Europenii cumpără două biciclete pentru fiecare mașină

0

Săptămâna trecută, Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA) și-a vânzările pe primele trei luni din 2013, care au scăzut cu 9,8% din totalul de unități vândute în aceeași perioadă din 2012, scrie Federația Europeană de Ciclism. La polul opus, vânzările de biciclete au crescut în cele 27 de state membre UE de la 18,9 milioane de unități în 2000 la circa 20 de milioane în 2011.

 

Foto: Alibaba.com

 

Asta înseamnă că la fiecare mașină care se vinde în Europa, două biciclete își găsesc un nou cumpărător, în timp ce ACEA spune că, între 2011 și 2012, vânzările de automobile au scăzut cu 8,5%, cele 12 milioane de unități vândute anul trecut făcând din 2012 cel mai prost an pentru vânzări din Uniunea Europeană din 1995 încoace. În plus, potrivit estimărilor președintelui asociației, Ivan Hodač, vânzările ar urma să scadă cu alte 5-8% anul acesta.

De cealaltă parte, Germania a înregistrat o creștere cu 50% în materie de ciclism în perioada 2002-2011, iar în Olanda, e-bicicletele (așa-numitele pedelecuri) au contribuit la o creștere cu 9% a kilometrilor parcurși cu bicicleta între 2010 și 2011. Numărul oamenilor care merg cu bicicleta s-a dublat în ultimii 10 ani în multe capitale europene, cărora li se adaugă și orașele Londra și Dublin, e-bicicletele fiind unul dintre principalii factori mobilizatori. 716.000 de biciclete electrice au fost vândute în UE acum doi ani, în comparație cu doar 11.500 de mașini electrice, ceea ce înseamnă un raport de 62 la 1. Acesta este unul dintre motivele pentru care mulți producători de automobile europeni au intrat în industria e-bicicletelor.

Potrivit lui Hodač, criza financiară ar fi în mare parte de vină pentru scăderea vânzărilor de mașini, dar pe lângă ea mai există și alte motive fundamentale. Unul dintre ele ar fi că, în multe țări, tinerii nu mai aspiră la mași, care au fost înlocuite ca statut simbolic de smartphone-uri și tablete. Apoi, unii dintre tinerii proprietari de mașini din mediul urban preferă să-și folosească autoturismul doar ocazional, atunci când au nevoie.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger