Excesul de bicicletă poate mări sînii bărbaților

2

Exercițiile fizice moderate îmbunătățesc funcțiile metabolice și cardiovasculare. În schimb, cele care depășesc un anumit nivel de rezistență pot afecta negativ sistemul neuroendocrin și cel reproducător. Ciclismul are un efect aparte în acest sens.

 

Majoritatea studiilor care au analizat efectele exercițiilor fizice asupra sănătății sistemului reproducător s-au făcut pe femei. Recent, un studiu al UCLA a explorat corelația dintre intenstitatea exercițiilor fizice și hormoni la atleții recreaționali și la cei mai serioși.

107 bărbați sănătoși, cu vîrste cuprinse între 18 și 60 de ani, au completat chestionare cu estimări ale timpului petrecut în diferite activități fizice. După chestionare, subiecților li s-au luat probe de sînge pentru a li se măsura testosteronul, estradiolul, cortisolul și alți hormoni.

Concentrațiile de plasma estradiol erau de două ori mai mari la cicliști decît la ceilalți. Estradiolul e o formă de estrogen și, la bărbați, e produs ca un produs metabolic al testosteronului. Efecte posibile ale acestor concentrații mari de estradiol sunt ginecomastia, o condiție care poate duce la pierderea părului pubian și la mărirea sînilor. Totodată, sănătatea reproductivă a bărbaților poate fi afectată.

 


2 comentarii

  1. N-ar fi mai logic, in cazul asta, sa avem un studiu care sa confirme scaderea paternitatii in cazul ciclistilor de performanta? Si inca si mai evident, nu ar trebui sa-i vedem pe acestia din urma la coada la sutiene? Totusi imaginea standard a unui ciclist de performanta, deci un caz in care efectele mentionate in articol ar trebui sa fie agravate, nu este nici pe departe a unui barbat cu sani. Dimpotriva. Prin urmare, bunul simt ce ne poate spune?
    Haideti sa mai si scriem articole, nu doar sa preluam maculatura digitala de prin diverse “surse”. Este pacat de timpul vostru, articolele proprii sunt mult superioare.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger