Exista un conflict real intre romani si maghiari in Romania?

177

agerpres_221957

Am putea sa incepem o dezbatere de acest gen dintr-o perspectiva istorica. Dar nu o vom face. Ca noi, cei de la Think Outside the Box, credem ca trebuie sa invatam din istorie si nu sa o folosim ca pretext si justificare pentru orice fel de comportament actual.

de Magor Csibi

Nu o sa incercam sa aflam daca lupta dintre Stefan cel Mare si Matei Corvinul a avut sau nu miza mai mare decat orice alta lupta la vremea respectiva. Nu vrem sa va vorbim nici despre revolutia de la 1848, unde se spune ca un conflict national a fost alimentat de interese imperiale.

O sa vorbim doar despre istoria recenta, traita de noi.

Desi eram copil, imi aduc aminte de primul Craciun in familie de dupa “revolutie”. A aparut pe ecranul televiziunii un mesaj care ura Craciun fericit in mai multe limbi, printre care si cea maghiara. Si imi aduc aminte de emotiile generate in casa noastra de acest gest. Era vorba de emotia oamenilor care in sfarsit se simt acceptati. Dupa un regim de asuprire, unde a fost negata existenta minoritatilor, pentru multi acest gest insemna un nou inceput. Dar, din pacate, a fost fals.

Daca in decembrie mesajul era ca Romania este a tuturor, indiferent de natie, in martie 1990 s-au petrecut violente nemaivazute pana atunci. Dupa o perioada scurta de calm si bucurie, a reaparut nationalismul prost inteles.

Multi afirma ca “spectacolul” de la Targu Mures a fost unul regizat. Ca altfel nu avea cum sa se intample asa ceva. Extremistii sustin insa altceva. Nici pana astazi nu s-a facut din partea statului o investigatie serioasa pe aceasta tema, iar raspunsurile trebuie sa le gasim noi.

Tot in aceea perioada au aparut “rapoartele Har-Cov”, rapoarte parlamentare despre continutul carora nu vrem sa vorbim. Clar este insa ca aceste documente nu urmau sa creeze calm in Romania, pe aceste teme.

Au trecut 20 de ani de la Targu Mures. Politica a inceput sa se normalizeze, iar de cand un candidat extremist a reusit sa intre in turul doi al alegerilor prezidentiale, nationalismul ca unealta politica a inceput sa piarda din puterea de convingere.

Nu mai exista conflicte vizibile, nu mai exista rapoarte Har-Cov, au disparut partidele de extrema dreapta din parlament. Politicieni din diverse partide se duc in judetele locuite in majoritate de maghiari din ce in ce mai des, iar presedintele tarii a vorbit de cateva ori despre nevoi speciale si despre un alt fel de sistem de educatie in limba romana pentru minoritati.

Iar in acest context ne punem intrebarea: exista un conflict real intre maghiari si romani? Sau controversele au fost si sunt alimentate de diverse interese?

Iar ca un exercitiu de imaginatie trebuie sa punem si intrebarea, la 20 de ani dupa evenimentele din Targu Mures, daca ce s-a intamplat acolo a avut legatura sau nu cu realitatile din acea vreme sau a fost pur si simplu o manevra politica?

Suntem curiosi de parerea voastra si de perceptia in secolul XXI a cetatenilor din Romania asupra acestei probleme extrem de spinoase. De aceea pornim aceasta dezbatere si acest vot simultan atat pe Hotnews TOTB, cat si pe Transindex TOTB, corespondentul Hotnews-ului in limba maghiara.

Va asteptam raspunsurile, iar rezultatele vor fi publicate pe amandoua siteurile.

[coloana]

I. Exista sau nu un conflict real intre romani si maghiari in ROMANIA?

moisoiu

Adrian Moisoiu, fost deputat de Mures, PRM

Intrebarea mi se pare deosebit de interesanta, raspunsul putandu-se nuanta.

Am sa incerc sa prezint cateva nuante, cu sublinierea ca spatiul acordat nu imi permite sa epuizez subiectul.

In mod normal, raspunsul ar trebui sa fie, nu!!!

Oamenii de rand, cetatenii acestei tari, indiferent de etnie, nu vor recunoaste sau poate numai in masura mica vor recunoaste existenta unui conflict. Mai ales atunci cand nu au nimic de impartit si fiecare traieste din amaratele de venituri, pe care numai Dumnezeu stie cum le realizeaza.

Societatea noastra de astazi, in special, este impartita dupa avutie, in clase sociale mai multe si mai distincte, fata de cea de acum peste 20 de ani, cand deosebirea dupa avere nu era atat de evidenta. Atat timp cat interesele celor din aceeasi clasa sociala sau din clase sociale apropiate nu vin in conflict, conflictul nu exista sau nu apare. In momentul in care, insa, apare lupta concurentiala, fie ca domeniu de activitate, fie ca zona geografica in care fiecare traieste, si astfel vin in contact, nu mai este asa! Din acest motiv, conflictul dintre romani si maghiari este recunoscut in Transilvania si nu apare/nu este recunoscut la Bucuresti, Constanta sau intr-o alta parte a tarii in care procentul de unguri in populatie este mic sau nesimnificativ.

Spuneam ca o prima nuanta se datoreste luptei concurentiale, adica luptei pentru existenta, pentru un trai superior, mai facil, pentru obtinerea unui loc de munca, a unei afaceri, pentru imbogatire (averea bate-o focul) etc. Cel care pierde lupta va fi nemultumit si va incerca sa dea diverse explicatii pentru nereusita sa, inclusiv familiei, cautand sa-si ascunda nevolnicia sau faptul ca a intalnit un adversar redutabil, mai bine pregatit (si aici pot aparea diverse nuante). Şi primul motiv, cel mai facil, pe care il va invoca, va fi motivul etnic! Cel care castiga va declara ca a fost cel mai bun, fara a mai analiza motivul datorita caruia a invins.

O alta nuanta este generata de zona geografica in care are loc disputa. Aici conflictul este mult mai acut, fiindca va implica mult mai multe aspecte: limba, istorie, cultura, religie, traditie, apartenenta la o anumita familie (ardeleneste spus, nemesug), procentul de populatie minoritara si, de ce nu, si politic.

Nemultumirea, in acest caz, se va manifesta in primul rand in cadrul populatiei minoritare, care se va considera, motivat sau nu, discriminata. Din acest motiv, conflictul maghiaro-romano apare in Transilvania si nu in alta parte a tarii, dupa cum sunt convins ca exista conflict etnic mai mult sau mai putin vizibil la Constanta sau Medgidia intre turci/tatari si romani, in clisura Dunarii intre sarbi/romani, pe marginea Dunarii intre bulgari/romani s.a.m.d. si, cu accente deosebite, in jud. Harghita/Covasna intre romani, care sunt intr-o proportie de 14, respectiv 24%, si maghiari (85, respectiv 76%), cu o particularitate in jud. Mures, unde proportia maghiarilor este de cca. 39% fata de cca. 53,5% romani.

Aici, in Transilvania, conflictul etnic este declansat in primul rand de istorie. Ungaria nu se impaca cu Tratatul de la Trianon semnat la 4 iunie 1920, care este inflamat anual si acutizat de fiecare data cand au loc alegeri, de catre FIDESZ si Partidul de Dreapta Jobbik, prin manipularea maghiarilor din Romania prin „asa zisa uniune culturala” – UDMR si Partidul Civic Maghiar, prin universitatile de vara de la Balvanyos, prin infiintarea Garzii Maghiare (organizatie interzisa in Ungaria!?), prin ura care se sadeste prin cultura (a se vedea „operele lui Wass Albert”), prin maghiarizarea fortata care se practica si educatie in scoli de la cele mai fragede varste, prin dispretul care se intretine impotriva romanilor de secole (a se vedea Unio Triom Nationum – 1438, rascoala lui Gheorghe Doja – 1514, rascoala lui Horea, Closca si Crisan – 1784, revolutia de la 1848 – 1849 in fruntea careia era „ucigasul de romani” Lajos Kossuth, teroarea regimului dualist austro-ungar dintre 1867-1918), prin intretinerea iredentismului de catre conducatorii de ieri si de astazi ai Ungariei. Şi nu un rol neinsemnat il are cea care ar fi trebuit sa propage iubirea si buna intelegere, ma refer la Biserica Reformata.

Iar guvernul Romaniei asista pasiv, ba chiar incurajeaza, modul in care se realizeaza autonomia asa-zisului Ţinut Secuiesc si „romanii in Tara lor”, fiind discriminati, sunt nevoiti sa plece in alte parti ale tarii pentru a-si gasi de lucru!?

Exista sau nu un conflict real intre romani si maghiari in Transilvania? Dar in Romania? Ce s-a intreprins ca sa se stinga? Va las pe Dumneavoastra sa apreciati!

Si daca exiata, atunci din cele ce am relatat, rezulta modu in care cine si cum ar trebui sa actioneze cu multa dragoste si mai ales cu o deosebita rabdare pentru stingerea acestuia.

II. Dialogul Surzilor

demeterszilard

Demeter Szilard, redactor, scriitor

As incepe prin a va impartasi cum am invatat eu limba romana. Sunt din Secuime, m-am nascut in ’76 si invatam in regimul vechi o istorie, din manualele in limba romana, care dupa parintii mei era mincinoasa. In clasa, stateam aranjati in forma de patrat si ascultam minciunile in limba romana, conform carora tara noastra este cea mai buna dintre toate tarile socialiste si ca trebuie sa-ti iubesti tara si sa iubesti limba tarii. Eu n-am putut sa iubesc limba, pe care nici nu prea am reusit sa o insusesc pana la 19 ani. Pentru ca in aceasta limba vorbea doar crainicul stirilor de la televiziunea publica si politistul, adica puterea. Si puterea nu prea tolera replicile de orice fel. Asa ca am tacut, dar cand am tacut, am tacut in maghiara.

Abia in primul an de facultate am simtit importanta limbii romane si in afara scoalii. Trei tipi dubiosi din Manastur (n.r. – cartier din Cluj Napoca) m-au batut mar pe o alee, langa fabrica de bere, pentru ca am incercat sa le explic intr-o limba romano-secuiasca (cine a auzit un secui pronuntand „ă” si „î” stie la ce ma refer) unde este carciuma pe care o cautau. Avand in vedere ca era etapa cea mai intunecata a „epocii Funar” la Cluj, nu am luat acest conflict la modul personal, avand in vedere ca ei nu m-au batut pe mine, ci doar un ungur care a avut neinspiratia de a fi singur pe drum. Dar tot n-as numi aceasta forma de comunicare dialog interetnic. A fost o demonstratie de forta si nu m-a ajutat deloc sa am o stare generala placuta.

Nu consider stare de conflict nici situatia in care ne intindem mana servil conducerii de la Bucuresti, iar ei nu dau doi bani pe aceasta mana si noi totusi promovam excrementele acestei puteri.

Nu ma pot bucura nici atunci cand vad ca la comanda UDMR-ului comunitatea maghiara se incuie intr-o logica depasita si nu vrea sa ia cunostinta despre faptul ca o viziune despre Ardeal nu este posibila fara romani. Tovarasul Ceausescu si cei ce l-au urmat au schimbat in mod relevant proportiile etnice, pentru care nu am cum sa ma bucur, dar m-as minti refuzand sa recunosc acest lucru. Romania, in acest moment, este terenul unor lumi paralele, unde in spiritul multiculturalismului mimam un dialog care trece paralel pe langa urechile noastre.

Desi suntem inclinati sa catalogam aceste lucruri ca si conflict etnic, nu cred ca despre asta e vorba aici. Evenimentele din Targu Mures, o Proclamatie de la Timisoara nebagata in seama si la 20 de ani de la invazia minerilor in Capitala, pentru mine este evident ca toate aceste lucruri se leaga mult mai degraba de conservarea puterii si consolidarea sistemului post comunist, unde tovarasii crescuti intr-un comunism nationalist incearca sa foloseasca sovinismul ca unealta politica.

Azi parca am asista la cateva schimbari. Traian Basescu, cu o strategie clar definibila, construieste un stat national, iar nationalistii din minoritatea maghiara invata in fiecare zi metode noi, cu argumente de la invatatorul nostru comun, Europa.

Din cele amintite mai sus pot aparea diverse conflicte, care se vor axa pe urmatoarele intrebari: in ce masura va avea statul roman disponibilitatea ca din banii contribuabililor, adica si din banii nostri, sa cheltuiasca mai mult decat incaseaza de la minoritati pentru conservarea si intregirea identitatii maghiare? Mai departe: daca ne va lasa sau nu Bucurestiul ca noi, ca si ardeleni, sa inventam propria noastra regiune comuna de dezvoltare?

In cazul in care raspunsurile sunt negative, o sa spun si eu ca m-am nascut in Secuime, traiesc in Oradea si capitala mea e Budapesta.

Zîs si bozgor.

[coloana]

I. Intre majoritatea romanilor si maghiarilor din Ardeal nu exista un conflict real

smaranda

Smaranda Enache, copresedinte Liga Pro Europa

Nu e greu de observat ca intre majoritatea romanilor si maghiarilor din Ardeal nu exista un conflict real. Daca acest conflict ar exista, Ardealul ar fi paralizat. Or, ceea ce vedem cu ochiul liber este ca romanii si ungurii coopereaza in cele mai diverse domenii, se inrudesc in continuare si tot in continuare isi fac planuri de viitor.

Martie Negru de la Targu-Mures din 1990 a fost o sincopa,una bine orchestrata. Atit romanii cit si ungurii au cazut atunci in cursa. Explicatiile sint multiple, nu in ultimul rind starea imponderabila din acel inceput de libertate, cind un intreg sistem se prabusea, iar spaimele puteau fi canalizate in orice directie.

Cei care au orchestrat evenimentele din martie ’90 au continuat cu perseverenta in aceeasi directie. Ghinionul lor a fost ca intre timp intoxicarea si-a diluat concentratia si nu a mai prins. Ca urmare, astazi ei nu ar mai putea instrumenta un conflict concret de tipul celui din martie ’90.

Convingerea mea atunci, ca si acum, este ca Martie Negru a fost doar una din piesele acelui puzzle care, in contextul geo-politic fluid, urmarea sa mentina Romania in sfera de influenta a URSS, care nu sucombase inca la ora aceea.Ca dovada, au urmat mineriadele, prelugite pina in chiar preajma aderarii la Uniunea Europeana, in 1999 !  Scenariile din fosta Iugoslavie, din Caucaz, chiar mai aproape, cazul Kosovo, confirma ca ipoteza noastra nu este una fantezista.

In Romania, adeptii totalitarismului, inclusiv ai omogenizarii etnice, au radacini viguroase, de la Garda de Fier la Ceausism. Influenta lor nu poate fi subestimata, iar lucrarea lor este…eterna !

Ca urmare, desi am scapat de conflctul concret, sintem martorii permanentizarii unui ritual de diabolizarea a ungurilor, care revine in valuri pentru ca dusmanul intern sa nu fie complet uitat. Problema maghiara este tinuta la cald, in Parlament, in presa, in mediile academice, in biserica. Un analist rupt de realitatea romaneasca atit de insidioasa, nu ar avea cum intelege remanenta temei maghiare chiar si dupa aderarea la UE, NATO, etc. Explicatia este ca exista forte oculte pentru care o apropiere prea mare dintre romani si unguri, eventuala lor coalizare intr-un proiect regional comun, constituie pericolul maxim. Cultura lor politica si nationala, tributara viziunilor statului national de secol XIX nu are cum accepta unitatea in diversitate. Consecinta lucrarii neostoite a acestor forte oculte este inabusirea in fasa a oricarei dezbateri publice normale privind un eventual statut special al Tinutului Secuiesc, statutul de limba regionala a limbii maghiare in judetele cu majoritate maghiara, o universitate de stat maghiara, acceptarea spatiului simbolic maghiar, oficializarea unor sarbatori sau traditii maghiare, etc.

Dar, evident, nu numai maghiarii sint tinta acestor politici nepublice ale nucleului dur al totalitarismului etno-religios. O alta tinta predilecta este Biserica Greco-Catolica, vinovata de o dubla loialitate, nationala si papala, romii, a caror dinamica demografica nu este insotita de politici educationale care sa le intareasca identitatea si participarea politica, regionalistii care propun transferarea de puteri legislative si executive de la statul central la regiunile istorice, coerente nu numai geografic, ci si cultural si economic.

Atita timp cit vom trai intr-un stat dominat de aceasta viziune totalitara, intre romani si maghiari va dainui un conflict de viziune. Acest conflict este agravat de aspiratiile divergente ale celor doua comunitati, iar aici nu vorbesc despre divergenta loialitatilor, grava si ea, ci despre divergenta stilului de viata si optiunilor civice si existentiale. In traditia maghiara, de la Sfintul Stefan incoace, aspiratia spre Occident, imitarea Occidentului, a ramas o orientare dominanta, destul de puternica pentru a marginaliza linia turanica. La romani, uniatismul si Scoala Ardeleana au consacrat aceasta orientare pro-occidentala ca dominanta a Transilvaniei romanesti. In aparenta, pro-occidentalismul era reconfirmat, de asta-data la nivelul intregii tari, prin aderarea din 2007 la Uniunea Europeana. In fapt, aceasta aderare institutionala nu a fost confirmata printr-o aderare culturala si de stil de viata, de ierarhie de valori. Din contra, libertatea adusa de Europa a devenit, paradoxal, plasma propice proliferarii fundamentalismului religios si etno-lingvistic.

Aceasta noua realitate nu pare sa ingrijoreze pe nimeni. Asa se face ca stereotipurile etnice si excomunicarea ciclic ritualica a  diversitatii sint imbratisate cu aceeasi jubilatie de liberali si conservatori, de  ruralisti si urbanisti, de pro-europeni si autarhisti. Un consens ascuns, in aparenta imuabil si necontrolabil de ochiul public pare a-i uni.

Cheia demontarii acestei monstruoase coalitii impotriva europenizarii si occidentalizarii Romaniei va veni, se pare, in ciuda tuturor manipularilor si a represiunii intrinseci, din Ardeal. Se va cladi, probabil, pe un act de incredere istorica intre romani si maghiari, bazat pe contractul nicicind respectat din Declaratia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

II. Solutia multiculturalimului

adamgabor

Adam Gabor, director la Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală

Asa cum este definit si contextualizat in introducere conceptul conflictului, putem sa afirmam linistit ca in Romania, in acest moment nu exista un conflict real intre romani si maghiari. Evident, raspunsul ar fi acelasi daca ne gandim la conflict ca la o confruntare violenta.

(Mai mult, completand lista cu evolutiile pozitive din ultimii ani, ar fi de mentionat un lucru aproape inimaginabil pana nu demult: faptul ca Romania are in acest moment un Ministru al Culturii de origine maghiara si, in afara de cateva voci contestatare, se pare ca acest fapt nu deranjeaza pe nimeni din partea majoritatii.)

Dar exista totusi ceva – o prezenta aproape permanenta – in relatia dintre romani si maghiari, stim si simtim cu totii acest lucru. Ce este acel ceva, cum am putea sa-l definim sau sa-l descriem? Este oare ceva negativ – caz in care ar trebuie sa ne preocupe – sau e ceva natural, fara pericole, deci ceva cu care nu trebuie sa ne batem capul?

Nu conteaza daca vorbim de sfera politica sau de relatiile de zi cu zi dintre romani si maghiari, se poate observa ca prietenia si linistea sunt prezervate atata vreme cat discursul – indiferent daca are loc in sfera publica sau in cea privata – nu ajunge sa atinga tema drepturilor minoritatilor. Vina pentru tensiunile care apar in cadrul acestor discutii este impartita in egala masura de ambele parti: contributia minoritarului maghiar o reprezinta maniera de „lupta pentru drepturi” cu care abordeaza subiectul – ajungand pana la urma sa argumenteze cu promisiunile nerespectate din declaratia de la Alba Iulia din 1918; contributia majoritarului roman este aceea impresie ca in cazul in care cedeaza, ar pierde din propriile drepturi. In acest fel are loc de fapt un joc cu suma zero, unde castigul uneia dintre parti cauzeaza o pierdere pentru celalalt. Aceasta situatie, din nefericire, este intarita oarecum si de constructia politica actuala, unde prezenta relativ de succes a unui partid reprezentand minoritatea maghiara (UDMR) consolideaza jocul cu suma zero; formatiunile politice minoritare, ca strategie de a aduce oamenii la vot, sunt fortate de natura luptei politice la o mobilizare etnica, chiar si in conditiile in care la nivelul majoritatii capacitatea de mobilizare a discursului nationalist s-a redus la cote normale, sanatoase si europene.

Ce alternativa (win-win) ar exista la jocul de suma zero?

Eventual multiculturalismul.

De exemplu, un discurs clasic de solicitare de drepturi lingvistice ar putea fi reformulat intr-o strategie win-win dupa cum urmeaza: o initiativa de acest gen este si in interesul majoritatii, deoarece pentru populatia majoritara este important, printre multe altele, ca fiecare cetatean al Romaniei sa se simta bine in Romania, si astfel sa fie cat mai atasat valorile si simbolurile comunitatii considerate in sens larg. Multilingvismul ne presupunand folosirea exclusiva a limbilor minoritare, nu ar provoca o pierdere pentru majoritate. Insa, o initiativa de acest gen ar contribui la un atasament – asumat si exprimat! – mai puternic al minoritatilor fata de Romania, i-ar face sa simta Romania ca un adevarat camin. In acest fel, toata lumea ar avea de castigat.

Ce ar presupune muticulturalismul – un termen cu o rezonanta peirorativa in sanul comunitatii maghiare, fara insa sa se fi descoperit valentele, continuturile cu care s-ar putea incarca – iata cateva idei:

O valorizare a diversitatii, insusita prin educatia in familie si in scoala, realizand ca este fireasca si poate fi profitabila – nu numai din punct de vedere cultural, dar si din punct de vedere economic – convietuirea comunitatilor de diferite religii sau etnii. Un asemenea avantaj poate fi insa maximizat doar prin politici publice adecvate.

Pentru un minoritar, recunoasterea si intelegerea faptului ca pentru un majoritar nu are cum sa fie o prioritate gestionarea consecintelor diversitatii, a problemelor minoritatilor. Repetarea si tematizarea excesiva a acestor probleme poate crea o iritare.

Din partea majoritatii, intelegerea faptului ca statutul de minoritar presupune aproape in mod obligatoriu un plus de incarcatura, dusa pe parcursul intregii vieti (invatarea unei limbi in plus, urmarirea vietii culturale si publice a cel putin doua tari, o continua cautare a identitatii etc.).

*

Conform observatiilor lingvistului maghiar Sándor Szilágyi N., romanii din Transilvania sunt romani si din cauza faptului ca nu sunt maghiari, iar maghiarii din Romania sunt maghiari si din cauza ca nu sunt romani. Aceasta identitate paralela va putea sa ramana asa in timp, cu conditia ca cele doua comunitati sa se cunoasca temeinic, si sa invete sa aprecieze prezenta celuilalt in perimetrul propriei existente.

[coloana] [poll id=”8″]

Tags:177 de comentarii

 1. premizele de la care pleaca ungurii sint gresite .
  in rest , ce sa va spun : minoritati exista cam peste tot si cam tot peste tot se simt izolati . e si in functie de perceptia si trairile fiecaruia (cei inteligenti si sensibili sufera mai mult ). dar asta e ! romania nu e statele unite .
  IN ALTA ORDINE DE IDEI, chiar am fost primii pe aici (acolo , ca scriu din china) si cu asta am incheiat discutia .
  ps: oare cum se simte un roman in ungaria ? sau in bucovina ?
  ps2: eu , personal , nu ma simt foate roman . in plus nici numele de familie nu arata ca as fi “roman” . dar imi port nationalitatea ca pe o haina (cam ponosita ce i drept) si n am raspuns niciodata cu o minciuna la intrebarea de unde sint .
  le recomand tuturor ungurilor din romania sa sa iubeasca romania si sa munceasca pentru ea si sa si accepte conditionarile existentiale . daca nu le convine , sa plece domnule si am incheiat discutia . eu , de exemplu , sinr deja plecat .

 2. din nefericire exista, nu la cote alarmante dar intr-o masura in care pune bete in roate unei dezvoltari normale. trebuie sa intelegem ca magharii si secuii sunt aici de sute de ani si ardealul e si al lor. sunt convins ca in momentul cand standardul de viata al minoritatilor va egala pe cel din ungaria nu vormai fi probleme. iatasi nu cred ca sr trebui sa ne simtim amenintati de dorinta lor de a-si utiliza limba natala , in paralel cu cea romana, in administratie. pana la urma statul trebuie sa acorde sanse egale tuturor. modelul canadian de cooperare intre francofoni si anglofoni nu e perfect dar e mult mai eficient si de bun simt. ar trebui totusi, ca natiune, sa iesim de sub influenta natinalismului si sa intram in secolul 21

   • poate asa tovarasul moderator va posta mesajul :

    daca unui hot un judecator ii confera dreptul de proprietate, ala devine stapan, si-si va pazi bunul de hoti

 3. mii de cetateni maghiari care se confrunta cu aceleasi probleme in Romania ca toti ceilalti , au semnat acum cativa ani listele pentru inregistrarea partidului ,,Liga Transilvania-Banat” a carui program politic era descentralizarea reala a statului , subiect drag azi tuturor ! Inregistrarea partidului a fost blocata politic in justitie. Initiatorii acestui proiect politic erau romani ,,neaosi” ! Nu exista un conflict REAL .

  • una e descentralizarea alta e autonomie teritoriala…mai pune mana si te informeaza…nu da bine cand scrii despre lucruri care nu le intelegi!

 4. Sunt de acord că diabolizarea ungurilor folosește statului centralist și mafiotic. Dar ignorarea problematicii Ardealului și revendicare de autonomie numai pentru Secuia sunt și mai folositoare celor care spun că e mai bun centralismul miticilor deât cel al Budapestei.

  15 martie 1848 de exemplu, înseamnă și Unirea Ardealului cu Ungaria. Dacă asta le place ungurilor, foarte bine, dar nu fac bine, pentru ei în primul rând.

  • corect asta inseamna aceasta sarbatoare care a devenit si una in Romania cu sprijinul PD-L, care-si bate joc in frunte cu Basescu de romanii care i-au votat!

  • “15 martie 1848 de exemplu, înseamnă și Unirea Ardealului cu Ungaria.”
   Doar o singură întrebare: din ce carte de istorie ai scos asta? tare-mi place când cineva vorbeşte doar de dragul vorbei.

   • Punctul 12 al proclamției din 15 martie 1848, din Pesta, cerea Unirea Transilvaniei cu Ungaria (cele două provincii aveau statut separat în cadrul Imperiului Austriac).

 5. NU exista nici un conflict. Exista un conflicti intre majoritatea cetatenilor romani si niste xenofobi din hargita si covasna.

   • nici asta nu-i adevarat, exista un conflict de interese intre neamul romanesc si cel unguresc in Ardeal de secole, care binenteles nu se simte pana la Pisti si Miron baci, dar care a fost mereu prezent de cand au intrat maghairii pe cai in Ardeal in sec. 12!

    Putem sa inchidem ochii ca pana acum si tot sa batem in retragere- ceea ce s-a facut din 90 incoace- sau putem sa incercam sa rezolvam conflictul de asa o natura incat sa evitam o evolutie aproape sigura, inca un razbel!

 6. La nivelul majoritatii populatiei nu exista. Sunt din Tg Mures si pot sa afirm lucrul asta, romanii care au prieteni foarte buni maghiari si invers sunt cazuri dese. Problemele apar in momentul in care politicienii si televizorul pun problema gresit si instiga. mai lasati-ne in pace si nu mai instigati la violenta ca nici eu nu vreau sa ii dau in cap lui Istvan nici Istvan mie. Ce a fost in Martie 90 la Tg Mures a fost o orchestratie de exceptie, insa asta a fost nu este cazul acum. Nici nu mai vrem sa auzim justificari si texte false de rabufnire a sentimentelor oprimate de comunism. pur si simplu ne-am saturat, ne-am saturat de tot, de politica, de instigare, de politicieni care isi cauta justificarea existentei in starnirea diverselor concepte,de tot. lasati-ne sa traim odata, dupa 20 de ani lasati-ne in pace sa traim in pace nu mai starniti valuri. evenimentul martie 90 este o pata neagra pe istoria noastra si nu il mai vrea nimeni.

  • frumos…din pacate istoria o fac politicienii…daca nu aveam si noi elita noastra culturala in Ardeal, credeti ca ar fi existat vreodata Unirea din 1918???

 7. “Conflictul” dintre romani si unguri exista doar pentru a justifica existenta UDMR! Altfel cum si-ar putea justifica existenta aceasta “uniune culturala” care se ocupa exclusiv de politica decat agitand deopotriva fantoma revizionismului maghiar si a xenofobiei romanesti? La nivel Ion – Ianos ma indoiesc ca exista conflicte, ambii sunt mai preocupati ce sa puna pe masa decat de autonomia pe care si-o declara Ianos in fundul curtii si pe care ion nu vrea sa i-o acorde. Cel mult ii vom regasi pe amandoi la birtul din sat, injurandu-i bilingv pe cei care le fac viata grea!

 8. Cred ca principala sursa a acestui conflict este istoria cateodata prezentata total diferit in functie de interese… Istoria ar trebui sa fie stiinta faptelor, in schimb in aceasta zona a europei cartile de istorie sunt mai degraba epopee sau legende, care incearca sa prezinta propriul popor ca un neam viteaz, fara defecte, care intotdeauna urmareste binele si dreptatea… Pana cand nu avem istoria unificata a Europei, care sa fie acceptata in toate scolile din Europa o sa avem discutiile astea, de multe ori fara rost…

 9. Eu sunt un maghiar care traieste de 28 de ani la Iasi. Am ajuns sa folosesc limba maghiara cam de 2-3 ori intr-o luna, cat vorbesc la telefon cu surorile mele. Dar si dupa 28 ani aici, se gasesc asa-zisi romani care maintreaba ce caut aici, ce caut in Romania, locul meu e in Ungaria. Asta si multe altele…in general cuvinte “de duh”.
  As incerca sa explic acestora p singura chestie. stra-strabunicii mei s-au nascut in Ungaria, au trait in Ungaria, au murit in Ungaria. La fel si strabunicii, la fel si bunicii mei. Parintii mei s-au nascut in Ungaria, au trait in Ungaria, apoi in Romania. Si au murit in Romania. Au m-am nascut in Romania, traiesc in Romania. dar trebuie sa fac o precizare. NICI STRABUNII, NICI PARINTII NU SI-AU PARASIT SATUL LOR DE ORIGINE. Nu ei au ales unde sa se nasca , unde sa traiasca, altii au ales pentru ei. Si atunci, eu de ce sa fiu trimis in Ungaria ?
  Daca eram imigrant, daca as fi CERUT cetatenia romana, intelegeam . Dar asa….. poate imi explica milioanele de moldoveni din Ardeal.

  • Daca te consoleaza cu ceva,exact asa mi s-a spus si mie,in ianuarie ’90,de catre o colega unguroaica :ca trebuie sa plec din Tg.Mures ;cand am intrebat-o intrucat e ea (nascuta la Sf.Gheorghe)mai targumereseanca decat mine(nascut la Turda),mi-a spus ca ea e in tara ei,fiind din secuime,pe cand Turda nu era din acest sfant tinut ;am mai fost trimis “acasa”si in alte dati ,dar n-am mai luat in seama rautatile unor primitivi care traiesc cu secole in urma

 10. Eu cred ca noi (ungurii de aici si romanii) ne putem imparti lejer in 2 categorii mari: cu ura ascunsa si fara. Dl. Szilard e in prima categorie. Cu ura ascunsa. Si persoanele de genul asta fac posibil si intretin un conflict intre noi.

  Pentru ca sunt atat de conditionati de educatia anti romaneasca de acasa, incat si ajunsi la maturitate nu pot gandi decat scrasnit in privinta relatiilor care ar trebui sa existe intre noi.

  Cum poti sa spui ca daca statul nu-ti da regiune de dezvoltare, tu nu recunosti decat autoritatea de la Budapesta? Si te mai numesti si scriitor, adica ar trebui sa fii un fel de intelectual.

  Adica sa judeci lucrurile, nu sa reactionezi instinctual dupa cum ai fost programat in copilarie.

  Provocarea viitorului va fi ca parintii maghiari de acum sa-si educe altfel copii. Sa nu le mai spuna ca Transilvania a fost a lor si ca fost furata. Sa nu le mai spuna ca romanii-s prosti si lenesi, si ei – ungurii – sunt superiori.

  • Gigi Maybachistu' Maghiarizat on

   Regionalizarea şi autonomia teritorială şi culturală clamate de UDMR şi alte forţe politice sună destul de impresionant ca să agite populaţia, dar nu sunt în interesul maghiarilor. Cu puţin timp în urmă, un test naţional de limba română a arătat cum numai 44% dintre elevii maghiari din judeţul Harghita au trecut. Nu vorbesc de note peste 8, numai 44% au avut notă de trecere. Din moment ce nu vorbeşti româna fiindcă e sub demnitatea ta, nu poţi face şcoală dincolo de cele 8 clase (cu mare greutate vei găsi un liceu de limbă maghiară) la un loc cu ceilalţi etc te condamni singur la exil. Poate în sărăcia omniprezentă după 1989 sau în timpul “crizei Ciorbea” se putea spune că oricum şanse de dezvoltare personală nu sunt şi deci nu are importanţă, dar în prezent, când centrele de putere economică se află în Bucureşti, Constanţa, Cluj şi alte câteva oraşe mai mari, unde se vorbeşte româna şi pentru orice tentativă de angajare sau de a-ţi face o afacere proprie e nevoie de studii, în limba română, gestul de a rămâne “autonom şi izolat” te duce cel mult spre hârleţul pentru săpat la cartofi sau spre drujba pentru tăiat copaci. Nu e o perspectivă tentantă 😀

 11. Parerea mea, ca fost cetatzean roman de origine germana: nu a existat si nu exista o problema a minoritatzilor natzionale. CEASCA a avut multe pacate, dar chiar nu poate fi acuzat, ca ar fi discriminat minoritatzile nationale, ba din contra, le-a favorizat in mod activ in cultura si educatzie. Bineintzeles ca regula jocului este ca minoritatea sa-si accepte statutul de minoritate, nu cu obedientza, ci cu decentza celui, care nu stie numai limba majoritarilor, ci si propia limba si istorie, este eventual mai vrednic, ceea ce vede si recunoaste si tot romanul, cind locuieste sau trece prin satele si orasele Ardealului etc.
  In rest vorbim de “jocuri” politice ale unora, care mai speculeaza pe vechi natzionalisme de doi bani, si care mai prind la “prostime”. Cetatzeanul normal, in secolul 21, are cu totul alte griji, de altfel indiferent de natzionalitate, decit problema “natzionala”. Oamenii mai si invatza, daca au conditzi de viatza acceptabile: cine si-ar fi putut inchipui, ca intre francezi si germani, intre care a existat o incopatibilitate istorica timp de sute de ani, iata ca se intzeleg bine merci, sunt chiar la nivel personal popoare prietene. Ba chiar, cazul extrem, cetatzeni evrei se simt bine in Germania cu toata vina cu adevarat istorica a germaniei fatza de aceasta natziune. In Romania actuala toate guvernele au avut o componenta maghiara, si a fost bine asa pentru tzara. Daca o sa va mearga mai bine la totzi, romani, maghiari si alte natzionalitatzi, natzionalismul ar fi ultimul lucru, de care avetzi nevoie.

  • Uitat-te la Catalania, Tara Bascilor, Flandra, Scotia, Irlanda de Nord, si vei vedea care e miza jocului: INDEPENDENTA obtinuta prin perseverenta pana la sah-mat. Lectura placuta!

 12. Buna ziua, Jo Napot kivanok.

  Toata viata mea am fost inconjurat de maghiari si pot spune ca am fost norocos. Sunt roman insa am crescut in Sovata(80% maghiari), am invatat in Tirgu Mures, am lucrat in Budapesta si Bucuresti, iar acum sunt in Mumbai/India.
  Cea ce pot spune din experienta mea este ca ma bucur sa cunosc o cultura exceptionala precum cultura maghiara, ma bucucur ca vorbesc o limba frumoasa cum e cea maghiara si ma bucur ca am oportunitatea sa citesc Wass Albert (Langa Scaunul Domnului – tradus in romana) in traficul din Mumbai.

  Ma bucur pentru cele de sus pentru ca am acceptat o cultura diferita in viata mea, am acceptat diversitatea pe care Ardealul mi-o poate da.

  Conflict nu cred ca exista, cea ce exista sunt neintelegeri, care se pot rezolva orin intelegere culturala si educatie. NU se pune problema unor conflicte violente precum este aici intre India si Pakistan.

  Mesajul meu: Dragi romani, dragi maghiari, bucurati-va de diveristatea pe care o aveti la voi in tara, acceptati pe cei din jurul vostru.
  Sa fim seriosi traim intr-o lume globalizata, ce a fost, a fost si atat.
  Nu avem nevoie de PRM sau UDMR sa constientizam ca ne iubim tara si cultura.

  Daca ii respingeti pe cei diferiti veti trai in ura si in tristete. E chiar asa de greu sa ii acceptati si sa ii intelegeti pe cei din jur? Eu daca fac acestea nu inseamna ca nu tin la tara mea, nu respect cultura mea, indentitatea mea, ci respect si apreciez o alta tara, o alta cultura, alti oameni.

  Cu stima,
  Romeo.

  Koszonom Magyarok.
  Multumesc Romania.

  • Cum spunea Reka, o buna prietena, fetita find, jucandu-se odata in fata blocului, a lovit un copil tigan… pentru ca era tigan. Si tatal ei a certat-o si i-a zis “ce culoare are sangele tau? – Rosu! -Si ce culoare crezi ca are sangele lui? – tot rosu…”. Fiecare are momentele lui in care realizeaza ca e gresit sa judeci pe cineva dupa criterii etnice, in principal facem greseli cand nu suntem suficient de maturi si nu intelegem ca nu-i nimic rau in a fi diferit…

   Un targumuresean.

  • M-am întâlnit cu români din bucureşti care au terminat în Ady. Doar pentru simplul fapt că stăteau în apropiere, iar după gardiniţă sau clasa a patra nu mai vroiau să se ducă în altă şcoală. Sau doar pentru că mama lor avea o prietenă care lucra acolo. Sau copilul fratelui unui vecin era elev acolo şi-i plăcea. Sau părinţii lor se gândeau că nu stică să mai înveţe şi o altă cultură.
   După spusele lor ei au rămas români. Nici o clipă nu sţau gândit altfel. Dar la această întrebare pusă în titlu ei doar zâmbesc liniştiţi.
   Ce inspiraţi au fost părinţii lor!

 13. Extremisti sunt si de o parte si de alta. Putem doar sa speram ca se vor imputina in timp. Cei pe care i-am auzit sustinand cu mandrie ca sunt rasisti sunt in mare parte prost informati, nu au calcat prin secuime decat o data sau deloc si judeca o intreaga etnie dupa unul sau doi exponenti.

  Doresc insa sa subliniez faptul ca in Romania nu s-a ajuns la ce-a fost in fosta Iugoslavie. De asemenea, legislatia romana in materie de minoritati pe criterii etnice chiar este considerata de multe voci din afara ca fiind chiar foarte buna.

  Asta nu inseamna ca nu mai e nimic de facut, insa lucrurile nu stau atat de rau pe cat par.

 14. Frictiunile minore (inevitabile) dintre etniile din Balcani, de 20 de ani, sunt transformate in ura (pina la razboi civil) de Occident si infiltratii sai. Apoi Occidentul apare tot el cu “solutii salvatoare” si ne cearta cu degetul in sus, moralizator (si ne face si rasisti). Romania, de 20 de ani, nu e condusa de la Bucuresti, ci de la Washington si Budapesta (a caror agenti l-au si rasturnat de altfel pe Ceausescu). Aceasta se face prin “caii troieni” (guvernele) care sunt romanasi sadea, tradatori profesionisti, in bunul spirit al Istoriei.

 15. Nu exista un conflict intre majoritate si minoritate, exista o mostenire “genetica” a unei superioritati rasiale care a fost si este cultivata in patura intelectualitatii maghiare cu care impresioneaza si incita la gesturi si fapte care nu duc la nici un rezultat in sensul cresterii bunastarii. In sustinerea “cauzei” este invocata istoria indepartata si cea recenta, dar nu exista nici o legatura practica intre cele doua “istorii” decat una “genetica”. Aspiratiile si nevoile ungurilor in sec. 18-19 nu coincid cu cele ale maghiarilor secolului 21 si nici chiar cu ale ungurilor acestui secol.
  Cei care intretin aceste “cauze” sunt politicienii. Electoratul majoritatii a inteles aceasta falsa problema si nu a mai dat girul de reprezentare in Parlament unor partide care printr-un fals patriotism si un nationalism exagerat intretineau aceasta “cauza”. Cand electoratul maghiar isi va da seama ca sunt dusi de nas de oameni pe care nu-i intereseaza ce are pe masa maghiarul sau romanul, atunci in Ardeal se va trai mai bine, in liniste si pace

  • Iata inca unul care a prins esenta! Avem un conflict politic cu substrat etnic, dar dragul meu, ISTORIA O FAC POLITICIENII, daca nu-i aveam pe ai nostri in Ardeal, crezi ca se facea Unirea din 1918???

  • Luni, 15 martie, de la ora 23.00, TVR 1 va difuza prima parte a documentarului “Vă doare capul?” – o coproducţie TVR Târgu Mureş şi TVR 1. Cele trei episoade au ca subiect conflictul interetnic din martie 1990 de la Târgu Mureş.

   Realizatorii Edit Berecki şi Cornel Mihalache au împărţit filmul în mai multe capitole-niveluri: de la „practicieni” – cei care au simţit direct şi fizic violenţa, cei care au bătut, s-au bătut sau au fost bătuţi, la „observatori”, „interpreţi”, “actori” şi “regizori mureşeni”; membri ai armatei, serviciilor şi politicii.

   Realizatorii caută astfel adevărul acelei groaznice manipulări la 20 de ani de la evenimente, statul nefiind în stare să-l oficializeze în tot acest răstimp.

   „Vă doare capul?” este un documentar bilingv, ca o pancartă la intrarea într-o localitate în care trăiesc şi români şi maghiari.

 16. daniel-prudent on

  poate ca ar fi interesant de studiat istoria recenta a “convietuirii” in Canada si in Quebec. De la momentul de varf (1992-1994) cand putin a lipsit la separare, lucrurile s-au linistit. Pe masura ce noile generatii s-au educat si au inteles ca nu se poate trai numai in frantuzeste intr-o provincie relativ mica si ca numai cu limba franceza te bagi singur intr-un ghetou destul de mic…. Iar extremistii (lipsindu-le auditoriul) s-au auto eliminat. Un moment de cotitura cred ca va fi intrarea in SChengen, care va amesteca populatia dealungul granitei.

  • Domnu meu, Quebec- ul a lasat-o mai moale cu separarea pentru ca sunt faliti. Crezi ca daca ar duce-o mai bine ca Ontario ar mai sta in Canada :-)))

   TREZESTE-TE ROMANE ORIUNDE AI FI???

 17. nu exista niciun conflict real (a, ca mai atzata spiritele vreun politician cinic sau ca unii romani ii urasc pe unguri pentru ca nu au intalnit vreodata unul si nu-si folosesc indeajuns propriul creier, asta e altceva)

  imi pare sincer rau ca harghita si covasna sunt totusi zone sarace, dincolo de harnicia si dinamismul localnicilor, ar fi meritat macar niste drumuri mai bune…

  • Mata ai plati impozite la stat ca acesta sa finanteze infrastructura unei regiuni care declara ca vrea sa se desparta din Romania? :-)))

   Cine trebuie sa castige increderea cu mai intai???

 18. Conflictul nu exista in mod real, intr-o Europa cu granitele deschise e o aberatie. Ardealul este deopotriva a tuturor oamenilor care traiesc acolo, romani si maghiari. Eu respect mult pe etnicii maghairi asa cum respect si pe etnicii mei romani si cei care au ceva de impartit ar trebui sa se gandeasca ca poate doar o mica rotita a evolutiei i-a facut sa se nasca Istvan in loc de Ion sau Ion in loc de Istvan. Oameni suntem cu totii !!!

  • ISTOARIA NU O FAC OAMENII DE RAND CI POLITICIENII EMANCIPATI NATIONAL! Crezi ca fara elita intelectuala romana din Ardeal s-ar mai fi facut Unirea din 1918???

 19. Conflictul, daca el exista cu adevarat, este intretinut de la nivel politic.
  Exista, ca in orice tara cu minoritati, si este normal sa fie asa, diferente, cateodata divergente.

  Pana la urma divergente exista si intre membrii unei familii, chiar si intre membrii aceleiasi etnii. Insa nicio divergenta nu este atat de exploatata politic.

  • Exista, daca pui mana pe Istoria Transilvaniei ai sa vezi cat de serios e conflictul. Ca aspectul etnic e folosit ca substrat e ul alt aspect. Secuii au fost mereu “carnea de tun” a maghiarilor.

 20. Sunt maghiar, am copilarit in judetele Covasna, Harghita si Mures. Am trait in zone cu majoritate Maghiara dar si in zone cu majoritate Romana.
  De mai multe ori am fost victima conflictelor interetnice (va spun numai un exemplu: am fost batut langa Reghin de muncitori forestieri din Ibanesti si Hodac, ptr. simplul motiv ca vorbeam pe strada in limba Maghiara) dar sustin in continuare ca problemele interetnice nu reprezinta un conflict real intre Romani si Maghiari.
  In copilarie am avut prieteni Romani si Maghiari. Ne jucam impreuna, cateodata ne si bateam, da asta nu avea nimic cu nationalitatea.
  Si momentan am prieteni Romani si Maghiari, cu care ma inteleg bine.
  Ura si conflict exista si intre doi Maghiari, ca si intre doi Romani. Prietenii si relatii bune exista sin intre Maghiar si Roman. Cu vecinii Romani ma inteleg tot asa de bine ca si cu vecinii Maghiari, cu toate ca Funar a facut eforturi foarte mari sa nu fie asa (momentan stau in Cluj).
  Nu cred ca avem incompetente genetice care ne ar pune obstacole in convietuirea pasnica.
  Problemele interetnice totdeauna au fost stimulate de anumiti politicieni, care traiesc bine din acest conflict. Sunt partide pe amandoua parti, care ar disparea cu disparitia acestui conflict … deci conflictul trebuie mentinut (asa cred ei).
  In timpul evenimentelor de la Targu Mures traiam chiar langa Ibanesti – Hodac si stiu foarte bine ca oamenii de acolo erau pregatiti cu saptamani inainte de evenimentele respective. “Cand clopotele se vor suna, ne adunam si mergem sa aparam tara, ptr. ca vin Ungurii sa ne ia!” Cei care sau folosit de naivitatea acestori oameni niciodata nu au fost trasi la raspundere. Am vazut convoiul de autobuze care mergea la Targu Mures, condus de masina politiei cu girofar … dar sustin in continuare ca acei oameni au fost manipulati de unii, care traiau si traiesc bine din acest conflict. Cei din Ibanesti si Hodac niciodata nu mergeau la Targu Mures fara politicieni care le manipulau, niciodata nu mar fi batut nici pe mine …

  Mi sa parut foarte interesant faptul ca odata mam intalnit cu niste persoane din Galati, care in viata lor nu au vazut un Maghiar viu, dar aveau o ura foarte mare fata de Maghiari. Cu mine sau inteles bine. Cand leam spus ca sunt Maghiar, au spus ca eu sunt singurul Maghiar bun … 🙂
  Oare de unde aveau ei ura fata de Maghiari, daca cu singurul Maghiar pe care o cunosteu, se ingelegeau bine?
  Dar acelas lucru se poate vedea si in zone cu majoritate Maghiara. Oameni care nici nu prea au vazut Romani, sunt suparati pe Romani? Oare de ce, daca nu din cauza unori politicieni, care instiga la ura? …

  • Foarte bun comentariul.

   Pana la urma cauzele lucrurilor sunt simple, le cunoastem toti. Sunt politicienii care se folosesc de “efectul de turma” pentru a-si atinge scopurile proprii.

   Problema e ca, desi cauzele sunt simple, efectele sunt mult mai complexe si au darul de a deruta fiecare oaie in parte din marea turma pastorita de acesti ciobani (unii chiar la propriu).

   Si bunicul meu a suferit de pe urma hortystilor, dar asta nu ma impiedica sa afirm ca unul dintre cei mai buni prieteni ai mei este un maghiar.

   Desigur, permite-mi Atti, sa schimb foaia in momentul in care mi se spune ca tara mea nu e a mea, ca istoria mea e mincinoasa. Gandeste-te cum s-ar simti orice ungur din Ungaria sa i se spuna asa ceva, dupa ce secole de-a randul inaintasii sai au murit pentru apararea respectivului perimetru.

   Totusi, chiar si daca mi se spune asa ceva, si mi s-a spus (eu fiind clujean de cand ma stiu), inteleg sa mentin divergenta doar la nivelul ideilor, al luptei de idei. Niciodata la violenta.

   Pentru ca eu sunt de parere ca la vorbe raspunzi cu vorbe, iar la fapte raspunzi cu fapte.

  • Nu am sa intru in polemici,dar vroiam doar sa-ti dau un raspuns simplu la intrebarea “de ce urasc unii romani (unguri) pe unguri (romani) daca nu au cunoscut niciodata vreunul? Cunosc un caz in care tatal a facut armata intr-un oras cu populatie majoritara maghiara.Acolo a avut anumite experiente si s-a simtit…strain in tara lui.Respectivul s-a intors acasa unde a povestit ceea ce a trait.Copii au mostenit in acea familie un fel de teama-repulsie si au avitat toata viata deplasarile catre…zona in care tatal facuse armata.
   Atat timp cat exista revendicari tot mai ‘inalte” din partea extremistilor maghiari,nici un roman care aude despre ele nu ii poate iubi pe cei care sustin aceste aberatii,indiferent daca cunoste sau nu personal vreun maghiar.
   Exista si prietenii intre membrii uneia sau celeilalte etnii dar…se opresc in punctul in care ajung la discutii despre autonomie,declarea limbii maghiare ca si limba oficiala si altele de acest gen.Inteleg sa invat maghiara daca chiar am prins drag de vre-un ungur sau am multi prieteni si ma ibie inima sa fac asta…dar sa-mi fie impusa cu forta e cu totul alta poveste.

  • OK Attila baci, and what the heck are you going to do about it????

   Ai iesit “in strada” sa propui solutia ta??? Pana acum noi o vedem doar pe cea de la UDMR si PCM!

   • I ensure you that I will not make another political party (telling that I am the real and the only one). You will not see me on the streets, marching with the above-mentioned ideas (not even today, at March 15.). In the political arena I have only one task to do: to show my disappointment each time when I need to vote.
    By the way … I don’t understand why some of you, Romanians, are so angry with UDMR, while they are the biggest enemies of the Hungarians from Transylvania.

    What will I do? I will continue to live peacefully in my every day life, together with my Romanian and Hungarian neighbors. They, who know me, appreciate my attitude and that’s the most important for me.

  • eu unul nu am nimic cu maghiarii, am cunoscut mai multi de-a lungul timpului fara insa sa am ocazia sa am prieteni apropiati, si erau persoane ok. chiar nevasta-mea, ardeleanca romanca, pe cand era studenta in cluj, a stat in gazda la o unguroaica timp de trei ani si s-au inteles destul de bine sub acelasi acoperis. din pacate, politicienii, atat romani, cat si maghiari, incearca sa puna sare pe niste rani vechi de zeci si sute de ani care s-ar inchide de la sine daca ar aborda un altfel de discurs si ar pune in practica niste masuri prin care sa dea de inteles ca inteleg problemele si ale unora si ale altora. singura chestie care ma deranjeaza cand merg in ardeal, e ca nu inteleg maghiara si parca ma simt un pic strain in propria tara. ardelenii cred insa ca s-au obisnuit cu asta de mult timp si nu li se mai pare o anomalie. daca as trai in ardeal probabil as face un efort sa invat si putina maghiara, nu strica niciodata o limba straina in plus.
   sper totusi sa nu-i mai luam in serios pe politicienii astia care sunt singurii care au de castigat din zgandarirea orgoliilor si a urii interetnice, niste personaje care in 20 de ani de la revolutie nu au dovedit decat ca sunt niste hoti si niste paraziti care traiesc pe spinarea noastra.

 21. Bunicii din partea tatalui au fost fortati sa plece din Ardeal din cauza ungurilor. Cum ar trebui eu sa reactionez ? Sa ii iubesc sau sa ii urasc ? Acum am revenit din nou “acasa”. Nu am nimic cu ei personal, am prieteni care vorbesc aceasta limba. Nu am nimic cu ei fiindca nu este vina lor ca sau nascut pe acest pamant, cum nu este nici vina noastra ca ne-am nascut in aceste conditii. Maghiarii ar trebui sa inteleaga ca noi ne iubim tara si daca si ei ar face la fel ar fi foarte bine. Ei ar putea sa invete si limba lor materna si obiceiurile lor dar in paralel si romana, fiindca este tara unde sau nascut. Nu sunt de acord sa bat un maghiar, daca nu am nimic de impartit cu el, asa cum nu sunt de acord sa fiu batut de un maghiar in Covasna sau Harghita (pentru simplul fapt ca sunt roman). Imi place limba maghiara, desi nu imi doresc sa o invat. Romanii ar fi trebuit sa respecte acele intelegeri de la 1918, si ar fi fost mult mai bine. Sunt convins ca dreptatea si adevarul sunt undeva la mijloc, si ca si noi avem dreptate dar si ei au dreptate, in felul lor..

  Nu cunosc acele intelegeri (din 1918), insa daca ele s-au semnat ele trebuiau sa fie respectate !

  • Bai oameni buni etnia este numai un pretext pentru sustinerea unor interese nationale conflictuale in Ardeal.

   Ce tot bateti atata apa in piua ca ce bine se inteleg Pisti cu Miron baci…normal ca se inteleg, pai ce asta e lucru nou???

   Nu se intelege Budapesta cu Bucurestiul in tema Ardeal, de veacuri. NIMIC NOU SUB SOARE.

   Acum ori face poporul istoria si foloseste politicul pentru aceasta ori face politicul istoria, ca intotdeuna, si foloseste poporul pentru aceasta. ce alegem???

 22. Dilema Veche a avut la un moment dat ca subiect “apartheidul” cultural existent intre elitele maghiarofone şi cele românofone. Ideea e cǎ în timp ce maghiarii din România înţeleg dezideratele românilor, românii nu înţeleg, datoritǎ limbii, decât vag, dezideratele maghiare. Astfel din aceastǎ neînţelegere, apar şi conflicte. De ce nu existǎ oameni de culturǎ români (ardeleni) care sǎ fie familiarizaţi cu limba maghiarǎ?

  Şi încǎ o întrebare… de ce statul mǎ obligǎ, dacǎ am pǎrinţi de ambele etnii, sǎ aleg între identitatea românǎ sau maghiarǎ. De ce nu pot, decât dacǎ fac şcoala la secţia maghiarǎ sǎ am posibilitatea de a învǎţa limba maghiarǎ la şcoalǎ? De ce este atâta de horror ideea limbii maghiare opţionale la secţia românǎ? De ce e înfricoşǎtoare, la 90+ de ani dupǎ Unire, ca un român sǎ înveţe maghiarǎ? Ar trebui ca sǎ se stimuleze mai mult dialogul interetnic şi la nivelul cultural şi al elitelor intelectuale. Altfel, o sǎ ne trezim cu douǎ societǎţi paralele în România. Dialogul Surzilor, cum bine zicea unul din cei de mai sus

 23. „Eu cred ca noi (ungurii de aici si romanii) ne putem imparti lejer in 2 categorii mari: cu ura ascunsa si fara.” – eu as zice ca din cele doua categorii fac parte cei care si-au rezolvat conflictul interior referitor la chestiune si cei care nu si le-au rezolvat. Pentru ca, ne place sau nu, toate conflictele isi au sursa in interiorul nostru.
  In alta ordine de idei: limba materna si cultura „aferenta” sunt niste „talante” prea valoroase ca sa fie aruncate pe geam – nemaivorbind de faptul ca este si un pacat, cum tine traditia crestina. Pe de alta parte, cultura nu e o „chestie” stagnanta, ea supravietuieste si traieste doar daca e… cultivata, iar pentru aceasta e nevoie de intalniri si de munca comuna constructiva cu cei de aceeasi cultura – si de suprafete pe care sa se realizeze aceste intalniri si noile constructii ale culturii. Aceste suprafete, in mod traditional, se numesc institutii. Iar institutiile, pe langa sus numita cultura comuna, se realizeaza din inca trei mari componente importante: oameni, scopuri comune si… bani. Bine-nteles, „retetele” diferitelor timpuri au prescris aceste componente in diverse cantitati, in ultimul timp banii pierzand totusi din importanta initiala (noroc cu netu’, de ex.).
  Ceea ce priveste sentimentul de superioritate… Da, poate deveni un „lucru” ucigas, chiar daca nu exista o intentie initiala explicita/constienta in acest sens. Cert este ca, unguri si romani, nu suntem la fel, avem o cultura diferita, desi de-a lungul timpurilor, lasand la o parte „sentimentul de superioritate”, am mai reusit sa preluam unul de la celalalt elemente ce au servit progresului in momentul respectiv – chiar daca nu mai recunoastem acest lucru. Ori, ca ce este „superior”, sau, sa formulam totusi mai modest: adecvat, intr-un context politic, economic etc., asta depinde de… circumstante. Cultura unui popor, avand chiar si elemente „nefolositoare” la un moment dat, este ca o banca de gene: totdeauna se activeaza partile care ajuta la rezolvarea problemelor actuale.
  Fiind o unguroaica din Ardeal, cred ca daca noi ungurii ne aruncam cultura pe geam si toate „punctele tari” in loc sa ni le cultivam si sa le folosim inclusiv in folosul romanilor, inseamna ca ne-am irosit toate sansele. Si toate zbaterile si suferinta noastra si a predecesorilor nostri – maghiari, romani si de alte nationalitati, ca au mai fost pe aici cateva, si in familia mea, si in a altora –, si munca de a realiza o viata pasnica si constructiva pe aceste meleaguri au fost in zadar.
  Eu una stiu ca nu m-am nascut pentru o asemenea „risipa”. Da’ tu?

  • Bine si what the heck are you going to do about it????

   Noi pana acum vedem numai pretentii de separare, mascate diplomatic in “drepturi pentru asupriti”.

   Sa va mai cred????

 24. Salut – Sziastok,

  Exista mai multe straturi in ‘conflict’. Bunicii mei, care au fost relocati din Targu Mures in Tarnaveni in anii ’40, au fost traumatizati de asta toata viata; cei care au trait nedreptati ei insisi nu au trecut printr-un proces public de iertare, vindecare si reconciliere (gen Africa de Sud post apartheid). Ranile astea sunt inca prezente in special la generatiile mai in varsta (atat romani cat si unguri). Apoi la nivel de traditii, istorii orale si scrise – se mai perpetueaza sentimente de superioritate a unora fata de altii, ura si adversitate – sunt transmise generatiilor tinere. Doar pentru ca simptomele astea sunt mai putin vizibile, nu inseamna ca ele nu exista. ‘Romania Mare’ si ‘Ungaria Mare’ sunt notiuni care inca excita unele creiere.

  In ultimii ani s-au facut progrese la nivel structural si institutional insa eforturile trebuie continuate. Dialogul e de multe ori paralel, nu exista suficiente spatii comune structurate in societate. Clar, traim niste vremuri in care subiectul apartenentei Ardealului la un stat sau altul nu mai e relevant (in contextul UE), nationalismul orb nu mai are continut. Transilvania e un loc deosebit pentru multi-culturalismul si diversitatea comunitatilor ei, asta ar trebui sa fie motiv de mandrie pentru oricine traieste in Romania si Ungaria. Ambele state beneficiaza economic, social si cultural. Cheia e deci cum sa realizam o viziune comuna, un proiect comun, principiul unitatii aplicate. Cum sa cream un sistem social si politic care sa raspunda la nevoile de baza ale romanilor, maghiarilor, tiganilor, sasilor si celorlalti. Putini stiu ca Funar facea afaceri cu aceiasi ‘unguri’ cu care se certa in fata presei. Conflictul la nivel politic exista doar pentru cei care nu au destule informatii.

  Doua idei care ar putea clarifica unele probleme si stimula mai multa intelegere intre comunitati:
  – manuale de istorie comune in care pentru Ardeal sa apara mai multe variante (romana, maghiara, germana, rroma etc.) la acelasi eveniment (ex. Trianon si altele, in cazul in care exista perceptii diferite)
  – cursuri facultative de limba maghiara in comunitati si scoli mixte (pentru a oferi elevilor romani posibilitatea de a invata limba maghiara)

  Am gasit oameni interesati sa lucreze la proiecte de genul asta si exista resurse disponibile. Si ar mai fi idei…noi cream lumea in care vrem sa traim.

  Ganduri bune – Udv.

  • Bai nene, mai intai, nu exista doua trecuturi, doua istorii, adica chiar asa de naivi ne credeti. Daca voi ati inghitit “galusca” lui Rösler atunci sa traiti sanatosi si s-o inghititi din generatie in generatie, dar prieteni cu romanii nu tot veti fi.

   Iar atat timp cat traiesti in Romania sa zici mersi ca nu venim de peste Carpati sa va “predam” limba!

   • Prietene Zak, mereu exista atatea ‘istorii’ si perceptii asupra aceluiasi eveniment cati participanti directi (si apoi indirecti) exista. Istoria nu e niciodata una singura, faptele sunt mereu interpretate de cine o scrie. Hitler a invatat o alta istorie decat Churchill. Vezi ‘A People’s History of the USA’ de H. Zinn ca referinta, mai sunt si alte proiecte similare. Istoria e scrisa de obicei de aceiasi lideri/elite care manipuleaza si creaza evenimente gen martie ’90, asa ca sustin idea de istorii alternative. Asa se creaza dialogul.

    In locul tau m-as teme de manipulare, indoctrinare si izolare culturala de ambele parti, nu de unguri sau pierderea Ardealului. Inteleg ca locuiesti in afara Transilvaniei: esti mereu binevenit in vizita. Cat mai des si sa stai cat mai mult. Chiar sa te muti definitiv…la urma urmei esti la tine in tara. Bag mana’n foc ca, daca vei vrea, iti vei schimba atitudinea agresiva (la adresa unor oameni pe care nu-i cunosti) cu care ai invadat pagina asta de internet. Atentie…la intrarea in Ardeal s-ar putea sa auzi atat ‘Bun Venit’ cat si ‘Isten Hozott’. E de bine. Asa suntem noi, ‘corciturile’, obisnuiti sa ne salutam oaspetii, ca niciodata nu stii daca-s romani sau unguri 🙂

    un targumuresean

 25. Cam obraznic Szilard asta.
  “In cazul in care raspunsurile sunt negative, o sa spun si eu ca m-am nascut in Secuime, traiesc in Oradea si capitala mea e Budapesta.”

  Nu-s nationalist dar nici sa injuri limba Romana cum o faci matale subtil victimizand .
  Tara e una singura si cei care traiesc in ea trebuie sa-i dea respectul cuvenit unei MAME. Nu cum o faci matale subtil, scriitorule.
  Daca capitala e Budapesta, ai putea sa meri acolo.

  Imi cer scuze omaneilor de bine, greutatile apartin ambelor etnii, mama pamant e doar una , dar astia care baga strimbe ar fi bine sa plece.

  • “DaCA CApitala” – cine injura limba romana, dl., lingvist? Iubirea fata de tara, loialitatea nu e ceva care poate fi impusa du forta. Uite eu sunt ungur din Ardeal, imi iubesc locul natal, si atat. Fata de Romania in general nu am sentimente de simpatie. Stii de ce? Pentru ca Romania in general nu mi-a dat nimic bun, mai mult, incearca sa ma suprime, sa ma anihileze, sa ma dezintegreze ca maghiar. Si sa nu-mi spui sa ma duc in Ungaria, pentru ca eu m-am nascut aici si aici incerc sa supravietuiesc. Daca Romania imi cere loialitate atunci raspunsul meu este ca atunci si Romania sa imi dea ceva in schimb, ca altfel nu merge. De exemplu, respect. Pe mine ma lasa rece faptele istorice ale poporului roman, nu ma incalzeste cu nimic nici Basarab, nici Mihai Viteazu si nici Eminescu. Pt. ca nu sunt roman. Este o imensa greseala si absolut fara nici un rezultat ca tu ca roman sa imi impui – in afara de respect – si dragoste fata de lucrurile eminamente romanesti. Daca tu ma respecti, si eu te respect, dar sa nu imi ceri sa ma supun tie doar pentru ca tu esti roman.

   • Perfect de acord cu tine… Inca intalnesc oameni care sunt mirati ca de ce tin cu Ungaria cand joaca cu Romania. Pai cum sa tin cu ei, cand tot stadionul striga “afara cu ungurii din tara”. Sa strig si eu, sau ce vreti? Noi avem oamenii nostrii de cultura, istoria noastra, acuma ca in 1918 s-a mutat granita prin tratatul de la Trianon ar trebui sa ne facem romani…

  • daca pui mana pe ciomag sa dai in cap la straini, te ar face un ticalos, dar in nicu-un caz nationalist!

   este chiar asa de rau sa tii cu neamul tau???

 26. :-)))))) pai declaratiile din cele doua tabere NU SUNT EVIDENTE ca exista un conflict??? Ce ne tot prefacem ca nu am mancat nici usturoi si nici gura nu ne miroase.

  NU STIU CUM IL VOM REZOLVA

 27. Felicitari pentru curajul de a aborda un astfel de subiect.
  Eu sint oltean, nascut pe malul Oltului si crescut pe cel al Jiului.
  1/ Daca ii respingem pe unguri pentru ca sint unguri, pe tigani pentru ca sint tigani dar ii aceptam pe englezi (de exemplu) pentru ca sint englezi, facem o mare greseala. Diversitatea si multiculturalitatea imbogatesc fiecare individ. De exemplu, ma gindesc ca pina acum am mincat mincare chinezeasca, japoneza, indiana etc. dar n-am mincat gulas.
  2/ Ar trebui sa avem probleme mult mai importante. Cum ar fi o autostrada Bucuresti – Budapesta? E ca si cum noua ne-ar arde casa dar nu putem sa punem mina pe galeata sa o stingem pentru ca e gardul nevopsit.

  • Cand i-am respins noi pe unguri?
   Voi nu vedeti ca traim cu multe nationalitati fara nici o problema? In Dobrogea cate sunt? E vreo problema acolo? De cand romanii sunt impotriva minoritatilor? De ce este atata minciuna? Am vazut ca in Harghita si Covasna multi romani au devenit unguri ca sa nu aiba probleme cu ungurii. Atunci cine cauta sa ne respinga?
   De fapt la ce ne mai putem astepta in secolul asta al minciunii? Societatea asta in care traim este total nedreapta si bazata pe minciuna si de aceea ii vad sfarsitul aproape. Nimic nu se poate cladi pe minciuna!

   • Asta e adevarul, daca erau chinezii in locul lor pretinzand autonomie teritoriala aveam aceeasi problema cu ei!

    Numai ca daca acuma era in 1918 eram mult mai multi romani care ar fi sarit pe ei…asta pacatul romanilor de azi, maghiarii nu s-au schimbat de loc…astia mereu i-au scos pe secuii “la inaintare” si i-au folosit drept “carne de tun”. Asta e destinul turcilor 🙂

 28. Din pacate ungurii inteleg cum vor ei acest multilicvism. Scoala in limba maghiara e un bun prilej al profilor de etnie sa isi indoctrineze oastea, biserica la fel, de politicieni nu mai vorbesc. S-a ajuns la punctul in care multi unguri din zonele respective refuza sa iti raspunda in limba romana. Deci cine alimenteaza aceasta ura? Am copilarit impreuna cu multi unguri si nu au fost probleme, cu ei nu sunt probleme nici acum. Din pacate din acesta segregare au de castigat doar dascalii, politicienii si popii. Si da chiar daca nu -i bag pe toti in aceiasi oala cred ca incep sa-i urasc si eu.

  • Pentru ca istoria o fac oamenii politici, iar interseul lor este sa ajunga sefi de trib in tarisoara lor la poalele Carpatilor!

   DESTEAPTA-TE ROMANE!

 29. Ca sa ma aflu si eu in treaba(nu-mi prea place, dar problema chiar ca ma preocupa ) as zice si eu cateva cuvinte.
  Provin dintr-o familie de intelectuali de a treia generatie si sunt banatean, regiune istorica ,care se stie ff bine e un “mixtum compositum” etnic. Mai mult. In numeroasa mea familie coexista pana in ziua de azi casatoriile mixte. Nici una nu s-a destramat. Am verisori primari care vietuiesc de 37 de ani cu sotii unguroaice,au copii, au nepoti de pe acum. Am rude apropiate care sunt casatorite cu sarbi sau nemti . Care sunt deja cu familii consolidate , vechi, batranesti. Nici eu nu sunt tanar. Din cand in cand , se discuta intre noi si problemele… nationale ale acestor “corcituri” , cum le zicem . Chiar folosim acest cuvant si-l acceptam cu detasarea si … amuzamentul sau. Familiile noastre se intalnesc destul de des, pt ca exista tot felul de ocazii inerente in orice famile. Sarbatori, onomastici, botezuri, decese, necazuri, bucurii… De toate felurile. Eu insumi vorbesc ungureate destul de bine. Am invatat nu pt ca m-a obligat cineva,ci pt ca asa au fost imprejurarile. Ei, bine, fiecare dintre noi stim , care e roman “curat”, ungur ” tiszta” etc. Am trait si un eveniment mai … dur. un var de-al meu, indragostit lulea de-o unguroaica si ea de el, ambii intelectuali era cat p-aci sa iasa cu o tragedie. Cei doi s-au decis ca daca nu sunt lasati in pace se sinucid amndoi de-adata!! Si, va dau cuvantul meu ca n-a fost o gluma. Pana la urma , sigur , casatoria a vut loc si continua si in ziua de azi. Protagonistii, si de o parte si de alta, acum rad . Dar n-a fost nimic de ras. In fine, traiesc alaturi de vecini unguri, sarbi, evrei, bulgari. Unii tot in casatorii mixte, altii, nu. Unii cu copii trimisi la scoala romaneasca, altii nu. Unii care fac pe nationalistii, altii nu. Diferentele de cultura, dar si de educatie in familie fac restul. Exact asa cum spun!! Cei care se prevaleaza de un “neam ” sau altul exista. Cei care-si dau cu nationalitatea …la cap exista si ei. Si isi trag consecintele , fiecare in felul lui. Cei care fac apel la istorie, la europenism , la creuzetul american exista si ei. Parerera mea este ca numai timpul rezolva cu adevarat problema si … toleranta reciproca si lucida. Cunsoc unguri care nici in ruptul capului nu renunta la … consecintele “Trianon!! Dupa cum cunosc si romani care nu renunta defel la simbolurile Avram Iancu si Dictatul de la Viena. Toate astea rabufnesc uneori. Aproape deloc insa in familiile mixte. Si sa stiti ca nu sunt castiguri noi sau vechi. Sunt , pur si simplu. Ceea ce cred eu e ca omenia va castiga si intr-o parte si in alta in cele din urma. Cinstea si corectitudine nu se imparte dupa nationalitati. Si nici nu are unitati de masura separate pentru o nationalitate sau alta. Fiecare individ in parte, aflat mai mult sau mai putin in acesta situatie , e obligat de viata sa-si dea raspunsurile. Din asta se invata permanent. Sunt multe semne ca lucrurile astea devin, mai ales in Ardeal-Banat ,tot mai evidente. Si n-as spune ca si la nivel de tara nu s-ar vedea. Si in Romania si in Ungaria , unde calatoresc foarte des si unde rude de -ale mele si-au cumparat case de vacanta. Chit ca si pe-acolo li se mai striga uneori, asa tam – nisam… stiti voi cum. Ar mai fi multe de spus, desigur. Dar sa mai lasam si pe altii, sa vedem ce zic. Oricum, e bine (poate ?)ca se discuta. Lupulsas si Romeo Man au spus deja lucruri exacte, mi de pare mie.De ungurul din Iasi e mai greu. traieste intr-un mediu mai intolerant . Desi cunosc familii chiar din Iasi , unde el e ungur, ea unguroaica( din Banat! iar Banatu,ce sa-i faci?!)

  • Daca cineva ti-ar baga niste turci, chinezi, somalezi, pakistanezi, camerunezi, peruani, mexicani, ucranieni in casa, care vor sa doarma unde dormi tu, vor sa manance din frigiderul din care mananci tu, mai erai asa de tolerant? Aveai un “mixtum compositium” de nu te vedeai, nu???

 30. Nu trebuie să ne amăgim cu noţiuni precum multicivism, multiculturalism şi să ne iluzionăm cu ideea că maghiarii îşi apără doar drepturile. Drepturile lor sunt deja respectate ca în nici o altă ţară din lume. Viziunea lor are o bătaie mult mai lungă şi anume divizarea Romîniei, mai bine zis dezlipirea Transilvaniei de România şi de ce nu într-un viitor alipirea ei de Ungaria. Este important să nu uităm istoria. Aşa zisa majoritate a maghiarilor în aşa zisul ţinut secuiesc este datorată unui îndelung proces de maghiarizare şi exterminare a românilor din Transilvania. Caracterul unei etnii nu se schimbă de la o zi la alta. Ceea ce au făcut în trecut, vor face şi în prezent. Este timpul ca România să ia o atitudine tranşantă şi clară, şi să arătăm că românii sunt stăpânii acestor meleaguri.

 31. Exista un conflict real intre romani si maghiari in Romania?
  Raspuns: inca nu, dar daca o tinem asa nici nu mai dureaza mult.
  Punctul meu de vedere apare prin prisma realitatilor sociale si economice actuale. Traiesc in Iasi, unde culmea, sunt destul de multi maghiari, si mai ales secui, probabil veniti la studii si ramasi sa profeseze. In principiu, cu cei cu care am interactionat profesional nu am avut nici o problema; e adevarat ca au un caracter f aprig si mai abrupt, dar nu am reusit sa ma cert cu adevarat cu nici unul. Probleme insa am avut in mai multe zone din Ardeal, mai bine zis, la ei acasa, unde te lovesti de niste oameni f “incuiati” si refractari la tot ce e nou. Din partea mea, faptul ca nu vorbesc limba romana, in definitiv, e problema lor, si e un handicap care tot pe ei ii costa. Dar daca omul e pregatit sa isi asume acele pierderi (clienti, piata, etc) e treaba lui.
  Mai nasol mi s-a parut ca intreaga societate pe care o construiesc ei acolo in Secuime, e parca rupta din alt film. Parca te intorci in timp, si nu la modul romantic. Mie Sf., Gheorghe, de ex, mi s-a parut ramas undeva prin anii 70-80max, cladirile erau darapanate rau, oamenii pe strada aveau expresii amenintatoare si ostile. Sincer, nu ma voi intoarce prea curind prin zona: oameni ostili care nu iti raspund nici cind incerci sa cumperi ceva, zone intregi de padure defrisata care arata ca pe luna, si in general saracie si insingurare care nu aduc nimic bun.
  Parerea mea e simpla: oamenii care ii indeamna pe secui la iredentism si izolare practic ii condamna la un demers fara nici o finalitate si la o viata f grea. Aceste lucruri se suprapun peste un sentiment de izolare si insingurare ce se datoreaza apartenentei la o etnie mica, relativ izolata si fara corespondente clare fata de o familie etno-culturala (secuii nu sunt totusi nici maghiari). Sincer vorbind, cred ca izolarea fata de restul tarii e cea mai proasta idee, zona nefiind f viabila nici dpdv economic; plus de asta, ar reprezenta si un mare nod in centrul papurei, ca sa ma exprim poetic – nimeni nu o sa accepte niciodata scindarea tarii fix la mijloc, si abia de aici pot porni adevaratele conflicte. La modul la care arata azi viata noastra sociala si economica, astfel de abordari agresive sunt cele mai stupide, si nu vor declansa decit violente inutile.

 32. Eu sunt român, n-am absolut nimic cu maghiarii. Dar, mi se pare absurd ca atunci când eşti în trecere prin Covasna/Harghita să te simţi ca în altă ţară şi vânzătorul de la magazin să-ţi spună senin, în ungureşte, că nu înţelege.

  • Pai NOI suntem prosti ca acceptam starea de fapt.

   Cel putin Protectia Consumatorului ar trebui sesizata. Te indemn sa o faci. Eu asa o sa fac daca o sa intalnesc vreun asemenea caz.

  • Deja m-am saturat de legenda asta urbana ! Ti s-a intimplat personal aceasta treaba ? Sau ai auzit ? Tr sa fie idiot cel putin (vanzatorul), eu as intelege si Chineza de ar vrea chinezu sa cumpere ceva de la mine !!

   • Da, mi s-a întâmplat. Şi dacă citeşti şi comentariile altor articole, o să vezi că şi alţi oameni au aceeaşi poveste. Cât despre vânzător, sunt sigur că putea să înţeleagă şi prin semne, dacă vroia… aia e problema.

 33. NU EXISTA NICI UN CONFLICT INTRE CETATENI, doar la nivel politic , vreau sa va spun ca am fost in delegatie la TG MURES la 2 zile de la evenimentele de acolo.Initial am fost intrebate la receptie daca nu ne-a fost frica sa mergem acolo, in schimb nu am avut nici o problema,,,am fost la Odorheiul Secuiesc ca acolo aveam treaba cu o cursa,,nu am avut nici o problema,,chiar daca vorbeam limba romana .Deasemeni am fost intr-o alta localitate tot cu cursa la cca 30 km de TG MURES nu am avut nici cea mai mica problema,,,sunt inventate aceste conflicte cu scopul vadit de a invrajbi,,oamenii isi vad de treaba si de saracia lor .Le transmit pe aceasta cale sanatate si sa aiba grija de linistea lor .

 34. Intrebare existentiala.
  Ca familie de romani dintr-un sat secuiesc ce trebuie sa faci:
  1. sa-i urasti pe acei vecini unguri care au planuit asasinarea intregii familii pe simplul motiv ca erau romani si ca aveau prea multi copii (desi toti vorbeau perfect ungurste in dialectul locului fiind bastinasi din mosi stramosi dar tot ce cereau era sa-si pastreze numele romanesti) determinand astfel securitatea romana sa descinda in plina noapte sa-i puna sa stranga cateva haine si ce pot pune intr-o masina, sa-si lase casa cu etaj, sutele de pomi fructiferi, TOT ce aveau si sa-i duca in banat unde ungurii sunt mai putin radicali
  2. sa o respecti pe vecina unguroaica si ea care desi crescuta intr-o familie de unguri si un sat de unguri care au indoctrinat-o sa creada ca romanii nu sunt decat animale si totusi a avut taria de caracter sa faca ceea ce poate ea, pentru a salva 2 adulti si 8 copii romani

  Pana la urma optiunea e foarte personala. Vedem omul de langa noi sau vedem nationalitatea lui. Depinde cat ne duce capul.

  • 1/ Ungurilor le trece prin cap sa comita astfel de asasinate. Asta e motivul conflictului.
   2/ Ati scapat acum, pt ca era adminstratie romaneasca. Sub administratie maghiara ii omorau si pe romani si pe acea unguroaica.

   Uitatai-va ce scrie tanarul Demeter Szilard: el asociaza lb romana si pe romani cu comunistii.

  • Bai nene, oamenii pot fi mai “oameni” sau canalii, dar asta nu e o intrebare specifica maghiarilor sau a romanilor.

   Noi avem acum de aface cu o masa de manevra politica a UDMR si PCM, care din pacate devine din ce in ce mai mare, ca si cum ar uita de existenta restului adica a romanilor.

   Atata timp cat stam spectatori vom avea multe ocazii de acu in colo sa facem bale de furie.

 35. da cred ca exista un conflict.
  este insa unul artificial intretinut de frustarile si lipsa de informare de ambele parti .
  personal cind veneam inspre rudele din Ardeal si opream in Borsec sau prin Toplita sau chiar TgMures si ceream intr-o alimentara apa sau pine si mi-se spunea sec “nem tudom”imi venea sa-i crap capul aleia, ca dor suntem in
  Romania.
  Invatati si vorbiti in serviciul public limba tarii in care traiti nesimtitilor.

  • Draga problema e mult mai complexa decat o descrii tu…pai crezi ca maghiarii nu ti-au vorbit romaneste din comoditatea de a invata limba noastra???

   Nu o fac pentru ca se simt inca sub ocupatie romana…spune tu atunci cum rezolvi acest conflict al maghiarilor cu ei insasi, adica traiesc in tara lor dar sub ocupatie???

   Cu de-al de Funar si CV Tudor am vazut ce iese, se bat oamenii pe strada.

   Daca bagi capul in nisip ca guvernantii de la Bucuresti, vedem ce se intampla. Dai maghiarului un deget, iti ia toata mana si Boc i-o ofera!

   Exista un viitor impreuna, asta-i intrebarea de care toti fugim! Cum poate fi el cladit astazi?

 36. Sint roman, locuiesc in Oradea si nu stiu o boaba de maghiara. Dar am suficient de multi prieteni maghiari pentru a spune ca nu exista un conflict intre romani si unguri.
  Dar exista un conflict intre prosti, oricare ar fi nationalitatea lor. Pentru ca trebuit sa fii prost rau ca sa te iei dupa indivizi precum Tokes Laszlo si Vadim (sint doar doua dintre cele mai cunoscute exemple)… Exista oameni care doresc sa creeze artificial conflicte pentru a cistiga avantaje de tot felul (inclusiv asupra altor oameni) si partea proasta e ca multi o musca…

  • Cum pot sa amintesti in aceeasi propozitie de vadim si de Tokes??? Tokes a fost eroul revolutiei din Timisoara, are mai multe distinctii internationale decat orice alt cetatean roman (excluzand distinctiile din Ungaria). Cine esti tu ca sa dai cu parerea despre acest om, acest erou…

  • Marius, si eu am multi amici maghiari…si cei cu asta.

   Povesteste-i asta lui Tokes sa vedem daca o sa-i dea lacrimile!

   Si pana una alta Tokes cam sa tonul la melodie.

   Daca nu vom separa lupta politica de aspectul etnic nu vom gasi un numitor comun. Iar UDMR si Tokes intetionat pastreaza aceasta confuzie.

   Mai rau insa e ca UDMR are acum puterea in Romania si ne vinde politica lor separatista drept reformarea statului romanesc dupa modele europene, fara a da detalii despre macelurile din alte tari ale europei cauzate de acelesi pretentii teritoriale.

 37. Exista premisele unui conflict. Avem toate ingredientele.

  De ce nu e amplificat conflictul ?

  Pentru ca mai marii UDMR sunt mereu la guvernare. Ca un exemplu vedeti declaratiile UDMR din perioada in care doar PDS si PDL erau la “ciolan”. Ce atacuri au venit din partea politicienilor maghiari …. iar urmasii celor nascuti in fostul imperiu executa.

  Folosit in scop electoral.

 38. Le spune cineva si celor de la UDMR ca in Ardeal de sute de ani romanii si maghiarii se unesc pana “ce moartea (si nu UDMR-ul!) ii va desparti ” ?

  Am gasit acest mesaj tulburator pe youtube:

  “Am 25 de ani, locuiesc in Romania si sunt de etnie maghiara. Va scriu acest mesaj in speranta ca poate dumneavoastra puteti sa-l luminati pe domnul Marko Bela si sa-l faceti sa inceteze, pentru ca ne distruge viata.

  Sunt casatorit cu “o romanca” (in viziunea UDMR), si avem “o corcitura”, o fetita minunata. De ce ne tulburati vietile? Ce ar trebui sa faca familia mea daca voi veti obtine independenta, autonomia? Copilul meu nu ar apartine nici unei parti, de sotie sunt obligat sa divortez, ca e “romanca”, nu? Ar trebui, ca toti acesti copii nevinovati, “aceste corcituri”, in viziunea dumneavoastra, sa-si creeze mai tarziu propriul stat Romano-Ungar, pe criteriu de sange, nu de limba.

  Nu o sa va dau numele, vreau sa-mi pastrez anonimatul pentru linistea familiei mele si mai ales pentru fetita mea, care indiferent de limba si manevre politice, are nevoie doar de dragoste. Sa-ti fie rusine domnule Marko Bela, datorita mintii dumneavoastra fierbinti tot noi avem de suferit !

  De ce cand cate un om politic o ia razna, nu poate cineva sa-l opreasca? Parca trebuia sa ne aparati noua interesele, nu unei generatii de mult apuse, poate chiar de la 1918. De ce faceti asta? Pentru ca stiti 2 limbi? Va dau o veste, eu stiu 4, engleza din scoala, italiana pentru ca am fost plecat la munca in strainatate. Sunt mult mai special decat dumneavoastra , ar trebui sa-mi cer si eu autonomia separat sa creez o tara unde toti oamenii ar avea un pic de minte sa gandeasca.

  Ce ar trebui sa faca America in viziunea dumneavoastra? In cate state ar trebui sa se imparta? Stiti cate natii locuiesc acolo? Va zic eu, aproximativ 190. Datorita faptului ca stiu sa fie uniti,au trecut peste divergente si ocupa astazi pozitia pe care o stim cu totii. Au gasit un limbaj comun.

  Va scriu acest mesaj in limba romana pentru ca asa consider ca este normal. Stiu limba maghiara datorita zonei in care m-am nascut, nu datorez asta nici Ungariei si nici lui Marko Bela. Daca bunul Dumnezeu dorea sa ma fi nascut in Constanta, de exemplu, astazi ar fi fost posibil sa fi stiut limba turca. Noi ne-am nascut aici, traim aici. Imi pare rau pentru bunicii mei, ai dumneavoastra, acea generatie care a suferit la 1918, dar ei nu mai au de mult timp nimic de spus. De ce vreti sa ne faceti si pe noi sa suferim precum ei? Ne-am nascut in Romania, sunetem romani, stim 2 limbi intr-adevar, dar acest lucru nu ne face sa fim mai speciali.

  Dumneavostra, de fapt, reprezentati o generatie fantasmica, o generatie ce aproape ca nu mai exista. Romania era o tara libera ultima data cand am verificat. Ce este cu toate bazaconiile pe care le cereti? Am un fost coleg de liceu si bun prieten “roman” , la facultatea de medicina din Bucuresti. Dupa teoria dumneavoastra ce ar trebui sa faca acest om? Cu limba maghiara am rezolvat,il meditez eu, dar cu restul minoritatilor ce faceti, de ce ii discriminati?

  De ce etnia “maghiara” sa fie mai “smechera”?Pentru ca suntem mai multi? Nu! Etnia turca = etnia maghiara = etnia rroma = ; etc = CETATENI ROMANI. Nu sunt si ei oameni? Sa-i obligam pe cei de la medicina,ca si asa au putin de studiat, sa invete cele 18 limbi ale minoritatilor nationale.

  Noi vrem egalitate in drepturi, nu drepturi dupa numar. In era globalizarii, chiar coteaza ce limba vorbim? Trebuie doar sa gasim una comuna, in care sa ne intelegem, sa putem comunica.Eu reprezint adevarata voce a “etniei maghiare”, nu domnul Marko Bela, eu vreu liniste, vreu pace pentru familia, prietenii,comunitatea mea, pentru ca asta este realitatea.

  Aici m-am nascut, aici traiesc, gandesc, am prieteni, aici am totul. Eu cred ca UDMR-ul nu vrea decat putere, daca ar vrea binele nostru, nu ar mai face ceea ce face. Si daca chiar veti reusi sa ne rupeti de Romania, ce ne promiteti? Ce veti face concret? Discursuri poate tine oricine. Veti interzice limba romana? Nu tot aceeasi paine vom manca? In ce sens va fi mai bine? Pentru cine? Pentru ingerasul meu in nici un caz.

  Domnule Marko Bela, vreau sa va mai spun ca, eu ,roman de “etnie maghiara”, ii dau dreptate domnului Vadim Tudor, in cele zise de dumnealui in ultima saptamana, deoarece la fel ca si el, simt, ca patria mea este amenintata.

  Putem fi mareti doar impreuna. Iubiti-va aproapele!
  Un tata pentru copilul lui.”

 39. Sunt maghiar 100% si va spun extremisti avem si noi aveti si voi si au si americanii.
  In rest probleme nu sunt. Politica manipuleaza masele, si politicienii sunt la fel fie vorba de UDMR sau de PD sau PSD. Se cearta la televizor ca sa faca teatru dar sunt mana in mana cu totii. O gasca. Mi-ar place sa nu mai vad in fiecare an pe 15 decembrie extremisti romani, maghiari, si articole pe tema asta. Mi-ar place sa sarbatoresc in liniste fara sa vad dezbateri pe tema confliectelor de fatada. Numai bine.

 40. Conflictul,daca nu ar fi real,nu ar putea fi intretinut la nesfarsit NUMAI de interesele oamenilor politici.Conflictul este cat SE POATE DE REAL si se agraveaza odata cu revendicarile tot mai neobrazate ale extremistilor maghiari,care atrag tot mai multi adepti.E usor sa faca asta mai ales in conditiile in care avem de infruntat o criza suprapusa peste ani intregi de proasta guvernare.DAR SOLUTIA PENTRU O VIATA MAI BUNA NU ESTE NICI UN RAZBOI SI NICI O SEPARARE CARE AR FI CA SI O INSULA INCONJURATA DE…ROMANIA.Acum primiti ceva de la “centru” chiar daca “regiunea autonoma” urla ca nu se impart fondurile corect…dar in cazul autonomiei NU VETI MAI PRIMI ABSOLUT NIMIC de niciunde.

  • Bravo draga mea, NU MAI PUTEM BAGA CAPUL IN NISIP CA STRUTZUL SI SA NE PREFACEM CA NU STIM NIMIC NU AM AUZIT…CE ???ASA CEVA LA NOI??? NUUUU SE POATE! (citat din Elena Udrea).

   Dar in partea a doua nu ai dreptate, sau cel putin nu in totalitate..idea cu reimpartirea regiunilor de dezvoltare este facuta a fost facuta de UDMR cu scopul autonomiei financiare…adica sa cerem bani direct de la UE nu via Bucuresti…nu sunt prosti baietii.

 41. De dezvatut: Nu-i intereant ca nici Plesu, nici HRP, nici Liiceanu, nici Dinescu, nici CTP, care turuie 24/24 la TVuri, si care sufera, nu-i asa, pt. popor, nu sufla un cuvintel de sinistra secesiune HARCOV (care se vede acuma ca nu e poanta si nici scornire a lui CVT)?

 42. Sunt un bucurestean care a calatorit mult in tara si va pot spune ca exista oameni adevarati si in ardeal si in moldova. Nu inteleg de unde atata ura si ipocrizie. Am fost si in Covasna la pensiuni, in Moldova, in Banat unde am intalnit oameni primitori, sufletisti si bine intentionati. Fratilor, in loc sa vorbim vorbe, mai bine ne-am uita la cel de langa noi si am observa ca suntem la fel. Acelasi sange il avem cu toti. Ce ne diferentiaza este cultura. Ar trebui sa ne simtim norocosi ca avem ce imparti. Am mancat tot felul de bunatati din moldova, din ardeal, am vazut obiceiurile de Craciun, de Paste si am ramas impresionat. Mi-a placut bunatatea oamenilor si cat de repede te poti imprieteni cu ei. In bucuresti rar gasesti asa ceva, cazi pe strada si nu te baga nimeni in seama. Incercati sa nu va mai uitati la TV la toti manipulatorii, ca pana la urma tot la vecinul ungur apelezi cand ai nevoie de tractorul lui sau apelezi tot la vecinul moldovean cand ai ramas fara grau…etc. Am traiat atatia ani impreuna si vom trai incontinuare….

 43. Mi-e asa de greu sa comentez la aceasta intrebare pentru ca nationalisumul CURAT din mine ma face sa fiu subiectiv cind citesc pe HN ca unii magiari ROMANI, SCANDEAZA PE STRAZILE romaniei, ” tinutul secuiesc nu e romania”

  Traiesc intr-o tara democrata de 28 de ani, in vizita in tara am mers cu masina prin zona aceea si vazind acele semne pe strazile romaniei, in magiara, va spun sincer ca m-am simtit lezat, am avut durere in burta, un nod in capul pieptului.
  Si mi-a trebuit ceva vreme ca emotia sa treaca si am incercat la rece sa gindesc ca un om ce vine din ce-a mai veche democratie din lume.
  Cu inima fortata de creier sa gindeasca deschis si logic, am incercat sa ma pun in locul acelor ce claims ca au dreptul la exprimare, mi-am zis totusi ca nu e asa de grav, ca doar n-o sa ea pamintul cu ei si or sa-l mute dincolo.

  Dar un singur lucru ma daramat, mi-a negat tot ce am incercat eu sa fac, adica lupta cu mine sa rupt cind magiarii, din ce motive par sa ma depaseasca! s–au pus in plan ca copii lor in schoala sa nu invete romana in Romania.
  Atunci am realizat ca acesti oameni nu numai ca nu sunt realisti, din punct de vedere economic, dar au un plan mult mai diabolic pe lunga durata cu aceasta politica a lor de dezbinare.

  Si atunci mi-am zis ca trebuie ca romania sa faca ceva pe aceasta cale. S-o ignore ca poate trece ar fi cea mai mare greseala pe care nu numai guvernul dar in general populatia romanieie , poate s-o faca cu privire la aceasta problema.

 44. Reciproca intrebarii este adevarata ? Adica exista conflict real intre maghiari( secui) si romani. Desigur ca exista, altfel nu ar exista manifestarile din aceasta zi. Va rog sa priviti ca ungurii din toate tarile unde sunt minoritati (Serbia, Slovacia ) au probleme cu statul majoritar.

 45. Am fost surprins cand mi s-a vorbit in romana in Budapesta la Hajduszoboszlo sau in alte locuri in ungaria, rau dar suficient cat sa ne putem intelege. Am fost surprins cand in secuime am intalnit multi care refuza sa vorbeasca romaneste si am ajuns la concluzia ca ungurii adevarati sunt dincolo de Oradea iar astia de aici sunt niste relicve “un trib de inpoiati” indocrinati de politicieni si clerici si dascali, culmea pe banii nostrii.

 46. Toata dezbaterea este prost regizata.
  Ati prezentat punctul de vedere al unui maghiar extremist, al Smarandei Enache, care in pofida numelui romanesc, are permanent declarati anti-romanesti si pro-maghiare, al unui adept al multiculturalismului, o ideologie de stanga la moda in occident care neaga existenta natiunilor si un fost deputat PRM, probabil pe postul de sperietoare a celor moderati. Aparent, 2 romani si 2 unguri, dar de fapt sunt 3 sustinatori ai dezideratelor maghiarimii (inclusiv d-na Enache) si un fost deputat PRM de care n-a auzit nimeni.

 47. Existenta unui conflict (pe fata,mocnit,etc) tine doar de nivelul de intelegere al fiecaruia. Acolo unde nivelul cultural este scazut, apare posibilitatea manipularii si indoctrinarii – de aici un pas spre extremism ( terorismul bazat pe inducerea urii). In tarile asa zis dezvoltate (sic!) toleranta a devenit zero la manipularea opiniei publice vis-a vis de romani. Si acolo sunt zone cu probleme etnice reale. Insa cand Lombardia vrea separare de restul Italiei , problema trebuia cautata in alta parte. Cu toate ca-s din acelasi neam si au aceeasi limba, germanii din fosta RDG sunt priviti cu superioritate, chiar cu ura, de cei din vest. La noi nu cred ca un referendum privind aderarea Moldovei la Romania ar avea rezultate pozitive. Autonomia ceruta de unii si vazuta cu ochi rai de altii arata nivelul de intelegere al fiecaruia- vezi alipirea Transilvaniei la Ungaria ca o catastrofa, pe cand o alipire (daca ar fi posibila) la Germania sau Franta ar fi exceptionala. Cum f bine scria un domn din Banat, incet,incet incepem sa avem proprietati in Ungaria (natural si invers) si problema nu mai este de natura pur istorica sau interconfesionala. Si mai cred ceva – conflictul exista doar pentru oameni nevoiasi cu orgolii exacerbate. (Natural, intamplarile nefericite din istorie nu trebuie uitate de nici o parte, pentru a nu se repeta ).

 48. „harghita si covasna sunt totusi zone sarace, dincolo de harnicia si dinamismul localnicilor, ar fi meritat macar niste drumuri mai bune…”
  Mi-am adus aminte de o discutie la care, la un moment dat, cineva a adus vorba de faimoasa chestiune a autonomiei, spunand, legat de judetele Har-Cov: sa fim sinceri, cum cer ei autonomie cand nu dau nimic tarii?
  Cam… adevarat. Dureros, dar din pacate asa este.
  Pe timpul lui Ceausescu s-a discutat mult in cercurile maghiare despre posibilitatile educarii in limba materna, fiind pusa si problema banilor alocati in raport cu munca depusa de ungurime pentru tara. Pe-atunci inca mai erau multi ingineri, oameni de specialitate maghiari in diferite ramuri ale economiei – oameni valorosi care, la randul lor, au tras si ei „caruta”. Asadar, ungurimea inca de pe-atunci era nemultumit de modul in care era „rasplatit” si „tratat”. Intamplarea a facut ca dupa 89 multi sa plece din tara – si chiar stratul mai cult si mai pregatit dpdv profesional: generatii intregi de ingineri, medici, artisti. Nu doar ei – si romani, imi amintesc bine: cei mai capabili colegi din facultate. (Multi care nu au plecat imediat dupa facultate, au plecat peste cativa ani.) Pur si simplu, acesti oameni nu si-au gasit locul aici in acele vremuri. Dar, intorcandu-ma la ungurime: cu timpul nu mai exista argumentul ca acesta munceste si da mult acestei tari, astfel ar avea dreptul la mai multa sustinere.
  Nu, nu sunt de acord ca ungurimea, in circumstantele actuale, sa se izoleze, ca un copil suparat ca nu este alintat de „statul parinte” ca si un copil dulce – este un comportament mult prea imatur. In schimb, ar fi bine sa devina mai independent – daca vreti, mai autonom. Nu teritorial, nicidecum, ci dpdv economic, in a se sustine, in a-si sustine institutiile – si nu ma gandesc doar la cele „specifice”: scoala, biserica, teatru etc. ci, in general, la cele de care e nevoie „pentru viata”.
  Autonomia insa, cum am vazut, nu se cere ci se castiga. Nu e mura-n gura.
  Da, „drumurile” si, in general, saracia din Har-Cov arata ca fara sprijin, fara investitie nu merge. Ceea ce vreau sa zic nu e ca nu s-ar fi alocat bani acestor judete, cred ca aceasta chestiune e „un pic” mai complicata, si tocmai de aceea doresc sa atrag atentia, si intr-un context mai larg, ca nu e totuna cum se administreaza banii nostri, rodul muncii noastre. Precum nu e totuna nici CINE le administreaza.
  Ori, fondurile rezultate din munca noastra, credibilitatea data unora sau altora sa le administreze, chestiunile asupra carora acesti oameni ne atrag atentia si ne indeamna sa le dam importanta – inseamna putere. Putere care, prin deciziile aduse de cei carora i-am incredintat (deseori orbeste) dreptul la decizie, in timp determina soarta diferitelor publicuri/sectoare care, dintr-un motiv sau altul, nu se gospodaresc singuri (iarasi: in mod autonom), ci traiesc din banii… nostri, ai tuturora: pensionarii, tinerimea care invata/ar trebuie sa invete, somerii care ar trebui sa se reprofileze pe timpul somajului, sectorul sanatate etc. Fara sa „dea ceva in schimb”. (Apropo, pensionari: ati obervat cum se vorbeste despre ei? „Noi le dam”, „noi le acordam”, „noi ii ajutam” etc. etc., de parca ei, dupa munca de o viata, in mod obligatoriu ar trebui sa ajunga niste neajutorati, niste marginalizati ai societatii, traind din mila noastra.)
  „Ar trebui sa avem probleme mult mai importante.”
  Sunt de acord.
  Problema minoritatilor intotdeauna a fost o „piatra de incercare” pentru majoritate. Noi, ungurii am avut sansa noastra si nu am „raspuns de nota zece”. Soarta s-a schimbat si acum romanii au sansa de a fi „fratii mai mari”. Si prioritatea de a-si exercita dreptul la autonomie.
  Chestiunea „ce ne trebuiesc noua ungurii” poate fi cu semnul intrebarii. Dar ca de ce ne trebuiesc noua batranii nostri (care, cerandu-ne tot timpul atentia, deseori ne seaca de putere), copiii nostri (care poate nu ne inteleg vorba), rudele si cunostintele ajunse in impas, bolnavii suferind de boli grave, traindu-si drama istovitoare in sanul familiei, sau somerii traind pe spinarea noastra sau ajungand chiar sa fure, aducandu-ne, oricum, rusine in familie… De ce ne-ar trebui noua cei care, intr-un fel sau altul, dar „prin nastere” sunt legati de noi, si au nevoie de intelegerea, sustinerea, grija sau toleranta noastra – si in loc sa-i lasam pe seama „organelor de resort”, de ce ne-ar trebui ei noua, impreuna cu responsabilitatea ce cere o… oarecare autonomie in gandire si actiune din partea noastra… asta deja ar trebui sa dea de gandit.

 49. Daca ai face diferenta intre oameni si aspiratiile lor politice, reprezentate de elitele lor, ai intelege mai multe si ai fi mai angajat!

 50. incercati sa invatati o limba straina de circulatie internationala! maghiara ca si romana sunt niste limbi vorbite de 2 popoare tampite, din estul europei care abia reusesc sa supravietuiasca,

  mai bine puneti mana si invatati ceva ce va va ajuta in comunicare la nivel global decat sa ma puneti pe mine sa invat maghiara sau sa fortati un maghiar sa vb romana ….

  folositi-va putinii neuroni ramasi sa invatati ENGLEZA !!!!

 51. Conflictul exista, la toate nivelurile, mai ales intre cei care isi doresc asta. Sunt si oameni simpli care urasc cealalta natie, sunt si politicieni care sadesc ura pe care o simt. Sunt si manipulari ale acestora. Dar sunt si dorinte reale ale fiecarei natii. Acum in 2010, in situatia in care ne aflam nu putem decat rezolva prin negociere, o rezolvare brutala, violenta, pe scara larga nu este de dorit. Decat de cei cu mintile infierbantate, de cei care, patologic, doresc a face rau celeilalte natii. Cum va fi vom vedea. O escaladare violenta, cu un conflict zonal ar fi greu de inghitit de UE, insa cred ca ar fi un deliciu pentru URS. Daca in perioada pasoptista, monarhia bicefala a avut de castigat din intretinerea acestui conflict, acum cred ca URS-ul e cel mai interesat sa fie mereu zazanie. Insa nu trebuie uitat ca, indiferent de trecut, fiecare avem drepturi si dorinte. Sa speram ca se vor rezolva prin negocieri, dar, uneori si armele sunt un mod de a negocia.

 52. e o poveste fara sfarsit alimentata de nebuni sau persoane cu interese…EU SUNT ROMAN INSURAT CU ROMANCA SI AMANTA UNGUROAICA.E TARE FRUMOS IN ROMANIA…PUTEA F BINE SA FIE SI INVERS LA CAPITOLUL STATUT.

 53. In zona Muresului putini sunt cei care comenteaza tema, si mai putini sunt cei care vor sa vorbeasca cu adevarat si deschis despre asta. Suntem toti amestecati, muncim impreuna, studiem impreuna, facem familii impreuna. Ici colo se mai trezeste cate un extremist sa sutina o parte, dar majoritatea nici nu ne gandim la asta.
  Niste idei interesante ale unui fost coleg de facultate care si-a facut din acest conflict tema de studiu pentru licenta, pentru cei interesati va pun mai jos:
  http://emilsabau.blogspot.com/2010/03/despre-tabuuri-iv.html

 54. Este interesant cum ori de cate ori vorbiti despre romani si maghiari spuneti ca nu exista conflicte, dar apoi ascundeti sub pres ceea ce se intampla cu adevarat in Har-Cov.

  Mi-am trait intreaga copilarie, ca romanca, in secuime. Am invatat limba maghiara si m-am bucurat – parintii mei vorbeau ungureste in casa ori de cate ori aveau ceva sa-mi ascunda, asa ca in sfarsit puteam lua parte la toate discutiile lor. Deci si eu, si parintii, si bunicii mei ardeleni suntem exact modelul de roman cunoscator de maghiara pe care il reclama liderii UDMR. Si maghiara m-a ajutat inclusiv in momente in care, langa mine, mai multi tineri beti pornisera la batut de romani.

  Dupa revolutie, mai cu seama dupa evenimentele de la Odorheiul Secuiesc, Targu Secuiesc si Targu Mures, am trait intr-o continua teama. Copiii de la bloc cu care ma jucam inainte s-au apucat sa ma terorizeze ori de cate ori ma gaseau singura pe strada, ma loveau, ma insultau cu acel b… olah pe care il stiti si ma amenintau.

  Am fost dati afara din scoala spunandu-ni-se ca suntem mai rau decat cainii si nu meritam nimic. Ne-am pierdut majoritatea profesorilor romani fiindca multi au fost amenintati si au plecat de frica, inclusiv dirigintele meu care a plans atunci cand s-a despartit de noi.

  Cumva anii au trecut si am inteles din ce in ce mai acut de ce nu ma saluta vecinii, de ce nu mai exista spectacole romanesti (printre altele, chiar si acum, cand este vorba despre spectacole romanesti se intrerupe caldura si / sau curentul, intrebati-l pe Florin Piersic despre cum a fost iarna asta in secuime), de ce se desfiintau librariile romanesti iar celelalte nu aduc pur si simplu carti in romana, de ce romanii sunt primii concediati cand vine vorba despre restructurari si de ce nu sunt angajati pe nicaieri (motivandu-se ca nu cunosc limba maghiara chiar si atunci cand era vorba despre un post de femeie de serviciu la o companie de stat), de ce intreaga mea generatie (la un liceu romanesc – din aproximativ 100 de elevi care au terminat in acelasi an cu mine, numai 2 s-au intors dupa facultate) a trebuit sa plece si sa-si faca un rost in alta parte.

  Ca sa nu mai amintesc de sicanele zilnice, de pilda care mi s-au facut la locul de munca, o institutie publica, de felul in care la sedinte se vorbea exclusiv in maghiara, de faptul ca incet incet intreg decorul se colora in rosu alb si verde, de faptul ca tot timpul mai mult sau mai putin voalat se spunea ca “moldovenii” de noi (eu sunt ardeleanca din generatie in generatie) trebuie sa plece.

  Si in tot acest timp regiunea s-a enclavizat din ce in ce mai mult. Desi UDMR a fost la putere mai mult decat alte partide politice si in HarCov acestia fac legea, investitiile straine au fost blocate, ca sa nu mai vorbesc de cele romanesti, padurile au fost devastate, oamenii tinuti in saracie sub pretextul ca sunt discriminati (cand in fapt noi suntem cei discriminati, romanii din zona). Aproape toata lumea in zona are salariul minim pe economie, totul a fost lasat in paragina (inclusiv statiuni ca Tusnadul), firmele din Ungaria care au intrat pe piata perpetuand aceasta stare de lucruri fiindca au fost atrase numai de forta de munca extrem de ieftina. Oricum, cei din Ungaria nu-i considera pe secui ca fiind fratii lor, multi dintre ei tratandu-i mai rau decat o fac romanii cu basarabenii.

  In loc sa aleaga solutia deschiderii fiindca este clar ca aceasta stare de lucruri duce numai la saracie, din orgoliu si din nostalgie, secuii opteaza pentru o si mai mare inchidere dupa care cer drepturi, se plang desi in viata de zi cu zi ei sunt cei care ii trateaza pe romani asa cum pretind ca sunt tratati. Pot folosi limba maghiara oriunde doresc, au scoli in limba maghiara, s-au indepartat in atat de mult de limba romana incat am cunoscut persoane care, dupa o facultate in maghiara, au trebuit sa o ia de la inceput numai fiindca au ajuns sa lucreze intr-o institutie publica si nu erau capabile sa completeze niste formulare. Si acestea erau persoane scolite, dar ma intreb un om simplu care nu este in stare sa scrie o cerere in romaneste, ce sanse are de reusita in viata? Cum s-ar descurca intr-o speta in care ar trebui sa mearga mai departe de HarCov, la Bucuresti, de pilda?

  Asa ca eu sunt de parere ca un conflict exista. Chiar si in ceea ce priveste micile detalii. Si ca secuii nu vor renunta niciodata la pretentiile lor care se transmit din generatie in generatie. Eu sincer v-as da autonomie, chiar daca ar trebui sa ma mut. Insa o autonomie in care voi mai intai sa platiti mutarea tuturor romanilor din zona si compensatii morale pentru aceasta. Apoi sa va negociati pretul gazelor, pretul energiei, sa le cumparati pe toate din banii locali de la statul roman. Nici un leu pentru sanatate, scoala, infrastructura, administratie locala sa nu vina de la Bucuresti. Sa va platiti singuri salariile si pensiile. Nici un ban pentru regiile autonome, plus sa platiti calea ferata romana care trece prin zona. Si asa mai departe. Si ma intreb, dupa ce Verestoy si cei asemeni lui vor curata si ultimul metru de padure, cum veti trai?

  • Cine esti tu? Sau mai bine zis cine sunteti voi??? Cea ce spui sunt minciuni, si vrei sa provoci prin post-ul tau, asa cum au fost provocati si acei tarani din Hodoc care erau adusi ca “sa-si apere copii”… (Majoritatea nu au avut copii TG-Mures, si multi nu-au avut nici macar copii)

  • bine punctat. … si din pacate este crudul adevar … sunt lucruri care le tinem sub pres si la un moment dat pot sa explodeze.

   Bucurestiul nu a facut nimic pentru romanii din HarCov de teama represaliilor UE. Mai mult a acceptat sa plateasca la santajul UDMR ca sa isi castige linistea temporara.

   Tensionarea relatiilor poate veni insa rapid sprijinita de baietii care nu agreaza scutul anti racheta.

   • Nu se intampla nimic, le raman cartofii, turismul, caii, etc. Am vazut de curand o reclama cu hotelul Balvanyos, am ramas mut de uimire, spre deosebire de Herculane unde un primar roman se bate cu un investitor roman si nu inteleg ca e spre binele tuturor ca proiectele care aduc profit comunitatii trebuie sa aiba prioritate.

  • Eu sunt din Bucuresti, parintii din Bucuresti, numai bunicii din Basarabia, Ardeal si unul din Bucuresti.
   Nationalismul de orice culoare e o tampenie si in Transilvania l-am vazut first-hand.
   Este stupid sa auzi ca parintii unei unguroaice ii spuneau de mica sa se fereasca de romani.
   Este infect sa ti se sopteasca usor la urechi fraze din Wass Albert (despre care nu am gasit pe internet alte informatii decat ca a fost un cel putin dubios grof cel putin usor anti-roman) cum ca nu-stiu-care avea casa in Romania si WC-ul in Ungaria ca asa au hotarat unii sa traseze granita prin curtea lui.
   Este oribil sa auzi ca Vadim a spus la Cluj ca o sa-i arunce pe toti ungurii in Dunare.
   Este jalnnic sa-ti spuna mama ca atunci cand a fost la Miercurea Ciuc vanzatoarea nu a vrut sa-i dea paine pentru ca “nu intelegea romana”.
   Este patetic sa auzi ca maghiarii isi trimit copii sa invete numai in limba materna inclusiv la facultate si cand trebuie sa se angajeze nu gasesc de lucru decat in Ungaria!!! (ceea ce este deosebit de bine pentru extremistii romani care spun tot timpul “ungurii sa plece in Ungaria”)
   Este uluitor sa auzi ca un tanar maghiar facea armata la o unitate din Dobrogea si totul era ok dar parintii din Har-Cov au insistat sa fie transferat la o UM din zona unde niste animale de romani l-au batut pana l-au transformat pe viata in leguma.
   De ce nu putem noi sa stam la un pahar de silva palinka si sa ascultam o muzica buna?

   • Apropos, mai multi prieteni unguri mi-au confirmat ca intr-adevar EXISTA multi imbecili in randul lor cu fumuri extremiste in creierele alea seci, deci Domnule Csibi, asta nu este un mit urban, este o jalnica realitate DAR din fericire intalnita din ce in ce mai rar – un fenomen pe cale de disparitie.
    Luat statistic la mia de locuitori sunt sigur ca exista mult mai multi extremisti unguri decat extremisti romani (alti boi).
    Si toata porcaria asta cu AUTONOMIA este venita de la infierbantatii care nu inghit romani – ca dovada ca la marsurile ungurilor din 15 martie a.c. bannerele rusinoase cu “Tinutul Secuiesc nu este Romania” au fost tolerate in randul demonstrantilor.
    Sa fie autonomie, super, dar cu grija, nu sa iasa un pogrom al romanilor de-acolo…

  • Hmmm… Interesant punct de vedere… Eu nu am avut aceasta impresie (cum ca romanii ar fi tratati atlfel), dar poate din cauza ca acasa, in Gheorgheni (HR) faceam parte din “majoritate”. Stiu un lucru sigur: acum 10-15 ani la scoala cu predare in limba romana, aprox. jumatate (poate mai putin, nu am date exacte) dintre elevi erau de nationalitate maghiara sau din familii mixte. Desi liceul Salamon Erno si Sf. Nicolae erau in aceeasi cladire, nu-mi aduc aminte sa fi avut vreodata probleme cu copiii care vorbeau limba romana. Dar probabil cei de nationalitate romana se pot pronunta cu privire la acesta problema.

  • Cele scrise de umbra contin un adevar, ceva se intampla in HARCOM (Harghita, Covasna, Mures) sunt impotriva oricaror actiuni prostesti, romanii trebuie sa fie destepti, mai destepti decat ungurii. Vor sa invatam ungureste, foarte bine sa invatam ungureste si sa concuram cu ei pentru joburi. E greu sa inveti o limba, dar si mai greu este sa cultivi traditiile neamului, multi unguri au reusit acest lucru, au invatat ungureste dar si-au pastrat traditiile cu sfintenie, nu e greu daca ei au reusit putem si noi romanii sa facem acelasi lucru.

 55. Nici pro, nici contra on

  Am citit cu mare interes aceste pareri…pro si contra minoritatii maghiare si argumentele pentru existenta unui conflict intre aceasta minoritate si majoritatea romaneasca. Si am sa va povestesc ceva, dar inainte de aceasta sa clarific putin situatia si mediul din care provin : Parintii mei ne-au invatat pe mine si pe fratele meu sa nu facem discriminari, sa acceptam oamenii/etniile/rasele fara discutii si sa acceptam diferentele dintre oameni asa cum sunt. In Timisoara, orasul in care locuiesc, cred ca exista reprezentanti pentru aproape toate minoritatile nationale : maghiari, nemti, sarbi, bulgari si noi romanii. Erau acum cativa ani si foarte multi africani veniti la studii, greci, italieni…Probabil de aici a venit si aceasta educatie si faptul ca acceptam pe oricine cu limba si cu obiceiuri. Si poate si din cauza ca avem prieteni de familie si vecini reprezentanti a tuturor acestor etnii.
  In 1992 am facut turul Romaniei impreuna cu parintii si fratele meu. Eram niste copii pe vremea aceea si parintii meu preferau ca in acest fel sa ne invete despre istoria, geografia si obiceiurile din tara. Tin minte ca am ajuns in Sf Gheorghe si cum era o problema cu indicatoarele, tatal meu nu si-a mai amintit cum se iese din oras. Am oprit masina sa intrebam un trecator ( masina cu numere de Timis)…si spre socul nostru, acesta s-a aplecat , a ridicat o piatra si a aruncat-o in masina. Noi copii ne-am speriat foarte tare, sunt convinsa ca nici parintii mei nu se asteptau la asa ceva. Tatal meu a intrat in masina, timp in care persoana respectiva striga ceva in maghiara. In cele din urma am reusit sa iesim din oras fara indicatii…dar mie si fratelui meu ne era frica de orice persoana de pe strada. Imi amintesc si acuma socul si sperietura pe care am trait-o, faptul ca in Baile Tusnad pentru ca nu vorbeam maghiara nu am avut permisiunea sa cumparam paine ( vanzatoarea a refuzat sa ne serveasca)…
  Consider ca acest gen de manifestari sunt facute doar de extremisti si este pacat ca se insista pe acest tip de conflicte. Insa, pentru ca nu vorbesc limba maghiara, am preferat de cat ori am ajuns in Sf Gheorghe sau la Baile Tusnad sa folosesc limba engleza, ca si cum as fi un turist strain, pentru a nu mai crea acelasi gen de probleme pentru ca nu stii niciodata cand te intalnesti cu un “extremist”.
  Stiu ca acele conflicte din anii 90 s-au atenuat, nu mai au aceeasi intensitate, insa vad ca mereu se gaseste un motiv pentru a fi reactivate…. Si este un conflict care se pare ca se pare ca nu e chiar asa de bine inteles de maghiarii care locuiesc in alte zone ale tarii ( Timis, Arad, Bihor).
  E pacat ca in tara numita Romania, unui cetatean roman caruia ii place sa calatoreasca , sa-i fie frica sa vorbeasca limba nationala intr-o zona din inima Romaniei, pentru ca nu se stie niciodata de unde va veni urmatoarea piatra..
  Si, pentru ca e la moda modelul american…se poate da exemplu de vreo zona din SUA unde o minoritate are studii, limba si autonomie? Pot sa foloseasca ce limba vor in cartierele in care stau , dar la scoala trebuie sa vorbeasca engleza. Poate sunt universitati in limba chineza, italiana sau spaniola, insa nu le stiu eu….sau poate sunt si zone de autonomie pe care nu le cunosc.

  • Dar ce voiati sa faceti cu painea? Salam aveati la voi? Dar ceapa?
   Stau shi io si ma intreb: CUM mama naibii mama mea (care nu cunoaste nici un fel de limba straina si e doar o biata femeie batrana) se simtea ATAT de bine cand mergea la Covasna Bai si este ATAT de incantata, de ani intregi, de cand merge la Tusnad la tratament, de felul in care e tratata (in general, nu doar pt. sanatate) acolo?

 56. Ce am vazut aici, e culpabilizarea intr-o singura directie: evident romanii sunt de vina fiindca exista pe lumea asta. Ce bine l-ar fi fost ‘ardelenior’ fara romani.
  Apropos, sper ca nu va lasati indusi in eroare de termenul ‘noi ardelenii’. Fiti siguri ca nu-i include pe romanii din Transilvania. In viziunea celor ca Demeter Szilard, bude olah au fost dintotdeauna o natie tolerata in Erdely, singura lor menire fiind aceea de mana de lucru pe domeniile grofilor. Din cand in cand mai trageau unul pe roata, sau ii mai ridicau in furci, daca deveneau prea indrazneti si rdicau prea mult capul.
  Din pacate vina le apartine exclusiv ‘ardelenilor’, si ceea ce deplangem azi e tocmai urmarea politicii de izolare a ungurilor de romani. Separare care fie a fost motivata, asa cum am zis de dispretul manifestat in general de maghiari fata de romani. Cand dispretul are o radacina de 1000 de ani e foarte greu sa-l distrugi.
  Vina noastra? Ca am fost prea creduli, prea ingaduitori, am uitat prea devreme toate umilintele si obida indurata de-a lugul acestor o mie de ani. Si ne-am inchipuit ca drepturile minoritatilor pot acoperi acest dispret.
  Incercati sa traiti 1 an, 2, 10 sub acelasi acoperis cu cineva care te uraste. Credeti ca ati rezista?
  Pana cand maghiarii din Transilvania nu vor accepta aceasta stare de fapt, si anume ca sunt cetatenii ai statului numit Romania, nu se va putea rezolva nimic.
  In ceea ce priveste faptul ca inainte de 1989 nu existau minoritati, nimic mai fals: la scoala unde mergeam eu, in Cluj-Napoca, din 7 clase pe anul de studiu, 3 erau cu predare in limba maghiara. In Cluj exista un liceu cu predare exclusiv in aceeasi limba. Si asta in Cluj, unde procentul maghiarimii era de approx. 20%. Nu cred ca in Tg. Mures nu exista asa ceva. Sau in Covasna ori Harghita.
  Dar, evident, facem cum s-a intamplat in 90 la Tg. Mures: daca un om e cazut pe jos, si toti ceilalti il lovesc salbatic, este evident ca e un ungur batut cu bestialitate de romani. Indiferent ca pe omul cazut il cheama Coseriu (si mai e si imbracat in verde, culmea), si cei care-l lovesc vorbesc limba maghiara. Ca asa e politically correct.
  Chiar, nu am auzit pe nimeni sa dezminteasca episodul. Nu convine, sau de ce?

 57. Acolo unde este ceva de impartit exista intotdeauna un conflict. Intensitatea si insemnatatea lui este o alta poveste.
  In saracie oamenii nu se vor intelege niciodata, iar zona respectiva este saraca.
  Oamenii de acolo sunt frustrati si de aceea isi gaseste teren extremismul.
  Eu locuiesc in Arad, sunt roman, dar de-alungul vremii, mai in tinerete am avut prietene vreo trei unguroaice. La ele in familie am fost tratat bine, chiar daca cu tatal uneia am avut si discutii pe teme nationaliste, discutii civilizate. De despartit m-am despartit de ele din cu toate alte motive si din pacate nu ma ajuns sa invat cu trebuie maghiara.
  In aceasta vara am avut un accident si am fost internat la Szeged si am fost tratat mult mai bine decat in spital in Arad, unde nu erai bagat in seama nici macar daca dadeai dreptu’.
  In Arad sunt multi romani care si-au cumparat case in Ungaria in satele de pe granita, locuiesc acolo si vin dimineata la serviciu la Arad. Deasemenea sunt unguri (cetateni maghiari) care lucreaza in Arad, iar in spital in Szeged erau doctori si asistente plecate din Romania.
  In toate satele si orasele din Ungaria de pe granita cu Romania sunt panouri publicitare in romaneste.
  Mai exista un lucru care nu ma face sa fiu prea mandru ca sunt roman. De la Arad la Bucuresti sunt 500 km si de la Arad la Viena sunt tot 500 km. De la Arad la Bucuresti fac cu masina 8 ore, iar de la Arad la Viena 5 ore ( pana la Budapesta sunt 2ore si jumatate). Judecati inspre ce parte m-as simti atras.

  Am vazut in Serbia ,in Croatia si Bosnia rezultatele unei politici nationaliste: o tara spre care priveam cu invidie in vremea lui Ceausescu nu mai exista, sute de morti, distrugere.

  Cred ca intrebarea este daca merita sa intretinem un conflict sau sa incercam sa-l aplanam si sa cautam solutii?

  In final am o intrebare pt. cei de dincolo de Carpati : s-a gandit cineva sa nu mearga in vacanta in Turcia pt. ca turcii ne-au cerut tribut sute de ani, ba ne-au mai luat si copiii sa-i faca ieniceri?

 58. Eu nu cred ca exista nici un conflict. M-as putea integra perfect intr-o comunitate de unguri si o familie de unguri (fac pariu) ca ar fi primita la fel inr-o comunitate de romani. Cred ca problema nu trebuie sa mai aiba radacini in apartenta etnica, ci in gradul de civilizatie atins de fiecare individ in parte.

 59. Cine nu intelege ca fara maghiari si sashi Transilvania ar fi fost la nivelul Moldovei e un mare zero. Sunt roman, traiesc de 7 ani in cluj si iubesc ungurii, sunt oameni mai civilizati ca noi si trebuie respectati. da da da, au si defecte, dar noi oare nu avem? Cei care prefera inca sa se izoleze, sa creeze o cortina de fier intre tinutul secuiesc si restul tarii sunt chiar maghiarii extremisti. Mergeti in Miercurea Ciuc si o sa vedeti romania de acum 30 de ani, datorita izolarii nu vor progresa niciodata.

  Hai Romania (cu romani, maghiari, sasi, etc)

   • Ca sa folosesc un eufemism: vrea sa spuna ca statisticile din domeniul vanzarilor arata ca acolo profitul anual obtinut de pe urma vanzarii sapunului si al pastei de dinti este in medie sensibil mai mic decat cel din Transilvania 😀

  • Lui Zuzu:
   “Viceprimarul Clujului, Laszlo Attila, a declarat luni ca nu este de acord cu prezenta a doua organizatii extremiste ale minoritatii maghiare, Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM) si Batalionul Secuiesc al Noii Garzi Maghiare, precum si cu afisarea unei pancarte cu ‘Tinutul Secuiesc nu e Romania’ la manifestarile dedicate Zilei maghiarilor”

   Asta nu probeaza cele ce spui, ba dimpotriva, te contrazice. Sa ai asemenea iesiri, (ca maghiarii citati de vice-primar) denota primitivism, nu civilizatie. In raport cu cine ii compari tu, cand ii declari mai civilizati decat romanii? In raport cu becali, cu vanghelie sau mai stiu eu ce alti parveniti? E cam imprudenta afirmatia si chiar lipsita de bun simt. Ma cunosti tu pe mine? Cunosti tu cu adevarat romanii ? Eu am avut ocazia sa-i cunosc bine pe unguri atat in scolile superioare (facultati) cat si in armata pe care am facut-o in Sf Gheorghe. In ambele instante am constatat ca sunt destul de inapoiati atat ca gandire cat si ca mod de manifestare. Cei din facultate , nu toti, dar multi, de sex masculin in special m-au suprins si dezamagit totdata prin fatarnicia de care erau capabili, (o sa explic) dar si printr-un rudimentarism comportamental incurabil.

   Am facut studiile in Bucuresti, (nu sunt bucurestean, sunt pitestean) si de felul meu leg foarte usor prietenii. Stateam la camin si foloseam acelas autobuz cu 4 colegi maghiari – Katona, Gherdan, Szep si Kadar. M-am deschis sufleteste atat de mult lor incat niciodata nu i-am tratat ca pe altceva decat ‘frati de suferinta” ca sa ma exprim pe scurt si pe intelesul tuturor. Nu reprezentau pentru mine nici mai mult, nici mai putin decat ceilalti prieteni romani. Ceea ce simteam eu pentru transcedea barierele etnice. Pentru mine asa ceva nu exista. Mancam impreuna, calatoream impreuna, invatam impreuna, mergeam la film si teatru impreuna si mai ales povesteam din copilaria noastra evenimente si trairi atat de comune incat diferenta de etnie nu-si gasea nici cel mai mic salas in sufletul meu si nici in al lor, am crezut eu pana la un moment dat.

   Imi aduc aminte ca acum; era o zi de februarie cand mi-am sarbatorit la camin, ziua de nastere. Mi-am invitat colegii de grupa dar si cativa din serie, de care eram mai apropiat. S-a inatmplat astfel ca la petrecere au aparut colegi/prieteni de mai multe etnii: 2 germani, 2 turci, un tatar, 4 maghiari si tot 4 romani. Totul a fost bine si frumos pana cand nu stiu cum si de ce 3 dintre maghiari au inceput sa-i sufoce pe colegii germani (vaditi deranjati) cu tot felul de aprecieri insultatoare la adresa romanilor: ca trebuie sa plece din ardeal, ca ei si austriecii (creazand ca-i flateaza pe sasi), au adus cultura in ardeal iar romanii trag in jos toata zona; ca romanii sunt prosti ca ei si germanii au dat lumii foarte multe somitati stiintifice si rahatauri de felul asta. Colegii de etnie germana nu mai stiau cum sa stinga discutia aia penibila; turcii au plecat enervati si scarbiti totodata dupa ce au incercat sa le spuna ca sunt cu totii acolo sa ma sarabtoreasca pe mine etc. Germanii saracii incerecau de mama focului sa se dezvinovateasca in fata mea, sa stea mai mutl in preajma mea, desi colegii maghiari nu-i slabeau si nu le dadeau pace…ce mai, ceea ce se vroia o mica petrecere de ziua mea, s-a transformat intr-un fiasco. Multe zile la dupa aceea, cei doi sasi ma abordau ori decate ori ne intanleam incercand sa se scuze si sa ma asigure ca ei nu impartasesc nimic din ‘convingerile” maghiarilor si ca ma asigura de tot respectul lor si fata natia romana.

   Ei bine domnule Zuzu, experienta mea trista cu maghiarii nu s-a oprit la nivelul facultatii. Am facut armata in Sf gheorghe si …n-am cuvinte sa spun cum se purtau vanzatoarele din magazine cand ceream ceva in romana…

   Pai spune-mi si mie, ce numesti dumneata civilizatie? Comportamentul asta rudimentar? Arata-mi un singur roman pe pamantul asta care din pozitia de vanzator de paine, refuza un maghiar pentru ca nu vorbeste romana si atunci da, pot sa spun ca s-ar putea sa avem ceva de invatat de la aceasta etnie. Pana atunci, te-as ruga sa fi mai rezervat si mai precaut inainte de a face astfel de afirmatii la adresa natiei mele. Experientele traite de mine cu maghairii m-au dus la concluzia ca toata aceasta asa-zisa civilizatie a lor este doar o spoiala. In seara petrecerii de care vorbeam, am descoperit niste indivizi atat de mici, atat de marunti incat din momentul ala am simtit ca trebuie sa rup orice legatura cu ei. M-a durut “tradarea” lor dar mi-am inavatat lectia. Fata de maghiar am devenit mult mai circumspect si acest lucru mi-a prins bine in armata. Le-am intins o mana, le-a oferit sufletul pe tava, iar ei l-au calcat in picioare. Asta nu e buna crestere si niic civilizatie dragul meu Zuzu!

 60. conflictul exista.

  noi, romanii suntem invatati sa nu discriminam, dar mai greu e ca trebuie sa acceptam sa fim discriminati in propria tara! exemple? va pot da exemple cate vreti dar stiu ca nu are rost . cei ce au “experimentat” vor intelege, ceilalti vor nega ca exista.

  conflictul e real. diferenta e ca unii nu vor sa il vada si asta face mult rau. in loc sa cautam cauza problemei, noi o negam si spunem ca nu exista. da, pentru bucuresteni nu exista ca ei nu stiu ce e aia Moisei, Ip etc. problema interetnica nu e usor de rezolvat, dar atat timp cat ea e negata nu are nici o sansa sa se amelioreze.

 61. Locuiesc in Targu Mures, m-am mutat acum 6 ani aici dintr-o localitate la o ora distanta unde nu au fost niciodata probleme de acest fel, cel putin nu evidente, sunt romanca si am vecini maghiari, am colegi maghiari, am lucrat 2 ani intr-o firma maghiara. Nu contest ca nu exista mici actiuni extremiste, cu care ff rar m-am intalnit (gen prefer sa vb limba maghiara, etc) dar nu sunt violente si in plus de foarte multe ori se rade pe seama lor.
  Nu vezi diferenta intre cele doua natii, eu una nu ma pot plange ca in Targu Mures sunt tratata diferit ca sunt romanca sau anumiti prieteni de-a mei sunt tratati diferit ca sunt maghiari.
  Intotdeauna au existat controverse (sa nu uitam de francezi-englezi, englezi-scotiei, etc) si intotdeauna vor fi persoane cu conceptii extremiste, dar lumea s-a schimbat (cel putin in jurul meu) si diferentele acestea nu mai conteaza in viata de zi cu zi. Asa cum spuneam inainte, lumea convietuieste chiar daca are propriile conceptii.
  Sa privim fiecare eveniment in contextul lui… iar in 20 de ani mentalitatea multora s-a schimbat.
  Nu vreau sa iau apararea nici unei parti, ci doar consider ca dupa 20 de ani putem sa convietuim impreuna si sa nu ne lasam impresionati de mici grupuri extremiste. Si daca se face deosebire, avem fiecare aceleasi drepturi sa ne adresam instantelor .. atat romani cat si maghiari.

  • hm.. in tg ms zici…. am fost la interviu acolo. am fost respins si mi s-a spus clar: corespund tehnic, dar nu stiu ungureste. era o firma de proiectare cu patron maghiar si angajati 90% maghiari, dar de unde sa stiu eu asta cand am aplicat? deci unde e egalitatea de sanse? unguru poate sa ma concureze la locuri de munca in firme cu angajati romani, dar eu nu pot sa ii concurez pe ei. cine a discriminat mai fratilor aici?

 62. 3r3, asa cum am spus sunt o romanca din HarCov. Iar acesta este adevarul meu pe care nu ma mai sfiesc sa il spun. Este exact ceea ce am trait. Iti pot da exemple, indica oameni… nu instig la nimic insa consider ca a venit vremea ca si romanii din zona sa spuna clar cu ce se confrunta in fiecare zi. Asa cum am spus, cu conditiile pe care le-am expus mai sus, eu v-as da si autonomie.

  p.s. si inca ceva. ai parcurs vreodata distanta M.Ciuc-Sf.Gheorghe-Brasov? si daca da, n-ai observat diferenta evidenta de nivel de dezvoltare intre HarCov si Brasov? Brasovul arata cu cel putin 1 deceniu in fata atat in ceea ce priveste drumurile, magazinele, fabricile! asta se intampla atunci cand te inchizi si cand votezi aceiasi oameni permanent numai pe criteriu etnic! cati politicieni secui si-au construit vile pe Balaton? nu-mi raspunde fiindca este doar o intrebare retorica!

  • Gigi Albanezu on

   hmm, vad ca faci comparatie intre HR-CV si BV, ca si o idee, intretinerea drumurilor nationale nu intra in atributiunile alesilor locali ci tine de CNADN, implicit Ministerul Transporturilor. Drumurile din orase sint in aceeasi stare cam peste tot: proaste, cu multe cratere.
   Magazine, fabrici: te-ai gindit ca HR si CV au doar citeva orasele mici, numarul locuitorilor acestora este mult mai mic decit al Brasovului. Ma gindesc ca n-are rost sa faci un mall de citeva mii de metri patrati in Miercurea Ciuc pt. ca ar fi cam degeaba, nu prea ai avea clienti, in schimb au destule magazine mai mici, destul de bine aprovizionate. Incearca sa compari HR cu Vasluiul si vezi diferente sau asemanari :).
   Dupa revolutie, intr-adevar, au fost cazuri in care anumite persoane au fost silite sa plece, dar asta a fost mai putin din cauza nationalitatii, in principiu au fost nomenclaturisti, securisti, politisti.
   Scoli in limba romana sint si acum in HR, si eu am crescut acolo si am terminat liceul la unul cu predare in limba romana. Aveam colegi si prieteni si romani si unguri si n-am avut niciodata vreo problema din cauza nationalitatii.
   Poate daca ne-ai spune unde ai stat mai exact in secuime si s-au intimplat aceste atrocitati de care zici ne-am putea documenta.

   • Gigi albanezu ma refeream la drumurile judetene si la cele din interiorul localitatilor. Miercurea Ciuc a ajuns de altfel subiect de barfa pe internet din cauza drumurilor proaste. Intepenirea nu are origini demografice, ci are de-a face in general cu faptul ca multi investitori, mai ales cei romani, au fost impiedicati cand au vrut sa se mute cu afacerile in zona.

    Si crede-ma, nici muncitorii simpli disponibilizati in anii ’90 pentru a fi determinati sa plece, nici profesorii, nici generatiile de tineri romani care au plecat in masa nu au fost nomenclaturisti. Au fost mai multi romani simpli carora li s-a acrit sa aiba de-a face cu o asemenea mentalitate. O mentalitate care tine aceasta zona incremenita undeva inaintea secolului XX.

    Am spus, sunt multiple exemple… de la felul in care unii primari refuza sa arboreze steagul romanesc, la felul in care au disparut sau sunt subfinantate in comparatie cu cele maghiare, teatrele romanesti din zona si pana la mici detalii legate, de pilda, de Piata Mihai Viteazul din Sfantu Gheorge. S-a ajuns practic la refuzarea culturii romanesti per ansamblu, la refuzul de a le da romanilor exact aceleasi drepturi pe care le reclama secuii.

    Mi se pare strigator la cer ca pe banii mei de contribuabil sa se faca o politica de acest fel.

 63. La multi ani! tuturor ce sarbatoresc ziua nationala a Ungariei,indiferent de cetatenie sau de locul in care se afla azi.Personal,sunt Roman si nu sarbatoresc,dar respect sarbatorile tuturor si in caz de invitatie la petrecere nu vad nici un motiv sa refuz.Inainte de a-mi expune opinia asupra articolului am cateva cuvinte pentru”agitatorul de serviciu”ZAK.Judecand dupa calitatea exprimarii in limba Romana,mentalitate si nevoia de a utiliza expresii specifice slang-ului din Sunnyside NY,cred ca nu esti roman,mai degraba Ameirikeinoromein din stratul ignorant al comunitatii romane din USA.Personal am trait sase ani in Philadelphia,PA asa ca “I know what I m talking about”.In caz ca ma insel,sper ca cel putin esti platit suficient ca sa bati campii pe internet pentru ca oricum din continutul tuturor comentariilor de aici se vede clar ca nimeni nu da doi bani pe opiniile si incercarile tale de a scoate oamenii in strada.Ar fi mult mai corect daca ai exprima o opinie legata de articol si de subiectul tratat,desigur asta ar implica efort intelectual si ar putea contraveni “directivelor” de a repeta la nesfarsit sloganuri de propaganda. Acum,despre articol: un conflict inter-etnic in Ardeal nu exista.Exista miniconflicte normale intre cetateni care in final cauta ca argument final justificativ apartenenta etnica a celor implicati in respectiva disputa,ex:…primarul nu mi-a aprobat autorizatia de constructie ca e ungur(nu pentru ca documentele sunt incomplete sau etc.);nu ma angajeaza pentru ca sunt ungur (nu pentru ca nestiind bine limba romana nu pot preda fizica copiilor romani,sau nu pot face editare de documente in limba romana,etc).Evident astfel de situatii devin combustibil ce intretine patosul extremistilor din ambele parti.Nu am auzit inca de vreun profesionist de etnie maghiara care si a pierdut identitatea culturala pentru ca pe langa maghiara,in folosul carierei sale,a invatat romana,franceza,engleza etc.De ce romana?pentru a profesa in Romania.de ce engleza?pentru a comunica international si a-si actualiza permanent nivelul profesional.Acesta e motivul pentru care adevarati profesionisti romani in ardeal nu au nici o problema sa invete limba maghiara(au la dispozitie peste treisprezece milioane de maghiari in UE si douazeci si opt de romani in UE si Rep.Moldova).Pentru a acoperi aceasta zona au nevoie de ambele limbi,daca in plus stiu engleza sau germana au toata Europa la dispozitie.In concluzie,pe zi ce trece,audienta extremistilor de ambele parti scade si cade in ridicol,politicienii vor fi nevoiti sa-si adapteze mesajul daca vor sa devina reprezentativi pentru electorat iar proverbiala intelepciune a ardelenilor ,de orice etnie ,va prevala asa cum a prevalat in ultima mie de ani,indiferent de regii,principii,imparatii sau presedintii care au fost recunoscuti de comunitatea internationala ca fiind guvernatorii de drept ai regiunii.Azi si in viitor Romania si Ungaria sunt si vor fi impreuna in UE.ARDEALUL e al ardelenilor si al EUROPEI,iar Romania si Ungaria sunt si ele ale EUROPEI,atat teritorial cat si cultural,juridic si economic.Capetele patrate,indiferent de etnie,statut social sau profesie au pentru viitor doar doua alternative:sa devina cetateni europeni de etnie romana sau maghiara sau sa se autoizoleze intr-o lume imaginara ce exista doar in delirul lor nationalist de secol XIX.Oamenii obisnuiti din Ardeal,de ambele etnii in o mie de ani au demonstrat ca pot construi impreuna indiferent cine a fost la conducere.Ignoranta multora genereaza in afara tarii o perceptie eronata.Atat maghiarii cat si romanii din ardeal impreuna cu germanii au creat TRANSILVANIA.Cultural,si Romania si Ungaria si Germania au dreptul de a fi mandri de contributia Transilvaniei la culturile lor si deci la cultura Europei.Evident sunt multi care nu inteleg notiunea de “cultura”si cred ca e vorba doar de muzica clasica si tablouri ciudate.Intr-un cuvant:TOATE CELE BUNE TUTUROR.

 64. UMBRA, Poate ar fi interesant de cercetat ,daca e posibil,din feuda caror familii nobiliare a facut parte regiunea HARGHITA siCOVASNA in timpul imperiului.Apoi vazut daca exista legaturi intre politicieni maghiari din zona,reprezentanti ai preotimii maghiare si respectivii urmasi ai acelor nobili feudali.Doar astfel de personaje pot avea interesul de a mentine o populatie needucata,saraca si terorizata religios,pentru ca doar o astfel de populatie poate fi indusa in a accepta perpetuarea relatiilor de subordonare de tip feudal.Daca o astfel de ipoteza se va documenta ca fiind conforma cu realitatea,este datoria ta si a celor ca tine din zona respectiva indiferent de etnie,de a face demersuri legale si a sensibiliza opinia publica si autoritatile din ROMANIA,UNGARIA si UNIUNEA EUROPEANA asupra unor practici total opuse notiunii de STAT DE DREPT in secolul XXI.

  • Secolul XXI, sunt si asemenea exemple insa nu atat de multe. Dar exista per general un sentiment de superioritate pe care ti-l arunca in nas cand ti-e lumea mai draga. Ca ei sunt natie superioara, acesta este pamantul lor si tu esti un intrus. Iar daca asta mi s-ar parea scuzabil din punct de vedere nostalgic, trebuie sa admit ca mi se pare si primitiv. Numai in societatile vechi, ca sa nu spun barbare, “celalalt” era atat de urat si ostracizat. Din pacate, cu toate ca suntem in secolul XXI vorba ta, secuii nu pot decat in aparenta accepta o comunicare autentica cu romanii. Fiindca de fiecare data cand se suna goarna (fie la alegeri, fie la mitinguri, fie la adunari de orice tip) aceasta comunicare dispare.

   Si inca ceva. UDMR si PCM isi fac aici politica in biserica. Din acest motiv cand vin alegerile toata lumea stie ce are de votat. Din punctul meu de vedere astfel de actiuni tin tot de o mentalitate revoluta.

 65. m-am nascut la bistrita in cartierul secuilor(telep) si traiesc de peste 20 de ani in occident. pt. mine copilaria a fost o experienta multiculti. noi copii umblam liberi si prin casele secuilor si prin cele ale romanilor ba chiar mai intram si la gradinarul bulgar(panul), macelarul tigan(giurita) sau la sasii alvin, griga si luca( asta era italian vorbea vreo 6 limbi batrinul)! asa am invatat sa apreciez avantajele unei societati multiculturale. am stiut de mic ca uni oameni sint altfel si am stiut de mic ca a fi altfel nu e rau. dimpotriva cine mai sarbatorea de doua ori in an pastile cu toate bunatatile de rigoare? cine putea asculta cintece atit de diferite? dansuri si jocuri atit de nebune? mincaruri atit de diverse? toate aceste experiente de viata traite intr-un mic cartier de provincie m-au ajutat mai tirziu foarte mult. nu cred ca fara aceasta experienta as fi fost in stare sa conduc un team de 31 de oameni de 12 nationalitati diferite. nu e greu. trebuie doar sa redescoperim respectul si curiozitatea nativ-pozitiva din ochi copiilor care am fost o data.

  PS
  am uitat sa va spun de ce nationalitate sint dar cred ca de fapt nu e prea important. ion d. sirbu povestea ca in prima zi de scoala educatorul a facut trei rinduri unul cu copii romani unul cu copii unguri si unul cu sasii. cind si-a auzit numele si-a dat seama ca nu stie unde trebuie sa se alinieze asa ca a ramas in banca. educatorul iritat a venit la el si l-a mai intrebat o data: nu iest tu ion d. sirbu? ba da a raspus o voce pierduta. Si tu ce esti ba? un copil…

 66. P.S.De retinut ca populatia etnica maghiara din regiunea respectiva reprezinta doar o parte din totalul etnicilor maghiari din Romania.

 67. Schuller Horst on

  In primul rand aflati incantarea mea pentru nivelul la care se poarta discutia. Ma simt bine intre dumneavoastra.

  Nu cred in existenta unui conflict intre romanano- maghiari. Am trait situatii conflictuale si cred ca din ambele parti se pot face reprosuri punctuale.

  Avand mama secui, am rude pe Valea Nirajului si in Targu Mures. In perioada studentiei in Cluj am avut colegi din Tusnad, Gheorgheni si Miercurea Ciuc. In calitatea mea de ghid in turism ma opresc adesea in zona, am de-a face cu secui si romani. Am prieteni si rude in Cluj, Zalau si Oradea, romani si maghiari. Locuiesc la Brasov, am vecini de-o limba sau alta. Cunosc modul de viata al acestor oameni si nu intalnesc la ei acest subiect.

  Am convingerea ca relatiile dintre romani si maghiari evolueaza in sens pozitiv.

 68. traiesc intr-un oras cu cca 15%maghiari . in zona harcov am umblat mult ( perioada 87-97 )
  am avut relatii multe cu cei de etnie maghiara ( perioada de studii ,relatii de serviciu ,in comunitate ) .
  pot sa spun cu mana pe inima ca acele conflicte interetnice romani-maghiari sant decat in capul extremistilor ! n-am avut niciodata probleme de motiv etnic in romania.
  oamenii se aleg intre ei dupa criterii umane ,nicidecum de etnie !
  cele intamplate la tg.mures au fost mana securitatii si a extremistilor de ambele etnii ( vatra romaneasca si udmr ) , o stie toata lumea ! ( chiar de ce nu se fac demersuri pt. a se arata adevaratii vinovati ? NOMINAL ca se cunosc,acolo sus ! au trecut 20 de ani,lumea ar trebui sa -i cunoasca )
  ce nu pricep in continuare e ca alde consiliul maghiarilor,udmr,prm continua sa agite spiritele ! norocul nostru e ca lumea nu-i mai baga in seama ca in 90 ! oamenii si-au dat seama ca exista probleme mai mari in tara asta decat problemele etnice . maghiarii au inteles ca santem in UE,in acelasi loc cu ungaria ( nu cred ca ungaria la cei 9 mil de maghiari si-ar lua prin alipire cam 6 mil de romani in tara ).multi dintre romani nu se mai uita in gura lui vadim si funar,si si-au dat seama ca ar trebui ( dupa cei doi ) sa ne batem mai intai cu turcii si chiar cu italienii ( ei l-au trimis pe traian sa-l bata pe decebal ! )
  asa ca FRATI EXTREMISTI LASATI-NE !!!
  daca 50 de ani nu m-am batut cu tibi,guyry si gezuka nu m-oi bate nici de-acuma c-asa vreti voi ! pe kati n-as bate-o,Domane feri !
  pe tine magor csibi te-as bate ca nu mi-ai raspuns la o intrebare la caveman !

  • asa ca FRATI EXTREMISTI LASATI-NE !!!
   yvane, depinde de politichie, odata te vezi casapit de prietenii tai, bineinteles ca vor regreta, vor cauta sa te faca sa intelegi ca asta este situatia, iar tie nu o sa-ti vina sa crezi. Extremistii sunt si ei buni la ceva sunt ca niste supape, cand substanta da in clocot atunci ei fac galagie sa afle si gospodina sau mecanicu ca presiunea este prea mare si ca e timpul sa faca ceva.

 69. Conflictul exista si este cit se poate de real indeosebi in Har Cov. Cind ai astfel de actiuni la nivelul oficialitatilor “Primarul municipiului Targu Secuiesc, Racz Karoly, intentioneaza sa indeparteze drapelul national al Romaniei de pe sediul primariei…” ce pretentii sa mai ai de al cetatenii de rind. De pierdut cel mai mult pierd maghiarii fiindca ramin izolati, doar putini reusind sa evadeze din acea enclava si sa vada realitatea prin proprii ochii, nu prin cei ai manipulatorilor.

  Relata cineva mai sus o intimplare cu prietenii maghiari din facultate…am si eu una asemanatoare cu un secui maghiarizat cum ii placea sa se auto-intituleze. Cind a venit la facultate in Bucuresti abia rupea trei cuvinte in romana. Nu era in stare nici macar sa ajunga de la camin la facultate. L-am primit cu bratele deschise, l-am invatat limba, l-am tratat ca unul de-al nostru fara nici cea mai mica urma de discriminare. Ce am primit in schimb cind bobcul a prins cheag…discursuri despre Ungaria mare, depre Ardeal pamint unguresc. Din acel moment a fost ostracizat. Ironia sortii a facut ca sa ne reintilnim dupa ani, timp in care isi facuse master-ul la Budapesta. Si-a cerut scuze… “La Bucuresti am fost tratat ca un om, acolo m-au tratat ca pe un ciine.”

 70. Pingback: Létezik valódi konfliktus románok és magyarok között Romániában? » Think Outside The Box

 71. Sa povestesc si eu doua intamplari, ca unguroaica dintr-un judetul Cluj, deci o zona cu majoritate romana.
  1. Primul an de studii la facultate. Trebuie prezentata o lucrare la o materie de limba straina, insa romaneste. Eu ma stresez ca o nebuna inainte de examen si spun la colegi ca atunci cand am emotii, mi se incurca limba la romana. Ei, care sunt de prin toata Romania, se uita mirati la mine si zic: da’ de ce nu prezinti in maghiara? dara unul dintre profii examinatori e ungur si sigur te lasa. N-am recurs la asta, dar chiar m-am emotionat.
  2. Curs de vara in strainatate. Colega mea de camera, sarboaica (si singura cui nu trebuia explicat cum de sunt de etnie maghiara daca vin din Romania) ma intreaba cum se zice un anumit cuvant in romana, si eu nu-mi amintesc. La care ea spune: poate nu-i bine ca va lasa acolo in Romania sa invatati la scoala in limba materna, ca atunci nu veti invata bine romaneste… Eu ma enervez atat de tare, incat uit toate limbile pe care le vorbesc, si nu pot sa-i explic ce si cum.
  Evident ca nu se pot trage concluzii din 2 intamplari. Evident ca am avut si alte experiente (din care in Romania numai pozitive si in strainatate 99% negative). Am vrut sa ilustrez si eu ce au spus multi inaintea mea, ca depinde numai de om, de cultura sau incultura si de “thinking outside the box” 🙂

  • Sarboaica are dreptate. Nici o tara din Europa (inclusiv preaslavita Ungarie) nu permite unei minoritati atata libertate cat permite Romania comunitatii maghiare. Cat timp esti romanca limba ta materna este limba romana. Tu nu esti “unguroaica traind in Romania” (am mai auzit termenul), nu esti o persoana de etnie maghiara, ci esti “romanca de origine/etnie maghiara”. Nu numai ca nu mi se pare normal sa nu vorbesti limba romana, dar mi se pare ca ar trebui sa iti fie rusine din cauza asta, nu sa faci un motiv de lauda. Cand ai timp fa un test in iubita Ungarie: incearca sa iei o paine vorbind romaneste prin Budapesta…

   Lasand la o parte mandria, situatia din Harghita si Covasna este mult amplificata politic. Este o situatie ce se va rezolva de la sine in urmatorii 50 de ani, pentru ca procentele ridicate fortat de politica de secuizare fortata a zonei dusa de UDMR din 90 incoace au inceput sa scada…de ce? pentru ca zona respectiva este total neatractiva din punct de vedere economic si pentru ca UDMR nu mai poate sustine financiar comunitatea maghiara creata artificial. Simplu. Si iata cum romanul de origine maghiara isi gaseste de munca in Bucuresti sau Timisoara sau Iasi ca tot romanul normal si iata cum UDMR scade in sondaje si cum problemele dispar….

   • Deci, daca tu ai fi nascut intr-o comunitate romana din, sa zicem, din Suedia, ai fi suedez de origine romana? E absurd ce spui, nu te supara… In primul rand nu stiu de unde iei faptul ca nu vorbesc romana, (si ca sunt mandra de asta!) dat fiind ca am scris comentariul in lb. romana. Evident ca nu o vorbesc la nivel de lb. materna, si de aceea se intampla sa nu-mi amintesc niste cuvinte. Tot absurd e ce sugerezi cu limba materna, caci eu, si noi toti in aceasta situatie suntem cetateni romani de etnie maghiara, orice ai vrea tu sa credem despre noi insine.
    Iata un conflict virtual dintre doua persoane virtuale, marcate numai de cate un prenume si cate un comentariu. Care, probabil, nu s-ar fi ivit daca am fi putut discuta fata in fata si mai indelungat.

   • Daca parintii mei ar fi fost nascuti in Suedia, daca bunicii ar fi fost nascuti in Suedia, etc etc sigur ca eu as fi suedez de origine romana si ca as invata intai limba suedeza si pe urma limba romana. Nu inteleg comentariul tau. Nu m-as lauda ca vorbesc limba suedeza, mi s-ar parea ceva firesc din moment ce pe pasaportul meu scrie suedez si nu exista nici o referire la etnie.

    Trebuie sa facem o diferenta clara intre pastrarea traditiilor secuiesti, cu care sunt perfect de acord, ca si cu pastrarea limbii maghiare in sanul comunitatii secuiesti, si trufia de a nu accepta limba romana ca limba oficiala si de a o privi ca pe o limba straina. Aceasta trufie mentine conflictul artificial din zona.

    Ma intreb de ce se intampla asta numai cu comunitatile maghiare (vezi Slovacia, vezi fosta Iugoslavie). De ce altor comunitati li se pare normal sa accepte statul de drept (vezi rromii – cea mai importanta minoritate in Romania, care nu au scoli in limba rromanes sau hindi sau mai stiu eu ce, vezi sasii – cati au mai ramas, vei rusii lipoveni, etc etc). Ai vreo explicatie pentru asta?

 72. simona florea on

  Inainte de a atenua conflictul dintre romani si maghiari, trebuie atenuat conflictul intre neuroni si vid. Seminte pentru conflictul interetnic exista (discurs politic aberant, saracie, intimplari punctuale) , dar cit cresc ele si se transforma in vrejul de fasole supradimensionat/sau nu se transforma…. sta in puterea noastra.
  In toate statele, din ratiuni lesne de inteles, populatiile au receptat un discurs nationalist; iar imprastiindu-se catre periferii discursul nationalist sau etnic se ingroasa, devine mai radical.
  Diferente exista peste tot si legende nu neaparat placute despre “celalalt” circula in toate regiunile de convietuire etnica. Sirbii au bancuri discriminatoare despre bosnieci, romancele din serbia despre lenea femeilor sirboaice, bulgarii despre turci, nemtii despre francezi si vitzavercea, alsacienii despre normanzi samd.

  Credca disponibilitatea oamenilor de a inghiti discursurile nationaliste si radicale este invers proportionala cu gradul de educatie, gradul de izolare, gradul de frustrare (de la foame propriu zisa la complexul de “cultura minora”), dar si gradul de awareness, nu stiu cum sa traduc cuvintul asta daca nu prin.. trezire si gindire cu capul propriu!

 73. FAPTE:
  – Sunt roman nascut in bucuresti in Balta Alba
  – la 20 de ani am plecat de nebun in cluj unde am cunoscut o fata unguroaica, m-am casatorit cu ea si acum am doi copii. Nu va pot spune despre ei ce sunt (romani sau maghiari) o sa va spuna ei peste vreo 16 ani.
  – copii mei vorbersc perfect maghiara si romana in functie de interlocutor ( si de ce nazdravanii au de gand sa faca si cu cine)
  – Nu am avut niciodata nici un conflict de natura etnica cu maghiari cu toate ca am mai avut diverse situatii mai putin placute referitoare la momente in care nu intelegeam nimic din ce se vorbeste in jurul meu. Ulterior am inteles ca e aberant sa ai pretentia ca 20 de oameni la o petrecere sa vorbeasca in limba ta numai ca sa intelegi si tu chiar daca subiectul pur si simplu nu te priveste
  – exista familii maghiare care nu concep amestecarea cu oameni de alta nationalitate
  – exista si familii romane care nu concep acelasi lucru in egala masura
  – evident nu se aplica in cazul cetatenilor englezi, americani, nemti, francezi etc
  – conflictele de orice fel (bani, femei, loc parcare, luat fata cu masina, etc ) se metamorfozeaza subit si miraculos in conflict interetnic daca participantii sunt romani versus maghiari
  – in romania din 1989 puteai sa ceri paine in orice limba si in orice oras ca oricum nu primeai decat daca aveai cartela sau relatii
  – in capul unui om care are o problema cu ungurii exista un blocaj afectiv care nu poate fi depasit cu argumente logice ci doar cu cele tot de natura afectiva ( un prieten sau o prietena draga, o experienta cu adevarat extraordinara, etc). Este deci inutil si efectul este chiar invers in momentul in care pornesti o dezbatere pe tema conflictului romano-maghiar.
  Solutia mea este urmatoarea:
  excursii obligatorii ale copiilor romani in zonele populate de maghiari si excursii obligatorii ale copiilor maghiari in oltenia, satele din baragan, delta, sudul moldovei. Sunt convins ca generatile ce vor avea parte de asemenea experiente nu vor mai perpetua ideile preconcepute pe acest subiect!
  PUNCT

  • Simplist…conflictele sunt la nivel politic…cat timp exista un partid ca UDMR conflictlele vor exista mereu…

   Si nu sunt de acord: limba ta e si limba lor. In caz ca 20 de unguri vin in vizita la mine din Ungaria, bineinteles ca pot vorbi in maghiara. In caz ca 20 de romani vorbesc langa mine maghiara sigur ca este neplacut…

   • Repet: este inutil! Exista un blocaj din cauza caruia argumentele mele se lovesc de un zid! Iti inteleg patima, nu vreau sa te conving de nimic dar crede-ma ca pentru generatia noastra nu se mai poate face nimic! Copii nostri vor avea sanse mai mari daca sunt lasati sau chiar incurajati sa circule si sa schimbe experiente. Evident ca aceasta solutie este valabila pt ambele ”tabere”.

   • Simplist este sa transferam povestea asta in carca politicienilor! Crede-ma pe cuvant, UDMR nu are o influenta mai mare decat baselu, antonescu sau ce psd-ist vrei tu. Pentru maghiari este doar mai usor de depasit dilema pe care o avem toti cand suntem cu stampila de vot in mana!

  • “Nu va pot spune despre ei ce sunt (romani sau maghiari) o sa va spuna ei peste vreo 16 ani.” Cum adica nu poti spune ce sunt? conform constitutiei sunt romani. Ce vor ei sa fie or sa fie? vor fi unguri in Ungaria si romani in Romania.

   • Off! Ce simplu ar fi daca ar fi asa cum spui!
    Deci sa inteleg ca daca plec in Franta si obtin cetatenie franceza nu mai am voie sa spun /simt ca sunt roman?
    Pai mai Mariane, noi romanii ne laudam cu oameni care nu mai au nimic de-a face cu Romania si nu uitam sa spunem pe la stiri ca ”sunt de origine romana” chiar daca personajul nu a vizitat niciodata tara noastra. (premiul Nobel pt literatura, fetita pictorita de origine romana din state)
    Pe de alta parte, daca apare un anunt de avertizare in trenurile din Franta cum ca umbla romani pin zona, deci atentie la bagaje, suntem jigniti in fiinta noastra nationala imaculata si plina de eroi care s-au luptat pentru eliberarea de sub jugul cotropitorilor.
    Diferenta intre tine si mine este ca eu incerc sa gasesc solutii rezonabile si pozitive si tu alimentezi o atmosfera nejustificat tensionata.

    Te provoc sa nascocesti o solutie la povestea asta cu ungurii care sa fie constructiva, pacifista si realista! Sunt curios daca poti!

   • Daca te simti roman, indiferent de cetatenie nu vad cine te-ar opri. Cat despre solutia pentru “povestea” asta cu ungurii ea este simpla cel putin pentru mine, eu daca as locui acolo cu ungurii as invata ungureste mai bine ca ei, dar nu as renunta la traditiile mele sub nicio forma. Exista fel de fel de acuze la adresa ungurilor, eu gasesc ca si noi suntem vinovati cu nationalismul asta exacerbat, fara doar si poate trebuie sa fim traditionalisti, patrioti, dar in viata de zi cu zi romanii din HARCOM sunt in competitie cu ungurii, or daca exista ungurii care au invatat romaneste, de ce n-ar exista si romani, locuitori ai HARCOM care stiu ungureste? Cu ce ne stirbeste nationalismul ca in loc de engleza sau franceza sa invatam ungureste?

   • Marian

    Inveti o limba din unul din urmatoarele doua motive:
    – ai nevoie.
    – iti place.

    Sa inveti o limba de circulatie internationala poate fi o nevoie, de-aia se si invata la scoala. Insa cealalta conditie este subiectiva.

    Tu ai vrea/ti-ar placea sa inveti ungureste. Nu te impiedica nimeni sa o faci, chiar daca locuiesti in Bucuresti, de ex.

    Uite, sotia mea invata suedeza, desi nu a fost niciodata acolo. Dar e alegerea ei, nu ii impune nimeni. Deci nu impune nici tu romanilor din HARCOV (lasa “M”-ul deoparte), sa invete o limba daca nu vor.

    E treaba maghiarilor sa aiba comunitati inchise in care sa isi vorbeasca limba cat vor. Si spaniolii o fac in SUA. Dar de aici pana a le impune americanilor care traiesc pe langa ei sa invete spaniola, e drum lung. Oricum, convietuirea presupune o amalgamare

   • Romanii care traiesc in HARCOM nu au nevoie sa invete ungureste? Atunci cum sa ocupe functii publice daca nu stiu limba maghiara, ca asta s-a propus nu? ca cei care locuiesc acolo si lucreaza in administratia publica sa cunoasca ambele limbi. Nu-i obliga nimeni doar dorinta de a supravietui pe pamanturile lor trebuie sa-i faca sa se decida. De ce sa las “M” de la HARCOM, Muresul nu e si el un judet in care traiesc unguri? Este oarece legatura intre spanioli si unguri cu deosebirea ca acolo pentru a-si gasi un job spaniolii sunt obligati sa invete engleza, aici este invers dar la mijloc sunt romanii. Daca-i lasam sa traiasca in comunitati inchise nu va fi bine deloc, ei asta vor de fapt, de asta si spuneam ca trebuie sa fim mai destepti ca ei, trebuie sa intram in competitie cu ei pentru o viata normala europeana. Cineva a propus tabere comune, e o idee buna, in aceste tabere copiii ar putea invata romana si maghiara.

   • Salut Marian

    Eu nu vreau sa fiu mai destept ca altii numai pentru ca ei au niste pretentii exagerate.

    Tabere comune bine pentru ca, inca o data, acolo merge cine vrea. Nu este normal ca un roman, care vorbeste limba oficiala a statului in care cu totii traim, inclusiv maghiarii, sa fie NEVOIT sa invete maghiara.

    Si eu stiu sa incropesc cate o propozitie simpla in ungureste si imi place. Dar IMI PLACE. Eu am ales, nu mi s-a impus. Ca daca e sa imi impuna cineva ceva, atunci si eu o sa vreau sa impun ceva celuilalt. Si… sunt majoritar.

  • Grozava ideea cu taberele.
   Cred,insa, ca mai indicata ar fi o formula mixta din start, copii din ambele etnii, fata de varianta ” sa mergem in vizita la ceilalti”.

 74. De ce nu vrei sa fi mai destept? esti mai modest sau care-i problema, oricum nu te obliga nimeni sa inveti ungureste, de nevoit daca esti nevoit sigur o sa o inveti daca vrei sa traiesti in HARCOM sa sti cand te injura un ungur sau cand iti spune ceva dragastos o unguroaica, e valabil si pentru unguri acelasi lucru. In acest conflict nu mai poate fi vorba de minoritari sau majoritari, toti traim in UE, putem sa traim si la Budapesta daca vrem si ne gasim de lucru acolo, problema se pune pentru romanii care traiesc in HARCOM, eu cred ca ei ar trebui sa invete ungureste iar ungurii romaneste. Izolarea nu este o solutie si daca unii asta au ales este cea mai proasta.

  • Prefer sa imi dovedesc “desteptaciunea” producand ceva cu adevarat valoros pt mine si pt societate (ex: activitati producatoare de valoare adaugata).

   Nu vreau sa fiu in competitie pentru ca nu stiu ungureste sau altul pt ca nu stie romaneste. In cel mai rau caz, mai bine invat engleza si imi foloseste sa concurez si cu arabii pentru slujbe.

   Dar stii bine ca nu asta e problema de fond.

 75. Discutam despre cetatenii romani ce traiesc in HARCOM, fie ei unguri sau romani si in mod special despre cei care lucreaza sau vor lucra in administratia publica. Eu cred ca cei care lucreaza in turism in HARCOM stiu deja si romaneste si ungureste, altfel nu ar putea sa serveasca nici un ceai, or nu este asa. E dreptul tau sa inveti ce limba vrei, dar eu ma refer la romanii care au vecini unguri sau unguri care au vecini romani. Problema de fond este cat se poate de clara, unguri vor autonomie eu sunt de acord mai putin autonomia teritoriala, tot la fel pot cere aceasta autonomie si mocanii din Fagaras sau oltenii, traim in secolul XXI in UE, ce vrei sa le dam in cap? Eu zic ca trebuie sa fim inteligenti, este tara noastra a majoritarilor dar au si ei drepturi, romanii care vor sa se stabileasca in HARCOM trebuie sa invete limba si sa fie sprijiniti de ONG-uri in orice situatie conflictuala dar legea trebuie aplicata peste tot la fel indiferent de etnie. Ziua in care in HARCOM la un concurs pentru ocuparea unui post in administratia publica se vor prezenta 2 candidati unul roman si altul ungur, va castiga pe bune romanul va fi o victorie pentru democratie. Din cate am inteles exista romani care au invatat ungureste si care traiesc bine mersi in HARCOM, politisti, avocati, etc.

  • Cred ca “este tara noastra a majoritarilor dar au si ei drepturi” este o exprimare nefericita. Eu cred ca este (sau macar ar trebui sa fie) tara noastra, a tuturor celor care avem cetatenie romana. Nu prea inteleg de ce tara asta e a mea si a ta, dar nu si a lui Timea. Pe care nu o cunosc, dar banuiesc ca plateste impozite ca si mine si ca si tine. Care cred ca s-a nascut aici (si nu ea a ales asta) si care se intampla sa aiba o alta limba materna decat a mea sau a ta (din nou: nu ea a ales asta).

   Fara referire la comentariul tau, am observat cateva clisee, dintre care se distinge cel cu cumparatul painii in secuime (probabil “paine” are si o anumita incarcatura simbolica, pentru ca nu prea am auzit pe cineva sa se planga ca nu i s-au dat ciorapi sau motostivuitoare daca a vorbit romaneste). Bizar este ca am umblat zeci de ani prin secuime si nu mi s-a intamplat nici macar o singura data! Mai mult, nu mi s-a intamplat sa nu fiu tratat cu amabilitate. By the way: daca treceti prin Odorheiul Secuiesc merita sa cumparati paine traditionala, cu cartofi. Puteti cere in romaneste 🙂

   In privinta “discriminarii” celor care nu vorbesc limba maghiara: sotia mea nu a primit un post care implica relatii cu publicul pentru ca nu stie ungureste (in Targu Mures). Inacceptabil, nu-i asa? Patronul e roman (si chiar ne cunoastem), dar pe el nu-l intereseaza fitzele nationaliste. El vrea sa vanda tuturor celor care au bani sa cumpere, iar pentru asta e adesea nevoie de o relatie cat mai buna cu clientul. Iar relatia asta buna implica si limba. E valabil si invers: in zonele circulate din secuime se cere limba romana pentru posturi care implica relatii cu publicul. E absolut firesc, in ambele cazuri. Plus cazul administratiei publice din secuime, unde adesea ai de-a face cu public care nu stie o boaba romaneste (in general sateni de la munte, dintre care unii n-au vazut romani decat la televizor).

   In privinta autonomiei: Romania este o tara excesiv de centralizata (dupa model francez) si care-si uita (sau ignora) originile federale. Orice forma de descentralizare e ok, asa ca din punctul meu de vedere autonomia tinutului secuiesc ar fi o buna proba de concept, care în caz de succes ar putea fi aplicata si in alte zone. Nu e nici un pericol sa-si ia tinutul si sa plece cu el pe in Scandinavia, asa ca nu vad nici un motiv de isterie.

   In privinta evenimentelor de acum 20 de ani: în data de 19 ianuarie 1990 cineva (care m-a confundat pesemne cu un rrroman verde) m-a anuntat conspirativ ca autobuzele sunt pregatite sa-i aduca pe cei din Hodac si Ibanesti la Targu Mures, sa “rezolve” problema. Nu ma indoiesc ca la fel s-a intamplat si in zonele secuiesti dinspre Sovata. Totul a fost alimentat cu zvonuri despre atrocitati carora le cad victima conationalii lor etc. etc. Pentru cine a avut ochi sa vada, a fost foarte limpede cum a fost orchestrat conflictul. De altfel, puţini targu-mureseni “autentici” au fost implicati în violente.

   In privinta situatiei actuale: Nu exista un conflict interetnic propriu-zis. Exista unele disensiuni, mai exista unii infierbantati, dar in ansamblu e ok, oamenii se inteleg, lucreaza impreuna, se inrudesc şi aşa mai departe. De altfel la nivel personal nu au existat conflicte majore nici acum 20 de ani. Chiar si pentru cel mai inversunati, in joc erau mai degraba idei abstracte, şi nicidecum vecinul Janos sau Lajos, care erau exclusi in mod magic din disputa (“pe ei ii cunosc, sunt oameni de treaba…”).

   Este interesant de remarcat ca intre timp a aparut (ma refer la Targu Mures) un soi de “corectitudine politica”, un soi de comportament care sa evite atingerea sensibilităţilor de ordin national. De la gesturi simple, pana la chestiuni oarecum politice. De pilda, cred ca ar fi relativ usor de identificat si tras la raspundere pe cei care acum 20 de ani au pus la cale toata treaba, dar nimeni nu mai vrea asta. In principiu, oamenii ar vrea sa uite de zilele acelea. La urma urmei, Targu Mures este un oras frumos, relativ curat, are vreo sapte teatre, este foarte “safe” si civilizat…

   Get a life, nea Moisoiu, si nu mai rascoli rahaturile istoriei.

 76. Daca ar avea ungurii shi romanii cu adevarat p Dumnezeu shi dac ar fi urmasi ai Lui Christos asa cum le place sa creada situatia ar fi alta…mai citeasca shi “crestinii” Biblia si so puna in aplicare!! Trist!!

 77. umbra are dreptate,este un conflict intre unguri shi romanii din Transilvania iar vinovati sunt ungurii case baga la avioane,nu isi vad lungu nasului shi se mai considera si superiori!! cred ca totul li se cuvine..am crescut impreuna cu unguri si pot sa spun ca sunt periculosi si parsivi!!cum sa acceptam noi romanii ca pamantul romanesc castigat cu sange sa fie pangarit de niste oameni fara tara?? nu vom putea uita nici odata faptele hortistilor si cruzimea cu care a fost tratat secole poporul roman din Transilvania? problema e la UDMR care p la spate sapa statu roman,niste ipocriti care jura ca va respecta si apara constitutia romaniei si tot ei so incalce?oameni fara scrupule! Daca nu se vor potoli cu siguranta ca se va ajunge chiar shi razboi civil!! Adevaratii romani(nicidecun corciturile!!)nu vor tolera asa ceva!!
  cate scoli romane sunt in ungaria?

 78. Daca ungurii si romanii ar fi crestini in adevaratul sens al cuvantului adika urmasi ai lui Christos aceasta situatie nu ar exista,Christos ne cheama la pace,unitate,iubire de semeni(indiferent de aprtenenta etnica,sociala).Ne mintim si nu realizam ca lucrurile care nu se vad conteaza iar acestea care se vad vor trece.La Dumnezeu va mai ganditi??

 79. eu atat vreau sa precizez.ca secuii sunt in zona harghita si covasna inainte ca statul roman sa se infiinteze……nu merita acest tratament din partea noastra ..noi sa fiim seroisi nici nu ne cunoastem trecutul nu stiim cand sa infiintat statul roman,suntem pe locul 1 la infractiuni,in uniunea europeana ,etc

 80. Eu sunt de parere ca ungurii sa plece de unde au venit, adica de nicaieri sau in nordul Europei. ungurii nu au ce cauta in Romania. E adevarta ca si romanii sunt rai, dar asa cum sunt ungurii nu am mai vazut. Cunosc persoane bozgore care sunt atata de zgarcite si de rai… Cate drepturi au ungurii in Romania si care drepturi au romanii in ungaria? ungurii sunt peste tot in politica, sport, etc. In ungaria ce drepturi au romanii? Sunt locuri in Romania unde sunt multi unguri, si daca vrei sa cumperi ceva de la ei, nu te servesc daca nu le vorbesti limba bozgoreasca. Noi trebuie sa stim bozgoreste, dar ungurii stiu romaneste? Am fost in Sibiu si erau vreo 4 persoane bozgore, care le cunosteam si ma cunosteau, era langa mine la cativa centimetri, si vorbeau bozgoreste in loc sa vorbeasca romaneste (desi o stiau). Daca nu stiu prea bine romaneste sa o invete, daca nu sa taca.

 81. Bozgor, esti demn de mila…
  Invata tu romaneste inainte sa indemni pe altul sa o faca!

  1848, 1918, 1940… Pana cand?
  Priviti si iubiti sau criticati OMUL, nu ETNIA!!

  LIPSA DE EDUCATIE NASTE MONSTRII!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger