Așa-numitul “Club 27”, mai exact grupul de staruri rock decedate la 27 de ani care îi include pe Janis Joplin, Jimi Hendrix, Kurt Cobain (foto), Jim Morrison sau Amy Winehouse, pare să-și îngroașe constant rândurile, fenomenul părând mai mult decât o simplă coincidență. Așa că oamenii de știință au încercat să afle dacă așa e.
Cercetătorii de la Universitatea Tehnologică din Queensland, Australia, au realizat o analiză matematică pentru a stabili semnificația vârstei de 27 de ani în lumea starurilor rock. Studiul lor a inclus doar starurile care au avut un hit pe locul 1 în topurile britanice între 1956 și 2007, ceea ce i-a exclus pe Jimi Hendrix, Janis Joplin și Jim Morrison.
Cu toate acestea, 1.046 de muzicieni s-au bucurat de acest succes, precum și câteva voci din spatele celebrilor muppets, marea lor majoritate fiind de sex masculin: 86%. 7% dintre ei au murit în perioada analizată, însă deși cercetătorii au observat că starurile rock au de două sau de trei ori mai multe șanse de a muri de tinere decât restul populației britanice, vârsta de 27 de ani nu aduce cu sine riscuri semnificative.
A fost detectat un număr mare de morți între vârstele de 20 și 40 de ani, însă la nivel general vârsta a avut mai puțin de-a face cu morțile starurilor rock decât stilurile lor de viață periculoase. Anii ’70 și ’80 au înregistrat cele mai multe morți, fiind perioade în care s-a înregistrat cel mai mare consum de droguri din istorie. Între 1985 și 1992 nu a murit nici o vedetă rock tânără, ceea ce se poate explica prin îmbunătățirea serviciilor medicale în cazul supradozelor sau prin trecerea de la hard rock la pop (care a venit cu un nou stil de viață).
La sfârșitul anilor ’80, MDMA-ul (ecstasy) a început să se răspândească pe la petreceri în detrimentul amestecului de alcool, cocaină și heroină și a diminuat foarte mult riscul morților asociate drogurilor. Din câte se pare, nu a fi celebru, muzician sau a avea 27 de ani instituie pericolul, ci abuzul de alcool și droguri puternice. Creierul uman caută tipare și exclude elementele care nu se regăsesc în ele. Cum ar fi, de exemplu, Sid Vicious, decedat la 21 de ani, sau Jerry Garcia, care a murit la 53, precum și Eric Clapton, Keith Richards sau Lou Reed, care au supraviețuit unei vieți plină de excese.
Sursa: Time
Foto: Flickr/Feral78