Eveniment TOTB: Leacurile bunicii nu dispar

0

Leacurile bunicii nu sunt pe cale de dispariţie, ne-au asigurat europarlamentarii Daciana Sârbu şi Cristian Buşoi, ieri, în cadrul evenimentului pe această temă organizat de Think Outside the Box, Adevărul Sănătate, Click Sănătate şi Adevărul Europa, la Muzeul Ţăranului Român. Noile prevederi ale Regulamentului CE nr. 1924/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului introdus de Ministerul Sănătăţii începând cu 1 mai se referă la menţiunile nutriţionale şi de sănătate asociate alimentelor, prin care acestora nu li se mai pot atribui proprietăţi medicale.

Europarlamentarii, reprezentanţii autorităţilor de la Bucureşti, dar şi reprezentanţi ai companiilor româneşti de tratamente naturale au explicat, în cadrul evenimentului, în ce constă această directivă şi cum afectează piaţa din România şi consumatorul român. “E nevoie de reglementare. Există producători speculanţi, impostori din cauza cărora a apărut acest regulament. Într-adevăr creează costuri suplimentare producătorilor de bună credinţă”, a spus Daciana Sârbu, membră a Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară în Parlamentul European.

Aceasta subliniază că plantele medicinale nu vor dispărea, panica pe această temă fiind nejustificată şi cauzată doar de lipsa de informare. Modificarea constă în faptul că producătorii nu vor mai avea voie să folosească menţiunea că acestea tratează boli, cu scopul protejării consumatorilor de falsuri, de produse care în loc să ne facă bine, ne fac rău, mai spune Daciana Sârbu.

La rândul său, europarlamentarul Cristian Buşoi spune că, în mod categoric, leacurile bunicii nu vor dispărea, iar regulamentul este un demers binevenit. Cristian Buşoi a amintit că directiva este modificarea directivei 83/2001 care era mult mai drastică – obliga ca tratamentele naturale şi suplimentele să fie autorizate în acelaşi mod ca un medicament normal, acest lucru fiind modificat, potrivit noii directive fiind necesare doar teste fizico-chimice şi microbiologice pentru tratamentele naturale, nu şi teste clinice ca în cazul medicamentelor convenţionale.

Directiva care va fi aplicată în România începând cu 1 mai este o necesitate de standarde comune la nivel european, cu menţiunea că aceasta nu interzice nimic, ci impune un proces de autorizare a produselor medicinale pe bază de plante, mai spune Cristian Buşoi.

Monica Neagu, director în cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, a spus că, până acum, au existat probleme de aprobare legate de ceaiuri din China şi sibutramină, pe produsele româneşti nefiind semnalate alerte.

Dana Raiciu, doctor în ştiinţe farmacologice, reprezentantă a Hofigal, producător român de tratamente naturale, spune că este nevoie de mai multă informare pe acestă temă întrucât există panică în rândul colaboratorilor producătorilor de tratamente din plante care nu ştiu ce vor mai putea vinde, dar şi în rândul consumatorilor, care nu ştiu dacă vor mai găsi produsele pe care le folosesc şi indicaţiile pe etichetă.

Piaţa produselor din plante a reprezentat 5% din piaţa totală a medicamentelor în 2010, adică 120-130 de milioane de euro din totalul de 2,3 miliarde de euro. Dar aceasta este în creştere, spune dr. Răzvan Alexandru, reprezentantul companiei Vitacare, ceea ce înseamnă că piaţa produselor naturale “mănâncă” din piaţa medicamentelor, iar producătorii de medicamente convenţionale se tem de această expansiune.

Producătorii de suplimente şi tratamente naturale sunt afectaţi de întârzierea cu care au fost făcute modificările legislative, deşi directiva există de şapte ani, precum şi de faptul că nu există norme de aplicare şi nu se cunoaşte metodologia de înregistrare a produselor. Cu toate acestea, Daciana Sârbu subliniază că firmele din domeniu care au produse autorizate trebuie doar să-şi înscrie produsele, directiva referindu-se la cei neautorizaţi care fac menţiuni neadevărate cu privire la produsele lor.

Potrivit noilor reglementări, plantele medicinale trebuie procesate după aceleași procedee ca și celelalte produse farmaceutice, iar publicul să nu mai fie indus în eroare de reclame ale “proprietăților vindecătoare” ale tratamentelor naturiste care nu au o bază științifică. “Alimentele promovate împreună cu menţiuni pot fi percepute de către consumatori ca prezentând avantaje nutriţionale, fiziologice sau alt tip de avantaje pentru sănătate comparativ cu alte produse care nu au adăugaţi aceşti nutrienţi sau alte substanţe. Acest lucru poate încuraja consumatorii să facă alegeri care să influenţeze direct cantitatea totală de nutrienţi individuali sau de alte substanţe absorbită într-un mod care nu respectă recomandările ştiinţifice. Pentru gestionarea acestui potenţial efect nedorit, este necesară impunerea anumitor restricţii cu privire la produsele care prezintă menţiuni”, se arată în regulamentul CE 1924/2006.

Foto: Flickr /aquinoktium

Citiţi şi:

Medicamente din piaţă sau de la farmacie? Noi prevederi ale Ministerului Sănătăţii reglementează calitatea plantelor de a vindeca

Remedii la îndemână pentru durerile de cap

Primul medicament pentru lupus aprobat în SUA în ultimii 50 de ani

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger