt, procedura este tipică pentru RMGC.

  • – Sumele cu care se solicita majorarea capitalului social prin emiterea de noi actiuni nu sunt evidentiate in situatiile contabile
   – se poate intelege ca cei doi actionari nu au fost de acord ca sumele de bani cu care au fost imprumutati
   – Nu in ultimul rand, au lipsit la dosarul depus documentele necesare pentru inregistrarea majorarii capitalului social.

   Sa fim seriosi! Evident ca in maxim o luna se rezolva problema…Tu daca ai fi judecator delegat in acest caz ai vrea sa fii acoperit de un maldar de hartii?

 4. Eu am inteles altceva. Corectati-ma daca gresesc.

  Gabriel forteaza mana statului roman prin marirea capitalului social, cand celalt actionar adica statul nu participa la majorarea de actiuni pierde din partile sociale care ii corespund.

  ceva de genul canadienii au 50% statul roman 50%, statul roman e sarac nu avea bani sa returneze creditul, atunci gabriel profita de situatie si forteaza mana prin marirea capitalului astfel sa poate obtine peste 50% exemplu 55% si statu sa ramana cu 45%. Obtinand majoritatea deja putea manevra societatea in ce dorectie dorea.

  a fost ceva genul “gabriel a vrut sa i-o traga statului da nu a reusit”

  Asteptam a doua incercare.

  • Da, este procedura tipică. Oricum, în actuala conjunctură, statul român s-ar alege cu praful de pe tobă la finalul investiției (bașca zona devastată). Ca de obicei, clauzele la contract sunt secrete (la fel și actele adiționale).

   Posibil ca atunci când s-a semnat contractul, cineva (ghici cine?!) a luat o șpagă babană, să încapă în multe buzunare. În caz că statul român nu va accepta demararea lucrărilor, compania va da statul în judecată cerând despăgubiri. Atunci, cel mai firesc ar fi ca acest contract să fie descretizat. Ha?! Nasool! pentru că atunci vom afla cum se poate vinde o țară cu acte în regulă….

   Compania sigur că a avut promisiuni ferme poste-electorale. Și-a extins lobby-ul pe unde a putut, pentru că a băgat deja o grămadă de bani (mai albi, mai cenușii, în sfârșit, colorați), banii ăia trebuie recuperați cumva. Nu contează metodele, mai ales că politicienii români au un caracter de căcat și pun botu…

   • Ce-am avut si ce-am pierdut? Zona oricum e ruinata sau devastata cum spui tu. Cat despre aurul lasat nepotilor; carpe diem! ca pe viitor altele vor fi resursele valoroase…

    Si chiar daca s-ar descretiza dosarul atunci despagubiri tot vom plati. Oricum …
    Vino cu o solutie si te cred.. Nu tin neaparat sa te contrazic, dar din toate relele care se pot intampla Rosiei Montana, RMGC e cel mai mic.

   • @madalina

    Mada mama, mai ia o pauza… iti dau eu solutie: sa lase localnicii sa-si dezvolte afaceri, sa nu-i mai haituiasca…
    Citeste reporajul Deutsche Welle de la Baia mare, de azi, preluat de TOTB. Somn usor!!!

   • Hai, spune ca turismul ii va salva…Auzi Lu, mama, da tu unde ai fost in concediu asta vara. La Rosia Montana cumva? Aaa, nu… Ai fost la bulgari pe litoral. Inteleg!

   • @madalina
    Eu am fost anul asta la Rosia montana, nu ti-ai gasit omul.
    Da’ pot sa intreb si io ceva, cum te platesc astia, la zi sau la postare? 🙂

   • Mai, Alex, Madalina asta umbla de ceva vreme pe forumurile pe care se scrie despre Rosia Montana si, nu stiu daca ai observat dar: 1 – pretinde ca altii nu stiu ce e la Rosia dar ea stie; 2 – se pricepe de numa’numa la problemele de mediu; 3 – stie ea mai bine decat toti cum e situatia sociala de acolo; 4 – se pricepe la orice tehnologii de minerit; 5 – se pricepe la tot ce tine de societati comerciale; 6 – “le are” cu contextul international; 7 – “le are” de numa’numa cu finantele, pretul aurului si tendintele mondiale samd.; 8 – stie, cica, cam tot ce gandesc locuitorii din Apuseni de pe Valea Ariesului (cu toate astea HABAR nu are ca aceia din Arieseni, de exemplu, traoesc FOARTE bine, fara sa fie NICI o mina pe la ei) samd…. eu zic ca fata asta e ubicua >:)

    Pe de alta parte: CINE zice ca zona aia e “defavorizata”? Uite, fata s-a dezvoltat plenar, se pare ca-i plin de Univesritati pe acolo si ca cu asa resurse umane de exceptie se pot dezvolta o gramada de tipuri de afaceri >:)

    Ce zici de asta? Uite ce comoara au rosienii aceia pe langa ei – si habar nu au! Io zic sa mearga pe principiul lui Lascu (tipul de la National Geographic) ca “orice resursa trebuie exploatata” – si sa o exploateze :-p

   • @ Codruta

    Madalina o fi f’un Madalin de la Gold, cunoaștem echipa. Și, după modelul confraților întru politică, au și ei compartimentul de “forumiști”. A mai apărut și unul terente (probabil visează cu ochii deschiși să fie măcar pe sfert precum terente) care scrie și el dupa ureche, la nimereală.

    Sigur, trebuie să fie și o Mădălină din asta care se strofoacă pentru cauza cianurii, Goldul se pricepe de minune să găsească astfel de oameni… La atâta vechime pestilențială Goldul are deja efectul rezidurilor asupra muștelor verzi…

 5. Evident ca nu s-a inteles nimic. Dupa cum au spus si in declaratii, nu Minvest si Foricon au imprumutat RMGC ci invers.

  E ca in bancul cu bicicleta….e adevarat, numai ca nu a furat-o ci i-a fost furata…

  • nu e o problema economica ci mai mult una juridica. Toate modificarile astea ale firmelor se inregistreaza in Registrul Comertului. Depui un dosar cu acte care e cam atat de mare cat e si firma. Daca e bun iti da ok, daca lipseste ceva iti este este respins ca incomplet sau se cer lamuriri unde lucrurile nu sunt clare, daca nu intruneste conditiile legale este respins definitiv. Si asta se intampla cu mii de firme zilnic; sa nu aiba dosarul complet. Cine a fost o data la Registrul Comertului stie despre ce vorbesc.
   Cand faci o majorare de capital depui fizic banii in cont sau cum e in acest caz, pentru statul roman a depus banii GR. Judecatorul are o nelamurire despre actele contabile…Sau mai bine spus despre unde se regasesc mai exact in acte acesti bani.

   In mare cam asta ar fi..

 6. Ma oamenii Lui Dumnezo,atita timp cit tara e condusa de sudisti ne ducem de ripa.Noi abia am inceput coborisul,asteptati si va veti minuna.Unirea Romaniei a fost cea mai mare besina din istoria ei.Ardeleanu,nu-i frate nici cu moldoveanu nici cu munteanu si in nici nu caz cu olteanu sau dobrogeanu,ardeleanu-i om.aialalti pretind ca-s romani.Da cu geana-n ograda fiecaruia si mai povestim.Sa fiti sanatosi.Tati.

  • romania de azi e condusa politic si de ardeleni (boc) si chiar de niste turboardeleni (UDMRisti)! poate ca la nivel de administratie centrala domina (“firesc”) cei din sud sau din moldova…

 7. alo,ministrul mediului si respectiv al economiei,precum si al finantelor , ce pozitii aveti fata de practicile care speculeaza inc oerenta legislativa si apetenta pt spagi in care exceleaza GOLD CORPORATION?chiar nu va pasa ca vindeti demnitatea acestei tari?cand veti bloca pt totdeauna asemenea crime la adresa naturii si a oamenilor bazate pe coruptie si lacomie?

  • Despre ce crime la adresa naturii si a oamenilor vorbesti marice draga? Cei ce-au scos aur de-acolo au lasat locul intr-o stare jalnica, greu de inchipuit, iar factorii de mediu sunt excesiv de contaminati. In asta consta demnitatea unei tari? Exploatarea responsabila este o alternativa care poate rezolva multe probleme.

 8. vazui un comentariu antreior cu nordisti si sudisti …..
  mare gresala …….

  ceea ce va spune un oltean este ca in aceasta problema trebuie sa rezistam presiunilor asupra Apusenilor .
  Pe urmele lui Iancu si Horea nu trebuie sa se toarne cianura .
  Sper sa se mai gaseasca cate un roman care sa reziste spagilor oferite de cei ce clameaza corutia de la noi .

  Trebuie sa rezistam ….

 9. de laMaramures on

  Continua Magor, cauza ta e dreapta. Cateva tone de aur, profitabile ce-i drept pentru unii, nu au dreptul sa distruga viitorul copiilor nostri.

   • Desigur, lasa-ne sa ghicim, Magor e ungur, manuit din umbra de fortele oculte ale maghiarimii care vor sa impiedice dezvoltarea Roimaniei, nu? E dirijat de la Budapesta?
    :)) Doamne sfinte, de accidentul de la Baia Mare ati auzit? Tocmai s-au implinit 10 ani ieri. Cautati pe Deutsche Welle reportajul facut de ei acolo, sa vedeti ca li se usuca oamenilor pomii in curte.

 10. exploatarea cu cianuri nu se poate repara, reface, re-ce vreti voi. e un cernobil chimic. cianurile se infiltreaza in sol unde se raspandesc in adancime si polueaza toate panzele freatice intalnite. exista o fosta exploatare in Canada unde statul cheltuie 1,5 mlrd dolari pe an ca sa inghete solul pana la 500m adancime numai ca sa previna raspandirea cianurilor mai departe. firma, dupa ce a terminat tot aurul s-a declarat falimentara si au fugit. adio programe de curatire, adio garantii, adio bani, adio mediu. toate dandanalele au cazut in capul statului. exploatarile cu cianuri se mai practica doar in tarile unde legile sunt slabe si coruptia statului o permite. sunt curios unde sunt muncitorii calificatii in exploatari de anvergura care o doreste RMGC, ca in Romania nu exista oameni pregatiti.mai uitativa pe discovery cum arata o exploatare de suprafata si ce utilaje exista acolo. ca povesti cu reconversii catre astfel de meserii nu am auzit. deci nici locuri de munca nu vor fii vor veni din alte tari specialisti. a zis-o mng gen de la RMCG la tv da nimeni nu casca urechile nici ochii.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger