Evoluţia omenirii, sub influenţa schimbărilor de mediu

0

O serie de schimbări dramatice ale mediului petrecute în estul Africii acum aproximativ două milioane de ani ar putea fi responsabile pentru evoluţia umană înspre ceea ce cunoaştem astăzi, susţin cercetătorii de la universităţile Penn State şi Rutgers (SUA), într-un studiu publicat de revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

evolutie

 

„Peisajul în care trăiau primii oameni s-a schimbat rapid cam de cinci – şase ori în intervalul a 200.000 de ani, de la păduri închise la păşuni deschise. Aceste schimbări s-au petrecut foarte abrupt, la intervale de sute până la mii de ani între ele”, explică Clayton Magill (Universitatea Penn State). Ipoteza lansată prin acest studiu de către cercetători sugerează că astfel de schimbări ale mediului (ale climei, ale reliefului) au afectat evoluţia oamenilor: „Mulţi antropologi sunt de acord că variabilitatea poate declanşa dezvoltarea cognitivă. Primii oameni s-au trezit că nu mai au copaci la dispoziţie, ci doar păşuni, în intervalul a 10 – 100 de generaţii, astfel că dieta lor trebuie să se fi modificat ca răspuns la aceste modificări de mediu”, explică Katherine Freeman şi Clayton Magill.

„Modificarea hranei – a existenţei acesteia, a disponibilităţii ei, a tipului acesteia, a modului de obţinere – poate declanşa mecanisme evoluţioniste, care să răspundă acestor schimbări. Rezultatul poate fi creşterea creierului, dezvoltarea cogniţiei, schimbări în locomoţie şi chiar schimbări sociale, spre exemplu, cum interacţionezi cu ceilalţi într-un grup. Informaţiile noastre susţin această ipoteză. Demonstrăm că schimbările de mediu dramatice petrecute într-un răstimp scurt, în termeni ştiinţifici, coincid cu o perioadă importantă în evoluţia noastră umană – perioada în care avem primele dovezi ale folosirii uneltelor”, continuă Magill. Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au analizat sedimente din lacurile din zona Olduvai Gorge din nordul Tanzaniei, în special bioindicatori precum ceara de pe frunze sau alţii.

Ce anume a determinat schimbările de mediu atât de rapide? „Orbita Pământului în jurul soarelui se schimbă încet în timp. Această modificare este asociată cu schimbările climatice din zona Olduvai Gorge manifestate în sistemul musonic din Africa. Schimbări fie şi uşoare ale luminii soarelui au modificat intensitatea circulaţiei atmosferice şi rezerva de apă. Pe scurt, am descoperit o corelaţie între schimbările climatice şi mişcarea planetei”, explică Freeman. O altă corelaţie a fost stabilită între schimbările climatice şi fluctuaţiile de temperatură a suprafeţei apei oceanelor la tropice. Studiul este împărţit în două lucrări, de fapt, care se susţin între el. „Împreună, ele pun evoluţia umană într-o nouă lumină, pentru că acum avem şi perspectiva adaptabilităţii. Putem afirma că modificări ale resurselor de apă şi hrană sunt corelate cu schimbări evoluţionare majore”, conchid cercetătorii.

 

Sursa: Science Daily

Foto: EarthTimes


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger