Europa se confruntă cu o criză a locuinţelor

0

Unele dintre cele mai mari probleme din oraşele Europei sunt preţurile mari ale chiriilor, locuinţelor şi utilităţilor, numărul mic de locuinţe sociale şi creşterea numărului de persoane fără adăpost, scrie The Guardian. Într-un sondaj de opinie din 2012, realizat în 79 de oraşe europene, peste jumătate din oamenii chestionaţi spuneau că le era dificil să-şi găsească locuinţe pe care să şi le permită, mai ales în capitale. Astăzi, Europa găzduiește în jur de 4 milioane de persoane fără adăpost.

 

 

În chestionarul de mai sus, peste trei sferturi din oamenii care locuiau în Paris, Munchen, Hamburg, Geneva și Amsterdam s-au arătat nemulțumiți de prețurile mari ale locuințelor din orașul lor, situația fiind problematică și în capitale mai mici precum Bratislava, unde 50% dintre locuitori s-au arătat îngrijorați, într-o formă sau alta, de prețuri. Nici capitalele scandinave nu sunt imune: Stockholm, un oraș cu 2 milioane de locuitori, are un deficit de peste 100.000 de locuințe, situația urmând să se înrăutățească după ce, potrivit estimărilor, numărul locuitorilor va crește cu 600.000 până în 2030.

Europa centrală și de Est se confruntă cu probleme similare. Mulți proprietari de case nu și-au revenit după criza economică începută în 2008. În acel an, peste 150.000 de familii de maghiari nu-și puteau achita împrumuturile pentru locuințe  și doar o intervenție guvernamentală masivă și controversată a oprit evacuările în masă. Astăzi, problemele persisă în regiune. Aproape 3% din polonezi spun că au probleme cu plata împrumutrilor pentru locuințe. La asta se adaugă și scumpurea utilităților: peste 12% din locuințele din Uniunea Europeană susțin că nu-și pot plăti facturile la energie, cheltuind peste 40% din venituri pe încălzire și lumină.

Fenomenul oamenilor străzii este la rândul său în creștere. Potrivit unui raport din august 2014 privind criza locuințelor din Ungaria, 25% din oamenii care au rămas fără adăpost în 2013 își pierduseră locuințele pentru că nu și le-au mai putut permite. În ultimii patru ani, numărul oamenilor străzii a crescut în 15 țări din Europa, cele mai mari creșteri înregistrându-se în Paris, Madrid, Roma și Dublin. În prezent, potrivit estimărilor, Europa ar găzdui 4 milioane de persoane fără adăpost. Locuințele sociale ar putea fi de folos, însă guvernele europene au redus numărul lor. La nivelul Uniunii Europene, locuințele sociale reprezintă doar 11% din numărul total de locuințe, procentul fiind de doar 2-5% în statele membre din Europa centrală și de Est. Asta a dus la extinderea listelor de așteptare pentru locuințe sociale. Anul trecut, de exemplu, cea din Dublin a crescut cu 3.000 de cazuri față de anul precedent. În prezent, consiliul local din oraș are peste 20.000 de aplicații pe lista de așteptare.

Ironia este că peste 11 milioane de locuințe din toată Europa sunt goale, potrivit datelor adunate de The Guardian și UE. Printre obiectivele Uniunii Europene este și cel de a scoate 20 de milioane de oameni din sărăcie până în 2020 investind, printre altele, în locuințe sociale și în eradicarea fenomenului oamenilor străzii. Acum ar fi momentul să fixeze și să respecte obiective clare în acest sens, atrage atenția publicația britanică, altfel întreaga Europă se va confrunta cu tot mai multe marșuri de protest.

 

Puteți citi și:

Oameni trataţi ca nişte animale: “O să vină cu o macara, să ne ridice şi să ne arunce în mare”

Oameni aruncați la gunoi

Primăria încalcă grav drepturile omului: Peste 100 de oameni din București, aruncați în stradă

Nicholas Jordan, una dintre figurile controversate ale naționalizării: “Retrocedările sunt un eșec”

Un avocat îi ajută pro bono pe evacuații din București

Se pregătește Revoluția Evacuaților

Antropolog în Rahova-Uranus: “Cu cât oamenii din cartier trăiesc mai în suspans, cu atât se emancipează”

Parada femeilor evacuate. Când societatea civilă aruncă mănuşa politicienilor

Primăvara evacuaţilor


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger