Evoluţia „reloaded” pentru bacteria E. coli

0

O genă a unei bacterii, veche de 500 de milioane de ani, primeşte, în acest an, o a doua şansă la evoluţie. Mai exact, ea va fi subiectul unui experiment menit să probeze predictibilitatea vieţii; testul îi va ajuta pe biologi să înţeleagă, de fapt, până în ce limite este previzibilă evoluţia.

 

 

Biologii s-au întrebat de multă vreme dacă viaţa ar evolua în acelaşi fel, în cazul în care am putea să „punem placa din nou”. Doi cercetători (Eric Gaucher şi Betül Arslan) de la Universitatea Georgia Tech din Atlanta, SUA, speră să găsească răspunsul la întrebare. Ei au ales o genă din bacteria Escherichia coli (E. coli), care joacă un rol important în sinteza proteinelor. Teste anterioare le-au arătat cercetătorilor cum a fost secvenţa ADN a genei în urmă cu 500 de milioane de ani (cei doi s-au folosit de secvenţa cunoscută acum şi au refăcut drumul înapoi).

Cei doi biologi au sintetizat gena veche şi au introdus-o în versiunea modernă a E. coli. Bacteria cu gena veche a crescut de două ori mai încet decât în mod normal. Apoi, opt serii de bacterii au fost lăsate să evolueze independent pentru 1.000 de generaţii. Toate au ajuns să crească mai repede, semn că evoluţia şi-a făcut apariţia. La testul microscopului, cercetătorii au descoperit că nu gena în sine se modificase, ci genele care interacţionaseră cu gena reintrodusă. Rezultatul studiului a fost prezentat la conferinţa NASA de astrobiologie din Atlanta. Experimentul nu s-a încheiat, însă: este în desfăşurare în continuare, pentru că, spun autorii săi, şi gena veche poate începe să evolueze, dincolo de interacţiunea cu celelalte gene din bacterie. Practic, oamenii de ştiinţă aşteaptă să vadă dacă acest lucru se va întâmpla şi dacă drumul pe care va evolua respectiva genă va fi cel de acum 500 de milioane de ani sau altul.

 

Sursa: New Scientist

Foto: Discover Magazine


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger