Există cu adevărat “Lunea Neagră”?

0

Ziua de azi, 21 ianuarie, este supranumită “lunea neagră” (Blue Monday), adică ziua cea mai deprimantă şi mai tristă a anului. În fiecare an, ea cade în a treia zi de luni a lunii ianuarie. Există, însă, date concrete care să susţină statutul acordat acestei zile de luni? BBC a încercat să găsească răspunsul pentru această întrebare.

 

 

În ultimii ani, multe companii au încercat să lege conceptul de „lunea neagră” de produsele lor, într-un fel sau altul, sperând la o promovare mai intensă pe seama atenţiei care se acordă în media acestei zile. Presa, la rândul său, propune imagini cu oameni supăraţi, loviţi de ploaie, abătuţi şi discută despre cum să depăşim cea mai deprimantă zi a anului sau despre ce ne-ar face fericiţi în această zi. Desigur, dacă nu ni s-ar spune în mod repetat că este cea mai deprimantă zi a anului, probabil nici nu am şti acest lucru şi ne-am vedea liniştiţi de treabă.

Cum s-a ajuns la „lunea neagră”? Se pare că totul a început de la o agenţie de turism, care a anunţat, într-un comunicat de presă, în 2005, că un psiholog pe nume  Dr. Cliff Arnall ar fi descoperit ecuaţia care ne indică ziua cea mai deprimantă din an. Ecuaţia lua în calcul starea vremii, gradul de îndatorare al unei persoane după sărbătorile de iarnă şi capacitatea (sau incapacitatea) de plată a acestora la ziua de salariu, timpul scurs de la Crăciun (considerat un moment plin de fericire şi speranţă), gradul de motivare şi dispoziţia spre acţiune, respectiv cât timp a trecut de la momentul deciderii „rezoluţiilor” de an nou şi până la clipa încălcării lor. Ecuaţia nu lua în calcul ţări şi popoare, ci vorbea la modul general.

Deşi ecuaţia încă poate fi găsită pe site-ul psihologului, nu există niciun fel de date ştiinţifice publicate care să o susţină. De altfel, şi autorul ei a recunoscut, citează BBC, că acest calcul nu este, în fapt, tocmai util: în fond, orice psiholog ştie şi o spune oricând că emoţiile umane şi comportamentul uman nu pot fi prezise de ecuaţii. De fapt, există multe alte studii care spun că: numărul sinuciderilor nu creşte în luna ianuarie, faţă de alte luni; depresia este cauzată de combinaţii de factori diferiţi şi nu toată lumea devine brusc deprimată în acelaşi interval de timp, mai ales nu într-o singură zi – în aceeaşi zi; oamenii folosesc cuvântul „deprimat” aproape zilnic, dar nu ca referire la starea clinică de depresie, ci pentru a sublinia faptul că nu se simt tocmai bine.

La rândul lor, alte studii spun că oamenii declară că se simt mai rău lunea decât în alte zile, dar asta se trage, cel mai adesea, din faptul că suntem învăţaţi să nu ne placă ziua de luni, în general şi o punem pe primul loc atunci când vine vorba de ziua săptămânii care ne place cel mai puţin (reîncepe şcoala, munca, revin problemele de care am încercat să uităm peste weekend etc.). O cercetare din 2008 (Australia) a arătat că, de fapt, ziua în care ne simţim cel mai prost în timpul săptămânii este miercurea. Alte cercetări au arătat că nu există nimic special legat de ziua de luni şi starea noastră de bine sau rău, iar de multe ori zilele de joi sunt la fel de mizerabile precum lunea sau miercurea. Astfel că „lunea neagră” nu pare a fi altceva decât un mit, la fel ca şi ideea că lunea este o zi mai puţin plăcută. În ciuda acestor concluzii, titlurile despre „lunea neagră” abundă în media şi creează discuţii la televiziuni.

 

Sursa şi foto: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger