Evacuarea demonstranţilor Occupy Wall Street şi echilibrul lui Obama

2

În noaptea de luni spre marţi, 15 noiembrie, la ora 1.00, “poliţia din New York a vânturat nucleul mişcării Occupy Wall Street, a distrus tabăra (şi multe dintre bunurile personale ale oamenilor) şi a arestat în jur de 70 de protestatari care refuzau să plece”, scrie jurnalistul Brian Merchant pentru TreeHugger, care se afla acolo. “Când m-am înfăţişat la un miting organizat pe fugă în Manhattan, la ora 9 dimineaţa (n.r. – marţi, 15 noiembrie), protestatarii erau bulversaţi şi indignaţi. Starea de spirit generală părea să fie: nu ar fi trebuit să se întâmple aşa. Nu într-un spaţiu public”. Obama, însă, împărtăşeşte altă părere: este la latitudinea New York-ului şi a altor municipalităţi să decidă câtă forţă vor folosi împotriva demonstranţilor Occupy Wall Street.

Spaţiile publice, continuă jurnalistul american, sunt de o importanţă maximă pentru o democraţie sănătoasă, oamenii având nevoie de locuri în care să se adune să socializeze, să se joace şi, cel mai important, să-şi exercite dreptul la o exprimare liberă, să organizeze demonstraţii într-un mod sigur şi paşnic. Acesta este motivul pentru care protestatarii Occupy din New York condamnă gestul primarului Michael Bloomberg de a-i îndepărta cu forţa din Parcul Zuccotti (un spaţiu public proprietate privată) în toiul nopţii, încălcând astfel dreptul la o adunare paşincă. Un editorial din Washington Post vorbeşte de începuturile unui stat poliţienesc.

Un ordin judecătoresc emis marţi de Curtea Supremă din New York le-a permis protestatarilor să se întoarcă în parcul din care au fost evacuaţi cu forţa, însă fără corturi şi generatoare de căldură şi electricitate. Motivul: edilii şi proprietarul parcului au invocat probleme de sănătate şi igienă. Ordinul cu pricina nu împiedică demonstraţiile în parcul Zuccotti, însă stipulează că drepturile protestatrilor din Primul Amendament nu include camparea lor acolo cu “corturi, construcţii, generatoare şi alte instalaţii, excluzând drepturile şi îndatoririle proprietarului de a administra” zona. Judecătorul a mai scris că drepturile protestatarilor nu le pot exclude pe cele ale oamenilor “care ar vrea, poate, să folosească spaţiul respectiv în condiţii de siguranţă”.

Sute de poliţişti şi de agenţi de pază privaţi au inundat parcul luni noaptea şi au arestat peste 100 de oameni. Echipajele medicale au tratat trei oameni cu leziuni minore, potrivit primarului Bloomberg, iar un poliţist a fost spitalizat după ce a suferit nişte palpitaţii cardiace. Protestatarii spun că se vor adresa justiţiei pentru a-şi putea reinstala echipamentul de dormit. Marţi, aceştia s-au adunat în număr de 300 în altă zonă a cartierului Manhattan, cel de care vorbeşte Brian Merchant, pentru a-şi exprima indignarea faţă de acţiunile poliţiei şi de inegalităţile sociale.

Obama spune însă că fiecare municipalitate are dreptul de a decide de una singură modul de acţiune împotriva protestarilor şi câtă forţă va folosi împotriva lor. Preşedintele american speră că se va atinge echilibrul adecvat între protecţia libertăţii de adunare şi exprimare şi nevoia de a menţine ordinea, sănătatea şi siguranţa publică.

Foto: Brian Merchant


Advertisment ad adsense adlogger