Exercitiile fizice reduc predispozitia spre obezitate

1

Exercitiile fizice pot reduce in medie cu 40 la suta efectul predispozitiei genetice spre obezitate, arata un studiu realizat de cercetatori britanici. Printre altele, s-a constatat ca e mai mare cresterea in greutate la persoanele inactive decat la cele care fac miscare si exercitii fizice.

Autorii studiului, aparut in publicatia americana Public Library of Science (PLoS), au analizat mai multe variatii genetice recunoscute ca elemente de risc de obezitate, relateaza Agerpres. Apoi au cercetat cate din aceste mutatii erau mostenite de participantii la studiu de la parinti, apreciind astfel gradul de susceptibilitate genetica de obezitate, determinat de numarul de variante mostenite.

Concluzia a fost ca majoritatea subiectilor studiului mostenisera intre 10 si 13 din aceste variante genetice. Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au masurat cantitatea de exercitii fizice pe care le facea fiecare participant, pe baza unui chestionar. Au stabilit astfel o legatura intre numarul variatiilor genetice care predispun la obezitate si indicele masei corporale (IMC).

In acest fel, cercetatorii au putut vedea daca un mod de viata activ scade influenta genetica asupra IMC si riscului de obezitate.

Ei au constatat ca, pentru fiecare variatie genetica ce predispune la un exces de greutate, exista o crestere a IMC egala cu 445 grame la o persoana cu inaltimea de 1,70 m. Cresterea in greutate este mai mare la persoanele inactive decat la cele care fac miscare si exercitii fizice: la persoanele cu mai multa activitate fizica, cresterea in greutate a fost de doar 379 grame pe varianta genetica, fata de 592 grame la persoanele sedentare.

Cercetatorii au calculat ca fiecare varianta genetica suplimentara mareste de 1,1 ori riscul de obezitate. La persoanele active insa, acest risc scade cu 40 de procente.

Tags:Un comentariu

  1. Fotografia este de la maratonul Bucuresti editia 2009. In a III-a pozitie, cu banda alba pe cap si costum albastru Cerches Natalia din Moldova, castigatoarea probei de semimaraton cu 1h 16′ si 3,38 minute/km. La general au intrecut-o 9 barbati, adica s-a clasat pe locul 10.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger