Există mai multe grupe de sânge decât am crede

0

Cercetătorii de la Universitatea din Vermont au descoperit de curând două noi proteine în globulele roșii, ceea ce confirmă existența altor noi grupe sanguive, ce urmează să fie testate și atestate. Această descoperire este de o mare importanță, atâta vreme cât va ajuta la reducerea riscului de transfuzii incompatibile. Cele două noi grupe sunt botezate Junior și Langereis, iar surprinza vine din comunicatul de presă, unde se anunță că, odată cu ele, numărul grupelor sanguine a ajuns la 32.

Pe lângă A, B, AB sau 0, pe care le cunoaștem atât de bine, există alte 28 de grupe de sânge, mult mai rare, botezate majoritatea după descoperitorii lor. Aceste grupe rare sunt determinate de prezența anumitor antigeni, care guvernează sistemul imunitar.

Junior și Langereis sunt cele mai recente descoperiri, ultimele fiind făcute în urmă cu mai bine de 10 ani. Ce e și mai surprinzător este că acestea două au fost descoperite simultan. În ceea ce privește răspândirea, aria lor prevalentă este Asia, mai precis Japonia. Potrivit biologului Bryan Ballif de la Universitatea din Vermont, ”peste 50.000 de japonezi s-ar părea că au Junior negativ și ar putea suferi în urma unor transfuzii greșite sau a incompatibilității mamă-fetus.”

 

Sursa: Scientific American


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger