Există apă pe Marte

0

Primele rezultate ale analizei solului de pe Marte, pe baza mostrelor colectate cu ajutorul robotului Curiosity, au început să apară, iar cea mai importantă concluzie de până acum este că pe suprafața planetei s-a găsit apă.

 

Rezultatele au fost publicate în revista Science, iar coordonatorul studiului este Laurie Leshin, decanul în științe al Rensselaer Polytechnic Institute. “Unul dintre cel mai importante rezultate ale analizei acestei prime mostre solide înghițite de Curiosity este procentajul mare de apă din sol”, spune cercetătoarea.

Aproximativ 2% din solul de pe suprafața planetei este compus din apă, a mai spus aceasta care a anunțat că în mostră – care a fost încălzită la 835 de grade Celsius – s-au mai găsit dioxid de carbon, oxigen și compuși de sulf.

Curiosity a aterizat pe Marte pe 6 august 2012, cu misiunea de a afla dacă există sau a existat vreodată viață pe planeta roșie. Oficialii NASA au anunțat că planeta este una lipsită de viață, dar descoperirea apei la suprafața ei are implicații pentru viitorii exploratori ai planetei.

Se crede că a existat la un moment dat apă curgătoare pe Marte, dar a dispărut. Singurele surse directe de apă găsite până acum constau în gheața de la cei doi poli ai planetei.

Sursa: Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger