Eveniment de informare în Galați despre cultivarea de soia nemodificată genetic

0

Greenpeace, organizație membră în programul Danube Soy, vă informează că mâine, 7 martie 2013, va avea loc, în Galați, un eveniment de informare a comunității agricole și industriale referitor la programul de susținere a cultivării de soia nemodificată genetic. Evenimentul va avea loc în Galați, la hotelul Viva Club Complex, între orele 11:00 și 14:15.

 

Programul își propune realizarea unei mărci de origine și calitate  de proteină vegetală produsă în Europa, în bazinul Dunării, mărirea suprafețelor cultivate cu soia, creșterea profitabilității fermierilor, stimularea și finanțarea cercetării pentru soia nemodificată genetic (material semincer și tehnologii agricole). Fermierii interesați pot beneficia de facilitarea accesului la programe de instruire/pregătire și schimburi de experiență și cunoștințe.

Greenpeace susține proiectul Danube Soy deoarece acesta promovează cultivarea soiurilor tradiționale într-un mod sustenabil și mai prietenos cu mediul. Deoarece cererea de soia nemodificată genetic in Europa se ridică la aproximativ 35 de milioane de tone anual – momentan acoperită prin import din țări precum Brazilia, Argentina și SUA – acest lucru reprezintă o oportunitate inedită pentru fermierii români de a-și spori veniturile, întrucât participând în acest proiect și oferind garanția că soia cultivată de ei nu este modificată genetic, aceștia obțin un preț mai bun decât ceilalți cultivatori de soia, alături de multe alte avantaje”, declară Alexandru Riza, coordonatorul campaniei pentru agricultură sustenabilă al Greenpeace România.

În zilele de 26 si 27 februarie 2013, organizația a susținut evenimente similare în Timișoara și Oradea  pentru informarea fermierilor, procesatorilor, autorităților locale și presei despre programul de creare și securizare a resursei europene de proteină vegetală nemodficată genetic și de stimulare a creșterii suprafețelor cultivate cu soia în regiunea Dunării.

Societățile care activează în domeniul agriculturii, al procesării, comerțului sau cercetării se pot înscrie în asociația Danube Soy, o organizație neguvernamentală independentă, internațională, non-profit cu sediul la Viena.

La începutul lunii februarie, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a semnat Declarația Danube Soy. Aceasta presupune implicarea în proiectul de sprijin pentru cultivatorii de soia nemodificată genetic din bazinul Dunării. România s-a alăturat astfel țărilor riverane Dunării care au semnat deja declarația: Austria, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Ungaria, Slovenia, Elveția și regiunea Bavariei.

Foto: infomg.ro


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger