EXCLUSIV LIVE TEXT: Europa fara cianura-Parlamentul European a adoptat miercuri Rezolutia privind interzicerea tehnologiilor care folosesc cianura

93

Miercuri, 5 martie 2010, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care se cere interzicerea folosirii cianurii in exploatarile miniere din UE, cu 488 de voturi pentru, 48 impotriva si 57 de abtineri. Parlamentul a respins totodata amendamentele sustinute de deputatii PPE din Romania, alaturi de Gigi Becali, Adina Valean si alti eurodeputati. Desi rezolutia nu are o putere obligatorie si caracter legislativ, forul european a dat un semnal puternic, punand sub semnul intrebarii viitorul industriei miniere bazata pe cianura de pe batranul continent. Cititi cronica acestei zile pe TOTB.

de Magor Csibi

Parlamentul European a insirat riscurile asociate acestui tip de exploatare, amintind de pericolul unor potentiale catastrofe ireversibile asupra sanatatii cetatenilor, a mediului si a biodiversitatii. Raportul mai aminteste si de pericolul exploatarilor miniere in zonele dens populate, dar si de faptul ca mai exista tari membre care n-au implementat nici legislatia existenta a UE pe minerit.Rezolutia cere o interzicere totala a acestor tehnologii, cere aplicarea alternativelor fara cianura in minerit si cere Comisiei Europene si statelor membre sa nu mai sustina implementarea acestor tehnologii pana la intrarea interzicerii in vigoare.

UPDATE: Rosia Montana Gold Corporation si-a exprimat punctul de vedere privind votul de miercuri:

Reprezentantii companiei miniere sustin ca votul din Parlamentul European nu are un efect juridic si nu schimba legislatia aplicabila in prezent pentru mineritul din UE, fiind vorba de “un atac orchestrat si fara scrupule impotriva Romaniei si dezvoltarii sale ulterioare”.

Ei mai spun ca Romania respecta in totalitate legislatia europeana cu privire la minerit, revizuita in urma cu patru ani, in urma “unei analize si dezbateri complete si detaliate, care asigura utilizarea cianurii in conditii de siguranta”. “Legislatia nu are nevoie de alte imbunatatiri deocamdata, lucru evidentiat clar de comisarul european Cecilia Malmström: ‘Având in vedere prevederile stricte ale Directivei si absenta unor alternative viabile, o interdictie generala a folosirii de cianuri in extragerea aurului nu pare potrivita in acest moment'”, completeaza RMGC.

“Europarlamentarii au decis sa ignore acest punct de vedere, fortand aceasta motiune prin interese nejustificate si extreme, urmand o agenda directionata doar impotriva Romaniei si dezvoltarii sale viitoare. Aceasta motiune a fost votata fara a da sansa unei dezbateri si a fost orchestrata intentionat pentru a evita o evaluare corespunzatoare din partea Comisiilor pentru Mediu sau Industrie din cadrul Parlamentului, fiind introdusa in Parlament de cei cu propria agenda nationalista si extremista”.

UPDATE: Cititi mai jos reactia eurodeputatilor Daciana Sarbu si Renate Weber la punctul de vedere exprimat de RMGC in urma votului din Parlamentul European. Pana in momentul de fata, nu am reusit sa obtinem si o reactie de la un europarlamentar PPE, dar vom reveni cu una in curand.

Daciana Sarbu, membru in Comisia de Mediu din partea S&D: “In grupul socialist nu s-a discutat nici o secunda despre situatia din Romania, mai degraba am incercat sa gasim solutii pentru zonele defavorizate [din cauza mineritului]si, de aceea, am propus si am reusit sa adoptam amendamentul prin care cerem Comisiei Europene ajutor financiar pentru zonele afectate de minerit. Consider total nefondata acuzatia companiei, noi am discutat despre mediu in general, nu despre Romania, si cred ca putem pune aceasta reactie mai degraba pe seama supararii”.

Renate Weber, eurodeputat ALDE: “Este adevarat ca s-a pomenit in discutii despre Romania, dar atat in grupul ALDE, cat si in grupul PPE au vorbit de Romania tocmai cei care au fost impotriva rezolutiei. Toate discutiile legate de aceasta rezolutie au oglindit un interes real din partea deputatilor fata de problemele de mediu si nu au vizat o anume tara. Nu trebuie sa uitam ca probleme asemanatoare celor de la Rosia Montana au mai multe tari din Uniunea Europeana, de exemplu vecinii nostri din Bulgaria, si nu trebuie sa uitam nici faptul ca anumite tari deja au optat in legislatia lor interna impotriva folosirii cianurii. Cred ca acest comunicat este menit sa deturneze atentia de la rezultatele rezolutiei”.

UPDATE: Cititi mai jos opinia eurodeputatului PPE Marian-Jean Marinescu in urma votului de miercuri.

„La noi in grup eu am spus ca este o problema sensibila intre Romania si Ungaria. Am spus foarte clar ca nu inteleg de ce trebuie interzisa tehnologia [pe baza de cianuri]. Asa putem ajunge sa interzicem si energia nucleara”, spune Marian-Jean Marinescu. „Articolul 2 (n.r. – cel care cere interzicerea totala a tehnologiei pe baza de cianuri) si articolul 4 (n.r.  – cel care cere nefolosirea tehnologiei in statele membre), reunite, reprezinta un atac direct la adresa proiectului de la Rosia Montana”, continua el.

Marian-Jean Marinescu a invocat la randul sau declaratia comisarului european Cecilia Malmstrom, potrivit careia o interdictie generala a folosirii de cianuri in extragerea aurului nu pare potrivita in acest moment, si spune ca CE a dat asigurari ca nu se gandeste sa faca nimic in acest sens pana in 2012, cand va avea loc o noua evaluare.

Europarlamentarul roman vede doua motive in spatele votului de ieri: 1. orice tema legata de mediu se bucura de o atentie sporita in Parlamentul European; 2. parlamentarii stiau ca rezolutia nu are putere juridica si si-au pastrat imaginea de aparatori ai mediului. Totusi, continua el, trebuie luate in considerare si voturile contra din PE, spunand ca este important ca votul a fost impartit, dand ca exemplu raportul de 330 la 250 de voturi la articolul 4.

„Chiar daca [rezolutia]nu are putere juridica, problema este ca va fi folosita de diverse voci impotriva proiectului de la Rosia Montana. Asta e pacat”. Marian-Jean Marinescu a mai tinut sa precizeze ca nu intelege de ce cei care sunt impotriva exploatarii de la Rosia Montana sunt considerati „baieti curati”, iar cei care o sustin si apara interesele economice ale Romaniei sunt considerati „baieti rai”. „Am vazut ca cei care sunt impotriva acestui proiect sunt impreuna cu ungurii. Asta e probata”. (Ionut Dulamita)

Mai jos puteti citi cum au decurs lucrurile pana la adoptarea Rezolutiei:

Miercuri, 5 mai, in Parlamentul European se voteaza Rezolutia Comuna a patru grupuri (PPE, S&D, ALDE, GUE/NGL) pe interzicerea folosirii tehnologiei cu cianura in Uniunea Europeana. Miza este uriasa. Desi Rezolutia nu are putere obligatorie si caracter legislativ, semnalul UE poate sa fie unul care inclina balanta in cazul multor exploatari miniere din multe tari membre UE, cum ar fi cea de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni. Desi initiatorii Rezolutiei fac parte din toate grupurile mari, mai multi parlamentari romani, precum Elena Basescu, Marian-Jean Marinescu sau Cristian Preda, incearca sa introduca amendamente care sa dilueze semnificativ mesajul conferintei.

Daca marti lucrurile pareau hotarate in jurul acestei Rezolutii, se pare ca ziua de miercuri aduce surprize interesante.

In PE, inainte de fiecare sedinta plenara, grupurile politice se intalnesc mai intai in Grupuri de Lucru, apoi in Plenul Grupului pentru a discuta deciziile ce urmeaza a fi luate. Daca pana acum socialistii si liberalii sustineau Rezolutia si se astepta ca lupta cea mare sa se dea in grupul PPE, se pare ca intodeauna pot aparea surprize.

De data aceasta, surpriza poarta numele Adinei Valean, vicepresedintele ALDE, care a si semnat amendamentele romanilor din PPE. In cadrul working group-ului, situatia nu trebuia sa fie una complicata, din moment ce coordonatorul ALDE pe mediu, Chris Davies, din Regatul Unit, a fost unul dintre initiatorii acestei rezolutii si sustinatorul interzicerii tehnologiilor pe baza de cianura, ne spun surse din PE.

La sedinta de grup ALDE, insa, Grupul de Lucru a dat o recomandare pozitiva amendamentelor deputatilor romani din EPP. Conform surselor noastre, Adina Valean a fost unul dintre cei mai fermi sustinatori ai amendamentelor.

In schimb, in cazul PPE n-a avut loc o rasturnare spectaculoasa. In Grupul de Lucru s-a hotarat sa se respinga primul amendament al romanilor, dar sa se sustina stergerea paragrafului 4 din Rezolutie. Asta inseamna ca dispare paragraful care cere Comisiei Europeane si statelor membre sa nu sustina folosirea acestei tehnologii pana cand intra in vigoare interzicerea totala. Cu alte cuvinte, cere sa nu mai existe proiecte noi cu cianura. A picat insa amendamentul care dorea scoaterea interzicerii totale si cerea un studiu. Din Romania, in favoarea amendamentului s-a pronuntat Marie-Jean Marinescu, impotriva lui, Laszlo Tokes.

In acest moment, in PE situatia este exact invers ca in tara. PPE, din care face PDL, partidul care sustine exploatarile, este impotriva amendamentului si sustine interzicerea, iar ALDE, din care face PNL, care, pana acum, la nivel declarativ, s-a impotrivit exploatarii, sustine amendamentele si diluarea Rezolutiei.

Sedinta de Grup PPE e in plina desfasurare.

Revenim cu detalii.

UPDATE: Daciana Sarbu ne-a declarat ca se asteapta ca grupul socialistilor sa sustina Rezolutia in forma initiala.

UPDATE: Plenul grupului PPE n-a mai supus la vot amendamentul semnat de cei 42 de deputati, sustinand decizia din Grupul de Lucru.

UPDATE: Grupul socialistilor respinge amendamentele si sustine Rezolutia in forma initiala.

Tags:93 de comentarii

 1. LOL, pai se vede acum cum e cu bloana de oaie a liberalilor – lasa, ca mai vin ele alegeri! Ori o DAU AFARA din partid (sau macar din functiile de conducere) pe Adina Valean (si pe cei care au sustinut pozitia ei) – ori vor pierde cel putin jumatate din putinele voturi pe care le mai avusesera pe aici (inclusiv al meu si al unui grup “semnificativ” de persoane din jurul meu >:)
  In fond nu suntem casatoriti cu nici un partid – asa ca putem linistiti sa le dam peste nas celor care isi bat joc de optiunile noastre 😀

  • tvr 2 orele 21 30 film rosia-montana on

   FIM ROSIA MONTANA, DISEARA LA TVR 2 ORELE 21 30- EMISIUNEA ” DINCOLO DE HARTA”!!!!!!!!!!!

   Domnilor,
   uitati-va la comentariile postate despre rezolutia de ieri de la Bruxelles. De exemplu, ziarul aserivt, Evenimentul Zilei, un ziar obedient PDL si celor care sunt in favoarea proiectului catastrofal de la Rosia- montana cenzureaza grosolan opiniile pertinente ale celor care sunt impotriva proiectului. Cum decontul celor de la Gold Corporation pt cei de la PDL si PNL a fost trimis, este clar ca aceste doua partide sunt stranse in menghina si fac lobby pt exploatare insa, vai!, Bruxelles-ul le-a dat-o peste ochi. Rusine, Evenimentului Zilei, un ziar care manipuleaza si influenteaza!( la fel s-a intamplat si in cazul manipularii opiniei publice cu privire la cateii fara stapan)

   intrebari
   1. cum poate firma gold corporation sa obtina un nou certificat de descarcare arheologica ? cellalat a fost anulat in instanta printr-o hotarare definitiva si irevocabila, consfiintita de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Mai poate fi depusa o alta documentatie? este posibil asa ceva?

   2. cele 9 biserici si cimitire ortodoxe, greco-catolice si maghiare vor disparea de pe fata pamantului. Sunt inmormantate la rosia- montana personalitati ale neamului romanesc in frunte cu mihaila gritta si simeon balint.

   3 dispar galeriile romanevechi de peste 2000 de ani si care sunt propuse pt intrarea in partimoniul UNESCO?

   4. vor disparea 12 sate si 4 munti?

   5. drama umana poate fi compensata cu altceva?

   6. bogatiile vor reveni canadienilor si smecherilor: exista aur si argint in cantitati imense, dar si sulf de un miliard de euro, bismut, germaniu, molibden, metale si gaze rare. Statul roman a cedat aceste bogatii precum si documentatia pe nimic. Pe vremea lui ceausescu, documentatia era strict secreta si erai impuscat ca tradator de tara.

   7. vor fi trasi la raspundere penala, basescu, videanu, berceanu, dan ioan popescu si ceilalti?

   8. mortii stramurati conteaza?

   9. cine permite ca acest patrimoniu cultural, istoric, uman, habitatul, toate sa fie afectate?

   10. este posibila oricand o catastrofa ecologica de mari proportii, cu consecinte incalculabile si care va afecta intreaga europa. Iazul de decantare a cianurilor, inalt de 180 de metri va distruge tot si canadienii de la gold corporation vor declara faliment5 si isi vor pierde urma. Nimeni nu face nimic?????????

   am aflat ca tvr are curajul sa difuzeze un film despre aceste nelegiuiri, diseara la 21 30 pe tvr 2 la emisiunea ” dincolo de harta” sa urmarim opinia jurnalistilor de la tvr 2 si sa comentam maine pozitia acestora!

   dati mai departe!

  • citizen kan on

   LOL si cu cei cre scriu in blana de oaie
   pai si cu “Marie” Jean Marinescu, EBA, Videanu, etc etc, din gasca PDL de sprijinitori ai proiectului cum ramane?
   pe ei probabil ca trebuie sa ii mai votam, dupa acelasi rationament, nu? pentru ca tie ti s-a intunecat discernamantul cand ai vazut-o pe Adina Valean? 🙂

 2. In acest mod vom scapa de catastrofa numita Rosia Montana Gold Corporation. Daca o firma ca British Petroleum nu a putut opri mareea neagra din Golful Mexic si un guvern precum cel american s-a dovedit neputincios, va imaginati ce s-ar intampla in cazul unui accident minor in cadrul acestui proiect. Si cui sa ceri ulterior daune? Unei firme intitulate pompos corporatie dar care s-a infiintat special pentru acest proiect!!! Sa nu mai vorbim de capacitatea guvernantilor nostri de a gestiona orice criza. Una ecologica le-ar intrece si putina imaginatie de care dispun. Cat despre putinta, aceasta lipseste cu desavarsire.

  • Se pare ca dintre toate natiile canadienii sunt cei mai stiiutori de tehnologii miniere sinu vad de ce n-ar explota ei sio la noi. Nu ma intereseaza cine sunt, ci doar sa fie cat mai pusa la punct tehnologia de expoatare, sa nu existe probleme de medie si sa avem un castig mai mult decat rezonabil pentru ca suntem propritari. Exista mari sanse ca toate astea sa se intample, dar cu firma canadiana, nu daca administreaza statul roman mina.

   • Nu este relevant faptul ca acum avem un zacamant aurifer pe teritoriul tarii. Acest zacamant este acolo de sute de milioane de ani si poate foarte bine sa mai stea acolo inca 100, pana cand va exista o tehnologie cu adevarat nedaunatoare. Nu avem nevoie de aceasta exploatare si nu avem dreptul sa stricam mediul pe care-l lasam mostenire urmasilor nostri. Daca nu exploatam, aurul nu se pierde, tot noua ne ramane. Si poate in viitor va fi si mai valoros, pe masura ce se va imputina prin alte tari.

 3. pai proiectul Rosia Montana nu e nou, e vechi de vreo cativa ani :)). deci n-o sa fie oprit deoarece are deja certificat de urbanism, studiu de mediu etc. te joci cu diplomatia europeana, care a realizat ca acam dat-o-n bara si acum cauta formule de mijloc?

  • Certificatul de urbanism stabileste ce avize si acorduri sunt necesare proiectului. Pana la Avizul de mediu pt proiect si acord de mediu pt functionare mai e cale lunga. Nu cred ca cineva isi va asuma responsabilitatea avizarii unei asemenea crime !!!!
   Cine este Videanu, cine este Valean&EBA, Sulfina, Dl Baltazar care n-are rusine si face un clip publicitar scandalos ? Sa speram ca toti acestea si multi altii care tremura dupa bani, vor ajunge in groapa uitarii !

   • Da. Mare crima sa dezvolti o intreaga zona din Romania din industria miniera. Oricum astia se agita degeaba, pentru ca UE s-a pronuntat ca deocamdata nu poate fi vorba de interzicerea acestei tehnologii. Noi suntem de fapt si putin inconstienti. Cred ca se distreaza destul de tare aia pe acolo, cu ideile blondei noastre care in curand va deveni favorita, inaintea lui Udrea. S-ar fi asteptat sa ridice problema asta ungurii sau tari care nu au gram de aur, dar nu tara care sta pe cel mai mare zacamant aurifer din Europa. Va rog sa-mi faceti un favor si sa o anuntati de miss Daciana ca e cetatean roman.

   • Dl Baltazar ar trebui sa faca un proiect turistic acolo, finantat de bancherii care au imprumutat-o de doamna Udrea…

 4. Felicitari Adinei Valean si celorlalti eurodeputati romani care incearca sa sustina interesele Romaniei in PE. Orb sa fii ca sa nu vezi ca aceasta rezolutie este facuta ”cu dedicatie” pentru Romania. Adica in toate celelalte tari europene si mai ales in Germania se extrage aurul cu ajutorul cianurilor intr-o veselie si nu mai e nicio problema, in schimb pentru Romania nu e bine, cica. Pai nu e bine sa ne intre la buget cateva milioane de euro in aceasta perioada cand FMI cauta sa ne infunde de tot. Deschideti ochii si nu mai ganditi cum vor neprietenii.

  • bah desteptule… canadienii vine ia auru… il vinde cand vrea ei… adica maine sau peste 100 de ani, cum le convine pretul… si pe tine si pe copii tai te lasa cu haltele de steril cu cianuri… cat dureaza exploatarea 16 ani? si dupa acea ce o sa faca minerii aia, care se lauda astia cai angajeaza? da statul cu banii care ii primeste? da cu cianura din apuseni? nu te mai uita pana la bara din fata… mai vezi si peste 15-20 de ani…

   • Care canadieni tata? 🙂 Aia sunt umbrela pentru oameni d’ai nostrii, cu ochi mai albastrii decat noi 🙂
    Iar pentru cei care tipa ca e improtriva intereselor Romaniei: Fratilor, nu mai confundati interesele unora cu interesele tarii, daca scot aia aurul si lasa in urma cianuri chiar credeti ca o sa ne creasca brusc nivelul de trai? O sa mai apara niste masini de 400000 parcate prin fata cafenelelor din dorobanti si cam atat o sa vedeti voi din aurul ala. Ca restul se investeste pe afara pentru pensie

   • Asta nu e un alt contract vandut de stat cu licitatie aranjata. E o propunere de investitie facuta cum scrie la carte si respectand toate etapele ei. Nu o sa vedem alte masini tari in Dorobanti dar o sa vedem schimbari la Rosia Montana. Oamenii care aleg sa ramana in satul Piatra Alba vor avea parcare subterana, dispensar cum n-a vazut neam de nemul lor, apa curenta si alte cele chestii lumesti fara de care noi cei de la oras nu ne putem imagina viata, dar de care 90 % din oamenii ce traiesc la tara nu au auzit.

  • Nu chiar!! Si pe cine incerci sa convingi? Sau crezi ca o sa capeti si tu un pahar de tuica de la Gold corporation? Asa in semn de pretuire a loialitatii pentru mizeriile lor si pentru … ca esti … plin de profunzime capatata desigur doar printr-o educatie aleasa..

  • Tu chiar nu intelegi, sau doar te prefaci? Potentialele milioane , nu vor fi ale tale sau ale Romaniei desteptule. Romania nu se va alege decat cu distrugerile clare, si cu inca o zona distrusa . Milioanele .. vor zbura in buzunarele altora!! Chiar este asa de greu sa intelegi?
   Si chiar daca ar ramane ceva in visteria statului ( cu care desigur se vor plati salarii la incompetenti pe o durata de timp determinata) nu merita sa distrugi definitiv ceva. Este la fel ca si cum ai fi de acord sa ti se omoare mama, si in schimb primesti si tu cateva parale acolo de un pachet de tigari

 5. @Leonard

  Interesele Romaniei sau interesele RMGC? S-a saturat lumea de aberatiile companiei si de reclamele mincinoase.

  Pentru cei care nu sunt postaci ai RMGC-ului, va invit sa dati un search pe google dupa “mituri si minciuni despre Rosia Montana”.

  Gasiti acolo si cum (nu) ar iesi Romania din criza chiar daca s-ar face proiectul.

 6. ADINA VALEAN = SOTIA LUI CRIN ANTONESCU = BUN SIMT !?
  ELENA BASESCU = FATA LU’ TATA = BUN SIMT !?
  CRIN ANTONESCU SUSTINUT MIRCEA GEOANA = BUN SIMT !?
  UNGURII PRIETENI CU TOATE GUVERNELE ROMANIEI = BUN SIMT !?
  DE CE TOATE ACESTEA ?
  PENTRU “A NE DORI” UN GUVERN MONDIAL CONDUS DE FMI SI BA !
  SA CREAM O CRIZA PENTRU CA APOI TOT NOI SA O REZOLVAM. IN BENEFICIUL CUI ? AVEI VOIE SA GHICITI DE 3 ORI !
  DIXIT !

  • No, bine, testoasa dintr-al doilea neam, pai vino tu cu solutii la criza; dar altele in afara de aia ca te dai de trei ori peste cap si te transformi in print. Un print cu bun simt. Evident.

 7. foarte trist dar se pare ca la urmatoarele alegeri voi vota PSD sau UDMR… restul m-au dezamagit profund 🙁

 8. Acum se vede cum banii nu au miros, cum tradatorii Romaniei isi dau mana chiar impotriva coloraturii politice.
  Ce conteaza partidul atata timp cat furam impreuna ? Conteaza sa-i facem pe prostii care ne voteaza sa creada ca noi santem adversari inversunati !

 9. Elena Basescu face lobby pentru pastrarea cianurii. A trimis mailuri catre TOTI europarlamentarii.
  Deci, voi face imposibilul, voi vota PNL sau PSD la urmatoarele alegeri. Indiferent cat de mult il urasc pe Ion Iliescu, pur si simplu imi sa vomit cand ce scrie mai jos:

  Subject: Request for support: Plenary amendments on the Joint Motion for a
  resolution Cyanide Mining
  * Dear colleagues,*

  *As you are certainly aware, a joint motion for a resolution asking for a
  general ban on cyanide in mining activities will be voted * *today**.*

  *Over 4**0 Members of the European Parliament tabled amendments for the
  plenary in order * *to:*

  *- emphasize that such a general prohibition could only be adopted after
  having undertaken a thorough study not only on the implementation of the
  existing European legislation and the need for new legislation regarding
  cyanide mining technology, but also of the scientific data that would
  support such a ban;*

  *- the call on the Commission and the Member States not to support new
  mining projects involving cyanide would de facto close down all gold mines
  in Europe and would make EU completely dependent on imports from countries
  which will not impose a ban. Consequently, the improvement of BAT and the
  development of alternative technologies will not be done in Europe. *

  *For more information, please read the cover-letter and the fact-sheet put
  together by The European Association of Mining Industries, Metal Ores and
  Industrial Minerals.*

  *I would therefore kindly ask for your support for the attached amendments.
  *
  **
  *Thank you in advance!*
  *Sincerely yours, *
  **
  *Elena Băsescu MEP*

  • Din ce zice Baseasca aici eu inteleg ca Parlamentul European a votat o rezolutie nefundamentata stiintific. Vezi ce ziceam mai la coada despre demagogia europarlamentarilor.

   • Industria mineritului n-ar trebui sa tina de politica. Cine sunt cei care se opun si ce cunostiinte in domeniu au. Din cate stiu Renate Weber a studiat dreptul. Uite de aia zic; fiecare tre sa-si vada lungul nasului si limitele competentelor.

   • Ei, da, Baseasca a studiat (dupa cum oricine stie – incl. cei de la Bruxelles) minerit si chimie, ce sa zic… 😀
    Preda, la fel (pe langa “socialismul stiintific” in care pana si acum se vede ca mai e specialist).
    Si la fel, cu ceilalti – hai, ca asta fu tare!!!

   • sigur ca parlamentarii de la bruxelles au votat fara sa cunoasca stiintific adevaratele consecinte. e usor sa apleci urechea cand cu o mana ti se indeasa in buzunare bani pentru vot. riscurile proiectului sunt minime si deja exista mine similare si nu s-a intamplat niciodata vreun accident ecologic, asa cum striga ecologistii.

 10. Lista europarlamentarilor care au dorit pastrarea cianurilor prin modificarea paragrafului 4 (din Romania sunt PDL+EBA+Valean, sotia lui Crin Antonescu):
  Luhan
  Matula
  Basescu
  Bodu
  Preda
  Ungureanu
  Maria Nedelcheva
  Sari Essayah
  Oana Antonescu
  Vladimir Urutchev
  Timo Soini
  Giancarlo Scotta
  Anna Maria CORAZZA BILDT
  Alf Svensson
  Nuno Teixeira
  Mario David
  Regina Bastos
  Stolojan
  Adina Valean
  Rares Niculescu
  Hannu Takkula
  Anna Ibrisagic
  Ville Itala
  Carl Haglundl
  Gunnar Hokmark
  Christofer Fjellner
  MARINESCU
  Eija-Riitta KORHOLA
  David CASA
  Sandra KALNIETE
  Matteo SALVINI
  Riikka MANNER
  Giovanni LA VIA
  George BECALI
  Slavi BINEV
  Oreste ROSSI
  Bogdan Kazimierz MARCINKIEWICZ
  Paulo RANGEL
  Marit PAULSEN
  Olle SCHMIDT
  Lena EK
  Cecilia WIKSTRÖM
  Anneli JÄÄTTEENMÄKI
  Kristiina OJULAND

  • Felicitarile mele acestor europarlamentari! Sincere! Cred ca vin din domenii de activitate mai realiste. Am ajuns sa traim intr-un secol in care omul e pe ultilul loc. Ba aparam maimutele din Congo, ba vreo frunza din copacul albastru, in timp ce pe langa noi trec oameni care n-au mancat de trei zile si copii care nu stiu ce inseamna siguranta. Suntem patetici!
   Felicitari inca o data acelor europarlamentari care inca se gandesc la oameni!!!!

 11. @leonard
  Ai dreptate. Dar e mult mai usor sa faci pe ecologistul, ca tine mai bine la fraieri.

  @mirel
  Cei ca tine fac cel mai mult rau. Vor sa se dea mari patrioti desi au cu totul alte interese si ii acuza pe altii de ceea ce fac ei. Daca vrei sa afli o parere decenta da tu o cautare pe google ”Corina Dragotescu – cianura pentru viata

  In toata lumea este bataie pe investitii numai noi romanii suntem mai cu mot si dam cu piciorul la o investitie profitabila numai ca sa ne dam mai catolici decat papa in probleme care ne depasesc.

 12. ONG-urile care se opun ar trebui sa apara in fiecare zi in presa si sa spuna ce au facut in ziua aia pentru Rosia Montana. Cate deseuri au strans (0 pana acum), cate locuri de munca au creat pana acum (tot 0), cum au reabilitat zona si in general daca au facut orice in afara de a pune comentarii nefondate (fara surse) pe forumuri si bloguri.

  • Stiti ce harabaie ruginite sunt acolo – lasate de compania de stat de minerit? P’alea cine le strange daca se interzice cianura? A zis Kelemen Hunor si Borbeli saptamana trecuta cand au fost acolo.

 13. Eu cred ca ti-a inghetat tie mintea, nu solul canadienilor :). Si poate n-ai inteles… nu se dau LIVE in Parlamentul European aberatiile pe care le scrii tu aici, cu copy-paste!

 14. Ipoteza: interzicem cianurile, minereul din zacamantul Rosia Montana nu se poate prelucra, zona ramane asa cum este acum. Cati din cei care posteaza au fost la Roasia Montana? Cati din cei care posteaza stiu ca ACUM, inainte de inceperea oricarui proiect de exploatare miniera, Rosia Montana este un dezastru ecologic? Cine va reabilita zona? Credeti ca bugetul Romaniei ar suporta o astfel de cheltuiala pe termen lung? In fiecare secunda zeci de litri de apa acida de la RM ajung in raul Aries, poluandu-l grav. Stiti cat costa tratarea acestor ape acide? Vizitati si alte regiuni miniere din Romania (de ex. Baia Mare) si vedeti ce inseamna grija statului roman fata de mediul inconjurator si cat s-a implicat in reabilitare. N-ar fi mai corect sa permitem unei companii miniere sa exploateze acest zacamant, in acest fel disparand si cea mai mare parte din sursele de apa acida? Exemple: Rio Narcea, Spania. Cautati Martha Mine, Noua Zeelanda. Exemplu de reabilitare de succes: Golden Cross, Noua Zeelanda.

  • Singura sansa sa scapam de proiectul Rosia Montanta este interzicerea cianurilor la nivel european. Pentru utilizatorul George, totul este frumos daca nu exista niciun incident. Insa exemplul mareei negre din SUA este mai sugestiv decat oricare alt argument. O firma precum British Petroleum si un guvern ca cel american nu au reusit sa opreasca dezastrul. Cum poate crede cineva ca o firma infiintata special pentru proiectul Rosia Montana adica fara experienta si credibilitate si un guvern ratat ca al nostru ar putea sa gestioneze un asemenea proiect in eventualitatea unui incident. Iar ideea ca firma canadiana s-ar ocupa de poluarea istorica este doar reclama ieftina. Pentru ca OMV sa se ocupe de poluarea istorica Petrom, statul roman a fost de acord sa achite nota de plata in valoare de 500 milioane Euro. Nu face nimeni cadouri, toata lumea este cu ochii dupa banii statului si profituri maxime. Iar RMGC chiar nu merita atentia noastra, nu ofera nimic la schimb, nici integrare in UE sau NATO (nu mai este cazul) nici rating bun de tara (ca am ajuns la junk, sensul nu poate fi decat in sus), ofera in teorie 300-400 locuri de munca si niste impozite anemice pe salarii minuscule. Si ne ofera o nota de plata consistenta la primul incident ecologic sau atunci cand vor considera ca intra pe pierderi daca ar continua.

   • Cu guvernul ratat ai dreptate – toate guvernele din Romania au fost ratate in ultimii 20 de ani. Dar faptul ca firma aia s-a infiintat special pentru proiect tine de felul cum s-a incheiat afacerea, statul roman are o participare minoritara la Rosia Montana Gold Corporation. Compania rezultata nu are cum sa aiba experienta.

    In rest, de acord cu tine ca trebuie cerute toate garantiile din partea RMGC. Dar nu mi se pare ok ca dupa ce si-au umplut teschereaua cu minerit cu cianuri statele occidentale (Suedia, Finlanda, Spania, zicea cineva aici Germania) sa voteze o rezolutie care sa ne lase pe noi fara bani.

   • Hai sa interzicem motorina si cianura pentru ca la Mihailesti s-a produs o catastrofa! Cam asa gandesc cei care doresc interzicerea cianurii in minerit. De ce numai in minerit? Au existat si alte incidente care au condus la intoxicare cu cianuri, dar nimeni nu le observa…
    Mai devreme sau mai tarziu, cel mai mare zacamant de aur din Europa, adica RM, va fi exploatat. Ca minereul va fi sau nu prelucrat cu cianuri, depinde de momentul exploatarii. Daca nu vrem cu cianuri, trebuie sa asteptam destul de mult, inca nu exista o metoda viabila din punct de vedere tehnic si economic de prelucrarea a minereului de tip RM.

  • Da, am fost la Rosia Montana de 6 ori.
   Da, interzicem cianurile.
   Da, minereul nu se poate prelucra in conditiile actuale, se va prelucra peste 50 sau 100 de ani, speram intr-un mediu politic putin diferit de cel de acum, cu tehnologii mai avansate, cu o participare a statului mai mare.
   Da, stiu ca este un dezastru ecologic. Dar solutia nu este sa inlocuim un dezastru cu un potential dezastru.
   Da, statul nu va reabilita zona azi sau maine. Dar asta nu este un argument pentru o exploatare a unei companii a carei valoare la bursa depinde EXCLUSIV de exploatarea sau neexploatarea zacamantului de la Rosia Montana in niste conditii, zic eu, NEPROFITABILE pentru stat. Poate statul va face reabilitarea peste 5 ani, poate peste 15, va veni si vremea aceea.
   Da, bugetul Romaniei nu suporta o autostrada, daramite reabilitarea zonei.
   dar
   NU, n-ar fi nicidecum “mai corect” sa permitem unei companii miniere sa exploateze acest zacamant, ci ar fi un oportunism de moment, cu castiguri mari pentru anumite grupuri de interese, niste castiguri si mai mari pentru Gabriel Resources si un infim 20% statului roman, care oricum s-ar pierde in coruptia si “eficienta” structurilor actuale. Motiv pentru care pledez INSISTENT spre amanarea indefinita a exploatarii zacamintelor din zona.
   Cam atat.

   • Spui numai tampenii si se pare ca o faci intentionat. Cred ca tu de fapt stii foarte bine ca Romania castiga mult mai mult de 20 % dar preferi sa spui un adevar trunchiat ca sa manipulezi. Romania castiga aproximativ 56%. E o suma rezonabila. Nu investeste nimeni in munca voluntara. Si adevarul e ca noi n-am fi in stare sa scoatem aurul. Poate am gasi bani sa cumparam tehnologia, poate am gasi specialisti sa stie sa o faca, dar sunt convins ca n-am reusi sa ne administram si – la un singur lucru ai dreptate – mare parte din bani s-ar pierde prin sistem. Pe cand in varianta propusa totul e pe hartie. Nu simt nevoia sa va explic de ce.

   • La „Comentariu scris de x” adaug:
    – am peste 20 de ani lucrati la Apele Romane, bh. Mures (inclusiv Ariesul);
    – cunosc problema poluarii cu cianuri, metale grele si ape acide, pe Arieş, fiind expert in ecologie si prot. mediului;
    – nici pana azi nu s-a reusit controlul surselor de poluare si a efectelor pe Arieş; costurile fiind prea ridicate;
    – un posibil dezastru ecologic ?? s-ar putea sa-l vedem „in direct”, in cazul iazului de decantare Rosia Poieni (130 ha; zeci de mil. tone de steril) apartinand de CupruMin Abrud. Barajul facut din arocamente, a fost de mai multe ori suprainaltat si peticit, dar exfiltratiile sunt incontrolabile, iar stabilitatea sa sta in „pioneze” de multi ani;
    – valoarea costurilor necesare ecologizarii iazului se ridica la 100.000 lei/zi !!!
    – este incomparabil mai mic decat cel preconizat de RMGC, dar va fi „urgie” daca scapa de sub control.

  • @george: good point. daca nu cu cenura, cu altceva tot TREBUIE inceputa exploatarea aurului. pe criza asta nu cred ca ne permitem luxul sa refuzam o investitie. poate doar din lene sau din dezinteres…

 15. L-am ginit pe George Postacul.

  Mai sunt altii ?

  Si apropo, nu ONG-urile trebuie sa creeze locuri de munca, sa stranga gunoaie sau sa reabiliteze zone ci autoritatile. Dar stiu ca oricum vorbesc degeaba ca n-o sa-ti intre in cap asta. 🙂

  Multa din probleme de la Rosia Montana sunt cauzate de RMGC! Nu sunt locuri de munca fiindca oamenii nu au voie sa faca nimic inafara de minerit.

  Neeeeeeext!

  • Stai molcom ca nu sunt postac RMGC. Am ceva cunostinte de specialitate, nu-s venit cu pluta pe Aries… Faptul ca indraznesc sa gandesc si nu ma aplec dupa cum bate vantul, nu inseamna ca sunt “de-al lor”. E foarte la moda sa fii contra, mai greu este sa fii responsabil pentru ce afirmi.

   • Nu sunt contra ca e la moda si sunt si responsabil pentru ce afirm. Am fost si merg la Rosia din 2006. Nu e mult, dar atunci am aflat de ce se intampla acolo.

    Cand am scris comentariul nu am vazut si al 2-lea post al tau. Decat sa gasim solutii mai bine distrugem tot. Nu? 🙂

    Hai ca m-ai convins.

  • da bey, bine, am inteles! o sa umblati toti in haine ecologice, o sa cresteti animale in ferme microscopice, o sa cultivati capsuni ca sa nu se mai duca lumea pana in spania, o sa prefaceti pietrele mortuare in piramide, o sa va invadeze turistii bla bla.
   hai, descaleca de pe sa, ne-ai spus povestea ta!

 16. un om suparat on

  M-am saturat de aceasta porcarie. Am ajuns sa ne dam in stamba si pe la UE, asa stim noi sa ne punem poalele in cap. Si toate astea ca sa fie oprita o investitie. Din experienta stiu ca pentru ceva bun nu se pun in miscare atatea forte, deci nu cred sub nicio forma teoriile ecologiste. Nu se doreste ca Romania sa isi poata exploata bogatiile subsolului tocmai pentru a ramane in subsolurile Europei. Si se gasesc multi nefericiti care sa laude asemenea actiuni. Mare ti-e gradina…

  • Auzi, pai eu prefer sa danseze eba dupa cum canta canadianul decat sa dansam noi, o tara intreaga, dupa cum canta fmi-ul. Acolo macar se poate impune un plan de ecologizare dupa exploatare, de asta ar trebui sa se ocupe PE, nu de directive tampite care n-au nicio valoare. rusine!

   • auzi, esti economist de cea mai buna valoare daca iti imaginezi ca noi iesim din criza cu proiectul RMGC. nu stiu la ce lectii de economie ai fost tu, dar eu nu vad iesirea asta cu oameni gen eba si boc si vindeanu carmuind tara, si cu proiectul de minerit al celei mai incompetente companii inregistrata vreodata. astia nu-s in stare sa-si depuna actele la registrul comertului, cum crezi tu ca fac ei mina mare si scot tara din criza?

 17. @Alex – e bine sa stim cine au fost cei care au votat pentru interesele Romaniei

  La Rosia Montana nu se poate face altceva decat minerit, cei care ii dau cu zona turistica nu stiu ce vorbesc. poluarea exista deja de la vechile exploatari si nu am vazut niciun ecologist care sa se agite pentru problema asta. in schimb se vorbeste despre noua investitie precum in povestea cu drobul de sare
  Sper ca cei din UE sa fie mai normali la cap.

  • @ Marcela

   Esti tot … George ? Sau colegul de birou ?

   Cum poti spune ca au votat pentru interesele Romaniei? 🙂

   Elena Basescu a stat dimineata sa trimita mailuri tuturor europarlamentarilor sa-i convinga sa voteze pentru cianura, oferindu-le documente de “studiat” de la Asociatia Europeana a Minelor (EuroMines) si de la producatorii europeni de cianura.

   Asadar, tot interesele Romanilor sunt? 🙂

   Neeeeeeext!

   • iar tu esti ecologistul de serviciu, cel cu live textul de la frizeria din colt? eu chiar nu inteleg de ce nu propuneti o rezolutie si ptr dizolvarea asociatiei europene a mineritului. ar fi in interesul tuturor frizerilor, asa ca uniti-va toti in 1 Mai corect :))))!

   • Nu sunt ecologistul de serviciu si nici frizer. Spre deosebire de tine (sau voi?) sunt un om cu capul pe umeri ce respecta oamenii din Rosia care nu vor sa se mute nici in ruptul capului si care intelege ca anumite valori sunt mai presus de aur sau de bani.

    Cu tine m-am lamurit si singur. 🙂

  • Auzi draguta,

   Dar ceilalti locuitori din Muntii Apuseni din ce traiesc, din minerit ?
   Aaaa, deci nu traiesc din minerit, pai atunci de ce nu pot si cei din Rosia Montana sa traiasca cum traiesc toti motii din Apuseni ?

   Pricepu-si ideea ?

   Ne vedem la coada balegoasa a vacii. Pa draga.

 18. @Madalina
  Ti-am tot citit mesajele pe diverse forumuri si de fiecare data nu am scris nimic pentru ca aberezi cap-coada.
  Totusi, ma incumet acum. Iata analiza mesajului tau cap-coada.

  “La Rosia Montana nu se poate face altceva decat minerit”
  Da, intrucat restul activitatilor sunt interzise 😉

  “cei care ii dau cu zona turistica nu stiu ce vorbesc. ”
  Fals. In Rosia Montana exista o piata turistica ce variaza intre cateva zeci de turisti primavara si cateva sute vara; am fost acolo, i-am vazut, nu vorbesc din auzite. Poti spune ca sunt putini, insa ai uita ca turismul este interzis.
  Dar nu spune ca nu se poate face turism, este o minciuna.

  “poluarea exista deja de la vechile exploatari”
  Asa e, iar autoritatile supuse lui Gabriel Resources nu fac nimic, desi exista fonduri europene de zeci de milioane de euro fix pentru asta.

  “si nu am vazut niciun ecologist care sa se agite pentru problema asta”
  Aici ai o problema de oftalmologie. Zic sa mergi la oculist. Am mai multi prieteni care au strans gunoaiele lasate de voi, sustinatorii poluarii ce trebuie rezolvate de ecologisti.
  Insa, mult mai important, autoritatile statului ar trebui sa se ocupe de asta intrucat ele au poluat zona, nu dusmanii tai imaginari. Totusi, asa cum aratam mai sus, autoritatile urmaresc interesele lui Gabriel.

  “in schimb se vorbeste despre noua investitie precum in povestea cu drobul de sare”
  Drobul de sare este format din 200.000 de tone cianura folosite in procesul de exploatare. Daca este putin, atunci iti recomand cate un gram pe zi.
  Relaxeaza, primul gram va fi si ultimul 😀

  “Sper ca cei din UE sa fie mai normali la cap.”
  Corect. Si eu sper ca cei din UE isi aduc aminte ca in 2000 au fost deversate in Tisa peste 100 de tone de cianura care au distrusa fauna si flora pe sute de kilometri, au afectat 5 tari, au avut efecte pana in Dunare si au obligat Romania sa plateasca Ungariei pagube de 120 de milioane de euro.
  Eu tin la banii mei romanesti, nu mai vreau sa platesc din nou.

  Stiu ca vei reveni cu alt mesaj. Nu voi mai raspunde.

 19. Ma intristeaza comentariile de pe forum — cu cat trebuie sa fii platit ca sa scrii asemenea aberatii? (alternativa ar fi ignoranta, dar cum posturile sunt in cea mai mare parte corect scrise dpdv ortografic/gramatical, nu prea cred)….

  Stiu un site care plateste in medie $50 pentru un fake review, voi cat primiti?

 20. Mitica David on

  Oare statul ROMAN nu are capacitatea sa extraga aurul ?Nuse poate infiinta o societate pe actiuni cu capital ROMANESC in stare sa exploateze aceste minereuri pentru a rezolva lipsa de fonduri la buget ?

  • Pentru Mitica – aurul se vinde si se cumpara la liber. Statul roman nu are capacitatea sa faca nimic iar rezerva de aur este gestionata de BNR care achizitioneaza metalul galben la pretul zilei. Pentru ce am avea nevoie sa sapam dupa aur la Rosia Montana, sa dam peste cap tot ecosistemul de acolo, sa poluam si mai tare cu cianuri ca sa extragem 300 de tone de aur rascolind 10 milioane de tone de steril din stanga in dreapta. In alte tari bogate in zacaminte de aur, te apleci si culegi de pe jos pepite cu o concentratie in aur de 3-4 ori mai mare ca la noi. Sa lasam aurul acolo unde este, pentru generatiile urmatoare cand tehnologia de prelucrarea adica de extragere a aurului din zacamant va fi mai prietenoasa cu mediul. Pana atunci poate face si RMGC dovada ca are capacitatea de a desfasura activitati miniere in alte tari si nu in Romania. Pana acum “specialistii firmei” doar au mutat cateva case si au platit comisioane.

   • Marcus Aurelius on

    sa exploateze statul? pai statul a facut pana acum cel mai mare dezastru ecologic in zona. cine e statul sa zica ca nu e eco tehnologia candiana? statul tolereaza cianura care balteste de ani de zile acolo si nu face nimic, asta nu vede comisia europeana?

 21. Redau cateva fragmente din continutul rezolutiei adoptate azi:

  Plenul PE a aprobat propunerea comuna de rezolutie agreata de grupurile PPE, S&D, ALDE, GUE/NDL, care “invita Comisia sa initieze o interzicere totala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in Uniunea Europeana pana la sfarsitul lui 2011, deoarece aceasta este singura modalitate sigura de protejare a resurselor noastre de apa si a ecosistemelor impotriva poluarii cu cianuri in urma activitatilor miniere”.

  De asemenea, Parlamentul European “invita Comisia si statele membre sa nu sustina, direct sau indirect, niciun proiect de minerit care implica utilizarea de tehnologii pe baza de cianuri in UE pana cand se va aplica interdictia generala si nici sa nu sustina astfel de proiecte in tari terte”.
  In acelasi timp, PE “invita Comisia sa propuna o modificare a legislatiei existente cu privire la gestionarea deseurilor din industriile extractive, care sa oblige fiecare companie de exploatare sa detina o asigurare pentru a compensa daunele si a acoperi toate costurile de remediere pentru
  restabilirea starii ecologie si chimice initiale, in cazul producerii unui accident sau al unei functionari defectuoase”.

 22. Votul este egal cu zero atata timp cat nu are caracter obligatoriu, nu impune nimic ci doar recomanda. Asa ca pana ce Comisia Europeana nu va transforma aceasta recomandare/dorinta/doleanta 🙂 in lege, rezolutia adoptata azi este un boom de imagine… si cam atata. Factorul decisiv in toata povestea asta ramane Comisia Europeana.

  • votul este o chestie de imagine pentru parlamentarii care au interesul sa taraganeze inceperea exploatarii. sunt interese mari si spagi mari, la nivel inalt, ce stim noi. e enervanta vehementa cu care urla ecologistii si chiar da de gandit. decand am auzit ca si pletorul ala de cernea s-a plimbat pana la bruxelles zilele astea, deja ii suspectez pe ecologisti de minciuna.

 23. Pingback: Tweets that mention daca asta se transforma in lege in tarile europene, a dat de dracu' RMCG -- Topsy.com

 24. hai RMGC fa-ti bagajele si valea …poate gasiti pe Marte ceva aur de exploatat
  Bravo europarlamentarilor care au votat pt rezolutie si multumim Alex pt publicarea listei celor care au votat impotriva. Va fi util pt viitoarele alegeri ….

 25. A fost anulata cea mai mare crima pusa la cale asupra populatiei si biodiversitatii zonei europene denumita odata Dacia Felix. Felicitari parlamentarilor ce s-au opus celor de la RMGC. Mai trage odata dle Vi(n)deanu ! Mai gangaveste odata fata tatii…Mai insoarate odata dle Crin Antonescu ! Putina jena Stolojene ! Stii ce e aia cianura Gigi ? Preda-te Preda ! Eu credeam ca Ungureanu are ceva similar cu pozitia ungurilor care nu batatoresc des-interesat poteca RMGC…Celorlalti auritori le doresc sa-si traiasca restul zilelor in vecinatatea zonei care va absorbi 40 t de cianura pe zi timp de 17 ani si le va depozita intr-un lac de zoaie cianurice de doua ori mai mare decat cel de la Vidraru…

 26. Pingback: Razboi întru Cuvânt » SE STRANGE LATUL. ROMANIA, LA MANA FMI / Care sunt problemele copiilor crescuti cu TV. Initiativa pentru interzicerea OMG in Romania / Se profileaza UNGARIA MARE? / Escaladarea tensiunii in Orientul Mijlociu / Adeptii MISA is

 27. Pingback: Europa fara cianura-Parlamentul European a adoptat miercuri Rezolutia privind interzicerea tehnologiilor care folosesc cianura | Pentru Natura

 28. Ei, asta-i dansul dracusorului Gabriel, un pas inainte, doi inapoi. O sa ma uit maine sa vad prin ce canal au ajuns azi actiunile lui Gabita. In rest cine stie, poate ca efectul lui Gabita asupra societatii romanesti este totusi benefic. Rahatul este un catalizator puternic pt. cei dispusi sa-si vanda sufletul pe cativa banuti, ocazie cu care poate se vor lamuri si romanii in privinta anumitor persoane publice lipsite de ultima urma de constiinta.

 29. Ce prostie e asta? Exista mine functionale in Spania de ani de zile. Parlamentarii aia habar n-au ce voteaza. Sunt si ei platiti, ca si cei de la noi, doar ca la standarde mai inalte.

 30. Ecologist sau nu , dar si scumpa noastra “sare din bucate” fina si extrafina, ba chiar si “marina” (dar obligatoriu iodata) contine……..cianura, de sodiu sau potasiu deghizata in inofensivele E-uri: E-535, E-536 (se poate verifica inscriptia de pe ambalaj ). Ce efect poate avea asupra sanatatii ? O fi facand parte din standardul UE ???

  • E corect ce spui, sarea de consum are ca antiaglomerant ferocianura de potasiu, care este nociva pentru organism in cantitate mare. Ea se acumuleaza in organism de cite ori mincam sare dar cantitatea acumulata e f mica. Totusi ar trebui sa existe si sare bruta, ca omul sa aleaga. Treptat, treptat in organism se acumuleaza o gramada de otravuri cu care fie ne obisnuim fie …pierim…
   Asta e. Ne plac rosiile romanesti si totusi cu timpul vom minca numai chimicale…ca astea sint investitiile care ni se promit…

 31. Pingback: Criza economica globala - Page 347 - Computer Games Forum

 32. Daca ati vazut cum s-au sucit popularii si liberalii cu rotile-n sus, va dati seama ca parlamentarii europeni au destule afinitati cu cei romani in materie de demagogie. Parlamnetul European a votat o rezolutie populista si conteaza foarte tare ce va avea de spus Comisia Europeana. Din pacate toata isteria din jurul subiectului nu face bine nimanui, la fel ca si alte cauze civice si ecologice, pentru care exista riscul unor decizii proaste numai ca sa placa electoratului.

  Stiati de pilda ca viitorul energetic al Europei e centralele atomice? Fara asa ceva vom fi dependenti la infinit de rusi, cu toate consecintele geopolitice care vin de aici. Din pacate, e greu de gasit un europarlamentar – si nu numai roman care sa confirme asa ceva fiindca politicienii sunt politicieni.

  Ma indispune modul cum intreaga problema capata conotatii demagogice. Daca interzicem cianura la Rosia Montana ce punem in loc?

 33. Nu cred ca trebuie sa ne grabim foarte tare sa exploatam aurul acum. Cum bine spunea cineva mai sus, de ce sa nu asteptam pana cand v-om gasi metode mai eco? RMGC a incercat sa spele creierul multor romani si dupa lista de parlamentari pro si postarile de aici se pare ca a si reusit. Vad ca nimeni nu remarca introducerea si sustinerea rezolutiei (atat direct cat si indirect) de catre PARTIDULUI VERDE. Poate ca la urmatoarele alegeri ar trebui sa ne gandim si la alte partide in afara PDL+PSD+PNL care tot fac rotirea cadrelor in timp ce tara se indreapta catre faliment. Ma bucur ca fac parte din Partidul Verde si sper ca in viitor sa avem cat mai multe reusite. By

 34. Acesti parlamentari care au vorbit in PE despre interzicerea cianurilor, sunt impotriva dezvoltarii Romaniei. Daca s-ar ajunge la asa ceva atunci noi nu ne vom mai putea folosi veci de comoara nostra. Cum prostia si domnia se platesc, probabil vom realiza si noi peste vreo 3 ani ca Daciana Sarbu si alde Renate Weber ne-ar putea costa aurul Apusenilor. Sa speram ca au colegi mai isteti.

 35. tudor vladimir on

  Rezolutia PE este insuficient documentata si NU are decat rol de recomandare. In Spania exista mine functionale care folosesc aceleasi tehnologii si nu deranjeaza pe nimeni. La noi, manipularile asa-zisilor ecologisti au efecte mult mai complexe decat credem noi.

 36. @george, Rafael, eleonora, tudor vladimir etc

  Unde, doamnelor si domnilor mai exista minerit in cariera deschisa cu cianuri in Europa? Rio Narcea Gold Mines extrage nichel in Spania. In fine, candva au existat mine de genul asta si bine n-a fost.

  Revenind, dragi sustinatori ai proiectului RMGC, cinstit ar fi sa declarati daca aveti vreun interes material in afacerea asta, direct sau indirect. Nu de alta, dar toti cei care stiu cine sunt si sustin proiectul au obtinut sau spera sa obtina macar un cent de la RMGC.

 37. @BM

  Comoara noastra, tarisoara noastra, ce ne facem ca vine alde Weber si nu ne lasa sa ne jucam de-a cianizarea in Apuseni. Va doresc sa fiti fix la fel de castigat in viata precum au fost romanii dupa mineritul cu cianuri de la Baia Mare. Dar pe ceilalti lasati-i mai necastigati.

 38. Remus Cernea on

  Parlamentul European a votat cu o larga majoritate impotriva cianurilor!
  Ieri, 5 Mai, Parlamentul Europan a predat o lectie extraordinara de rationalitate si responsabilitate politicienilor romani care au sustinut proiectul exploatarii miniere pe baza de cianuri!
  Dupa votul in plen am avut bucuria sa strang mana si sa felicit europarlaamentarii romani care au contribuit la acest succes precum Daciana Sarbu, Laszlo Tokes sau Renate Weber. De asemenea, le multumesc colegilor Verzi Europeni care s-au mobilizat exemplar pentru a vota cu totii pentru Rezolutia care, in esenta, afirma principiile enuntate in Rezolutia adoptata la Barcelona acum 6 saptamani care a fost propusa de Partidul Verde din Romania.
  Votul din Parlamentul Europan a fost aproape de 10 ori mai numeros in favoarea celor care doresc interzicerea mineritului pe baza de cianuri in Europa. Voi reveni cu detalii, inclusiv fotografii si filmari, dupa reintoarcerea in tara. Este vorba de un mare pas inainte pentru salvarea de la distrugere a zonei Rosia Montana.
  Printre cei care s-au opus Rezolutiei care recomanda interzicerea mineritului pe baza de cianuri in Europa se numara europarlamentarii Adina Valean, George Becali, Theodor Stolojan, Elena Basescu, Cristian Preda, Sebastian Bodu, Traian Ungureanu, Oana Antonescu, Petru Constantin Luhan, Marian-Jean Marinescu. Ei au semnat amendamentele respinse de plen prin care s-a incercat schimbarea intentiei initiale a rezolutiei adoptate azi in cele din urma.
  In Europa nu pot fi acceptate proiecte economice cu impact devastator asupra mediului! Dezvoltarea durabila este calea de urmat si promovarea acelor activitati economice care sa aduca prosperitate fara sacrificarea naturii.

  • O dovada in plus ca Dumnezeu exista. Basescu si trupa lui de hoti a fost umilita !
   Felicitari tuturor celor care au contribuit la aceasta victorie importanta.

   Domnule Cernea, Rosia Montana nu este singura tinta a acestor criminali. Mai sant si alte obiective in Apuseni si in tara care sant vizate pentru a deschide exploatari similare la fel de poluatoare. Pentru a creste credibilitatea actiunilor cred ca lupta trebuie deschisa in paralel pe toate fronturile.

   Cu stima,
   un anonim

   • inclusiv zona Baia Mare este tinta unui proiect de exploatare pe baza de cianuri! Domnilor Verzi, asteptam o reactie.

 39. Suite asa dragii mosului a ajuns Euriopa sa ne protejeze aurul pe care noi il dam de-a moaca cum am facut si cu cel negru.
  Asta pina nu vor veni stimabilii cu o noua tehnologie ‘nepoluanta’.
  Pentru moment multumim Europului.

 40. Nu este nici un act impotriva Romaniei, sau a dezvoltariii acesteia. Este o decizie corecta si de bun simt. Si le multumesc eurodeputatilor romani Renate Weber, si Dacianei Sarbu, care nu s-au lasat manipulati, si care cu adevarat le pasa de ce se intampla cu noi cu Romania.
  Si multumesc si Parlamentului European pentru aceasta decizie curajoasa.
  Lui Videanu ii pasa doar de propriul buzunar, ca si comaniei Gold Corporation, de altfel. De aceea consider ca este extrem de jignitoare actiunea lor constanta de manipulare a oamenilor. LOR NU LE PASA DE OAMENII DE ACOLO. LOR NU LE PASA CE SE VA INTAMPLA CU OAMENII DE ACOLO. Distrugerea Rosiei Montana NU VA IMBOGATI OAMENII , DIN CONTRA, II VA DISTRUGE INCET SI SIGUR, PRIN OTRAVIRE INCEATA SI SIGURA cu cianuri si alte otravuri. Lor le pasa doar de AURUL DE ACOLO. Cand il vor exploata, vor lasa totul distrus si vor fugi, fara sa raspunda de nimic. Pentru ca are grija acest ministru iresponsabil ( ca si multi altii dinainte) sa semneze contracte dezavantajoase pentru Romania. Asa ca , sa nu mai fim atat de creduli si naivi , si chiar sa credem ca este… Vai de mine … in avantajul nostru aceasta afacere murdara. NU NU ESTE IN AVANTAJUL NOSTRU. ESTE DOAR IN AVANTAJUL BUZUNARULUI LOR .
  Cu cata cruzime ne distrug sistematic!
  Nu sunt o pesimista, insa nici nu imi este greu sa vad cu ochiul liber intreg dezastrul economic si ecologic in care suntem,si chiar dezastrul moral in care am fost adusi. Si asta doar datorita incompetentei , lipsei elementare de cultura civica si a lacomiei celor care ne conduc de 20 de ani. Nu lovesc intr-un partid anume, ci in exemplare dubioase care se ascund sub fiecarui partid. Si… NIMENI nu plateste pentru asta. Inafara de noi , desigur.
  Deci, sa nu ne mai lasam iarasi vanduti pentru un pahar de tuica!

 41. rosieniadevarati on

  Pt. aceasta companie mincinoasa ,legile tarii si cele din UE ,nu conteaza ,avem noroc cu tarile vecine si cu UE ,ca lupta pt. interzicerea cianurii in minerit; oameni adevarati ,cu o gandire sanatoasa care se gandesc si la viitorul copiilor ,sa traiasca intr-un mediu curat ,sanatos.Ne bucuram ca acesti oameni adevarati ,prin votul lor, ne-au prelungit viata , ne-au scapat de cel mai mare lac cu cianuri din lume ,de 600 ha .AU FACUT UN BINE TARII SI INTREGII LUMI ! Felicitari acestor europarlamentari RENATE WEBER ,DACIANA SARBU si celorlalti 488 europarlamentari!!!!!!!!!!

 42. Pingback: Ce efecte va avea accidentul din Ungaria asupra Rosiei Montane? » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger